Telefoongeheugen vol? Zó los je dat op!

Telefoongeheugen vol? Zó los je dat op! Over het algemeen is het hebben van een smartphone hartstikke leuk: apps downloaden, muziek luisteren, appjes sturen, etc. Een groot nadeel is echter dat je telefoongeheugen ook vol kan raken. Zeker wanneer je een smartphone hebt waar door de fabrikant al apps op geïnstalleerd zijn – waardoor het toestel al voor het in gebruik nemen relatief weinig ruimte heeft – raakt snel vol. Na het lezen van deze tips weet je hoe je het geheugen op een simpele manier kunt uitbreiden en weet je hoe je door middel van een aantal eenvoudige trucjes ruimte op je telefoon kunt besparen.

Instellingen aanpassen

Veelal zijn er – zoals eerder genoemd – door de fabrikant van je smartphone al een fiks aantal apps geïnstalleerd, al voordat jij je apparaat gekocht hebt. Deze apps nemen een hoop ruimte in. Zeker vanwege het feit dat je telefoon vaak zo is ingesteld, dat alle apps automatisch ge-update worden. Updaten kost ook veel ruimte en levert in het geval je de app toch nooit gebruikt eigenlijk niets op. Het aanpassen van deze instelling is echter simpel en het scheelt op termijn een hoop ruimte. Als je dit niet kan vinden bij je instellingen en het internet helpt je ook niet verder, dan zijn ze in een telefoonwinkel altijd bereid om je te helpen.

Wissen

Updates

Veelal zijn applicaties die op je smartphone geïnstalleerd zijn, al een aantal keer ge-update. Dit stukje geheugen kan je echter eenvoudig vrijmaken, door deze updates te wissen. Hiervoor ga je naar je instellingen en dan naar apps, waarbij je per app kunt bekijken of dit inderdaad het geval is. Veelal zit de knop om de updates ongedaan te maken in de rechterbovenhoek.

Let op: het verwijderen van updates is alleen handig wanneer het een applicatie betreft die geen gebruik maakt van privacygevoelige gegevens. Het punt is namelijk dat hackers vaak gebruik maken van veelgebruikte apps, om deze over te nemen en op die manier aan gegevens van mensen te komen. Door middel van een update wordt dit probleem tegengehouden. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld je Mobiel Bankieren app wel altijd up-to-date houdt. Ook geldt voor sommige apps dat je ze op een gegeven moment helemaal niet meer kunt gebruiken als je ze niet update.

Gegevens en cache

Applicaties slaan al je gegevens op. Deze gegevens kosten veelal veel ruimte, terwijl het opslaan ervan soms echt geen toegevoegde waarde heeft. Pas wel op met het wissen van gegevens: hiermee worden ook alle wachtwoorden en andere belangrijke informatie voor goed verwijderd. Het cachegeheugen wissen kan echter nooit kwaad: hiermee raak je geen belangrijke informatie kwijt, maar creëer je wel ruimte. Ook dit regel je via je instellingen. Het verschilt per telefoon hoe dit precies werkt. Soms moet je dit per app regelen, soms zit er een functie op als "Geheugen optimaliseren" die dit met één klik voor de gehele telefoon doet.

Tekstberichten

Als je een fanatiek WhatsApper of sms'er bent, zul je snel merken dat dit ook geheugen kost. Er zit dan niks anders op dan regelmatig oude gesprekken te wissen. Niet leuk, maar wel erg nuttig. Belangrijke informatie kun je bewaren door het te markeren met een sterretje. Dit doe je door een seconde of vijf op het stuk tekst dat je wilt bewaren te drukken. Wanneer het dan een blauwige kleur krijgt, verschijnt er aan de bovenkant een balk met opties waar ook een sterretje tussen staat. Als je op het sterretje drukt, kun je vervolgens rustig het gesprek verwijderen want het deel dat je wilt bewaren blijft gewoon staan. Pas ook op dat je, wanneer je gesprekken wilt verwijderen, de optie "Media uit deze chat verwijderen" uitzet als je de filmpjes en foto's e.d. wel wilt bewaren.

Ook handig om te weten, is dat je met Whatsapp kunt instellen dat het programma niet automatisch alle foto's en video's downloadt die naar jou gestuurd worden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de foto's en video's die naar jou gestuurd worden, niet automatisch op een Micro SD-kaart terechtkomen – zelfs als je dat voor je zelfgemaakte foto's en video's wel zo hebt ingesteld.

SMS

Voor sms geldt hetzelfde als voor Whatsapp: hoe meer je er stuurt en binnenkrijgt, hoe meer geheugen dat inneemt. Zo af en toe een grote schoonmaak in je sms-berichtjes houden loont dus de moeite.

Junk files, identieke foto's, etc.

Er bestaan verscheidene apps die in één oogopslag duidelijk maken waar je nog wat geheugen vrij kunt maken. Een goed voorbeeld hiervan is Cleaner Master: een app die heel veel verschillende mogelijkheden kent, maar toch vrij simpel in het gebruik is. Het geeft bijvoorbeeld aan waar apps "rommel" hebben achtergelaten, of je foto's hebt die erg wazig zijn of veel op elkaar lijken, het kan je Whatsapp-gebruik analyseren, et cetera.

Nog steeds te vol?

Geheugen uitbreiden

Wanneer je nog steeds problemen ondervindt, kan het lonen om een (Micro) SD-kaart aan te schaffen. Deze zijn universeel, in heel veel winkels te koop en hoeven echt niet veel te kosten. Met een Micro SD-kaart kun je het geheugen een stukje uitbreiden, wat met name handig is als je veel foto's en video's maakt. Ook sommige apps zijn naar de Micro SD-kaart te verplaatsen, maar dat geldt lang niet voor allemaal. Kijk wel goed na of jouw telefoon inderdaad de mogelijkheid heeft om een SD-kaart te plaatsen, want dit geldt bijvoorbeeld niet voor Apple-telefoons.

Door de fabrikant geïnstalleerde apps wissen

Er bestaat een mogelijkheid om door de fabrikant geïnstalleerde apps te verwijderen, door je telefoon te rooten. Het nadeel is echter dat rooten, wanneer je iets verkeerd doet, enorme schade voor je telefoon kan opleveren. Bovendien valt met het rooten van je telefoon de garantie weg. Het is dus een riskante operatie, maar het is niet illegaal. Wel is het dus verstandiger om het alleen te proberen wanneer je garantie al is afgelopen en je het ook prima vindt om in geval van schade een nieuw exemplaar te kopen.

Rooten is simpel gezegd het doorbreken van de beveiliging van je telefoon, waardoor je veel meer mogelijkheden met het toestel hebt. Hieronder valt dus bijvoorbeeld de mogelijkheid om voorgeïnstalleerde apps te verwijderen, maar je kunt ook apps die normaal gekregen niet naar een Micro SD-kaart te verplaatsen zijn, er alsnog naar verplaatsen. Dit kan met behulp van de app "App 2 sd". Deze tip geldt voor Android-telefoons.

Nieuwe telefoon

Mocht je toch besluiten om een nieuwe telefoon te kopen, dan is het handig om van tevoren goed uit te zoeken wat voor specificaties jouw beoogde telefoon heeft. Wat betreft het geheugen, is een telefoon met een minimaal geheugen van 32 GB erg handig.
© 2015 - 2024 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samsung Galaxy Fame sneller makenJe kent het vast wel: je mobiel is heel snel als je hem nog maar net hebt gekocht, maar na een tijdje wordt het toestel…
Je Android telefoon rooten: hoe en waarom?Je telefoon rooten. Root access. Super user, SU. Misschien heb je wel eens van deze termen gehoord, of wel eens een app…
Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play, voorheen de Android Market, is de tegenhanger van de App Store. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat…
Je oude telefoon inleveren voor geldJe oude telefoon inleveren voor geldSnel geld verdienen? Die oude telefoon in je nachtkastje is vaak nog veel geld waard. Werkt hij goed en is hij niet erg…
Bronnen en referenties
  • http://www.goeievraag.nl/elektronica/handhelds-smartphones/vraag/220293/android-applicatie-sd-kaart-zetten
  • http://www.androidplanet.nl/spotlight/rooten/
Reactie

Ursila, 14-09-2017
Mijn telefoon geheugen is bijna vol geeft hij aan. Ik heb een paar foto's en filmpjes door gestuurd naar mijn mail en alles uit mijn telefoon weg gehaald maar toch geeft hij
aan dat mijn geheugen bijna vol is. Wat kan ik aan doen nu? Graag wil ik weten hoe ik het kan oplossen. Reactie infoteur, 14-09-2017
Beste Ursila,

Als je een Android-telefoon hebt, kun je in ieder geval proberen het cache-geheugen te wissen. Er gaat dan geen informatie verloren. Ook het gebruik van een Micro SD-kaart kan helpen. Een groot aantal apps kun je hier naartoe verplaatsen.
Als dat niet lukt, kun je de gegevens van apps wissen. Dan moet je wel wachtwoorden e.d. weer opnieuw instellen en een deel van het geheugen wordt weer gebruikt wanneer je dat doet. Maar het scheelt wel mb's. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes,

Bo

Bo1995 (51 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.