Total War Warhammer I en II battles: tips en trics

Total War Warhammer I en II zijn twee fantasiegames uit dezelfde serie. De serie heeft interactieve veldslagen in Singleplayer en Multiplayer. Waar je het in Singleplayer vooral opneemt tegen de computer (AI), neem je het in Multiplayer op tegen echte spelers. Voor een succesvol optreden in veldslagen is een juiste tactiek nodig, alsmede het snel kunnen managen van je leger. Bepaalde tips kunnen je op weg helpen om goed voor de dag te komen.

De rassen en fracties

In Total War Warhammer I en II zijn verschillende rassen en fracties waaruit je kan kiezen. Tot welke rassen en fracties je toegang hebt in Multiplayer is afhankelijk van de game (I of II) die je in bezit hebt en of je betaalde uitbreidingen (DLC) voor de game hebt aangeschaft. Een ras is niet hetzelfde als een fractie. Een ras is bijvoorbeeld de Vampieren of de Dwergen, die unieke troepen tot hun beschikking hebben. Een fractie is altijd onderdeel van een ras. Vaak betekent dit slechts een andere kleur, naam en vlag binnen het ras. Bijvoorbeeld de roodgekleurde Von Carsteins binnen de Vampieren. Soms heb je voor een specifieke fractie echter ook toegang tot een unieke en legendarische lord.

Singleplayer

In Singleplayer heb je de mogelijkheid om battles te spelen via de campagne en via custom battles. Via de campagnemap ga je naar de battle met het desbetreffende leger van de campagnemap. In custom battles speel je echter met een leger dat je vooraf (net als in Multiplayer) kunt uitkiezen. In beide gelegenheden speel je tegen de computer met AI (artificial intellegence), die doorgaans een stuk minder vaardigheden heeft dan de meeste tegenspelers die je in Multiplayer zult treffen.

Multiplayer

Multiplayer is een vrij groot onderdeel van de Total War-reeks. Er zijn verscheidene YouTubers die er hun werk van hebben gemaakt om online veldslagen uit te zenden. Als je begint met Multiplayer kan het zeker in een strategische fantasiegame als Total War Warhammer wat overweldigend aanvoelen. Om die reden is het van belang om bepaalde tips in acht te nemen en daarmee te oefenen.

Basisregels voor het kiezen van je troepen in Singleplayer en Multiplayer

De kans op succes begint al bij het kiezen van je leger. Beide legers hebben meestal (afhankelijk van de hoeveelheid geld waar je mee werkt) 12400 gold waar binnen je je leger kan indelen. De kunst is om het leger zo efficiënt mogelijk in te delen binnen deze hoeveelheid geld. Het leger kan maximaal twintig entiteiten of troepen bevatten. Je begint met het kiezen van een fractie. Elke eenheid (unit) of leider (lord) neemt één entiteit van het leger in beslag. Je kiest je leger door altijd één lord of leider te kiezen die aan jouw leger leiding geeft en daarom belangrijk is voor het moraal in je leger. Je kunt een leider kiezen die wat meer georiënteerd is op vechten of wat meer op magie of een hybride is. Na het kiezen van je lord (die plaatsneemt op het sterretje in de balk van je leger) ga je over tot het kiezen van je troepen. Hiervoor is het de truc om een zo gebalanceerd mogelijk leger te kiezen, of een leger dat een perfecte counter is op de fractie van je tegenstander.

De twee Modussen: spelregels

Eén tegen één

Bij één tegen één gaat het simpelweg om één ding: het andere leger verslaan. Dit is dan ook wezenlijk anders dan bij Free-for-all. Je wint bij deze modus doordat jouw tegenstander het opgeeft gedurende de wedstrijd of dat zijn of haar leger verslagen is.

Free-For-All

Bij Free-for-all gaat het om een modus waarin je met vier spelers en dus ook vier legers tegelijkertijd ieder voor zich speelt. Je hebt in dit geval dus altijd drie tegenstanders die de strijd niet alleen met jou, maar ook met elkaar kunnen aangaan. Bij deze modus is het van belang om punten te verzamelen door de meeste schade toe te brengen aan je tegenstanders. Het gaat hier dus niet om het verslaan van een tegenstander maar om wie de meeste schade aan HP heeft toegebracht. Daarnaast krijg je een bonus van 2500 punten als je de speler bent die de match heeft overleeft (last man standing).

Handige beginnerstips bij het spelen van battles

Battles kunnen qua micromanagement erg intensief zijn. Het is daarom van belang om bepaalde basistips in acht te nemen. De volgende tips zijn universeel voor Single- en Multiplayer:

Pas je keuzes binnen je leger aan op de fractie van de tegenstander
Iedere fractie in Total War Warhammer heeft zijn sterke en zwakke kanten. Het is van belang dat je daar rekening mee houdt bij het kiezen van je leger. Probeer altijd een counter te verzinnen op de fractie van de tegenstander. Zo staan de Lizardmen bekend om hun grote dinosaurussen die door hun dikke huid een sterke schild (armor) bezitten. Je zult in je leger dan moeten kiezen voor troepen met speren die bonusschade toebrengen aan grote monsters en boogschutters of artillerie die het sterke schild kunnen penetreren (armor-piercing).

Zorg dat units met 'Bonus versus Large' altijd tegenover cavalerie of monsters komen te staan
Aangezien troepen met speren of andere troepen met het kenmerk bonusschade toebrengen aan paardentroepen of monsters zijn zij juist bedoeld om hiermee de strijd aan te gaan. Check altijd of ze een 'Bonus versus Large'-kenmerk hebben en gebruik ze dan tegen monsters of paardentroepen voor optimale efficiëntie.

Altijd zorgvuldig zijn met je lord
Het is van groot belang dat de lord (die altijd een banner heeft met een sterretje) in leven blijft aangezien deze van belang is voor het moraal in je leger. Als de lord overlijdt, geeft het spel een straf aan het moraal van het leger waardoor troepen sneller kunnen vluchten. Op het moment dat je troepen vluchten kun je niet meer over ze beschikken en dus ook geen orders meer geven. Hierdoor kun je de match verliezen. Schroom dus niet om hem terug te trekken uit het gevecht als zijn HP (bar met de gezondheidspunten van je lord) laag is.

Bescherm je boogschutters en artillerie
Het is van groot belang dat je je boogschutters beschermt tegen paarden, honden of vliegende monsters die jouw boogschutters door hun snelheid altijd zo snel mogelijk trachten uit te schakelen. Hoe langer jouw boogschutters en artillerie ongedeerd kunnen vuren, hoe meer schade ze kunnen toebrengen en hoe efficiënter ze zullen zijn.

Ga met paardentroepen of vliegende monsters altijd voor de kwetsbare boogschutters en flanken van je tegenstanders
Je paardentroepen zijn vaak snel en komen in lichte en zware varianten. Probeer met deze snelle troepen altijd de boogschutters van je tegenstander uit te schakelen aangezien deze over langere termijn veel schade aan je leger kunnen toebrengen. Je paardentroepen kunnen bovendien extra schade toebrengen als ze de troepen van je tegenstander van achteren of vanuit de flanken kunnen bestormen. Van de voorkant zullen de troepen van je tegenstander altijd 'braced' ofwel versterkt zijn en zullen je paardentroepen daarom minder effectief zijn. Haal ze wel weer op tijd weg uit de strijd omdat je tegenstander waarschijnlijk snel zal reageren door je paardenkrachten met (speer- of zwaard)troepen te omsingelen.

Gebruik de abilities en items van je lord of held
Je lord of held heeft doorgaans bepaalde abilities of items die je kan gebruiken om bepaalde (tijdelijke) bonussen aan je leger te geven (bijvoorbeeld meer snelheid of schade, maar ook verdedigende buffs). Vergeet deze niet te gebruiken gedurende het gevecht. Als je klikt op je lord of leider staan ze linksonder naast zijn avatarfoto.

Wees ervan bewust dat als je voor een lord kiest die enkel op magie is georiënteerd, hij kwetsbaarder is en sneller dood zal gaan
Je zal dan dus wat voorzichtiger met hem moeten zijn door hem niet zomaar in de strijd te gooien. Als je kiest voor een lord die op vechten is georiënteerd heb je dit probleem niet, maar dan kan je wel weer het probleem hebben dat je geen gebruik maakt van de magische pool (de winds of magic) die iedere speler tot zijn beschikking heeft. Dat is natuurlijk zonde. Gelukkig zijn er ook hybride leiders en kan je naast vechtende lords ook helden (hero's) kiezen die gebruik maken van de magische pool.

Gebruik units met ´Bonus vs Infantry´ om speertroepen of andere meleetroepen tegen te gaan
De units met dit kenmerk zijn zeer effectief tegen units met het kenmerk ´Bonus vs. Large´, omdat deze laatste units nou juist vooral bedoeld zijn om tegen paarden, monsters en andere grote units te strijden.

Bepaalde goedkope units zijn goed om artillerie en vuur van boogschutters op te vangen of dure troepen te blokkeren/bezig te houden
Neem bijvoorbeeld peasants, skaven slaves of zombies. Dit zijn units die in grote aantallen voorkomen en zeer goedkoop zijn om te rekruteren in de campagne, in custom battles of in Multiplayer. Juist omdat ze zo goedkoop zijn en in grote aantallen voorkomen kun je ze gebruiken als veevoer om de munitie van de boogschutters of artillerie van je tegenstanders op te vangen. Op die manier kunnen je sterke en dure troepen ongehinderd tot aan de linies van je tegenstanders komen. Je kunt deze goedkope troepen ook gebruiken om charges van cavalerie te blokkeren of om dure troepen van je tegenstander bezig te houden terwijl jij de lord van je tegenstander tracht om te brengen.

Geavanceerde tips

Gebruik magie of abilities om snelle of waardevolle troepen van je tegenstander vast te pinnen en uit te schakelen
Door bijvoorbeeld de spreuk Net of Amyntok (een magische spreuk van de lore of light) kun je paardentroepen of monsters van de tegenstander vastpinnen zodat deze niet bij je boogschutters of artillerie kunnen komen. Dit kan je vervolgens mooi combineren met andere strategieën. Je kunt deze vastgezette troepen omsingelen met anti-large troepen zoals speren, hellebaarden of paardentroepen(blood knights e.d.). Nog interessanter is dat je het kan combineren met andere spreuken zoals banishment of vuur van je boogschutters en artillerie.

Gebruik boogschutters op vijandelijke troepen die geen schilden hebben of weinig bepantsering (armor)
Voorbeelden zijn de plague monks van de Skaven of forsaken van Chaos. Deze zijn extra vatbaar voor de pijlen van je boogschutters of de kogels van je geweren.

Gebruik alleen de beste spreuken (spells) en abilities bij het kiezen van je magiër
De magische pool die je tot je beschikking hebt is gelimiteerd en daarom is het raadzaam maar twee of drie van de zes magische spreuken te kiezen zodat je het geld dat je daarvoor terugkrijgt elders in je leger kan besteden. Met het gebruik van de beste spreuken van een bepaalde lore of magic is je magische pool meestal al volop benut en dan is het niet effectief om alle zes spreuken (de hoeveelheid per lore) mee te nemen naar de match.

De belangrijkste tips het kort:
  • Bescherm je boogschutters en artillerie
  • Schakel de Lord of Leider van je tegenstander zo snel mogelijk uit
  • Wees zorgvuldig met je eigen Lord
  • Gebruik units met ´Bonus vs. Large´ tegen cavalerie en monsters
  • Gebruik units met ´Bonus vs. Infantry´ tegen speertroepen of andere troepen met ´Bonus vs. Large´
  • Gebruik magie en abilities op een tactische wijze

Tot slot

Deze tips kunnen je een boost geven bij het spelen van battles in Total War Warhammer. Voor de beeldvorming is het eveneens aan te raden om te kijken hoe professionele YouTubers dit aanpakken. Aanbevelenswaardig zijn in dit verband de YouTubers HeirofCarthage of Turin (Engelstalig). TotalwarZone is een Nederlandse YouTuber die ook battles uitzendt. Het spel is in feite als een schaakspel, waarbij er voor ieder leger en de units daarbinnen een counter bestaat. Het is vooral van belang om veel te oefenen en om daarbij deze tips toe te passen. Na verloop van de tijd zul je dan ook merken dat je er steeds handiger in wordt.
© 2017 - 2024 Melvinjames, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenhang koerswinst, dividendrendement en Total returnRendementen van aandelen en beleggingsfondsen is een veel besproken onderwerp onder beleggers. Maar wat is nu het versch…
Mijn auto is total loss! Wat krijg ik uitgekeerd?Mijn auto is total loss! Wat krijg ik uitgekeerd?Bij een autoschade is de hoogte van de uitkering uit de autoverzekering afhankelijk van het schadebedrag en van de waard…
Afvallen met Total Crunch fitnessapparaatTotal Crunch fitnessapparaat is een toestel dat je kan helpen met afvallen en met strakker worden. Met dit apparaat doe…

Pokémon GO: wat zijn de grote eieren op gyms?Pokémon GO: wat zijn de grote eieren op gyms?In Pokémon GO verschijnen regelmatig grote gekleurde eieren op gyms. Dit zijn Raid Eggs. Deze geven aan dat een Raid Bat…
FUT 17 Team of the Season: De beste spelers van het seizoenFUT 17 Team of the Season: De beste spelers van het seizoenVanaf 12 mei 2017 worden in de voetbalgame FIFA 17 de Team of the Seasons met daarin de beste spelers van alle competiti…
Bronnen en referenties
  • https://totalwarwarhammer.gamepedia.com/Factions
Melvinjames (1 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.