Zo koop je de beste gamingmuis
De gamingmuis. Het is een klein dingetje dat eigenlijk als enige functie heeft om te klikken. Desalniettemin is het een cruciale factor voor een gamer. Een comfortabele muis is essentieel, het zit namelijk uren lang aan je hand gekleefd. Ook is de reactietijd heel belangrijk, dit kan namelijk beslissen of je dat potje gamen wint of verliest. Ook heeft het vaak bijvoorbeeld programeerbare knoppen die de reactietijd versnellen.
Speciale muis
Als je een muis gaat kopen om te gamen, zorg er dan voor dat je een gamingmuis koopt. Een gamingmuis, de naam zegt het al, is speciaal gemaakt voor het gamen. De dingen die jij nodig hebt tijdens je potje gamen, daar hebben zij aan gedacht en zo een speciale muis ontwikkeld, speciaal voor het gamen. Het verschil met een 'normale' muis is enorm. Meestal zie je het al gelijk aan het uiterlijk van de muis. Gamingmuizen hebben vaak verschillende (instelbare) lichtjes die zich onderscheiden van andere muizen. Vergis je dus niet in het kopen van een gamingmuis. Een goedkope muis van 5 euro kan je nog wel eens heel duur komen te staan...
Budget
Een belangrijk punt bij het aanschaffen van een gamingmuis is het budget dat je hebt. Zoals eerder vermeld, kan bezuinigen op een gamingmuis je nog wel eens heel duur komen te staan. Je hebt muizen van veel verschillende prijsklassen. Een goede gamingmuis kan je al kopen vanaf zo'n ongeveer 25 euro en de duurste gamingmuizen liggen zo rond de 200 euro (in 2016), een hoop geld dus. Bezuinigen op een muis moet je zeker niet doen, maar geef ook niet te veel uit. Als je een setup tot de waarde van zo'n 750 euro hebt, is het dom om een muis van 200 euro te kopen. Dan kan je beter een wat goedkopere muis kopen en een wat betere monitor bijvoorbeeld.
Bedraad of draadloos
Als je een gamingmuis gaat kopen begin je al gelijk met een moeilijke keuze. Koop ik een bedrade muis, of ga ik voor een muis die volledig draadloos is? Beide keuzes hebben zowel voor- als nadelen. Bedrade muizen hebben over het algemeen een betere reactietijd. Echte top-gamingmuizen die volledig draadloos zijn, heb je niet. Wel kan het als heel irritant worden ervaren omdat er een draadje aan zit, dit draadje kan bijvoorbeeld in de weg zitten, of je vindt het heel lelijk staan. Een onbedrade muis heeft meestal, zoals eerder al aangegeven, een minder snelle reactietijd, terwijl de muizen over het algemeen wel duurder zijn. Wel hebben ze als voordeel dat er geen draadje is die in de weg zit, of lelijk bij je setup staat en een draadloze muis is makkelijker op te bergen, ook al moet je jezelf afvragen hoe vaak je die laatste functie daadwerkelijk gaat gebruiken.
Ergonomische muis
Als je heel veel gamet, is het een goed idee om een ergonomische gamingmuis aan te schaffen (Engels: ergonomic). Een ergonomische muis is bestemd om uren lang achter elkaar gebruikt te worden zonder dat je last krijgt van je polsen door een speciaal ontwerp. Voor gamers is dit een hele goede keus. De meeste gamingmuizen bezitten een ergonomisch ontwerp, maar er zijn toch enkele gamingmuizen op de markt die niet ergonomisch gevormd zijn. Let dus goed op!
Toetsenbord- en muisbundel
Op sommige websites kan je ook een een bundel kopen. Die bundel bevat dan zowel een gamingmuis, als een gamingtoetsenbord. Een goede bundel koop je al vanaf zo'n 30 euro (in 2016). Een prijs die normaal is voor één goede muis of voor één goed toetsenbord. Heb je dus niet zo heel veel geld over voor een gamingmuis en een gamingtoetsenbord? Dan is dit een hele interessante optie voor jou.
Dure merken
Je hebt zoals bij bijna alles ook bepaalde dure merken zoals Razer en Logitech. De kwaliteit is uitstekend, maar daar betaal je ook (te veel) voor. Wil je een Razer gamingmuis? Dan moet je flink in de buidel tasten, daarom is voor een goedkopere setup een goedkopere muis veel interessanter.
Conclusie
Ook al is het slechts een muis, het kan een grote invloed hebben op je gameprestaties. Kies dus een goede gamingmuis (en gamingtoetsenbord) uit en geniet van het gamen. Koop iets niet te snel, maar lees veel reviews en informeer veel. Zo kom je uiteindelijk tot een goede beslissing.