Help, mijn gsm of smartphone is in de wc gevallen!

Help, mijn gsm of smartphone is in de wc gevallen! Het lijkt een stom en onnozel ongelukje, het laten vallen van je gsm of smartphone in de wc. Toch blijkt het laten vallen van een telefoon in de wc een van de meest voorkomende oorzaken van waterschade bij mobiele telefoons te zijn. Wanneer je, je geliefde telefoon in de wc ziet en/of hoort vallen dan is het logisch dat je volledig in de stress schiet. Toch is het van groot belang om rustig te blijven, want door rustig en adequaat te handelen zijn er nog steeds mogelijkheden om je telefoon goed te drogen en hem op deze manier na waterschade te redden en weer te gebruiken alsof er niets is gebeurd.

Hoe lang kan een telefoon in het water liggen?

De meest belangrijke vraag, nadat de telefoon in het water is gevallen, is: "Hoe lang kan een telefoon in het water liggen zonder dat de telefoon stuk gaat?" Een Britse verzekeringsmaatschappij heeft laten onderzoeken hoe snel je reactiesnelheid moet zijn zodat je mobiele telefoon, die zojuist in het water is gevallen, nog te redden is. Het onderzoek werd uitgevoerd door diverse types gsm's in een aquarium te leggen. De verzekeringsmaatschappij concludeerde na afloop van het onderzoek dat een telefoon in het water kan liggen, zonder dat de telefoon stuk gaat, sterk afhankelijk is van het telefoonmerk en telefoontype. Ook werd geconcludeerd dat de verschillen tussen het type smartphone niet erg groot zijn. Tijdens het onderzoek van de Britse verzekeringsmaatschappij bleek dat een iPhone het al na 18,3 seconden begeeft en dat je bij een Samsung Galaxy ongeveer een seconde langer de tijd hebt om deze uit het water te halen.

GSM of smartphone drogen met rijst

In 2014 voerden zeven huishoudens een test uit. Uit de test kwam de rijst als slechtste uit de bus. Rijst nam zelfs minder vocht op dan kattenbakvulling, couscous, meel en instant rijst. De conclusie van het onderzoek was om een nat toestel gewoon in de open lucht te laten drogen.

Drogen met rijst geen succes

Michael Zelenko, journalist bij The Verge, had in september 2015 een ervaring met het verliezen van zijn iPhone 5S in het water. Hij was gaan zwemmen en had zijn iPhone 5S onbewust meegenomen in het water en was zijn iPhone 5S vervolgens in het water verloren. Zijn iPhone 5S heeft 26 uur in het water gelegen voor Michael Zelenko zijn telefoon terug had. Op basis van adviezen heeft Michael Zelenko zijn iPhone 24 uur in de rijst gelegd. Daarna heeft hij het toestel weer in werking gezet en zijn telefoon deed het twee weken en begaf het toen alsnog. Ook anderen hadden in juni en juli 2007 dezelfde ervaring. Het drogen van een telefoon met rijst leverde niet het succes op wat er van werd verwacht. Alleen in 2000 schijnt het drogen met rijst wel geholpen te hebben bij een Nokia 5130.

Waarom is het drogen met rijst dan toch het advies?

De oorsprong van het drogen met rijst ligt voor de hand. Immers als je vroeger een verre reis ging maken naar een warm oord, dan was altijd het advies om een zakje rijst in je fototoestel en filmcamera te doen. Het zakje rijst zou het vocht opnemen. Bij bepaalde aankopen tref je voor dat doel in de verpakkingen nog steeds een zakje rijst aan. Het drogen van een telefoon met rijst is dan ook niet helemaal uit de lucht gegrepen. Het nadrogen van je telefoon met behulp van rijst is wel zinvol.

Hoe kun je een telefoon met waterschade dan wel het beste herstellen?

Een telefoon met waterschade lijkt vaak definitief kapot, maar toch kun je in vele gevallen je telefoon die bijvoorbeeld in de wc is gevallen nog best redden.

Schakel je telefoon uit

Wanneer je telefoon in het water, bijvoorbeeld de wc-pot gevallen is, is het dus van groot belang dat je deze telefoon zo snel mogelijk uit het water probeert te verwijderen. Schakel je telefoon direct, nadat deze uit het water is gehaald, uit. Door het uitschakelen kan kortsluiting worden voorkomen. Haal na het uitzetten de batterij en simkaart uit de telefoon en dep deze beiden met een theedoek of stuk keukenrol droog.

De telefoon doet het nog!

Het kan voorkomen dat de telefoon uit het water is gevist en de telefoon het nog gewoon doet. Het is dan heel verleidelijk om de telefoon gewoon te blijven gebruiken. Toch is het van belang om de telefoon eerst op de goede manier te drogen. Hier voorkom je mee dat de telefoon het als nog op korte termijn gaat begeven. Hoe kort je telefoon ook in het water heeft gelegen, de telefoon kan in enkele seconden al vollopen met water. Het vollopen van de telefoon kan doordat het water bijvoorbeeld de telefoon binnendringt door het gaatje voor de microfoon of USB-aansluiting. Zet je telefoon daarom niet eerder weer aan dan 72 uur nadat je deze uit het water hebt gehaald. In de tussentijd doe je er van alles aan om je telefoon op de juiste manier te drogen.

De telefoon drogen

Een klein druppeltje water aan de binnenkant van de telefoon kan er al voor zorgen dat de telefoon blijvende schade oploopt. Daarom is het van belang de telefoon, nadat de batterij en simkaart verwijderd is, goed van binnen te drogen. Het drogen van de telefoon moet heel voorzichtig met een handdoekje worden gedaan. Wanneer de telefoon met een handdoekje wordt drooggemaakt, is het verstandig om de telefoon na te drogen met een stofzuiger. Je kunt met behulp van een stofzuiger al het water, dat op plaatsen is gekropen waar jezelf met een handdoekje niet bij kunt komen, wegzuigen. Dit doe je door gedurende een kwartier de stofzuiger boven de aangetaste gebieden te houden. Houd de stofzuiger echter niet al te dicht bij de telefoon. Doe je dit wel dan kan de stofzuiger statische elektriciteit veroorzaken.

Let wel het is van belang om echt een stofzuiger te gebruiken en niet bijvoorbeeld een föhn. Het gebruik van een föhn zal leiden tot grotere schade.

Laten nadrogen in rijst

Om zeker te zijn dat je er alles aan gedaan hebt kun je het beste de telefoon, nadat je met een handdoek en stofzuiger de telefoon hebt proberen te drogen, de telefoon nog gedurende 48 uur in bijvoorbeeld een bak met ongekookte rijst laten nadrogen. De rijst zorgt er voor dat het overtollige water, dat wellicht toch nog in je telefoon is achtergebleven, door middel van de ongekookte rijst aan je telefoon wordt onttrokken. Nadat je de gsm uit de bak met ongekookte rijst hebt verwijderd, laat je de telefoon nog nadrogen op een droge handdoek.

Testen

Pas na 72 uur mag je vervolgens de batterij weer terugplaatsen in de telefoon en kun je de telefoon testen. Probeer de telefoon eerst zonder simkaart. Dit om alsnog schade aan je simkaart te voorkomen. Wanneer alles in orde lijkt te zijn, dan pas plaats je ook je simkaart en ga je, je telefoon volledig testen.

YouTube.com

Ook op YouTube.com is voor de meeste merken wel een filmpje te vinden hoe het beste de telefoon gedroogd kan worden als deze in het water is gevallen.
© 2015 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Red je in het water gevallen telefoonIs je telefoon (of mp3speler) gelijk verloren als je hem per ongeluk in het water hebt laten vallen? Nog niet. Probeer h…
Tips om je oude Android-smartphone te hergebruiken!Tips om je oude Android-smartphone te hergebruiken!Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld twee jaar met hun smartphone doen voor ze een nieuwe kopen. Als je een nieuwe…
Smartphone binnenkort belangrijker dan portemonnee?Smartphone binnenkort belangrijker dan portemonnee?Hoe zit het eigenlijk met mensen die een concert, een muziekfestival of een andere groot evenement bezoeken en een smart…
Smartphone: opkomst, functies en merkenSmartphone: opkomst, functies en merkenEen smartphone aanschaffen is voor jeugdigen geen enkel probleem. Op het schoolplein hebben ze al lang alle informatie o…
Handige apps voor Android: Verhoog je productiviteitHandige apps voor Android: Verhoog je productiviteitDe hoeveelheid applicaties die in Google Play zijn te downloaden voor op je smartphone is enorm. Het gaat hier om tiendu…
Bronnen en referenties
  • http://www.redmijntelefoon.nl/ (geraadpleegd op 16 september 2015)
  • http://www.womanistical.nl/lifestyle/tips-voor-als-je-mobiele-telefoon-in-het-water-is-gevallen/ (geraadpleegd op 16 september 2015)
  • http://www.tuffel.nl/content/telefoon-in-het-water-gevallen/ (geraadpleegd op 16 september 2015)
  • http://www.iculture.nl/tips/waterschade-vocht-iphone-oplossen/ (geraadpleegd op 16 september 2015)
  • http://www.theverge.com/2015/9/14/9326035/can-rice-actually-save-your-wet-phone (geraadpleegd op 17 september 2015)
  • https://www.gazelle.com/ (geraadpleegd op 17 september 2015)
  • http://www.goeievraag.nl/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/301151/absorbeert-droge-rijst-water-rijstkorrels (geraadpleegd op 17 september 2015)
  • https://www.youtube.com/watch?v=Ng9qQEUj9-8 (geraadpleegd op 17 september 2015)
Reactie

D., 12-02-2018
Ik kan mijn telefoon niet opendoen of de batterij eruit halen, wat nu? Reactie infoteur, 12-02-2018
Hallo Delina,

erg vervelend, als jezelf de telefoon niet kunt openmaken vraag het aan een bekende of ga even naar een telefoonwinkel. Ze helpen je daar graag.

Succes,

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 29-01-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.