Meer opslagruimte creëren voor iPhone en iPad

Meer opslagruimte creëren voor iPhone en iPad Wanneer je de trotse bezitter bent van een iPhone of iPad die je heel intensief gebruikt voor de opslag van muziek, apps, foto’s en video’s zal je ongetwijfeld wel eens geconfronteerd worden met de melding dat je onvoldoende geheugenruimte beschikbaar hebt. Er bestaat spijtig genoeg geen officiële manier om je schijfruimte te upgraden door het plaatsen van een SD-kaart of USB-stick met extra schijfruimte. Ook biedt Apple geen supportprogramma om dit probleem op te lossen. Gelukkig bestaan er toch mogelijkheden om je schijfruimte zodanig te beheren dat je geen belangrijke gegevens hoeft te verwijderen en je ook geen onnodige kosten hoeft te maken door het aankopen van een nieuwe toestel met meer opslagruimte.

Verwijder onnodige bestanden

Navigeer op je iPhone of iPad naar Algemeen - Gebruik. Hier vind je hoeveel opslagruimte je toestel reeds gebruikt en hoeveel GB er nog beschikbaar is. Wanneer je doorklikt op ‘Beheer opslag’ zie je een lijst van alle geïnstalleerde applicaties en de totale ruimte die ze innemen op het toestel. Door op de verschillende applicaties te klikken verkrijg je meer informatie per app. Via deze weg kan je gemakkelijk die apps verwijderen die veel geheugen in beslag nemen en die je eigenlijk amper gebruikt. Sommige apps zul je echter niet kunnen verwijderen bijvoorbeeld de muziek app. Apple maakt het echter wel mogelijk op de inhoud hiervan te verwijderen door op de app te klikken om vervolgens via de knop ‘wijzig’ de inhoud te wissen. Maar is dit wel noodzakelijk?

iTunes Match voor de opslag van muziek

Muziek zijn die bestanden die meestal het grootste deel van de opslagruimte in beslag nemen. De opslag van een duizendtal liedjes kan al snel oplopen tot 1GB en je wilt uiteraard vermijden dat je keuzes moet maken welke nummers mogen blijven en welke je helaas zal moeten verwijderen. De ideale oplossing voor dit probleem is het streamen van muziek naar je toestel in plaats van al je nummer op te slaan.

Wanneer je je abonneert op iTunes Match zal je in staat zijn om zoveel muziekbestanden op te slaan in de iCloud als je zelf wilt. De nummers die reeds beschikbaar waren in de iTunes store kunnen direct worden gedownload zonder dat je deze eerst moet uploaden. De volledige iTunes-mediabibliotheek zal op elk moment toegankelijk zijn vanaf je toestel. Door op het pictogram achter het nummer te klikken kan je elk nummer simpel downloaden van de iCloud. Let er wel op dat hiervoor een Wi-Fi verbinding of mobiel netwerk vereist is. Het gebruik van iTunes Match bespaart je veel ruimte op je toestel omdat je enkel die liedjes download die je effectief wilt luisteren. Alle andere nummer worden van je iPhone verwijderd en worden in de iCloud opgeslagen. iTunes Match kost ongeveer 25 euro per jaar. Dit lijkt misschien wel veel maar als je bedenkt hoeveel ruimte je hiermee kan besparen is deze investering zeker de moeite waard.

Cloud Storage voor bestanden

Het principe voor de opslag van muziek kan je evenals toepassen op andere data. In plaats van grote foto en video bestanden op de harde schijf van je toestel op te slaan kan je ze beter uploaden op een cloud service.
Video’s zijn hiervoor een goed voorbeeld. In plaats van je kostbare opslagruimte te benutten aan het opslaan van grote videobestanden kan je ze gratis uploaden op de Dropbox iOs app. Dropbox geeft je twee gigabyte gratis opslagruimte welke je ten allen tijde kan upgraden tot maximaal 500 GB. Naast Dropbox zijn er natuurlijk tal van andere cloud storage providers zoals Box, Skydrive of Bitcasa.

Wees ervan bewust dat het uploaden van gegevens naar externe servers geen garantie biedt voor de bescherming van je persoonlijke privacy. Denk dus eerst twee keer na over welke bestanden je wilt uploaden en welke informatie te belangrijk is en je dus beter bewaart op het toestel zelf.

Externe opslag op een draadloze schijf

Als je toch een beetje wantrouwig staat tegenover cloud storage of als je meer ruimte nodig hebt dan er beschikbaar is op de cloud maak je het best gebruik van een externe schijf. Dergelijke schijf is specifiek ontworpen voor iPhone en iPad waarbij de transmissie van gegevens gebeurt via het Wi-Fi netwerk.

Er bestaan drie soorten externe harde schijf systemen: draadloze harde schijven, draadloze behuizingen en draadloze USB flash / SD-kaart adapters. Deze drie systemen zijn allemaal uitgerust met een batterij voor mobiel gebruik en worden geleverd met een app voor iOS-apparaten zoals iPhone en iPad. Met deze systemen heb je overal gemakkelijk toegang tot je bestanden, wanneer je maar wilt, zonder gebruik te moeten maken van complexe netwerken.

Besluit

Hoewel er geen mogelijkheid bestaat om het interne geheugen van je iPhone of iPad te upgraden bestaan er tal van mogelijkheden om je opslagruimte op een verstandige manier te beheren. Gebruikers die zelfs gebruik maken van een toestel met de laagste opslagcapaciteit zijn al geholpen met behulp van cloud services en het regelmatig opruimen van het internet geheugen van het toestel.

Voor mensen die toch een enorme hoeveelheid opslagruimte nodig hebben zijn externe opslagmedia de ideale oplossing. De grootst beschikbare opslagruimte voor iPhone is echter maar 64GB waarmee Apple zijn gebruikers toch aanmoedigt om gebruik te maken van zijn eigen cloud services. Enerzijds geeft dit meer comfort aan Apple-gebruikers, anderzijds worden klanten nog meer gebonden aan het merk.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPhone 8, 8 Plus en iPhone X: wat is het verschil?IPhone 8, 8 Plus en iPhone X: wat is het verschil?Op 12 september 2017 heeft Apple drie nieuwe iPhones geïntroduceerd. Inderdaad, drie! Hiertoe behoren de iPhone 8 en 8 P…
Externe opslagmediaEr bestaan verschillende oplossingen en standaarden voor het opslagen van bestanden buiten de computer. De ene heeft al…
Wat is een Chromebook?Wat is een Chromebook?Wat is een Chromebook nu eigenlijk? De Chromebook is een computer met het besturingssysteem van Google: Chrome OS. De Ch…

De werking en constructie van een luidsprekerkastDe werking en constructie van een luidsprekerkastDe geluidskarakteristieken van een speaker worden bepaald door het formaat van de box, het materiaal, het type luidsprek…
Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Bijna elk huishouden heeft wel een tablet en ze worden ook binnen bedrijven en het onderwijs gebruikt. In 2015 zijn de k…
Bronnen en referenties
  • https://www.apple.com/benl/support/itunes/itunes-match/
  • http://genius.appletips.nl//discussion/comment/2995?p=discussion/comment/2995
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.