Smartphone voor senioren met vereenvoudigde functies
Bellen, gebeld worden en berichten versturen. Voor senioren zijn dit vaak de belangrijkste functies van een telefoon. Het gebruik van een smartphone is voor veel ouderen echter nog lastig. Om die reden bestaan er smartphones speciaal ontwikkeld voor gebruik door ouderen. Zo'n senioren-smartphone heeft doorgaans een simpel startscherm, extra grote toetsen, een hoog contrast voor duidelijke weergave en de mogelijkheid tot het versturen van een noodoproep. Daarnaast zijn nog diverse andere functies mogelijk.
Smartphone speciaal voor ouderen
Smartphone stelt ouderen voor problemen
Bellen en gebeld worden, sms'jes en appjes versturen en zo nu en dan even je email en het nieuws checken. We pakken er zo onze smartphone bij en de wereld ligt aan onze voeten. We vergeten alleen soms dat dit soort technologie niet voor iedereen even toegankelijk is.
Senioren die nog gewend zijn aan het gebruik van een ouderwetse telefoon vinden het vaak een hele stap om over te gaan op een smartphone. De toetsen zijn klein, de letters op het scherm zijn klein en een smartphone heeft zo veel functies dat senioren vaak door de bomen het bos niet meer zien en daarom maar niet aan zo'n moderne telefoon beginnen. Dit terwijl een smartphone juist kan werken als een oplossing voor veel alledaagse problemen. Surfen op het internet mag voor veel senioren dan geen prioriteit zijn, de hedendaagse samenleving maakt echter veel functies voor ouderen zeer bruikbaar en voor sommigen zelfs onmisbaar.
Toen in 2020 de corona-pandemie de kop op stak werden veel ouderen die verblijven in verzorgingstehuizen voor een goed deel afgesloten van hun familie. Toen uit gezondheidsoverwegingen werd besloten om bezoek in verzorgingstehuizen tijdelijk niet meer toe te staan betekende dit voor veel ouderen dat ze van het ene op het andere moment hun familie niet meer konden zien. Functies als
beeldbellen en het gebruik van de applicatie
Facetime kunnen dan een uitkomst bieden, maar dit vereist wel het gebruik van een smartphone of bijvoorbeeld laptop of tablet. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook smartphones speciaal gemaakt voor ouderen.
Wat is er anders aan een smartphone voor ouderen?
Ouderen of senioren die graag met de tijd meegaan of waarbij simpelweg de noodzaak ontstaat om een smartphone te gaan gebruiken hebben de mogelijkheid om te kiezen voor een type smartphone die speciaal voor hun behoeften ontwikkeld is. Smartphones speciaal voor senioren zijn smartphones met een vereenvoudigde weergave en met slechts enkele specifiek door senioren belangrijke functies. Bellen staat daarbij op één maar daarnaast zijn ook functies als het versturen van berichten en het versturen van een noodoproep belangrijke functies.
Een senioren-smartphone heeft doorgaans de volgende functies en pluspunten speciaal voor oudere gebruikers*:
- Een simpel startscherm met grote iconen
- Startscherm aanpasbaar aan eigen behoeften
- Extra grote nummertoetsen
- Hoog contrast voor extra duidelijke weergave
- Een grote noodknop waarmee direct een contactpersoon gebeld kan worden
- Naast geluid ook lichtsignalen wanneer er wordt gebeld of een bericht binnenkomt
- De mogelijkheid tot het voorlezen van de tekst op het scherm (voorleesfunctie)
- De aanwezigheid van fysieke knoppen onder het touchscreen
- Mogelijkheid tot afstemming op een gehoorapparaat
- Lange batterijduur door eenvoudig gebruik
* Let op, niet alle senioren-smartphones hebben alle genoemde functies. Ben je specifiek op zoek naar een senioren-smartphone met een bepaalde functie, laat je dan informeren door een medewerker van de winkel of webshop waar je het toestel koopt.
Normale smartphone instellen voor eenvoudig gebruik
Het is niet altijd nodig om te kiezen voor een smartphone speciaal ontwikkeld voor oudere gebruikers. Tegenwoordig hebben een aantal 'normale' smartphones een eenvoudige stand of eenvoudige weergave. Het beginscherm heeft dan grotere letters en toetsen en vermeldt alleen de belangrijkste functies zoals bellen, berichten versturen, de camera, locatie en noodoproep. Als je smartphone deze functie niet heeft voorgeïnstalleerd dan is het mogelijk om hiervoor een app te installeren zoals bijvoorbeeld de app Necta Launcher. Let erop dat dit soort apps mogelijk geld kosten om te downloaden.
Koop je een normale smartphone en wil je weten of deze een 'eenvoudige stand' heeft, vraag dit dan aan een medewerker van de winkel of webshop waar je de telefoon koopt. Bij de meeste smartphones die deze functie hebben vind je deze onder 'instellingen'. Sommige Acer-telefoons hebben een vooraf geïnstalleerde app met de naam Snelle modus, waarbij je kunt kiezen tussen de basismodus of de seniormodus. De seniormodus biedt directe toegang tot de belangrijkste functies van de telefoon zoals bellen, berichten sturen en het doen van een noodoproep.
Welke smartphones speciaal voor senioren zijn er?
Wil je een senioren-smartphone kopen dan vind je deze in telecomwinkels en webshops vaak in een speciale categorie. De smartphones voor ouderen zijn dan bij elkaar gegroepeerd. Ook worden dit soort telefoons verkocht in speciale seniorenwinkels of zorgwinkels. Enkele merken hebben zich toegelegd op het ontwikkelen van dit type telefoons. De volgende merken hebben diverse senioren-smartphones in het assortiment (2020):
- Fysic
- Profoon
- Doro
- Emporia
- Huawei
- Acer
- Samsung
- Nokia
- Alcatel
- Alecto
Abonnement of prepaid?
Wanneer je een smartphone koopt dan heb je de keuze tussen een abonnement of een prepaid telefoon. Een abonnement is vaak alleen rendabel wanneer je met regelmaat belt, berichten verstuurt en gebruik maakt van internet. Wordt slechts incidenteel gebruik gemaakt van deze functies dan is het vaak goedkoper om een losse, simlock-vrije senioren-smartphone te kopen. Deze combineer je dan met een prepaid simkaart of een sim-only abonnement van een provider naar keuze. Blijkt het verbruik tot hoger te zijn dan kan altijd nog worden gekozen voor een normaal abonnement.