Ultra HD of 4K: De volgende stap na HD televisie

Ultra HD of 4K: De volgende stap na HD televisie Tegenwoordig hebben de meeste mensen een platte HD televisie thuis. En dat de kwaliteit een stuk hoger is dan de grote televisies van vroeger is snel te merken. De HD techniek is ondertussen al weer jaren op de markt. Dus hoe ziet de toekomst eruit? Wat wordt de opvolger van de huidige HD televisie en wanneer kunnen we die verwachten? Nadat er eerste HD Ready televisies werden uitgebracht die een resolutie van 1280x720, zijn daarna de Full HD televisies met een resolutie van 1920x1080 snel de standaard geworden. De Blu-ray discs die te koop zijn, hebben ook deze resolutie. De verbeterde kwaliteit in vergelijking met de voorgaande analoge techniek is duidelijk te zien. Maar de industrie staat nooit stil en is dus alweer bezig met nieuwe standaarden voor de toekomst.

Ultra High Definition

De opvolger van Full HD wordt de zogenaamde UHD, of Ultra HD resolutie van 3840x2160 pixels. Deze resolutie is tweemaal zo breed en hoog als Full HD en heeft dus dezelfde beeldverhouding van 16:9. Ultra HD wordt ook vaak 4K genoemd. Dit staat voor vierduizend en refereert aan de bijna vierduizend pixels in de horizontale richting. Er is overigens ook al een Full Ultra HD vastgelegd die nog eens een factor twee breder en hoger is met een resolutie van 7680x4320.

Wanneer wordt 4K de standaard?

Er zijn tegenwoordig al televisies te koop die de 4K resolutie ondersteunen, maar deze zijn nog relatief duur. Daarbij komt nog dat de meeste mensen deze extra hoge kwaliteit niet echt nodig vinden. Zo zijn er op dit moment nog veel huiskamers met een HD Ready televisie, waarvan men de kwaliteit nog zo goed vindt, dat er niet over gestapt wordt na een Full HD toestel. Zo zijn er mensen die het verschil tussen HD Ready en Full HD bijna niet opvalt. Maar de belangrijkste reden om niet te verwachten dat 4K in de huiskamer op korte termijn gemeengoed zal worden is het ontbreken van geschikt videomateriaal om van deze kwaliteit gebruik te maken.

4K video materiaal

In principe heeft een 4K televisie pas zin, als er ook videomateriaal te krijgen is op dezelfde resolutie. De HMDI standaard ondersteunt deze hoge resolutie wel, maar de Blu-ray standaard ondersteunt deze resolutie niet. Er zal in de toekomst ongetwijfeld wel een nieuwe versie van Blu-ray of iets vergelijkbaars komen die wel 4K ondersteund, maar op dit moment is er nog niets. Het is dus op dit moment simpelweg niet mogelijk om een film met 4K resolutie te kopen. Wanneer er gewoon een Full HD film afgespeeld wordt op een 4K scherm, dan wordt iedere pixel uit de film door een groepje van 4 pixels op het scherm weergegeven. Het visuele resultaat is dus hetzelfde als bij een normale Full HD televisie. Het is dus nodig dat er eerst films en ander videomateriaal beschikbaar komen in deze hoge resolutie, voordat het echt zinvol is om een 4K televisie aan te schaffen.

4K media drager

Maar aangezien er op dit moment nog geen opvolger voor Blu-Ray gekozen is, kan het nog wel even duren voordat er 4K films gekocht kunnen worden. Het beschikbaar zijn van een 4K mediadrager hoeft geen eis te zijn, want tegenwoordig wordt er steeds meer videomateriaal over internet gestreamed. Doordat een fysieke mediadrager geen absolute vereiste is, is de kans groter dat 4K sneller doorzet. Het probleem blijft echter dat filmmaatschappijen niet heel veel energie zullen steken in het uitgeven van 4K videomateriaal, wanneer niemand een 4K televisie heeft.

Toch een 4K televisie kopen?

Ook al zal het nog even duren voordat films, series en televisiezenders beschikbaar zullen zijn in 4K, toch kan het de moeite waarde zijn een 4K televisie te gaan kopen. Het lijkt er namelijk niet op dat 4K een gimmick is zoals velen dat wel van 3D vinden. We noemen de belangrijkste redenen waarom je toch een 4K televisie zou kunnen gaan aanschaffen:

Videogames

Om maximaal van computerspellen te genieten is 4K een aanrader. De nieuwe XBox One en Playstation 4 ondersteunen deze resolutie officieel al en ook met Pc's zal dit straks mogelijk zijn. De spellen zijn er op dit moment helaas nog niet geschikt voor. Het is op dit moment niet gegarandeerd dat de PS4 en de XBox One daadwerkelijk in staat zullen zijn deze hoge kwaliteit video te produceren bij het spelen van echte games.

Normale HD weergave wordt ook beter

Door de extra kleine pixels en speciale technieken die door fabrikanten worden toegepast, zullen ook de Full HD beelden mooier worden weergegeven. Omdat 4K toch de toekomst is en de fabrikanten natuurlijk graag deze nieuwe techniek verkoopt, is de kans groot dat dit nog beter wordt in de toekomst.

Weergave van foto's

Foto's worden tegenwoordig op zeer hoge resoluties genomen. Door deze foto's weer te geven op een 4K scherm zal het resultaat een stuk mooier zijn. De foto's kunnen op 4K met viermaal zoveel detail worden weergegeven. Deze details zie je anders alleen maar wanneer je inzoomt op een foto of bij het afdrukken op hoge kwaliteit.

Eigen video's en online video's

Het zal misschien nog wel even duren voordat 4K Hollywoodfilms in brede zin beschikbaar zijn, maar dat wil niet zeggen dat er tot die tijd helemaal geen 4K videomateriaal te zien zal zijn. Wanneer je zelf een videocamera koopt, kan je overwegen om ook een 4K videocamera te nemen, om zo te genieten van zeer hoge kwaliteit homevideo's. Daarnaast zal er via YouTube, Netflix en dergelijke services ook 4K materiaal gaan verschijnen.

Smart tv

Wanneer je je televisie ook gebruikt voor andere zaken, zoals internet, mail of andere apps zal je het verschil met een 4K scherm goed merken. Tekst zal er een stuk scherper uit zien en er is veel meer ruimte voor detail.

Toch al een nieuwe tv kopen, dus een 4K Tv?

Als je toch al een nieuwe tv van plan bent te kopen, is 4K een overweging waard. De prijzen dalen snel en de televisies worden goedkoper. Maar je kunt ook juist zeggen dat je daarom beter nog kunt wachten, zodat je over een aantal jaar voor een nog lager bedrag een nog betere televisie kunt kopen. Maar dit fenomeen zie je eigenlijk altijd bij nieuwe techniek, en daarom zal ieder voor zichzelf moeten besluiten in hoeverre bovenstaande punten het extra geld waard zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de ideale kijkafstand voor de tv?Wat is de ideale kijkafstand voor de tv?De ideale kijkafstand is voor iedere tv grootte anders. Maar verschilt het echter ook of je tv HD-ready, full HD of ultr…
Aandachtspunten bij het kopen van een tvAandachtspunten bij het kopen van een tvOp zoek naar de juiste televisie? Neem er de tijd voor. Het kiezen van een nieuwe tv is geen eenvoudige opgave. Behalve…
TV kijken in stijlTV kijken in stijlEen flatscreen televisie is niet meer weg te denken in de Nederlandse huiskamers. Vooruit stormende techniek heeft er vo…
Tips voor een bezoek aan de bioscoop!Tips voor een bezoek aan de bioscoop!Veel mensen vinden het leuk om zo nu en dan een bezoek te brengen aan een bioscoop. Niet alle bioscopen zijn hetzelfde.…

Wat is Blendle en hoe werkt het?Wat is Blendle en hoe werkt het?Blendle is een krantenkiosk, maar dan digitaal en is sinds maandag 28 april 2014 te gebruiken voor iedereen. Blendle is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LGEPR, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution
  • http://www.techradar.com/news/television/tv/11-reasons-why-your-next-tv-has-to-be-an-ultra-hd-4k-tv-1194486
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.