Help, mijn batterij gaat snel leeg!
Mensen hebben een mobiel voor allerlei redenen: contact met vrienden, noodgevallen en tijdverdrijf zoals sociale media, spelletjes spelen of onderweg online nieuws checken. Steeds vaker dragen we ook een laptop of tablet bij ons. We kunnen bijna niet meer zonder. Niets is dan irritanter om een gestaag dalend vermogen in de batterij te zien en dagelijks op te moeten laden. Hoe kun je voorkomen dat de batterij van je telefoon, tablet of laptop snel leeg gaat?
Batterijweetjes
- Oude nikkel-cadmium batterijen hadden een groot probleem: ze moesten leeg zijn voordat je ze kon opladen omdat ze anders steeds minder vermogen hadden. Gelukkig hebben de lithium-ion batterijen tegenwoordig dit probleem niet meer en kun je opladen als de indicator verminderd vermogen aangeeft.
- Je kunt lithium-ion batterijen niet te vol laden. Zodra de batterij vol is, zet het apparaat automatisch het laden stil. Echter, voor een laptopbatterij is het beter om niet constant verbonden te zijn aan reguliere stroom. Als je dus een laptop als thuiscomputer gebruikt, trek dan geregeld de stroomkabel eruit. Dit helpt de batterij langer leven en biedt langere werking mocht je toch eens de laptop ergens heen nemen.
- Als je een laptop of tablet een paar maanden niet gebruikt, leg deze dan weg met 50% batterijcapaciteit.
- Normaalgesproken hoort een lithium-ion batterij tussen 300 en 500 keer heropgeladen kunnen worden.
- Des te warmer de batterij, des te meer vermogen wordt gebruikt. Des te warmer de batterij, des te sneller het vermogen kwijtraakt.
Vliegtuigmodus op een iPhone
Zet alles uit
De eenvoudigste manier om batterij te sparen is natuurlijk door het hele apparaat uit te zetten, maar tegenwoordig is er een tussenstap mogelijk: steeds meer telefoons en laptops hebben een vliegtuigmodus. Je kunt dan geen telefoontjes ontvangen of e-mail controleren, maar andere functies zijn wel beschikbaar zoals muziek, planner en alarm. Als je tijdens een treinreis geen telefoontjes wilt en toch alleen muziek luistert, dan bespaar je met de vliegtuigmodus energie.
Dim je scherm
De steeds grotere schermpjes op telefoons zijn ideaal, maar kosten heel wat meer energie. Je kunt dit eenvoudig aanpassen door de helderheid van je telefoon-, tablet- of laptopscherm te verlagen als je in een goed verlichte omgeving bent. Sommige telefoons hebben een automatische dimfunctie waarbij het apparaat de hoeveelheid licht meet en bepaalt hoe helder het scherm moet zijn. Gebruik deze functie als je hem hebt.
Verlaag het volume
Zowel je telefoon, tablet als laptop kunnen gebruikt worden voor muziek afspelen. Voor een langer gebruik van de batterij is het beter om het volume zo laag mogelijk te zetten. Zet eventueel op een laptop de waarschuwingsgeluiden uit (alleen waarschuwingsschermpjes zijn vaak voldoende) en op een telefoon en tablet het geluid voor het indrukken van de toetsen.
Bluetooth earpiece /
Bron: EsaRiutta, Pixabay
Stop verbindingen
Telefoons zoeken constant naar verbinding met het netwerk. Als de verbinding slecht is, werkt de telefoon harder en raakt dus de batterij sneller leeg. Als je dus ergens bent waar je weet dat de verbinding slecht is of zelfs onbeschikbaar, overweeg het zoeken handmatig te staken.
Ditzelfde geldt ook voor bluetooth en Wi-fi. Op een telefoon en laptop zijn dit heel handige functies. Je kunt verbinding maken met internet of via een oortje gesprekken voeren. Echter, je hoeft je mobiel of laptop niet constant naar apparaten of Wi-fi verbindingen te laten zoeken. Het kost energie, dus zet deze functies alleen aan als je ze nodig hebt.
Check je e-mail handmatig
De meeste smartphones staan zo ingesteld dat je automatisch bericht krijgt als je nieuwe mail hebt. Dit betekent dat de telefoon dus constant contact onderhoudt met de server en dat vreet energie. Zet dit uit of stel de intervallen voor controles in voor langere periodes als je batterij langer mee moet gaan.
Zet de animaties uit
Animaties op websites vreten energie, zoals Flash in advertenties of video’s. Je kunt online programma’s downloaden die automatisch Flash blokkeren of het handmatig uitzetten.
Een typische lithium-ion batterij /
Bron: J0hann, Openclipart
Gebruik een app of programma
Voor iPhone en Android zijn verschillende apps beschikbaar die je precies vertellen hoeveel vermogen je batterij nog heeft. Bij d einstellingen kun je onder batterijverbruik ook vaak zien welke programma's het hoogste percentage batterijvermogen hebben opgesnoept. Via apps heb je wel meer controle: zo kun je het automatisch signaalzoeken stop zetten als het vermogen te laag wordt of Bluetooth uitschakelen als deze een bepaalde tijd niet actief is gebruikt. En voor laptops (zowel PC als Mac) kun je programma’s downloaden waarmee je het vermogen in de gaten kan houden. Ze vertellen je ook hoe vaak je die batterij nog kan opladen.
Koop een nieuwe
Batterijen gaan niet eeuwig mee en als het einde gekomen is, zit er niets anders op dan een nieuwe batterij aan te schaffen. Hoe weet je wanneer dit punt bereikt is? Als je laptop, tablet of telefoon na volledig opladen veel sneller leegraakt dan nodig is voor jouw gebruik, zelfs met alle energiebesparende tips van hiervoor.