Drones, regels en mogelijkheden

Drones, regels en mogelijkheden Drones worden vanaf afstand bestuurd. De bestuurder van een drone kan zich vlakbij de drone in de buurt ophouden, maar ook verder weg. Wat zeer geavanceerde drones betreft kan de bestuurder zich zelfs tot op enkele duizenden kilometers afstand bevinden. Dit maakt drones tot luchtvaartuigen met een grote toekomst. Steeds meer mensen kopen een drone voor eigen gebruik. De regels voor drones worden steeds verder aangescherpt omdat drones gevaarlijk kunnen zijn voor o.a. vliegtuigen. De drone is een 'speeltje' dat door jong en oud gewaardeerd wordt. Als je een drone wilt kopen bepaal je je keus op basis van wat je met de drone wilt gaan doen. Een drone uitgerust met een camera kan bijvoorbeeld voor spectaculaire film- en fotobeelden zorgen. Je kunt er mooie foto's of filmpjes mee maken. De tijd dat je met een drone kon vliegen waar je wilde, is echter voorbij. De regels voor drones worden steeds strenger om ongelukken te voorkomen.

Wat kost een drone?

Drones heb je al vanaf een paar tientjes tot drones van duizenden euro's. Ze zijn er dus in nogal wat soorten en maten en de prijzen variëren van heel laag tot zeer prijzig. Voor privégebruik kiezen veel mensen vaak voor een eenvoudige, betaalbare drone, bijvoorbeeld een kleien quadcopter.

Drones mogelijkheden, algemeen

Drones hebben veel handige eigenschappen en zijn zo ver ontwikkeld dat de beste drones door overheden worden gebruikt om te spioneren en ze worden zelfs ingezet bij oorlogen.

Zakelijk gebruik van een drone

Bedrijven die drones kopen kunnen drones gebruiken voor bewakingsdoeleinden en beveiliging, inspectie en transport. Overige toepassing van drones zijn o.a. Augmented Reality-games en Multiplayer-games, lichtshows bij evenementen en luchtshows van groepen drones. Drones zijn ook geschikt om iets te vervoeren. Dit heeft voor- en nadelen omdat het afhankelijk is van de dingen die een drone vervoert. Criminelen zouden drones bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor het vervoeren van drugs of andere verboden zaken, maar hulpdiensten kunnen drones juist ten goede inzetten, zoals voor het vervoeren van hulpgoederen, postpakketten, enzovoorts. De politie maakt in Nederland al gebruik van drones bij grote evenementen om het overzicht aan te scherpen en drones worden door de NASA gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, o.a. om de atmosfeer te bestuderen. De geoptimaliseerde drone Titan Solara UAV kan zelfs vijf jaar lang in de lucht blijven.

Drones voor eigen gebruik, mogelijkheden

Als je zelf een drone hebt kun je deze gebruiken voor o.a. entertainment of om spectaculaire filmbeelden en foto's te maken. Lily drones kunnen je bijvoorbeeld achtervolgen nadat je ze in de lucht gegooid hebt. Deze drone filmt jou dan vanuit de lucht en beweegt met je mee. Het is handig om jezelf te (laten) filmen door een drone die je achtervolgt, als je een actieve sport beoefent, bijvoorbeeld tijdens het skiën. Je kunt de Lilly drone weer uit de lucht halen dankzij een zender die je om je pols draagt.

Regels voor drones juni 2016

Het is begrijpelijk dat eigenaars van drones met een camera steeds meer hun best doen om indrukwekkende beelden te maken. Helaas zijn er altijd mensen die daarbij ongelukken met bijvoorbeeld vliegtuigen riskeren. Dat er strenge regels nodig zijn spreekt voor zich. In juni 2016 zijn die regels als volgt:

Hoe hoog mag een drone vliegen?

In 2016 wist iemand met een drone een hoogte van 3,4 kilometer te behalen. Vliegtuigen kunnen dus op elke hoogte gemakkelijk in botsing komen met drones, met dramatische gevolgen. In 2016 streeft de overheid ernaar om de maximale hoogte waarop men met een drone mag vliegen terug te brengen naar maximaal 50 meter.

Hoe ver mag een drone vliegen?

Niet meer dan maximaal 100 meter van je af. Je moet namelijk kunnen zien waar je vliegt en of er iets in je buurt vliegt.

Waar mag een drone vliegen?

Met een drone mag je alleen vliegen in open gebieden, en minimaal 50 meter verwijderd van gebouwen, wegen, mensen, spoorlijnen en andere dingen waarmee je voertuig in botsing zou kunnen komen. Je kunt dus niet met een drone vliegen in een stad of dorp en ook niet boven een groep mensen. Bovendien mag hij alleen lucht in als er geen andere vliegende voorwerpen in de lucht te zien zijn.

Waar je zeker niet mag vliegen met een drone

  • vliegvelden zonder plaatselijke luchtverkeersleiding: straal van 3 kilometer afstand houden.
  • niet binnen een straal van 3 kilometer van no fly zones.
  • niet in de buurt van de CTR’s – controlezones (luchtverkeersleiding gecontroleerde luchtruimen): Schiphol, Rotterdam, Groningen, Maastricht, Deelen, Leeuwarden, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder, Niederrhein.

Wat mag een drone wegen?

Een drone voor particulier gebruik mag niet meer wegen dan 25 kilo, maar de overheid wil daar op termijn waarschijnlijk een maximum van 4 kilo van gaan maken.

Overige regels

Er zijn ook meer algemene regels voor het besturen van drones. Zo is het noodzakelijk dat je het voertuig altijd kunt zien. Blindweg rondvliegen en hopen dat je niks of niemand raakt is dus verboden. Daarom mag je bijvoorbeeld ook niet in het donker vliegen. Het is belangrijk dat je sowieso direct voorrang geeft aan andere luchtvaartuigen. Als je de regels in acht neemt kom je die in principe niet snel tegen maar als het toch gebeurt dat je ergens in de lucht een ander luchtvaartuig ziet naderen, wordt aanbevolen meteen te landen om elk risico te vermijden.

Drone met afstandbediening of autonome toestellen

De meeste drones worden vanaf een afstand bestuurd. Zo is het ook met drones die je koopt voor privégebruik. Deze lopen op batterijen of op een oplaadbare accu. Er bestaan autonome modellen die door middel van geprogrammeerde opdrachten missies uitvoeren, bijvoorbeeld als er sprake is van drone-attacks in oorlogsgebieden waar drones worden ingezet door het leger, maar als particulier kun je eigenlijk voornamelijk drones verkrijgen die geschikt zijn voor entertainment en filmen. De betere drones zijn ook geschikt om te programmeren. Helikopter-achtige drones of Quadcopters, zijn populair. Het zijn drones met propellers die na enig oefenen, niet alleen heel wendbaar zijn maar ook goed stil kunnen hangen in de lucht. Een drone die je een voorgeprogrammeerd vluchtplan kan geven kan zelfstandig een bepaalde afstand afleggen. De mogelijkheden van je drone worden mede bepaald door het budget dat je aan een drone besteden kunt.

Mini-drone

Voordat je een drone koopt is het zinvol om je af te vragen waarvoor je het luchtvaartuig wilt gaan gebruiken. Wil je er foto's en/of filmbeelden mee gaan maken of wil je hem vooral recreatief gebruiken? Let bijvoorbeeld op de wendbaarheid van een drone of wat voor type camera er aan boord zit. Ook de afmeting is van belang. Een mini-drone heb je al voor een paar tientjes maar verwacht dan niet teveel van de kwaliteit. Mini-drones zijn prima om mee te beginnen. Je kunt met een mini-drone eerst uitproberen of vliegen met een drone jou bevalt, en een mini-drone uitgerust met een eenvoudige camera is niet al te duur in verhouding tot een grote drone met een kwalitatief goede camera. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de mogelijkheden en de kwaliteit van de drone zelf en de camera.

Soorten drones

Er zijn verschillende soorten drones, bekend zijn o.a.:
  • Quadcopter.
  • UAV (Unmanned Aerial Vehicle).
  • RPAS (Remotely Piloted Aircraft System).
  • MAV. (Micro Air vehicle) of mini-drone.
  • AAR (Autonomous Aerial Robotics).
  • SUAS. (Small Unmanned Aircraft System).
  • RUAV (rotor-UAV).
  • Microcopter/mini UAV/small UAV.
© 2016 - 2025 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterVerschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterWat is het verschil tussen een quadcopter, hexacopter of octocopter? Het zijn allemaal drones omdat ze vier of meer prop…
Drones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones in de nabijheid van vliegtuigen en vliegveldenDrones, ook wel bekend als onbemande luchtvaartuigen, zijn op afstand bestuurbaar en kunnen voor verschillende doeleinde…

Je eigen drone maken: de flight controllerJe eigen drone maken: de flight controllerDe hersenen van een drone worden gevormd door een flight controller. Zonder flight controller zou men niet in staat zijn…
Je eigen drone maken: motor en wiekenJe eigen drone maken: motor en wiekenBij het maken van je eigen drone is het belangrijk voldoende tijd te besteden aan het uitkiezen van je motor. De motor z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mail111, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Onbemand_luchtvaartuig
  • http://www.quest.nl/artikel/7-goede-zaken-waar-je-drones-voor-in-kunt-zetten
  • https://www.drones.nl/nieuws/2014/08/drones-wat-kun-je-er-mee
  • http://www.setup.nl/content/drones-hoe-te-kiezen
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/vraag-en-antwoord/regels-drone-particulier
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 29-07-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.