Smartphone kwijt? Zo vind je hem terug!

Smartphone kwijt? Zo vind je hem terug! Het kan de beste overkomen: je hebt je telefoon ergens laten liggen, maar waar? Gelukkig zijn er apps waarmee de locatie van een smartphone vlug valt te achterhalen. Zo ontdek je snel genoeg of hij is gestolen of gewoon in de kroeg is blijven liggen.

Tracking-apps

Mobiele telefoons zijn populair onder dieven. Hoewel het aantal inbraken en berovingen in Nederland daalt, stijgt de diefstal van smartphones. Het probleem is zelfs tot de politiek doorgedrongen. De Minister van Veiligheid en Justitie wil mobiele operators verplichten om gestolen telefoons onbruikbaar te maken op basis van het IMEI-nummer. Tot het zover is ben je afhankelijk van het speurwerk van de politie. Maar reken niet op al teveel hulp van de dienders, want die stellen zo hun prioriteiten. Een roofoverval is uiteraard veel belangrijker dan een gestolen telefoontje. Maar als je geluk hebt, wil een agent best even een kijkje nemen wanneer je denkt te weten waar de telefoon is. En om dat te achterhalen kun je gebruik maken van hiervoor beschikbare apps, waarmee het mogelijk is om een vermiste smartphone te lokaliseren.

Sommige fabrikanten leveren deze apps zelfs standaard mee op hun toestellen. Apple is het beste voorbeeld. Op iedere smartphone en tablet staat de app 'Zoek mijn iPhone', waarmee zowel iPhones, iPads en Mac's opgespoord kunnen worden. Ook voor Android-telefoons zijn er apps te krijgen, maar die worden door telefoonfabrikanten meestal niet standaard geïnstalleerd waardoor je ze zelf moet downloaden. Enkele voorbeelden voor Android zijn Lookout, Avast! Anti-Theft en Prey. Van die laatste apps is ook een versie voor iOS-apparaten beschikbaar. De genoemde apps zijn gratis bij basisgebruik. Geavanceerde functies zijn tegen betaling verkrijgbaar. Zoek wel een leverancier die je vertrouwt, want je geeft in feite toestemming dat de app je continu volgt. Het bedrijf moet dus wel correct omgaan met de privacy. Zorg ook voor een goed wachtwoord, want als een onverlaat in kan loggen op jouw account kan hij je gangen volledig nagaan.

Toestel vermist

Maar hoe werken deze tracking-apps nu eigenlijk? Eenmaal geïnstalleerd blijven dergelijke apps altijd actief op de achtergrond en kunnen ze op afstand aangeroepen worden, meestal door in te loggen via een web-omgeving. Zodra je opgeeft dat een toestel wordt vermist, verstuurt de app locatiegegevens en andere informatie over de telefoon naar de website. Voor het bepalen van de positie wordt GPS, het GSM- en WiFi-netwerk gebruikt.

Sommige apps maken op gezette tijden een foto met de ingebouwde camera, zodat je mogelijk een foto ontvangt waarin de dief in beeld komt. Als de telefoon verbinding heeft gemaakt met het WiFi-netwerk dan krijg je ook het IP-adres te zien. Veel apps bieden de mogelijkheid om de inhoud van de smartphone op afstand te wissen Dat is handig als je bang bent dat persoonlijke informatie in verkeerde handen kan vallen. Op een Android-telefoon moet je hiervoor beheersrechten geven aan de app.

Aanbellen

Al die functies voor het tracken van je telefoon lijken natuurlijk handig, maar hiermee heb je natuurlijk geen garantie dat je je gestolen of kwijtgeraakte telefoon ook daadwerkelijk terugkrijgt. Als je de telefoon ergens hebt laten liggen, bijvoorbeeld in een restaurant of een café waar je eerder die avond was, is de kans dat zo'n app je helpt je telefoon terug te krijgen een stuk groter. Maar als hij gestolen is wordt het al wat lastiger om hem te traceren.

Stel dat de app een locatie doorgeeft en dat blijkt een flatgebouw te zijn... dat zou betekenen dat je bij iedere deur op elke verdieping zou moeten aanbellen. Een ander probleem is dat een slimme dief de tracking-software heeft ontdekt en deze verwijdert. Dat kun je op een iOS-apparaat nog wel omzeilen door die specifieke app van een wachtwoord te voorzien, waardoor het niet mogelijk is om de software te verwijderen zonder dat dat je het wachtwoord kent. Android kent de mogelijkheid om apps te verbergen, waardoor de kans dat een dief de software verwijdert ook klein is. Overigens leert de praktijk dat veel dieven niet de moeite nemen om apps te wissen of een reset te doen, en een smartphone gewoon zo in gebruik nemen. En daarmee leveren ze wel extra informatie op die kan helpen bij het terugvinden van een toestel.
© 2014 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smartphone binnenkort belangrijker dan portemonnee?Smartphone binnenkort belangrijker dan portemonnee?Hoe zit het eigenlijk met mensen die een concert, een muziekfestival of een andere groot evenement bezoeken en een smart…
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Smartphone: opkomst, functies en merkenSmartphone: opkomst, functies en merkenEen smartphone aanschaffen is voor jeugdigen geen enkel probleem. Op het schoolplein hebben ze al lang alle informatie o…
Zo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletZo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletPodcasts worden steeds populairder. De meeste podcasts worden echter beluisterd via iTunes. Android telefoons zoals de S…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.elsevier.nl/Tech/nieuws/2014/2/Gestolen-smartphones-vanaf-volgend-jaar-geblokkeerd-1465243W/
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.