E-reader: geen kilo’s boeken meer in huis

E-reader: geen kilo’s boeken meer in huis Tot nog niet zo lang geleden werd een groot deel van het gewicht dat meegesjouwd werd op vakantie bepaald door een aantal boeken. Afgezien van het gewicht vergden ze ook veel plek in de bagage of waren er belangrijke veroorzakers van dat kleding extra gekreukt uit de koffer kwam. Maar sinds 2007 hoort dat voor velen tot de verleden tijd door de uitvinding van de e-reader. Met dat handzame apparaatje kunnen vele tientallen boeken worden gelezen. En ach, dat beeldscherm went snel waardoor zeuren dat een boek in de hand houden veel leuker is steeds minder voorkomt.

Veel teksten mogelijk

Een e-reader (soms ook wel e-boeklezer genoemd) is een makkelijk hanteerbaar elektronisch apparaat om teksten, die digitaal zijn opgeslagen, te kunnen lezen op een scherm. Die teksten bestaan meestal uit boeken maar ook tijdschriften, kranten en andere teksten kunnen worden omgezet om met een e-reader gelezen te kunnen worden.

Het gemak van een e-reader

Hoewel het SoftBook uit 1998 als een soort voorloper kan worden beschouwd ontstond in 2007 de e-reader Kindle welke zeer succesvol zou worden. Lezen vanaf een e-reader is comfortabel omdat de niet glanzende schermen uitgerust zijn met een zogenaamd e-ink-scherm. De letters op zo’n scherm worden gevormd door kleine elektronische inktdruppeltjes. Daardoor is de leeservaring vergelijkbaar met die van een gedrukt boek en is lezen ook niet vermoeiend. Daarbij heeft een e-reader ten opzichte van een boek het grote voordeel dat het apparaat veel minder weegt. Een e-reader langdurig in de hand houden is geen probleem.

Scherm, verlichting en accu

Belangrijke onderdelen van een e-reader zijn het scherm, de verlichting en de accu.
  • Scherm: Wat het scherm betreft is vooral de grootte van belang. Grotere schermen hebben in de regel een hogere resolutie wat de scherpte ten goede komt.
  • Verlichting: Een goede schermverlichting zorgt ervoor dat zowel bij daglicht als in donkerder situaties goed gelezen kan worden. Een e-ink-scherm maakt het mogelijk om zelfs in het zonlicht te kunnen lezen wat met een lcd-scherm minder goed mogelijk is.
  • Accu: Een e-reader beschikt over een energiezuinig systeem waardoor een accu vrij lang meegaat.

Mogelijkheden anno 2017

Lezen met een e-reader staat eigenlijk nog betrekkelijk aan het begin van een ontwikkeling. Verwacht kan worden dat er nog vernieuwingen zullen worden doorgevoerd zodat er nog meer mogelijkheden ontstaan. Anno 2017 zijn er al de volgende mogelijkheden:

Persoonlijke wensen

Een e-reader kan meestal aan een aantal persoonlijke wensen worden aangepast. Zo kan de lettergrootte en het lettertype worden gewijzigd en kan een dagstand of nachtstand worden ingesteld. Ook kan voor wél of geen achtergrondverlichting worden gekozen en kan een paginamarge naar wens worden ingesteld.

Andere mogelijkheden

Andere mogelijkheden van veel apparaten zijn notities maken, fragmenten markeren, bladwijzers aanmaken en gebruikmaken van een woordenboekfunctie.

E-books overzetten

Alle readers bieden de mogelijkheid om door middel van een micro-usb-kabel e-books over te zetten vanaf de computer. Bij sommige readers gebeurt dat via Dropbox of soms via een speciaal mailadres. Ook kan het verwijderbare geheugenkaartje worden gebruikt voor het overzetten.

Touchscreen

Een bladzijde 'omslaan' kan heel makkelijk als de reader over een touchscreen beschikt. Anders is het een kwestie van op een knopje drukken.

Geen leesbril

Grote letterweergave is makkelijk als zonder leesbril gelezen wordt.

Aantal e-books

Op een e-reader is plaats voor zo’n 2000 e-books. Het aantal e-books breidt dagelijks uit zowel in de Nederlandse taal als in diverse andere talen. Ook bestaan er e-books in verschillende genres. Veel klassiekers worden gedigitaliseerd waardoor ze leesbaar zijn op een e-reader. Maar ook veel nieuwe boeken verschijnen als e-book. Er zijn anno 2017 reeds aanbieders van e-books met anderhalf miljoen exemplaren van de nieuwste bestsellers tot managementboeken en van leuke kinderboeken tot reisgidsen.

Gratis, kopen of lenen en minder kilo’s boeken in huis

Boeken die gelezen kunnen worden vanaf een e-reader hoeven niet altijd gekocht te zijn. Daarnaast bestaan mogelijkheden om ze te lenen door abonnementen of bij bibliotheken.
  • Gratis: Op internet zijn zeer veel gratis e-books te vinden.
  • Abonnement: Er bestaan organisaties waar voor een betrekkelijk laag maandelijks bedrag een e-bookabonnement kan worden genomen op ruim veertigduizend boeken.
  • Bibliotheken: Bij veel bibliotheken kun je e-books lenen. Lenen bij lokale of openbare bibliotheken is voor leden dikwijls gratis.
  • Minder kilo’s: Gratis boeken downloaden, kopen of lenen levert al bij al heel wat minder kilo’s boeken op en bespaart veel papier wat ook nog milieuvriendelijk is.

Aanschaf van e-reader

Omdat e-readers verschillende mogelijkheden hebben is het goed om voorafgaand aan de aanschaf na te gaan aan welke eisen het apparaat moet voldoen. Het minst belangrijk daarbij is uiteraard de kleur van het apparaat maar de kunststof apparaten zijn verkrijgbaar in rood, blauw, wit en zwart. Enkele merken zijn: Amazon, Autovision, Bookeen, Cool-er, Denver, Icarus, Kindle, Kobo, PocketBook en Tolino.
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader rukte al eerder op in Engeland en wint nu terrein in Nederland. De E-Reader is er in verschillende prijzen e…
Nadelen van E-booksmijn kijk opNadelen van E-booksE-books worden steeds populairder. Met een speciale E-book reader kun je de elektronische boeken lezen. Papieren en gedr…
Is een e-reader echt leuk en handig?Er worden steeds meer e-readers verkocht en ontwikkeld. In plaats van één boek, kun je nu een hele voorraad boeken in di…
Geld verdienen met e-booksGeld verdienen met e-booksE-books zijn een hele goede manier om geld te verdienen. Je kunt zelf e-books schrijven en deze online verkopen, of juis…

Mp3-speler: naar muziek luisteren vanuit minder opslagMp3-speler: naar muziek luisteren vanuit minder opslagEen mp3-speler is in veel gevallen een handzaam draagbaar apparaat dat muziek kan afspelen vanuit veel minder opslag. De…
Geheugenkaarten: soorten, maten, opslag en schrijfsnelhedenGeheugenkaarten: soorten, maten, opslag en schrijfsnelhedenEen geheugenkaart is een dun plat plaatje dat in de digitale wereld tot de hardware behoort. Op een geheugenkaartje kunn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janeb13, Pixabay
  • https://www.bol.com/nl/m/elektronica/e-readers/index.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/E-reader
  • https://www.consumentenbond.nl/e-reader
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.