IPhone 8, 8 Plus en iPhone X: wat is het verschil?

IPhone 8, 8 Plus en iPhone X: wat is het verschil? Op 12 september 2017 heeft Apple drie nieuwe iPhones geïntroduceerd. Inderdaad, drie! Hiertoe behoren de iPhone 8 en 8 Plus die snelle processoren en camera's hebben in vergelijking met hun voorganger, de iPhone 7. Meer nog, beide iPhone 8-modellen ondersteunen draadloos opladen, iets wat voorheen niet mogelijk was. Daarnaast brengt Apple ook de iPhone X op de markt, een feesteditie naar aanleiding van 10 jaar iPhone. Het betreft een duurder model met tal van hoogtechnologische snufjes. Maar wat zijn nu juist de verschillen tussen deze iPhone-modellen?

De iPhone 8, 8 Plus en X


Design

Het grootste verschil tussen de iPhone 8, 8 Plus en X is het industriële design. Zo het is het design van de iPhone 8 en 8 Plus ongewijzigd gebleven in vergelijking met hun voorganger, de iPhone 7. Alles wat de iPhone 8 mist op vlak van vernieuwing in design, heeft de iPhone X. Net zoals de Samsung Galaxy S8 en LG V30 zijn de schermranden van de iPhone X helemaal verdwenen. Dit zorgt voor een zeer futuristische look die gegarandeerd wat hoofden laat draaien!

Het merkwaardigste stukje design van de iPhone X is echter de zwarte rand die zich aan de bovenkant van het scherm bevindt. Hierin bevinden zich verschillende sensoren alsook de voorcamera.

Schermgrootte en Face ID

De iPhone 8 en 8 Plus hebben in vergelijking met de iPhone 7 en 7 Plus dezelfde schermafmetingen, namelijk 4.7 en 5.5 inch. De iPhone X heeft daarentegen meer te bieden. Zo heeft het toestel een schermgrootte van maar liefst 5.8 inch met een duizelingwekkende resolutie van 2436x1125. Meer nog, dankzij de Face-ID-technologie kun je het scherm ontgrendelen via gezichtsherkenning in plaats van op basis van je vingerafdruk. Dit is helaas ten koste van de home-knop gegaan, die niet meer terug te vinden is op de iPhone X.

Welke van de drie is het snelst?

Zowel de CPU als GPU van de iPhone 8, 8 Plus en X kregen een forse boost in prestaties in vergelijking met de iPhone 7. Zo bezitten beide toestellen een A11-chip, gebouwd volgens hetzelfde 10nm productieproces als de Qualcomm Snapdragon 835. Dit betekent dat de chip naast 25% krachtiger, ook veel energiezuiniger is. Aangezien de iPhone 8 en iPhone X dezelfde A11-chip hebben, zijn hun prestaties vrijwel identiek. Het enige verschil zit hem in de hoeveelheid RAM. Zo heeft de iPhone X 3GB aan RAM-geheugen, terwijl de iPhone 8 maar 2GB heeft. Hoewel dit in eerste instantie een groot verschil lijkt te zijn, zorgt de lagere resolutie van de iPhone 8 ervoor dat beide toestellen quasi-identiek presteren.

Camera

De camera van de iPhone X is vergelijkbaar met deze van de iPhone 8 Plus. De kleinere iPhone 8 daarentegen moet het stellen met één 12MP-sensor, terwijl zowel de 8 Plus en X dubbele 12MP-camera's hebben met een extra sensor die fungeert als optische zoom. Bovendien is het mogelijk om met de voorcamera van de iPhone X foto’s te maken in portretmodus, iets wat voorheen enkel mogelijk was met de achtercamera van de iPhone 7 Plus.

Conclusie

Design: het design van de iPhone X met zijn vrijwel onzichtbare schermranden leunt meer aan bij wat we verwachten van een smartphone anno 2017. De iPhone 8 en iPhone 8 Plus zien er beide veel tradioneler uit.

Specificaties: alle toestellen bevatten een 10nm A11-chip. De iPhone X heeft 3GB aan RAM terwijl de iPhone 8 en 8 Plus slechts 2GB hebben. De prestaties zijn echter identiek door de lagere schermresolutie van de iPhone 8. Ook zijn de camera’s van de iPhone X en iPhone 8 Plus vrijwel identiek, met uitzondering van de voorcamera van de X, die de mogelijkheid tot portretmodus ondersteunt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Jusoran, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPhone 7-modellen: Verschillen tussen de iPhone 7 en 7 PlusOp 7 september 2016 werd door Apple een keynote georganiseerd in Los Angeles. Tijdens dit evenement werden diverse aanko…
De iPhone X, wat is er nieuw?De iPhone X, wat is er nieuw?Op 12 september 2017 maakte Apple Inc. bekend dat niet alleen de iPhone 8 nieuw zou uitkomen, maar ook de iPhone X (spre…
Handleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadHandleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadEen hacker die onder de naam Comex werkt heeft een jailbreak uitgebracht voor OS versies 3.1.2, 3.1.3 en 3.2 dat draait…

Sporza (VRT): tv, radio, internet en livestreamSporza (VRT): tv, radio, internet en livestreamSporza is de overkoepelende merknaam van alle sportuitzendingen van de Vlaamse publieke omroep (VRT) op tv en radio. Daa…
USB-sticks voor het meenemen en uitwisselen van bestandenUSB-sticks voor het meenemen en uitwisselen van bestandenDe tijd dat floppy disks (vierkante schijfjes) werden gebruikt om data over te brengen is al een tijdje voorbij. Uiteind…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rani Ramli, Pixabay
  • http://www.trustedreviews.com/news/iphone-x-vs-iphone-8-3286330
  • https://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2017/09/17/apple-iphone-x-vs-iphone-8-new-iphones-whats-the-difference-upgrade-guide/#48fbacb510af
  • https://www.test-aankoop.be/hightech/gsms-en-smartphones/nieuws/keynote-iphone8-iphonex
Jusoran (27 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.