Videogames - Een verslaving onder jongeren

Videogames - Een verslaving onder jongeren In de laatste 30 jaar is er veel veranderd in de game-industrie. Aangezien het spelen van videogames populairder is dan televisie kijken moet de markt zich steeds meer gaan richten op meerdere doelgroepen. Zo zijn er verschillende games voor heel jonge kinderen, het hele gezin, gratis te downloaden spellen, voor vrouwen, etc. De tijd van Pacman is voorbij. Online spellen krijgen steeds meer de overhand en het gevolg is dat steeds meer jongeren verslaafd raken aan videogames.

Verschillende soorten videogames

Vroeger was het normaal dat je met vrienden een computerspel (pc games, online games, browser games, etc.) speelde waarbij je met z'n allen op de bank zat met een spelcomputer. Tegenwoordig is het normaal dat je met verschillende spelcomputers met meerdere vrienden online een spel speelt. De ontwikkeling in videogameland is de laatste jaren erg snel gegaan. Door de snelle uitbreiding van verschillende spelcomputers, worden er veel dezelfde soort spellen uitgebracht. Hierdoor ontstaat er enige verwarring omdat dezelfde soort spellen op elke spelcomputer een ander karakter krijgt.

Verslavend?

Videogames worden over het algemeen zonder problemen gespeeld. Maar er komen steeds meer signalen naar boven dat het risico groter wordt op videogame verslaving. Vooral onder jongeren is dit het geval. Er zijn signalen dat jongeren spijbelen om meer te kunnen gamen. In Zembla is aandacht besteed aan dit probleem. Het lijkt er op dat de spellen die ontwikkeld worden een bindend karakter hebben. Dit heeft als gevolg dat jongeren moeite hebben om te stoppen met spelen en voelen zich ellendig wanneer er gestopt moet worden.

Verschillende Videogames

Hieronder vindt je een overzicht van de verschillende soorten speelwijzen, de meest gespeelde games en hoeveel tijd dat een game gemiddeld in beslag neemt:

Offline games:

Bij een offline game speelt de speler zonder Internet op een computer of console. Dit gebeurt meestal alleen, maar soms ook met meerdere mensen achter een systeem. Voorbeelden: Super Mario, Zelda, Pacman en Streetfighter.
Het gebruik van offline games bij jongeren ligt gemiddeld rond 54,5% met een gemiddeld gebruik van 6,3 uren per week.

Online games:

Multiplayer online games zijn spellen waarin je online (via Internet) met anderen samen speelt. Voorbeelden: World of Warcraft, Runescape en Counterstrike.
Het gebruik van online games bij jongeren ligt gemiddeld rond 34,5% met een gemiddeld gebruik van 11,9 uren per week.

Browser games:

Vooral gratis en laagdrempelige kleine spelletjes op websites via Internet. Voorbeelden: Zylom.nl en Spele.nl
Het gebruik van browser games bij jongeren ligt gemiddeld rond 55,2% met een gemiddeld gebruik van 2,7 uren per week.

Veel gespeelde games:

  • Call of Duty
  • War Rock
  • Counterstrike
  • Battlefield
  • Runescape
  • World of Warcraft

Waarschuwing

Videogames worden zo ontwikkeld dat men als speler zich meer gaat binden aan het spelen hiervan. Doordat de ontwikkelaar het spel steeds aantrekkelijker maakt blijft het voor de speler interessant om steeds maar weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Deze stimulatie zorgt ervoor dat spelers maar blijven spelen en uiteindelijk verslaafd raken. Voor ouders moet dit gedrag herkenbaar worden zodat men op tijd in kan grijpen. Ouders worden gestimuleerd om na te denken over beperkingen in het game gedrag om verslaving te voorkomen. Als ze al verslaafd zijn is het belangrijk dat de ouders de situatie begrijpen en het probleem proberen te overwinnen door therapie te volgen.
© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Computergames en kinderenComputergames en kinderenSinds de jaren 80 zijn ze niet meer uit de samenleving weg te denken, computergames. Het begon allemaal heel eenvoudig,…
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
Wat is een gameverslaving?Wat is een gameverslaving?Een onderschatte verslaving is een gameverslaving. Spellen op de spelcomputers en op personal computers kunnen een te gr…
Online RPG (Role Playing Game)Online RPG (Role Playing Game)Een populaire hype onder zowel jongeren als ouderen is Online Role Playing Games, oftewel “MMORPG” wat staat voor Multi-…

Wordfeud; online scrabble op je telefoon!Wordfeud; online scrabble op je telefoon!Wordfeud, een online variant op het oude bekende bordspel Scrabble. Het spel is gratis verkrijgbaar in de app store en a…
De geschiedenis van Donkey Kong en zijn succesDe geschiedenis van Donkey Kong en zijn succesDe geschiedenis van Donkey Kong is begonnen in het jaar 1981. De spellen van Donkey Kong zijn enorm populair en behoren…
Bronnen en referenties
  • Videogames en Nederlandse jongeren.
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 03-02-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.