Google Play Store, koop apps, muziek, films en boeken
De meeste mensen zullen de Google Play Store kennen als de app winkel voor Android. Dat is het ook, maar eigenlijk nog veel meer. In dit artikel wordt de gehele Google Play Store behandeld, van Apps tot Boeken en van Films tot Muziek.
De Google Play Store staat standaard voorgeïnstalleerd op (de meeste) Android smartphones en tablets. Ook op iOS is de Play Store beschikbaar, maar wel alleen voor boeken, muziek en films. De Play Store is ook op de desktop te gebruiken.
Apps
De meeste mensen zullen de Play Store voornamelijk gebruiken om apps te downloaden. Deze kunnen gratis zijn, maar ook betaald. Als je een betaalde app koopt, betaal je via Google Wallet. Mogelijkheden om mee te betalen zijn creditcard (Master of Visa), PayPal, Google Play cadeaukaarten (niet officieel beschikbaar in Nederland) en betalen via jouw provider (KPN of T-Mobile).
Van betaalde apps gaat 70% naar de ontwikkelaar, de overige 30% gaat naar de betalingsfirma.
Films
Films kunnen in de Play Store gekocht of gehuurd worden. Als je een film huurt heb je 30 dagen om de film te bekijken. In Films zit een functie ingebouwd die 'Infokaarten' heet, waarmee je bijvoorbeeld kan kijken welke acteur wie is. Ook nieuwe films verschijnen al snel in de Play Store.
Muziek
Er zijn twee versies van Google Play Music; de standaard versie en
All Access. Met de standaard versie kan je tot 20.000 nummers naar de cloud uploaden en die beluisteren op al je apparaten (smartphone, tablet, desktop). Ook kan je albums en nummers komen in Google Play.
Voor All Access betaal je maandelijks €9,99. De eerste 30 dagen heb je een proefversie, daarna wordt er automatisch geld in rekening gebracht via Google Wallet. Met All Access heb je toegang tot alle nummers en albums op Google Play (en dat zijn er heel veel) en je kan ze onbeperkt afspelen. Daarnaast krijg je aanbevelingen op basis van de muziek die je hebt geluisterd.
Boeken
Google heeft een groot aantal boeken ingescand en tegen betaling gepubliceerd in de Play Store. De boeken zijn in vergelijking met andere e-books behoorlijk duur. Je kan wel van elk boek een proefversie lezen (vaak ongeveer een hoofdstuk). De boeken kan je lezen op je smartphone, tablet of pc.
Apparaten
In de webversie van Google Play is het ook mogelijk om Google-apparaten te kopen, zoals Nexus toestellen en Chromecasts. In Nederland is dit maar een beperkt aantal artikelen, in tegenstelling tot de Amerikaanse Play Store waar je ook Chromebooks en Google Play Edtities van merktoestellen kan kopen.
Google Play Kiosk
Play Kiosk is een app waarmee je artikelen van websites kan lezen, zoals NOS, Nu.nl en Androidworld. Je kan ook nieuws lezen per onderwerp of een RSS-feed instellen.
Synchronisatie
Alles wat je in de Play Store doet op één Google-account wordt gesynchroniseerd naar al je andere toestellen waar je bent ingelogd met datzelfde account. Dat wil zeggen dat je een app of boek maar één keer hoeft te kopen om het overal te kunnen lezen of muziek te uploaden naar één apparaat om het overal te kunnen beluisteren. Ook Play Kiosk wordt gesynchroniseerd.
De Play Store (webversie) vind je
hier.