De Wurlitzer 500 en Wurlitzer 600 jukebox
In 1938 kwam Wurlitzer met de eerste Wurlitzer Light-up jukebox op de markt; model 24. Het prachtige design van deze jukebox was gedaan door een ontwerper die een legendarische status zou verwerven in het jukeboxdesign: Paul Fuller. Hoe ongebruikelijk het indertijd ook was, de naam Paul Fuller werd vol trots vermeld bij het onthullen van de 24. Het duurde echter niet lang voordat Wurlitzer weer met twee nieuwe modellen op de markt kwam. In 1938 startte de productie al van de Wurlitzer 500 en 600. Waar model 24 nog duidelijk een stap was richting het typische Wurlitzer/Paul Fullerdesign zoals dat later bekend zou worden, lieten de Wurlitzer 500 en 600 zien waar het bedrijf toe in staat was.
Verschil tussen Wurlitzer 500/600 en de Wurlitzer 24
Waar het model 24 nog voorzien was van slechts enkele verlichtte buizen en nog voornamelijk steunde op de houten kast, waren de Wurlitzer 500 en 600 duidelijk anders. Een prachtig samenspel van verschillende kleuren verlichtte plastics en metalen armbanden rondom de verlichte afbakening van de jukebox maakten deze modellen tot een ware pracht om naar te kijken. Beide modellen konden 24 platen afspelen aan één zijde, wat het aantal selecties tot 24 beperkte. Indertijd was dit geen ongebruikelijk aantal.
De Wurlitzer 500 en de verschillende types
De Wurlitzer 500 was bedoeld als het topmodel, met de Wurlitzer 600 als economy model. In de styling is dit ook terug te zien in het iets rijker aandoende design van de Wurlitzer 500. De 500 zou in verschillende varianten verkocht worden. Zo had men de G-500; een model met bewegend verlichtte gele zuilen aan de binnenzijde bij de speakergrill en rode pilasters aan de buitenzijde. De G-500A was in feite dezelfde machine, echter had deze een muntproof om te kunnen controleren of er wel echt munten ingeworpen werden en geen blanco schijfjes.
Naast de G-500 en G500A, werd er ook een P-500 en P-500A op de markt gebracht. De A bij de P-500A stond weer voor de muntproof, echter was bij de P versie de kleurstelling anders. Aan de binnenkant was de P versie voorzien van rode plastics en aan de buitenkant was deze versie voorzien van de verkleurende gele pilasters. In de 500 zou voor het eerst het nieuwe logo gebruikt worden van Wurlitzer, met de gestileerde vleugels aan weerszijden.
De Wurlitzer 600 en de verschillende types
De Wurlitzer 600 was iets kleiner dan de Wurlitzer 500. Toch kon ook dit model 24 platen afspelen aan twee zijden. Ook bij dit model werden er verschillende versies gemaakt, hoewel de kleurstelling bij deze verschillende versies hetzelfde was. Aan de buitenkant was er gebruik gemaakt van rode pilasters, welke door twee metalen armbanden sierlijk omklemd werden. Bij de speakergrill wisten diverse krullen te leiden naar een ronde schijf; de Wurlitzer multi-selector. Met deze schijf kon een selectie gemaakt worden, waarbij ieder nummer voor één selectie stond. Deze selectieschijf had de Wurlitzer 500 niet meer; deze gebruikte de modernere knoppenrij op een keyboard.
Van de 600 werd ook een dergelijke versie gemaakt, de Wurlitzer 600K, waarbij K voor keyboard stond. Overigens verdween de ronde schijf daarmee niet uit het design; het toetsenbord werd eraan toegevoegd. De voorzijde van de kast werd hiervoor iets naar voren gehaald, zodat het toetsenbord mooi verzonken kon worden in het hout. De ronde schijf werd nu voorzien van lampjes die lieten zien welke selectie gespeeld werd. Dit was de populairdere variant van de 600. De Wurlitzer 600A tenslotte was de versie die werd uitgebracht met de muntproof, zoals ook bij de G-500A en de P-500A. De Wurlitzer 600 zonder toetsenbord was indertijd de goedkoopste variant van de 600, het was ook dit model waarin voor het laatst gebruik werd gemaakt van de Wurlitzer multi-selector, of simplex selector.
Het design van de Wurlitzer 500 en Wurlitzer 600
Zowel de Wurlitzer 500 als de Wurlitzer 600 zouden laten zien welke kant Wurlitzer op zou gaan de komende tijd; het design was ook in die tijd subliem te noemen. De metalen elementen rond de pilasters en de ronddraaiende verlichting in de zuilen zouden nog vele andere jukeboxdesigns inspireren. Niet verwonderlijk kenden beide machines een uitstekend verkoopaantal van meer dan 12.000 voor de goedkopere 600 en tussen de 16.000 en 17.000 van de 500. Beide modellen zijn ook nog in 1939 gemaakt. Hoewel het prachtige exemplaren zijn van het Paul Fullerdesign, zijn deze Wurlitzers tegenwoordig goedkoper dan veel van de andere Fuller ontwerpen uit de latere jaren 40.
Prijzen van de Wurlitzer 500 en 600
De prijzen van een Wurlitzer 500 of 600 zijn lastig vast te stellen, daar de prijs ook afhangt van wat de liefhebber er op dat moment voor wil geven. Er staan wel al types te koop voor zo'n 5000 euro.