InfoNu.nl > Electronica > Telecom > Telefoongeheugen vol? Zó los je dat op!

Telefoongeheugen vol? Zó los je dat op!

Telefoongeheugen vol? Zó los je dat op! Over het algemeen is het hebben van een smartphone hartstikke leuk: apps downloaden, muziek luisteren, appjes sturen, etc. Een groot nadeel is echter dat je telefoongeheugen ook vol kan raken. Zeker wanneer je een smartphone hebt waar door de fabrikant al apps op geïnstalleerd zijn – waardoor het toestel al voor het in gebruik nemen relatief weinig ruimte heeft – raakt snel vol. Na het lezen van deze tips weet je hoe je het geheugen op een simpele manier kunt uitbreiden en weet je hoe je door middel van een aantal eenvoudige trucjes ruimte op je telefoon kunt besparen.

Instellingen aanpassen

Veelal zijn er – zoals genoemd – door de fabrikant van je smartphone al een fiks aantal apps geïnstalleerd, al voordat jij je apparaat gekocht hebt. Deze apps nemen een hoop ruimte in. Zeker vanwege het feit dat je telefoon vaak zo is ingesteld, dat alle apps automatisch ge-update worden. Updaten kost ook veel ruimte en levert in het geval je de app toch nooit gebruikt eigenlijk niets op. Het aanpassen van deze instelling is echter simpel en het scheelt op termijn een hoop ruimte. Als je dit niet kan vinden bij je instellingen en het internet helpt je ook niet verder, dan zijn ze in een telefoonwinkel altijd bereid om je te helpen.

Wissen

Updates

Veelal zijn applicaties die op je smartphone geïnstalleerd zijn, al een aantal keer ge-update. Dit stukje geheugen kan je echter eenvoudig vrijmaken, door deze updates te wissen. Hiervoor ga je naar je instellingen en dan naar apps, waarbij je per app kunt bekijken of dit inderdaad het geval is. Veelal zit de knop om de updates ongedaan te maken in de rechterbovenhoek.

Let op: het verwijderen van updates is alleen handig wanneer het een applicatie betreft die geen gebruik maakt van privacygevoelige gegevens. Het punt is namelijk dat hackers vaak gebruik maken van veelgebruikte apps, om deze over te nemen en op die manier aan gegevens van mensen te komen. Door middel van een update wordt dit probleem tegengehouden. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld je Mobiel Bankieren app wel altijd up-to-date houdt.

Gegevens en cache

Applicaties slaan al je gegevens op. Deze gegevens kosten veelal veel ruimte, terwijl het opslaan ervan soms echt geen toegevoegde waarde heeft. Pas wel op met het wissen van gegevens: hiermee worden ook alle wachtwoorden en andere belangrijke informatie voor goed verwijderd. Het cache wissen kan echter nooit kwaad: hiermee raak je geen belangrijke informatie kwijt, maar creëer je wel ruimte. Ook dit regel je via je instellingen, waarbij je per applicatie in één oogopslag kunt zien of deze cachegeheugen bevat.

Tekstberichten

Als je een fanatiek WhatsApper of sms'er bent, zul je snel merken dat dit ook geheugen kost. Er zit dan niks anders op dan regelmatig oude gesprekken te wissen. Niet leuk, maar wel erg nuttig. Belangrijke informatie kun je bewaren door het te markeren met een sterretje. Dit doe je door een seconde of vijf op het stuk tekst dat je wilt bewaren te drukken. Wanneer het dan een blauwige kleur krijgt, verschijnt er aan de bovenkant een balk met opties waar ook een sterretje tussen staat. Als je op het sterretje drukt, kun je vervolgens rustig het gesprek verwijderen want het deel dat je wilt bewaren blijft gewoon staan.

Ook handig om te weten, is dat je met Whatsapp kunt instellen dat het programma niet automatisch alle foto's en video's downloadt die naar jou gestuurd worden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de foto's en video's die naar jou gestuurd worden, niet automatisch op een Micro SD-kaart terechtkomen- zelfs als je dat voor je zelfgemaakte foto's en video's wel zo hebt ingesteld.

SMS

Voor sms geldt hetzelfde als voor Whatsapp: hoe meer je er stuurt en binnenkrijgt, hoe meer geheugen dat inneemt. Zo af en toe een grote schoonmaak in je sms-berichtjes houden loont dus de moeite.

Junk files, identieke foto's, etc.

Er bestaan verscheidene apps die in één oogopslag duidelijk maken waar je nog wat geheugen vrij kunt maken. Een goed voorbeeld hiervan is Cleaner Master: een app die heel veel verschillende mogelijkheden kent, maar toch vrij simpel in het gebruik is. Het geeft bijvoorbeeld aan waar apps "rommel" hebben achtergelaten, of je foto's hebt die erg wazig zijn of veel op elkaar lijken, het kan je Whatsapp-gebruik analyseren, etc.

Systeem- en intern geheugen

Smartphones kennen twee soorten geheugen: een systeem- en een intern geheugen. Op sommige smartphones komen applicaties automatisch op het systeemgeheugen terecht, op andere op het intern geheugen. Wanneer applicaties op het systeemgeheugen staan, is het vaak mogelijk om een deel hiervan (veelal de zelf geïnstalleerde apps, foto's en video's) naar het intern geheugen te verplaatsen. Dit is nuttig, omdat een niet al te vol systeemgeheugen ervoor zorgt dat het apparaat sneller werkt.

Nog steeds te vol?

Geheugen uitbreiden

Wanneer je nog steeds problemen ondervindt, kan het lonen om een (Micro) SD-kaart aan te schaffen. Deze zijn universeel, in heel veel winkels te koop en hoeven echt niet veel te kosten. Met een Micro SD-kaart kun je het geheugen een stukje uitbreiden, wat met name handig is als je veel foto's en video's maakt. Ook sommige apps zijn naar de Micro SD-kaart te verplaatsen, maar dat geldt lang niet voor allemaal. Kijk wel goed na of jouw telefoon inderdaad de mogelijkheid heeft om een SD-kaart te plaatsen, want dit geldt bijvoorbeeld niet voor Apple-telefoons.

Door de fabrikant geïnstalleerde apps wissen

Er bestaat een mogelijkheid om door de fabrikant geïnstalleerde apps te verwijderen, door je telefoon te rooten. Het nadeel is echter dat rooten, wanneer je iets verkeerd doet, enorme schade voor je telefoon kan opleveren. Bovendien valt met het rooten van je telefoon de garantie weg. Het is dus een riskante operatie, maar het is niet illegaal. Wel is het dus verstandiger om het alleen te proberen wanneer je garantie al is afgelopen en je het ook prima vindt om in geval van schade een nieuw exemplaar te kopen.

Rooten is simpel gezegd het doorbreken van de beveiliging van je telefoon, waardoor je veel meer mogelijkheden met het toestel hebt. Hieronder valt dus bijvoorbeeld de mogelijkheid om voorgeïnstalleerde apps te verwijderen, maar je kunt ook apps die normaal gekregen niet naar een Micro SD-kaart te verplaatsen zijn, er alsnog naar verplaatsen. Dit kan met behulp van de app 'App 2 sd'. Deze tip geldt voor Android-telefoons.

Nieuwe telefoon

Mocht je toch besluiten om een nieuwe telefoon te kopen, dan is het handig om van tevoren goed uit te zoeken wat voor specificaties jouw beoogde telefoon heeft. Wat betreft het geheugen, is een telefoon met een minimaal systeem- en intern geheugen van (allebei) 8 GB erg handig.
© 2015 - 2019 Bo1995, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Je Android telefoon rooten: hoe en waarom?Je telefoon rooten. Root access. Super user, SU. Misschien heb je wel eens van deze termen gehoord, of wel eens een app…
Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play, voorheen de Android Market, is de tegenhanger van de App Store. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat…
Tips om veilig mobiel te bankieren met je smartphoneTips om veilig mobiel te bankieren met je smartphoneDe snelle ontwikkeling van de smartphones heeft gezorgd voor een explosie van applicaties of apps. Ook banken bieden mob…
Duitse grammatica: vervoeging Modalverben dürfen, können etcDuitse grammatica: vervoeging Modalverben dürfen, können etcIn dit deel van deze special over Duitse grammatica staan we stil bij de Duitse 'Modalverben', oftewel de modale hulpwer…
Nederland biedt een goede markt voor app ontwikkelaarsNederland biedt een goede markt voor app ontwikkelaarsOveral waar je komt zie je mensen die bezig zijn met hun smartphone. Niet om te bellen of tekstberichten te sturen maar…
Bronnen en referenties
  • http://www.goeievraag.nl/elektronica/handhelds-smartphones/vraag/220293/android-applicatie-sd-kaart-zetten
  • http://www.androidplanet.nl/spotlight/rooten/

Reageer op het artikel "Telefoongeheugen vol? Zó los je dat op!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ursila, 14-09-2017 06:48 #1
Mijn telefoon geheugen is bijna vol geeft hij aan. Ik heb een paar foto's en filmpjes door gestuurd naar mijn mail en alles uit mijn telefoon weg gehaald maar toch geeft hij
aan dat mijn geheugen bijna vol is. Wat kan ik aan doen nu? Graag wil ik weten hoe ik het kan oplossen. Reactie infoteur, 14-09-2017
Beste Ursila,

Als je een Android-telefoon hebt, kun je in ieder geval proberen het cache-geheugen te wissen. Er gaat dan geen informatie verloren. Ook het gebruik van een Micro SD-kaart kan helpen. Een groot aantal apps kun je hier naartoe verplaatsen.
Als dat niet lukt, kun je de gegevens van apps wissen. Dan moet je wel wachtwoorden e.d. weer opnieuw instellen en een deel van het geheugen wordt weer gebruikt wanneer je dat doet. Maar het scheelt wel mb's. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes,

Bo

Infoteur: Bo1995
Laatste update: 09-05-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!