De geschiedenis van Donkey Kong en zijn succes

De geschiedenis van Donkey Kong en zijn succes De geschiedenis van Donkey Kong is begonnen in het jaar 1981. De spellen van Donkey Kong zijn enorm populair en behoren tevens tot de best verkochte spellen ter wereld. Het bekende Nintendo figuur Mario is ook ontstaan uit Donkey Kong. In 1981 verscheen Donkey Kong voor het eerst op de markt, inmiddels is hij uitgegroeid tot de beroemdste gorilla in de game wereld. Er zijn een heleboel spellen uitgebracht met Donkey Kong in de hoofdrol of met een bijrol, dit zijn er zo'n zestig stuks inmiddels. Laten we beginnen bij het begin.

1981, Donkey Kong, arcade

Donkey Kong is voor het eerst uitgebracht als arcadespel. Dit spel werd veel gespeeld in arcadehallen. Donkey zat samen met Jumperman in dit spel. Jumperman is een naam die veel mensen niets zegt, maar later werd Jumperman getransformeerd naar Mario. In deze speelkast speelde de gamer met Jumperman. Het vriendinnetje van Jumperman, Pauline (later Peach), was ontvoerd door Donkey Kong en jij als Jumperman moest haar redden. Donkey Kong had haar meegenomen naar de top van een bouwplaats, dus je moest een flink stuk omhoog klimmen in dit spel. Je klim wordt moeilijk gemaakt omdat Donkey vuur en tonnen naar je gooit. In totaal bestond dit spel uit 22 levels. Bij zijn release was het pas de tweede game dat meerdere levels bezat en dit spel was gelijk het meest complexe spel wat toen die tijd op de markt was. Donkey Kong was het eerste grote succes voor Nintendo. Het spel was een groots voorbeeld voor een succes in de videogame industrie.

1994, Donkey Kong Country, Super Nintendo (SNES)

In 1994 heeft Donkey Kong een grote comeback gemaakt met een personage die is zoals wij hem nu kennen. De ontwikkelaar Rare was degene die Donkey Kong in een geheel nieuwe wereld plaatste. Het Donkey Kong Island verscheen voor het eerst en dit eiland is tegenwoordig nog steeds de basis van de Donkey Kong spellen. Rare creëerde niet alleen een geheel nieuw spel, ook nieuwe personages zoals Diddy Kong. Diddy is het neefje van Donkey en samen speelden zij de hoofdrol in Donkey Kong Country. Dit spel was een van de beste platform games die toen verkrijgbaar was. Grafisch was dit spel ook heel mooi voor die tijd, het had zelfs al wat weg van 3D. Er werden zo'n 8,5 miljoen spellen verkocht en tot op de dag van vandaag behoort het tot een van de best verkochte spellen. Er zijn ook nog twee andere delen uitgebracht. Deel 2 Diddy’s Kong Quest en deel 3 Dixie Kong’s Double Trouble.

1995, Donkey Kong Land, Game Boy

Donkey Kong bleek zo'n succes dat Nintendo ook een spel uitbracht voor de Game Boy. De gameplay en het verhaal zijn ongeveer hetzelfde als van Donkey Kong Country, alleen bevat dit spel andere levels en andere vijanden. Omdat de Game Boy niet heel veel aan kan en klein en compact is zijn er een aantal dingen weggelaten. Zo kun je nooit met Donkey en Diddy samen spelen. Donkey Kong Land was niet een heel groot succes, maar wel goed genoeg dat er nog een tweede en derde deel zijn uitbracht.

1999, Donkey Kong 64, Nintendo 64

Na de SNES was het tijd voor een nieuwe spelcomputer, de Nintendo 64. Ook was het dus tijd voor een nieuw Donkey Kong spel. Dit keer de Donkey Kong 64. Het leuke van dit spel is dat je met maar liefst vijf verschillende leden van de Kong familie kunt spelen. Tevens was dit ook het eerste spel waarmee je met multiplayer kon spelen, tot maar liefst vier personen. Grafisch was ook dit spel waar prachtig en ook weer met 3D effecten. Ook dit spel wasw opnieuw een zeer succesvolle titel.

2010, Donkey Kong Country Returns, Wii

Maar liefst zestien jaar is er geen Donkey Kong spel meer verschenen na al zijn successen. Vele fans hebben al die jaren gewacht en erover gesproken en eind 2010 was het dan eindelijk zover. Nintendo Wii kwam met een nieuw spel. Het spel lijkt erg op de Donkey Kong Country en dit spel is ook volledig in 2D, maar heeft meer weg van 3D net als zijn voorgangers. Je kunt zowel met Donkey als met Diddy spelen en zelfs met zijn tweeën zullen ze voor de eerste keer in de geschiedenis samenwerken. Een half jaar later zijn er al 3,5 miljoen stuks verkocht en ook dit spel behoort weer tot een van de beste. Het is nu hopen op een vervolg.
© 2011 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wii game: Donkey Kong Country ReturnsWii game: Donkey Kong Country ReturnsDonkey Kong is een van de grootste helden uit de game wereld. Na lang wachten was het eind 2010 dan eindelijk zover en w…
De geschiedenis van Mario BrosDe geschiedenis van Mario BrosLees hier alles over de boeiende geschiedenis van Super Mario Bros. Hier vind je alles over de eerste games en de ontwik…
Nintendo's MarioNintendo's MarioMario is een van de bekendste figuren binnen de Game-wereld. Mario is zelfs de mascotte van het merk Nintendo, maar hoe…
De beste vintage games voor de SNES super nintendoDe beste vintage games voor de SNES super nintendoDe Super Nintendo, of SNES, moet toch wel de beste gameconsole ooit gemaakt zijn. Op deze console zijn de games rondom S…

Videogames - Een verslaving onder jongerenVideogames - Een verslaving onder jongerenIn de laatste 30 jaar is er veel veranderd in de game-industrie. Aangezien het spelen van videogames populairder is dan…
Bronnen en referenties
  • www.nintendo.nl
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.