De Wurlitzer 1015 jukebox; ontstaan, design en de OMT

De Wurlitzer 1015 jukebox; ontstaan, design en de OMT Als een van de meest verkochte jukeboxen ooit, is de Wurlitzer 1015 voor velen het synoniem van jukebox. Ontstaan uit een nieuwe positieve wereldblik in 1946, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog zou dit aansprekende design nog ver tot in de jaren vijftig gebruikt worden om de diverse diners en dancings van sfeer te voorzien.

Ontstaan

Door de hand van Paul Fuller, het hoofd design bij Wurlitzer van 1935 tot 1948, waren al vele aansprekende en populaire jukeboxen ontstaan; zoals de 700 en de in 1941 uitgebrachte 850 "Peacock". Het was ook het jaar 1941 dat de regering van de VS besloot dat de fabrieken van Wurlitzer zich moesten concentreren op het produceren van oorlogsmateriaal. De oorlog betekende daarnaast voor Wurlitzer dat het zich ook moest aanpassen aan nieuwe schaarstes in materiaal; het veel gebruikte plastic en metaal werden vooral gebruikt voor de oorlogsinspanningen. Uit deze schaarste wist het bedrijf toch nog de veel geprezen "Victory" jukebox te produceren, gekenmerkt door het grotere gebruik van glas en hout.

Het einde van de oorlog bracht voor Wurlitzer en de ontwerper Paul Fuller weer nieuwe kansen; materialen waren weer ruim voor handen en de nieuwe positieve houding van veel Amerikanen richting een nieuw tijdperk maakten een nieuw soort jukebox mogelijk. In 1946 werd het product van deze omstandigheden onthuld, waarbij de Wurlitzer 1015 meteen een vliegende start maakten. Het art-deco ontwerp, met de buizen met bewegende bubbels, zorgde voor revolutionair hoge verkoopgetallen; binnen 18 maanden wist Wurlitzer 56.000 exemplaren te verkopen. Seeburg wist in hetzelfde jaar van haar model 146 "Trashcan" slechts zo'n 25.000 exemplaren te slijten.

Design en populariteit

Door de 8 verschillende bubbelende buizen kreeg het model al snel de bijnaam "Bubbler", maar naast de bubbels bezat de 1015 jukebox nog enkele kenmerkende eigenschappen. Zo bezat de Bubbler ook de typische combinatie van verkleurende pilaren en het felle chroom, welke het levendige aspect van de bubbels nog versterkten. De jukebox bezat 24 selecties in de vorm van 78-toerenplaten. De populariteit van de 1015 zorgde er echter voor dat zelfs in de jaren vijftig, toen de gouden tijd van de 78-toerenplaten voorbij was en de 45-toerensingletjes op begonnen te komen, de jukebox nog veelvuldig te zien was in het straatbeeld. Dit laatste werd ook mogelijk gemaakt door de conversion kits die Wurlitzer aanbood om de 1015 geschikt te maken voor 45-toerenplaatjes. Uiteindelijk zou de 1015, hoewel een ontwerp uit de jaren veertig, vooral bekend staan als een typisch symbool van de jaren vijftig. Bij het kopen van een Wurlitzer 1015 moet gedacht worden aan prijzen rond de 14.000 euro, de koop van een perfecte en volledig originele 1015 kan echter weleens een hogere prijs kosten.

Wurlitzer 1015 OMT

De afname van de populariteit van jukeboxen gedurende de jaren zestig, zeventig en tachtig zorgde voor het uiteindelijke einde van Wurlitzer als jukebox fabrikant. Deutsche Wurlitzer, welke al sinds 1960 in Duitsland Wurlitzers produceerde als dochteronderneming van het Amerikaanse Wurlitzer wist echter het bouwen voor Wurlitzers door te zetten; wat in 1986 resulteerde in een eerbetoon aan de Wurlitzer 1015 van weleer; de Wurlitzer 1015 One More Time (OMT). Deze 1015 OMT werd geproduceerd voor het 40jarig jubileum van het model 1015; deze nieuwe bubbler bezat het klassieke design van de oude 1015, maar werd gecombineerd met nieuwe technologie. Zo ontstond ook de OMT met de mogelijkheid om CD's af te spelen vanaf 1989. Sinds die tijd is het model OMT overigens niet meer weggegaan; een veelheid van variaties is inmiddels ontstaan.
© 2011 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wurlitzer jukeboxen: prijzen, selectieaantallen en bouwjarenWurlitzer jukeboxen: prijzen, selectieaantallen en bouwjarenWurlitzer was tot aan de jaren veertig de leidende jukebox fabrikant van de Verenigde Staten. Het zou tot de latere jare…
De Wurlitzer 750; het typische design van Paul FullerDe Wurlitzer 750; het typische design van Paul FullerEen van de meest typische ontwerpen die de golden age van jukeboxen zouden typeren, was de Wurlitzer 750 van de hand van…
De geschiedenis van WurlitzerDe geschiedenis van WurlitzerDoor een aantal prachtige kasten, waarvan sommigen nog steeds in replicavorm gebouwd worden, is de naam Wurlitzer voor v…
De Wurlitzer 1015 bubbler; stijlicoon van de jaren 40 en 50De Wurlitzer 1015 bubbler; stijlicoon van de jaren 40 en 50Als er één model is dat vrijwel synoniem staat voor jukeboxen, dan is het wel de Wurlitzer 1015. Dit model, uitgebracht…

De AMI Continental; design, ontstaan, kooptips en prijzenDe AMI Continental; design, ontstaan, kooptips en prijzenIn de silver age van de jukebox, waarin het gebruik van chroom, zichtbare afspeelmechanismen en stijlelementen uit de au…
Belangrijke uitvindingen in de Industriële RevolutieTijdens de Industriële Revolutie zijn er een hoop nieuwe dingen uitgevonden, zonder de Industriële Revolutie was er bijv…
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 12-11-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.