Coaxkabel voor satelliet tv

Tv kijken via de satelliet? Satelliet tv systemen maken gebruik van coaxkabels en F connectoren om de satelliet signalen via de LNB te transporteren naar de digitale satellietontvanger. Goede kwaliteit coaxkabels is belangrijk om signaalverlies te beperken. Een goede satelliet coaxkabel is UV bestendig. Wat is het verschil tussen een gewone coaxkabel en een satelliet coaxkabel? Storingen op tv, wat heeft de coaxkabel er mee te maken?

Satelliet tv

Satelliet tv is een alternatief voor kabel tv. In Nederland is Canal Digitaal de provider van satelliet tv en in België is dat TV Vlaanderen. Welke kabels zijn noodzakelijk voor een satelliet systeem in huis?

Kabels voor satelliet tv

Zeer goede en professionele coaxkabels van bekende merken zijn o.a.:
  • Hirschmann of
  • Van Belden.
Deze zijn voornamelijk bij speciaalzaken te verkrijgen. Kabels van het merk Konig zijn ook prima voor het gebruik van satelliet installaties!

Goede kabels

Wat zijn goede kabels? Goede kabels zijn stugge, gladde kabels, die moeilijk te buigen zijn. Buig deze kabels nooit in een scherpe bocht tijdens het aansluiten van een satelliet systeem. Een breuk in de kabel geeft signaalverlies of storingen op tv! Goede satelliet kabels hebben dezelfde elektrische eigenschappen als de coaxkabel. Het is beter als de satelliet coaxkabel voor buitengebruik UV bestendig is. Zwarte kabels zijn meestal UV bestendig. Zwarte kabels zijn ideaal voor buitengebruik, gebruik ze voor het aansluiten van de LNB.

F connectoren

Satelliet coaxkabels worden via een F connector aangesloten aan de LNB op de schotel buiten op het dak. Tape de verbinding kabel-connector goed in! Satelliet coaxkabels voor binnen in de woning worden aangesloten via een F connector op de satellietontvanger. Gebruik dezelfde diameter voor kabels als voor F connectoren!

Satelliet coaxkabels

Waarom kan een gewone coaxkabel niet gebruikt worden voor een satelliet installatie in huis? Satelliet coaxkabels kennen een mindere demping op de hoge frequentie die satelliet ontvangers gebruiken. Een satelliet coaxkabel gaat tot 2,5Ghz, dat haalt een gewone coaxkabel in de verste verte niet. Meestal heeft de satelliet coaxkabel een dikkere kern.
Gebruik coax kabels met 75 Ohm voor satelliet installaties in huis. 75 Ohm satelliet coaxkabels zijn geschikt voor radio, tv en satelliet. Op iedere kabel staat vermeld of het gaat om een 75 Ohm of een 50 Ohm kabel.

HDMI kabels

Wat is het verschil tussen coaxkabels en HDMI kabels? HDMI kabels zijn bedoeld om HD apparatuur mee aan te sluiten! Een HD satelliet ontvanger moet aangesloten worden met een HDMI kabel.

Storingen

Satelliet tv kan te maken krijgen met vervelende storingen. In de winter is sneeuwval berucht: vermoedelijk zit de LNB onder de sneeuw en kan geen signaal meer oppikken van de Astra satelliet.
Maar, storingen kunnen ook veroorzaakt worden door de kabels. Het is heel belangrijk om alle kabels goed na te kijken als er storingen op de tv zijn. Bedenk dat:
  • Kabels die in water liggen zijn "verzopen" ("verzopen" kabels is een vakterm) en zijn aan vervanging toe.
  • Beschadigingen aan kabels geven blokjes en strepen afgewisseld met onduidelijk beeld op tv. De kabels vervangen is noodzakelijk.
  • Slechte verbindingen met F connectoren of met splitters kunnen ook de oorzaak zijn, en
  • Kabels waarvan de buitenmantel is gescheurd en/of beschadigd, kunnen ook storingen op de tv veroorzaken.

Keurmerk

Kabels voor satelliet tv installaties kennen geen kenmerk. Kabel keur is een keurmerk voor de gewone coaxkabel die bouwmarkten veel verkopen.

Signaalverlies

  1. Hoe langer de kabel, hoe groter het verlies van signaal. De afstand van de meterkast in huis naar de satelliet ontvanger zou niet langer dan 10 meter moeten zijn. Toch een langere kabel nodig dan 10 meter? Maar is de kabel korter dan 20 a 30 meter? Gebruik een antenneversterker met een versterkingsfactor van 21dB om het verlies van signaal te beperken! Plaats een antenneversterker zo dicht mogelijk in de buurt waar de kabel het huis binnen komt.
  2. Of: hoe dikker de kabel hoe minder signaalverlies. Iedereen die een lange kabel nodig heeft, ga naar een speciaalzaak. Hoe langer de kabel hoe betere kwaliteit kabel nodig is. (Lees: hoe duurder de kabel!) Een knik in de kabel kan een breuk binnenin geven waardoor signaalverlies kan ontstaan.
  3. Signaalverlies kan ook optreden als er meerdere apparaten op een kabel zijn aangesloten.

Aansluiten

Een coaxkabel aansluiten op een F connector of stekker is gemakkelijk.Strippen van coaxkabels kan met een scherp hobby mes of speciale coaxstripper: beschadig de kerngeleider van de kabel niet! Let op: de koperen mantel of vlechtwerk van de kabel mag geen contact maken met de koperen binnenkern van de kabel! Koop kabels en connectoren altijd met dezelfde diameter!
Let op tijdens het aansluiten, dat er geen water de woning binnen komt via de buitenkabel!

Wegwerken

Afhankelijk of er in huis kleine kinderen of huisdieren zij, kan de kabel in huis weggewerkt worden met spijkerclips of met kabelgootjes. Soms kan de kabel onder de vloer in een kruipruimte worden weggewerkt.
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
De internetkabelDe Cat kabel verbindt de computer met het internet en vrijwel ieder huishouden heeft er een aantal in huis liggen. Op de…
Netwerk UTP-kabel zelf makenHet zelf maken van een netwerkkabel is een eenvoudige klus. Er zijn slechts een paar simpele stappen nodig om een dergel…
In België TV kijken met satellietDigitaal televisie kijken met Belgacom en Telenet is erg duur. Bovendien zijn er niet erg veel alternatieven voorhanden.…

Hoe werkt een leugendetector/polygraaf?Een leugendetector - ook wel polygraaf genoemd - is een apparaat waarmee men met een bepaalde zekerheid kan zeggen of ee…
Beschermfolie plaatsen zonder belletjesIs het plaatsen van beschermfolie op je tablet, smartphone of muziekspeler voor jou ook zo frustrerend? Komt er ook alti…
Bronnen en referenties
  • http://www.rfcnn.com/choose_cable_assemblies.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2013
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.