recensie

De Aqua Trio van Philips, stofzuigen en dweilen gecombineerd

De Aqua Trio van Philips, stofzuigen en dweilen gecombineerd Stofzuigen en tegelijkertijd dweilen met één apparaat? Philips introduceerde eind september 2011 de Aqua Trio, een steelstofzuiger met 2 roterende microvezelborstels die deze combinatieklus zou moeten klaren. Ik heb de Aqua Trio medio juli 2012 gekocht en uitgebreid kunnen testen in mijn eigen huis en deel hier mijn bevindingen.

Voor welke vloeren is de Aqua Trio geschikt?

De Aqua Trio is alleen geschikt voor harde vloeren met een waterbestendige bovenlaag, zoals linoleum, geëmailleerde tegels, laminaat en parket met een vernislaag.

Hoe maakt de Aqua Trio de vloer schoon?

De Aqua Trio heeft in de zuigmond twee roterende microvezelborstels, het losse vuil op de vloer wordt via de zuigmond opgezogen en naar het vuilwaterreservoir gevoerd, de eerste borstel in de zuigmond poetst de vloer en de tweede borstel droogt en voert het vuile dweilwater af naar het vuilwaterreservoir.
Een voordeel van het gescheiden houden van het afvalwater is dat je telkens met schoon water je vloer dweilt.

Hoe gaat het schoonmaken in de praktijk?

Voor je aan de slag kan met het apparaat moet eerst het waterreservoir gevuld worden met kraanwater en- indien gewenst- een halve theelepel schoonmaakmiddel. Het apparaat kan daarna gestart worden door de hendel bovenaan de steel in te drukken en de startknop tegelijkertijd naar achter te schuiven, dit voorkomt dat je op een onbewaakt ogenblik per ongeluk het apparaat aanzet. Tijdens het zuigen en dweilen houdt je de hendel aan de steel van het apparaat ook constant ingedrukt, laat je los dan stopt de Aqua Trio.
Om de vloer schoon te maken beweeg je de Aqua Trio net zoals je een stofzuiger over de vloer beweegt; van voor naar achter en en weer naar voren. Hiermee heb je snel de slag te pakken. Het schoonmaken met de Aqua Trio is wat zwaarder dan met een gewone stofzuiger, maar niet op een manier waarbij je last krijgt van je armen. Hij rolt soepel over de vloer door de wieltjes onder de zuigmond en je kunt je snelheid zelf aanpassen.
Wanneer het waterreservoir leeg is of wanneer de vuilwateropvangbak vol is, stopt de Aqua Trio en gaat er een meldingslampje branden. Door één blik op de twee reservoirs zie je wat er aan de hand is en kun je daarnaar handelen.

Bespaart het daadwerkelijk tijd en wat kan ik qua schoonmaakkwaliteiten nu verwachten?

De Aqua Trio bespaart duidelijk tijd en moeite wanneer je een grote oppervlakte aan harde vloer moet schoonmaken waarop geen of weinig meubels staan. De Aqua Trio komt niet tot tegen de plint met zijn borstels, je houdt een ruimte over van ongeveer 5 centimeter die niet te bereiken is met dit apparaat. Ook kan je met de Aqua Trio niet onder de meubels door schuiven of snel in een hoekje schoonmaken, je zult dus met meubels moeten schuiven om alles goed schoon te krijgen. Het ligt er dan aan hoeveel meubels je hebt en hoe je huis is ingericht of je dan nog kunt spreken van een tijdwinst ten opzichte van gewoon stofzuigen en daarna dweilen. De Aqua Trio kan ook niet op tapijt gebruikt worden omdat de dweil-functie niet apart uitgezet kan worden. Komt hij onverhoopt toch op tapijt terecht dan schakelt hij automatisch uit.
Over de schoonmaakkwaliteiten ben ik zelf wel enthousiast, hij stofzuigt goed en dweilt ook goed en de vloer is daarna ook droger dan bij normaal dweilen het geval zou zijn. Na 5 tot 7 minuten is de vloer weer helemaal droog.
Aangekoekte etensresten of ander aangekoekt vuil wil nog wel eens loskomen wanneer je de zuigmond even iets langer op de vlek laat staan of hem er een paar keer overheen haalt. Écht aangekoekt vuil wat je met een gewone dweil of mop ook niet van de vloer af krijgt, krijgt de Aqua Trio ook niet van de vloer.. helaas. Dan zul je toch een met een (schuur)sponsje even moeten boenen.In de praktijk betekende dat voor mij dat de koffie-spetters en vla-druppels op de keukenvloer er met gemak af gingen maar dat de opgedroogde en vastgekoekte prei-stukjes uit de gemorste macaroni toch met de hand verwijderd moesten worden.

Kost het veel moeite het apparaat te onderhouden? En waar berg ik hem op?

Na gebruik is het apparaat eenvoudig schoon te maken door hem met de zuigmond in het bijgeleverde schoonmaakplateau te plaatsen en dan 300 ml water in het schoonmaakplateau te schenken, vervolgens zet je het apparaat voor 15 seconden aan en dan maakt de Aqua Trio zichzelf schoon met het water dat in het plateau staat. Hierna giet je het vuilwaterreservoir leeg in de WC of gootsteen en maak je de deksel van de zuigmond open en verwijder je de dweilborstelkap om zo de microvezelborstels te laten drogen aan de lucht. Eens in de zoveel tijd kun je wat grondiger te werk gaan door ook de microvezelborstels eruit te halen en die apart schoon te maken. Philips raadt in de handleiding aan de microvezelborstels om het half jaar te vervangen. Deze borstels kosten rond de 30 euro per set van twee.
Het opbergen van de Aqua Trio gaat helaas niet zo makkelijk als bij een gewone stofzuiger die je nog wel eens in een bezemkast kan steken. De Aqua Trio staat het stevigst in het schoonmaakplateau en dient ook recht overeind te blijven staan en opgeborgen te worden. Voor het opbergen heb je dus een ruime kast nodig of je bewaart hem ergens in een hoekje van een kamer.

Voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:

 • bij grotere vloeren tijd besparend
 • de vloer is na het dweilen droger dan bij 'normaal' dweilen
 • een groot bereik door 8 meter snoer
 • er wordt alleen met schoon water gedweild wat tot een schonere vloer leidt
 • je gebruikt minder water en schoonmaakmiddel dan bij gewoon dweilen

Nadelen:

 • je kunt niet tot op de plint schoonmaken, je blijft een strook van 5 centimeter overhouden
 • je kunt niet over tapijt, snoeren of draden heen bewegen, dan schakelt de Aqua Trio zichzelf uit
 • over drempels moet je hem heen tillen, hij rolt er niet overheen
 • je oude stofzuiger kun je niet bij het vuil zetten, je blijft hem nodig houden voor tapijt, randjes, hoekjes etc..alles waar de Aqua trio niet bij kan of mag.
 • je stopt hem niet even in de kast om op te bergen en je moet hem na ieder gebruik even doorspoelen op het schoonmaakplateau anders gaat hij stinken

Waar kan ik de Aqua Trio van Philips kopen?

De Aqua Trio van Philips is online te koop in diverse winkels, de prijs varieert van 344,- tot 506,- ( aldus vergelijkingssite www.kieskeurig.nl d.d. 02-11-2012)
© 2012 - 2021 Brendag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stofzuigen en dweilen ineen: bespaar de helft van uw tijd!Heeft u een harde vloer die u eerst stofzuigt en vervolgens nog regelmatig dweilt? Dan is er een stofzuiger die tegelijk…
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…
Zo kies je de beste robotstofzuigerZo kies je de beste robotstofzuigerWe kampen steeds meer met tijdgebrek. In onze zoektocht naar meer quality time zijn we voortdurend op zoek naar alle mog…
Makkelijk calorieen verbrandenCalorieën verbranden moeilijk? Helemaal niet! Wist je dat je met gewone dagelijkse activiteiten al heel veel calorieën v…

Stil stoomstrijksysteem dat zelf de beste strijkstand kiest!U strijkt regelmatig maar wilt uw gezinsleden niet storen terwijl u strijkt? Of u wilt ook gewoon meegenieten van die in…
Soep in minder dan een half uur met de Philips SoupmakerSoep in minder dan een half uur met de Philips SoupmakerMet behulp van de Philips Soupmaker kunt u gemakkelijk in minder dan een half uur vier porties dampende soep op tafel to…
Bronnen en referenties
 • Vergelijkingssite www.kieskeurig.nl d.d. 02-11-2012 ( http://www.kieskeurig.nl/stofzuiger/philips/fc7070/prijzen/bezorgen/1048847/ )
Brendag (8 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.