Google Cardboard: Virtual reality voor een paar euro
Virtual reality wordt steeds populairder. Met deze techniek is het mogelijk om je door middel van een 3D-bril te begeven in een virtuele wereld. Bekende 3D-brillen zijn de Oculus Rift en de Samsung Gear VR. Deze producten zijn mooi, maar helaas ook aardig prijzig. Als je toch wil ervaren hoe virtual reality is, kan je dit met behulp van je smartphone testen. Met behulp van een Google Carboard kan je op een goedkope manier toch virtual reality ervaren.
Hoe werkt een Google Cardboard?
Een Google Cardboard is eigenlijk een kartonnen bouwpakketje, ontworpen door bedrijf en zoekmachine Google. Het bouwpakketje werd op de Google I/O uitgedeeld aan de bezoekers, maar is inmiddels voor een paar euro via verschillende internetsites te verkrijgen. Door het kartonnen pakketje op de juiste, voor-gevouwen manier uit te vouwen, ontstaat er een 3D-bril van karton. Binnen in het pakketje zitten ook nog een paar plastic lenzen, twee magneetjes en klittenband. De plastic lenzen dien je in de gaten van de kartonnen 3D-bril te doen. De magneetjes zitten aan de zijkant van de bril. Het klittenband plak je op de bovenkant van de bril, waardoor het klittenband als een sluitsysteem werkt.
Nadat je de bril helemaal in elkaar hebt gezet, doe je je smartphone aan de voorkant in de bril. Door de klittenbandsluiting kan je de klep aan de bovenkant van de bril weer dicht doen, zodat je smartphone er niet uit valt. Vervolgens moet je de bril, net als een normale bril, vlak voor je ogen houden. Op deze manier zit je smartphone heel dicht bij je ogen. Normaal zou je dan dus ook niet scherp kunnen stellen op het beeld van je smartphone; het scherm is simpelweg te dicht bij je ogen. Om deze reden heb je de plastic lenzen in de bril gedaan. Deze lenzen zorgen er voor dat je het scherm toch duidelijk ziet.
Om vervolgens virtual reality te ervaren moet je een app met ondersteuning voor virtual reality openen. Google heeft zelf een app uitgebracht voor de Google Cardboard. De app, genaamd '
Cardboard', is te downloaden vanuit de Playstore. Na installatie open je de app, doe je je smartphone in de 3D-bril en ervaar je virtual reality. Aangezien je je smartphone niet kan bedienen als hij in de bril zit, is dit mogelijk met de magneetjes aan de zijkant van de bril. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit niet bij alle telefoons mogelijk is.
Als je een app met ondersteuning voor virtual reality opent, zal je zien dat je scherm in twee stukken wordt verdeeld, met op beide stukken hetzelfde beeld. Het linkerstuk is voor je linkeroog en het rechterstuk is voor je rechteroog. De scheiding van deze twee stukken zorgt er voor dat je echt een 3D-gevoel krijgt. Hierbij helpen ook de sensoren in je smartphone. Als jij je hoofd draait of kantelt, wordt dit geregistreerd door de sensoren in je telefoon. Hierdoor zal vervolgens het beeld op je smartphone aangepast worden en ervaar je een echt 3D-gevoel.
Wat is er allemaal mogelijk met een Google Cardboard?
Met een Google Cardboard kan je je eigenlijk op alle plekken bevinden die er zijn, zo lang iemand er maar een app voor gemaakt heeft. Zo is het mogelijk om een ritje in de achtbaan te maken, waarbij je om je heen kan kijken door je hoofd te draaien. Ook is er een app waarbij je naast Paul McCartney op het podium staat, terwijl hij een concert geeft. Je ziet het publiek, bewaking, cameramannen en Paul McCartney zelf. Kortom, het is net alsof je echt bij Paul McCartney op het podium staat.
Met de app 'Trinus Gyre' wordt het mogelijk om je smartphone te verbinden met de computer. Een 3D-game op de computer kan op deze manier worden weergegeven op je telefoon. Door vervolgens je telefoon in de Cardboard te doen, is het net alsof je echt in de game zit. Je kan nu in de game om je heen kijken door je hoofd te bewegen. Het is hierbij wel handig als je een hoofdband aan de Google Cardboard maakt, zodat je de Cardboard niet steeds zelf hoeft vast te houden.
Het is met verschillende apps ook mogelijk om films te bekijken met je Google Cardboard. Hierbij lijkt het bijvoorbeeld of je echt in de bioscoop of een theater zit.
Al met al is er heel veel mogelijk met een Google Cardboard. Bovengenoemde apps zijn slechts een paar voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is. Bij alle apps is het is het idee natuurlijk hetzelfde: je bevindt je op een andere plek door middel van virtual reality. Zolang er van een bepaalde plek dus een virtual reality app is gemaakt, is het mogelijk om deze plek te ervaren met je Google Cardboard.