Wat is de HTC Vive

Wat is de HTC Vive Al snel na de release van de Oculus Rift volgde de release van de HTC Vive. Op 29 februari 2016 ging de voorverkoop van start. Via een banner, die te vinden was in de Steam webshop, kon men vanaf dat moment de HTC Vive bestellen. In de eerste tien minuten na de start van de voorverkoop waren al meer dan tienduizend exemplaren verkocht. Valve, het bedrijf achter Steam, en HTC hopen dan ook dat de Vive een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van virtual reality.

De headset

Hoe werkt de headset?

Nadat hij de headset op zijn hoofd heeft geplaatst voelt de gebruiker zich alsof hij zich in de virtuele wereld bevindt. Dit doet de Vive door twee verschillende beelden te tonen, voor elk oog één. Doordat het rechterbeeld iets verschilt van het linkerbeeld, slagen onze hersenen er in om dieptezicht te creëren. Doordat het scherm haast ons volledige gezichtsveld omvat, wordt het gevoel van aanwezigheid nog meer versterkt. Daarnaast zijn er sensoren geplaatst over de volledige headset, die met behulp van lasers erin slagen de positie en houding van het hoofd te reconstrueren.

Waaruit bestaat de headset?

De headset bestaat uit twee schermen, één voor elk oog. Elk scherm heeft een resolutie van 1080x1200. (refresh rate: 90 hz) Naast de sensoren voor de laserpositionering bevat de Vive ook nog verschillende andere sensoren, zoals een gyroscoop en accelerometer, om de hoofdbewegingen nog beter te kunnen volgen. Vooraan de Vive zit ook een kleine camera. Deze kan gebruikt worden om de gebruiker te waarschuwen als hij te dicht bij een muur of obstakel komt, om zo botsingen te vermijden. In de headset werd ook een microfoon voorzien, zodat online communicatie mogelijk is.

Het lighthouse systeem

De lasertechnologie die gebruikt wordt om de positie van de Vive te bepalen werd het lighthouse systeem gedoopt. Bij aankoop van de Vive worden twee 'lighthouses' meegeleverd. Deze moeten in twee hoeken van een kamer worden geplaatst. Deze lighthouses kunnen een kamer van bijna vijf op vijf meter in kaart brengen. Zo is de gebruiker van de Vive in staat om zich te bewegen doorheen deze ruimte, zonder dat de sensor de gebruiker uit het oog verliest. Doordat er gebruik wordt gemaakt van lasers en niet van videobeelden, is het systeem erg nauwkeurig. De fout wordt op minder dan een millimeter geschat.

De controllers

Bij aankoop van de Vive worden ook twee controllers meegeleverd. Deze controllers maken ook gebruik van de lasertechnologie. Op deze manier worden niet enkel de hoofdbewegingen uiterst nauwkeurig gevolgd, maar ook de handbewegingen. De meeste games maken dan ook graag gebruik van deze nieuwe manier van gegevensinvoer.

Bijgeleverde games

Bij de voorverkoop van de Vive worden de volgende spellen bijgeleverd: Tilt Brush, Fantastic Contraption en Job Simulator. Tilt Brush is een programma dat je in staat stelt om tekeningen te maken in 3D. In Job Simulator wordt de gebruiker in een kantoor geplaatst. De hoofdbedoeling van het spel is de gebruiker te laten wennen aan de virtuele omgeving. In Fantastic Contrapation kan de gebruiker voorwerpen creëren met de tools die hij wordt aangeboden.

De prijs en leveringsdatum

De prijs van de Vive bedraagt bij lancering 800 dollar. Hiermee is de Vive duurder dan de Oculus Rift en een stuk duurder dan de headset van Sony (Morpheus). Men moet er ook rekening mee houden dat dit de prijs is die in Amerika geldt. Europese klanten moeten hierbij nog de invoertaksen/andere kosten bij optellen. De Vive zal niet geleverd worden voor 5 april 2016. Vanaf dan zullen HTC en Valve kijken om de Vive in te schepen en te distribueren.
© 2016 - 2024 Herat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Virtual Reality: Misselijkheid en oogklachtenVirtual Reality: Misselijkheid en oogklachtenMet de komst van producten als Samsung Gear, Oculus Rift en Playstation VR is het gebruik van virtual reality steeds toe…
Wat zijn virtual reality en de Oculus Rift?Meer dan drie jaar na de start van hun Kickstarter-project was het eindelijk zo ver. Op 6 januari 2016 ging de voorverko…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…

De lavalamp: oorsprong en gebruikDe lavalamp: oorsprong en gebruikWat is er nou net zo ontspannend als een lamp waarin vloeibare bellen omhoog en omlaag zweven? Wat is nou die vloeibare…
Je eigen drone maken: de flight controllerJe eigen drone maken: de flight controllerDe hersenen van een drone worden gevormd door een flight controller. Zonder flight controller zou men niet in staat zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: https://www.htcvive.com/eu/
  • http://www.wareable.com/vr/htc-vive-vr-headset-april-2016
  • https://en.wikipedia.org/wiki/HTC_Vive
  • Steam webshop
Herat (17 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.