Riven, adembenemend avontuur

Riven, adembenemend avontuur Na het immense succes van het revolutionaire computerspel Myst dat miljoenen gamers halve nachten in de ban hield kwam in 1997 het langverwachte vervolg uit: Riven. De grote vraag was of het Myst kon evenaren in zijn klasse. Kon het spel zich onderscheiden van Myst, of zelfs zijn voorganger voorbij streven? Het spel is adembenemend mooi en echt en brak net als zijn voorganger alle records in de negentiger jaren.

Overweldigend avontuur

Riven gaat niet precies verder waar Myst eindigde, maar het komt dichtbij. Atrus verwelkomt je met het nieuws dat Riven op instorten staat en dat er iemand moet komen om Catherine te redden, en vervolgens de mensen te helpen evacueren. Het enige probleem is dat Gehn, de vader van Atrus, eveneens op Riven is. Volgens Atrus is Gehn een machtig en destructief persoon die op Riven gevangen wordt gehouden. Atrus biedt je een linking-boek aan dat niet in handen van Gehn mag komen omdat hij dan zou kunnen ontsnappen. Zodra je het boek hebt aangenomen wordt je naar een rotsachtige gevangenis getransporteerd alwaar je een persoon ontmoet die in de taal D'ni praat en gefrustreerd lijkt dat je hem niet kunt volgen. Op een bepaald moment zal het boek van je worden afgepakt, en daar sta je dan. Vrij, maar zonder linking-boek, en het overweldigende avontuur kan beginnen.

Riven is een grote ontdekkingstocht. De puzzels zijn de sleutel tot progressie in het spel. Riven bestaat uit vijf eilanden die met elkaar verbonden zijn door de wonderlijke tochten met de 'mag-lev', een karretje op rails, verdacht veel lijkend op kermiskarretjes, die je in no time van het ene naar het andere eiland brengt. Een buitengewoon interessante visuele ervaring die nooit verveelt!

Mensen op Riven

Riven is niet zo desolaat als Myst. Er leven mensen en het er is altijd zonnig met overdrijvende wolken, iets dat op Myst ontbrak. Riven is daarbij ook vele malen groter dan Myst. Meer paden te belopen, meer verwerkte details, interactie met personages. In het spel kom je een dorpje tegen bestaande uit hutjes die over het water uitkijken, en moeders zullen hun kinderen wegmoffelen om ze tegen jou te beschermen. Je zult deuren horen sluiten en mensen in hun huizen zien vluchten. Je beklimt een ladder, klopt op een deur en mogelijk opent iemand die deur om het meteen weer te sluiten. De voelbare aanwezigheid van mensen op Riven geeft een extra dimensie aan het spel.

Riven leeft meer dan Myst. Riven bevat zingende vogels, vliegende insecten, veel gebladerte, kikkers en rondkruipende torren. Je exploreert de wereld van Riven en hebt daarbij niet eens in de gaten dat je eigenlijk bezig bent met het oplossen van puzzels. Aparte muziek, zacht rood licht, een standbeeld van wat een god zou kunnen zijn... Zodra je gaat wandelen op Riven zul je blijvend worden verrast. Het beklimmen van trappetjes, ronddolen in grotten, het betreden van wonderlijke bospaden, dobberen in een submarine... het openen van gesloten deuren, waarna zich weer nieuwe deuren bevinden. Riven is onvoorstelbaar groot en daagt je uit.

Logica

De meeste puzzels op Riven zijn logica puzzels, net als op Myst. Gezond verstand is het enige dat nodig zou zijn om Riven tot een goed einde te brengen maar in de praktijk blijkt het spel erg pittig. Constant je ogen open houden, overal op klikken, onthouden waar je was en hoe je er weer terug kunt komen, het zijn maar voorbeelden van wat je te doen staat. Knoppen en hendels zijn er om eindeloos uit te proberen tot de enig juiste combinatie een nieuwe clue oplevert. Dit vraagt veel geduld en kan frustratie opwekken. Er zijn vele walkthroughs online die je helpen op de moeilijke momenten. Maar speel het spel niet met zo'n handleiding ernaast, want dat is zonde van het avontuur zelf.

Onbeschrijflijk mooi

De graphics van Riven zijn onbeschrijflijk mooi en indrukwekkend. Myst is er beroemd om geworden en Riven is vergelijkbaar met Myst maar in de overtreffende trap. Het bestaat uit een omvangrijke serie stillevens. Het spiegelt het werkelijke leven. Je waant je niet in getekende werelden maar in reality. Riven voelt als Myst. Het is een point-click spel, dus je beweegt met de muis in een bepaalde richting en je loopt een stukje verder. Als je een voorwerp wilt oppakken, opent zich een hand. Het lopen door Riven gaat sneller dan op Myst. Elk voorwerp dat je vindt wordt in een inventorylijst geplaatst en je kunt er op elk gewenst moment naar kijken.

Riven bestaat uit vijf eilanden:
  • Temple island
  • Jungle island
  • Book Assembly island
  • Survey Island
  • Prison Island

Beschrijving van de Riven eilanden

Temple Island

Bestaat uit drie kleinere eilandjes. Het startpunt van Riven bevindt zich hier. De Dome, Beetle Room en de Star Fissure bevinden zich hier. Op het andere eilandje ligt de Temple. Je kunt van het ene eilandje naar het andere door middel van bruggen.

Jungle Island

Het eiland waar the Village is, het dorp waar de Riven-bevolking leeft. Het eiland heeft een tropische lagune met een onderwater rail. Ook is er een groot bos. Op het eiland bevinden zich tevens de vijf houten ogen, elk oog draagt een ander dierenvorm en dierengeluid, cruciaal voor de oplossing van een belangrijke puzzel.

Book Assembly island

Bevat een boiler waar papier gemaakt wordt. Ook bevindt Gehn's hoofdkwartier zich hier. Het eiland is een slapende krater met een groot meer daarbinnen. Afgehakte boomstammen van Jungle island worden in een mijnkarretje geplaatst dat naar dit eiland wordt vervoerd. Vervolgens komen ze op een baan terecht dat naar een machine leidt dat de stammen in snippers fijn perst. Daarna komen deze in een boiler terecht waarna er papier kan worden vervaardigd.

Survey island

Een complex eiland en heeft een groot plateau met een plattegrond van de Riven eilanden. Op dit eiland kun je de Warhk vinden. Als je een bepaald punt in de onderaardse kelders bereikt zie je een glazen tank vol water. Een zekere combinatie van lichten maakt dat de gevaarlijke Wahrk vrij komt.

Prison Island

Bevat een gigantische boom met een torentje die dient als gevangenis voor Catherine. Prison island is zo ver gelegen dat het vanaf de andere eilanden niet kan worden gezien.

Riven is gepubliceerd door Broderbund software Inc en ontwikkeld door Cyan Productions. Het bevat 4000 beelden verdeeld over 5 cd-roms die maken dat je jezelf wekenlang of maandenlang verliest in een geheimzinnige ontdekkingstocht waarbij tijd en plaats in het echte leven geen rol meer lijken te spelen.

'Life is more fun if you play games.' ~ Roald Dahl

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
Cross of the Dutchman  gameCross of the Dutchman gameNa een lange tijd van ontwikkeling, de makers zijn er zes jaar mee bezig geweest, lanceert het Leeuwarder bedrijf Triang…
Seven games van Parelli - paarden trainenSeven games van Parelli - paarden trainenIedere paardenliefhebber droomt van een hechte band met zijn (bijrijd)paard. De seven games van Parelli bieden een manie…
Retrogaming: verzamelen en spelen van oude computerspellenRetrogaming: verzamelen en spelen van oude computerspellenEr gaat veel geld om in retrogaming. Bij retrogaming gaat het om het spelen van oude spellen op spelomputers uit de jare…

Assassin's Creed: topper van UbisoftAssassin's Creed: topper van UbisoftAssassin's Creed is een spel ontwikkeld door Ubisoft waarin je je als tempelier aan diverse missies waagt. Het eerste de…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.