Card printers voor het maken van talrijke pasjes en kaarten

Card printers voor het maken van talrijke pasjes en kaarten Het bezit van minstens tien pasjes of plastic kaarten in een portemonnee, portefeuille of opbergetui is maar heel gewoon. Dat gaat van ledenpas van een sportvereniging tot een patiëntenpas van een ziekenhuis en van een leerlingenkaart tot een rijbewijs enz. Die pasjes en kaarten (ook dikwijls cards genoemd) bevatten vaak persoonsgegevens en soms diverse gegevens die met veiligheid te maken hebben. Voor het maken daarvan zijn verschillende soorten card printers verkrijgbaar. Ook zijn inktlinten en voorbewerkte plastic cards verkrijgbaar waar alleen de laatste gegevens op hoeven te worden opgenomen door een card printer.

Veel voorkomende pasjes en kaarten

Kaartprinters worden vooral aangeschaft door bedrijven, financiële instellingen, grootwinkelbedrijven, horecaondernemingen, scholen, verenigingen, winkels, ziekenhuizen en talrijke organisaties voor het vervaardigen van veel voorkomende pasjes en kaarten zoals:
 • Betaalkaarten
 • Bezoekerskaarten
 • Cadeaukaarten
 • Creditkaarten
 • ID-kaarten
 • Klantenkaarten
 • Kortingskaarten
 • Leerlingenkaarten
 • Ledenpassen
 • Lidmaatschapskaarten
 • Museumkaarten
 • Naambadges
 • Patiëntenpassen
 • Prijskaartjes
 • Rijbewijzen
 • Spaarkaarten
 • Studentenkaarten
 • Tickets
 • Vippassen
 • Voordeelpassen

Werking van kaartprinters

Een kaartprinter (of card printer) is een printer die door middel van warmte gegevens op een al dan niet voorbedrukte kaart overbrengt. Bij dat printen wordt gebruik gemaakt van een printlint met inkt. De aansturing van de gegevens die geprint worden gebeurt vanuit de computer door middel van een stuurprogramma. De gegevens betreffen onder meer barcodes, logo’s, naamsgegevens, nummering en pasfoto’s. Afhankelijk van het soort inktlint kan in een kleur worden geprint (monochroom) of in meerdere kleuren (full color). De verschillende modellen card printers zijn geschikt voor kleine oplagen tot grote producties.

Gegevens op de pasjes en kaarten

Afhankelijk van het gebruik en het doel van de pasjes en kaarten kunnen allerlei gegevens worden verwerkt. Het maakt daarbij uiteraard verschil uit of ze bedoeld zijn voor clubs en verenigingen, beveiliging, bezoekers, evenementen, logoherkenning, makkelijk meenemen, studenten en leerlingen, tijdsregistratie of werknemers.

Clubs en verenigingen

Ledenpassen voor clubs en verenigingen worden veelvuldig als plastic card uitgevoerd.

Beveiliging

Afhankelijk van het noodzakelijke beveiligingsniveau van een bedrijf of organisatie kan gekozen worden voor bepaalde beveiligingsfuncties die op de cards voor werknemers of bezoekers worden opgenomen. Op pasjes en kaarten kunnen ter herkenning verschillende codes zijn opgenomen zoals streepjescode en QR-code of er kunnen magneetstrips in zijn verwerkt.

Bezoekers

Een bezoeker die een bedrijf wil bezoeken kan herkend worden aan een aan hem overhandigde bezoekerspas in de vorm van een card. Een dergelijke kaart wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de bedrijfsbeveiliging. Meestal bestaan die uit plastic en ze zijn in veel gevallen door het bedrijf zelf vervaardigd. Om die kaarten te maken bestaan betrekkelijk eenvoudige card printers.

Evenementen

Bij evenementen kunnen plastic cards dienst doen om de bezoekersstromen te volgen en eventueel bij te sturen. Ook kunnen betaalmogelijkheden worden toegepast.

Logoherkenning

Door het opnemen van een logo op de kaart kan direct worden gezien dat een medewerker verbonden is aan een bepaalde organisatie.

Makkelijk meenemen

Geslaagden, bijvoorbeeld van cursussen op het gebied van EHBO, BHV of VCA, hebben een A4-certificaat of -diploma maar beschikken daarbij dikwijls tevens over een card die makkelijk meegenomen kan worden naar een werklocatie.

Studenten en leerlingen

Studentenkaarten en leerlingenpassen zijn meestal voorzien van de naam met een kleurenfoto voor snelle herkenning. Indien de kaart is voorzien van identificatiecode kan deze ook worden gebruikt voor onder meer aanwezigheidsregistratie, kantinebetalingen en kopiëren.

Tijdsregistratie

Naast toegangscontrole en dergelijke kunnen de kaarten soms ook worden ingezet voor tijdsregistratie.

Werknemers

Een kaart die bedoeld is om de identiteit van een werknemer te herkennen is meestal minimaal voorzien van de naam, een foto, de functie en de vermelding van de afdeling waar iemand werkt. Maar dergelijke kaarten kunnen ook voorzien zijn van chiptechnologie of RFID wat gecombineerd kan worden met diverse andere beveiligingsfuncties.

Kaarten, linten en software

Accessoires voor card printers zijn kaarten, inktlinten en software.
 • Kaarten: Voor het printen kan gebruik gemaakt worden van een blanco kaart of een voorbedrukte kaart die reeds van een lay-out is voorzien en waar alleen de laatste gegevens nog op hoeven te worden afgedrukt.
 • Inktlinten: Een card printer maakt gebruik van inktlinten die verkrijgbaar zijn zowel monochroon (één kleur) als full-color (meerdere kleuren). Er zijn linten beschikbaar om in de kleuren blauw, groen en rood te printen maar ook opdruk in zilver en goud is mogelijk. Van een lint kunnen meestal enkele duizenden prints worden gemaakt. Er bestaan ook handige printcassettes maar die zijn slechts goed voor honderd tot duizend prints.
 • Software: Bij de card printers wordt bijbehorende kaartprintsoftware meegeleverd en is soms een softwarepakket verkrijgbaar om eigen kaarten te ontwerpen.

Merken van card printers

Card printers zijn van verschillende merken verkrijgbaar zoals Evolis, Fargo, Hiti en Zebra.

Hiti Card Printer

Goed bekend staande printers zijn de uit Azië afkomstige Hiti Card Printers. Deze printers kenmerken zich door goede afdrukkwaliteit en veel gebruiksgemak. De printers worden geleverd met prima software. Als een webcam op de pc wordt aangesloten kan makkelijk en snel een pasfoto worden gemaakt en op de card worden geprint. De Hiti Card Printer CS 310 is een prima apparaat om in kleine oplagen, met een invoer van honderd kaarten, in full color te printen. Ook barcodes en tekst worden in hoge kwaliteit weergegeven. De CS 310 is tevens voorzien van een USB-aansluiting en wordt geleverd met bijbehorende software.

Fargo Card Printer

Een ander goed merk is de Fargo Card Printer. Deze printer is uitstekend geschikt om bij de receptie pasjes te maken voor bezoekers. Ook voor het ter plekke printen van pasjes bij evenementen is de Fargo Card Printer zeer handig. Scholen, universiteiten en ziekenhuizen hebben ook dikwijls een dergelijke printer omdat studenten en patiënten nog wel eens een pasje kwijtraken en er meteen een nieuw kan worden gemaakt. De eerste kaart ontstaat al na tien seconden en per jaar kunnen 30.000 afdrukken worden gemaakt.

Zebra Card Printer

Een andere gevestigde naam op de printermarkt is Zebra Card Printer. Vooral de kleinere modellen van dit merk kenmerken zich door groot gebruiksgemak. Zo is bijvoorbeeld het wisselen van een lint zeer eenvoudig omdat de linten in een speciale cartridge geleverd worden. De Zebra Card Printer is uitstekend geschikt om op elk moment, zonder lang te wachten, pasjes te maken voor de leden van een vereniging. Ook voor andere toepassingen waar snel een card gemaakt moet worden, zoals bijvoorbeeld een klantenkaart, is dit apparaat handig.

Evolis Card Printer

De Evolis Card Printer is ook reuze handig om volledig in eigen beheer pasjes te maken voor bijvoorbeeld een sportschool. Ook voor andere plekken waar ter plaatse pasjes gemaakt moeten worden is deze printer zeer geschikt. Ook om visitekaartjes mee te vervaardigen is de Evolis Card Printer te gebruiken. Met het model Tattoo Rewrite kan een kaartje meerdere keren worden geprint. Dit model kan door middel van een USB-aansluiting op de pc worden aangesloten. Er is een voorraadmagazijn van tien kaarten maar ze kunnen ook handmatig worden ingevoerd.

Card printers en het gebruik

Bij de bepaling welke card printer moet worden aangeschaft speelt het aantal te printen kaarten een belangrijke rol. Het maakt namelijk veel uit of een printer gebruikt wordt bij een receptie om een pasje te maken of dat er kaarten in grotere hoeveelheden moeten worden geprint met meer gegevens en beveiligingsfuncties. Ook bestaan er echte productieprinters voor het zwaardere werk.

Lees verder

© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
A0 en A1 printers: alle types en mogelijkhedenEr zijn vele verschillende A0 en A1 printers op de markt. De vraag is: welke grootformaat printer past het beste bij uw…
Tips voor het afdrukken van een document met printerTips voor het afdrukken van een document met printerAls je een document wilt afdrukken heb je een printer nodig. Er zijn veel verschillende printers. De meest voorkomende z…
Slechte afdrukken? gebruik een reinigingscartridgeWanneer de afdrukken van uw printer achteruit gaan of gewoonweg niet meer zichtbaar zijn dan is de kans groot dat de pri…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…
Accu’s en batterijen: veel soorten voor talrijk gebruikAccu’s en batterijen: veel soorten voor talrijk gebruikEen accu, als verzamelaar van elektrische stroom, is een onontbeerlijk toestel voor zeer veel vervoermiddelen, elektroni…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Typographyimages, Pixabay
 • http://www.lizacards.nl/kaartprinters
 • https://www.shopdepot.nl/sign-display/kaartprinters/
 • http://www.lizacompany.com/nieuws?catid=9&id=40:personeelspassen
 • https://www.datacardshop.nl/hoe-kies-ik-een-kaartprinter.html
 • https://www.cardvision.nl/cardprinters/toepassingen/
 • https://www.opalbv.com/printen-op-een-cardprinter/
 • https://www.datacardshop.nl/plastickaart-printers/kaartprinters/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2018
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.