De Wurlitzer 950 Gazelle "Victory" jukebox uit 1942

De Wurlitzer 950 Gazelle "Victory" jukebox uit 1942 In 1942 bracht Wurlitzer een van de prachtigste jukeboxen tot dan toe op de markt; de Wurlitzer 950, bijgenaamd de “Gazelle”. Deze jukebox was door materiaaltekorten vanwege de Tweede Wereldoorlog met name van hout en glas gemaakt. Om duidelijk te maken dat Wurlitzer ook de troepen steunde, werd ook deze jukebox net als de andere Wurlitzers uit deze periode “Victory” genaamd. Deze Wurlitzer 950 Victory is tegenwoordig zeer gewild, vanwege het uitzonderlijke en gedetailleerde design.

De introductie van de Wurlitzer 950 Victory

In 1942 kwam Wurlitzer met de 950 Victory op de markt. Een model met een uitzonderlijk rijk ontwerp. Wurlitzer wilde dit moment dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan en zij hier zelf in 1942 over:

“The Victory Model 950 is the result of painstaking effort by Wurlitzer engineers to build a phonograph in strict accord both with national defense needs and with traditional Wurlitzer standards of craftsmanship. The Model 950 stands as a brilliant example of the ability of Wurlitzer designers to capture both the eye and ear of the location patron to the joint benefit of location owner en music merchant.”

Prijzen van de Wurlitzer 950 Victory

Een Wurlitzer 950 is tegenwoordig een van de zeldzamere Wurlitzers, en daardoor ook meteen een van de duurste. Ze worden zelden te koop aangeboden en de prijzen kunnen met vele duizenden euro’s variëren, afhankelijk van wat het aanbod en de vraag op dat moment is. Een prijs van meer dan 25.000 euro is geen uitzondering.

Ontwerp van de Wurlitzer 950 Victory

Net als de succesvolle voorgangers van de 950, was ook dit model door Paul Fuller ontworpen; zonder twijfel de meest begaafde jukeboxdesigner die we tot nu toe kennen. Het spel met donkere en lichte kleuren zorgt in deze jukebox voor prachtige contrasten. Ook in dit model zien we de buizen met bubbels, die later de 1015 de bijnaam “bubbler” zouden geven. De bovenzijde van de jukebox was met prachtige decoraties op glas afgemaakt, waar de speakergrill de gazelle liet zien op spiegelend glas; de tekening waar de wurlitzer 950 zijn bijnaam aan zou ontlenen. De kleuren die geprojecteerd werden op het glas met de gazelle-tekening veranderden ook nog eens, waardoor de jukebox als geheel tot leven kwam.

Nieuw in de styling waren de fluoriderende lampen en de eerder in de Wurlitzer 750 gebruikte buizen met bubbels. Dit werd bereikt door een stof met een laag kookpunt toe te voegen in een verlichte buis; methyleenchloride, ook wel dichloormethaan genoemd. Een techniek die later ook in zogenaamde lavalampen gebruikt zou worden.

Wurlitzer wist zelf het unieke design nog eens extra te benadrukken om verkoopaantallen omhoog te stuwen:

“The Victory Model 950 can be justly tabbed a new high in over-all styling and cabinet artistry”

Marketing en verkoopaantallen van de Wurlitzer 950 Victory

De general sales manager, M. G. Hammergren, wist het model nog verder te vermarkten door te stellen dat men alle aandacht dit jaar in de Wurlitzer 950 had gestoken en daardoor, in tegenstelling tot andere jaren, deze keer maar met één model kwam. Met al die inspanning, zo wist hij zelfverzekerd te vermelden, moest dit model wel meer verdienen dan welk ander instrument dat de industrie tot dan toe ooit geproduceerd had. Met een verkoopaantal van om en nabij de 3.500 stuks was het echter geen verkoopwonder. Rock-Ola had in 1942 meer jukeboxen verkocht dan Wurlitzer.

De teksten die Wurlitzer in haar advertenties gebruikte om de 950 aan te prijzen, “The greatest Wurlitzer of them all” en “Fluorescent lighting makes the Model 950 the most brilliantly illuminated phonograph wurlitzer ever built” zijn voor veel verzamelaars nu nog steeds van toepassing. Tegenwoordig is dit een van de zeldzaamste en meest gezochte golden age Wurlitzers die bestaan. Na de 950 zou Wurlitzer tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdelijk alleen buitenkanten voor oude Wurlitzers produceren, de Victory. Deze kasten werden op ingeruilde oude Wurlitzers gezet en vervolgens weer verkocht. Aangezien de productiecapaciteit van Wurlitzer voor de oorlog nodig was, waren de laatste mechanieken gebruikt in de 950.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Wurlitzer 750; het typische design van Paul FullerDe Wurlitzer 750; het typische design van Paul FullerEen van de meest typische ontwerpen die de golden age van jukeboxen zouden typeren, was de Wurlitzer 750 van de hand van…
Wurlitzer jukeboxen: prijzen, selectieaantallen en bouwjarenWurlitzer jukeboxen: prijzen, selectieaantallen en bouwjarenWurlitzer was tot aan de jaren veertig de leidende jukebox fabrikant van de Verenigde Staten. Het zou tot de latere jare…
De Wurlitzer 1015 jukebox; ontstaan, design en de OMTDe Wurlitzer 1015 jukebox; ontstaan, design en de OMTAls een van de meest verkochte jukeboxen ooit, is de Wurlitzer 1015 voor velen het synoniem van jukebox. Ontstaan uit ee…
De Wurlitzer Victory jukebox uit de Tweede WereldoorlogDe Wurlitzer Victory jukebox uit de Tweede WereldoorlogTen tijde van de Tweede Wereldoorlog werden de productiefaciliteiten van de jukeboxfabrikanten gebruikt voor het produce…

De Wurlitzer 1015 bubbler; stijlicoon van de jaren 40 en 50De Wurlitzer 1015 bubbler; stijlicoon van de jaren 40 en 50Als er één model is dat vrijwel synoniem staat voor jukeboxen, dan is het wel de Wurlitzer 1015. Dit model, uitgebracht…
De Wurlitzer 412 Simplex jukeboxDe Wurlitzer 412 Simplex jukeboxWaar Capehard, de manager van de jukeboxafdeling van Wurlitzer, in 1934 nog had aangegeven dat hij 25.000 jukeboxen zou…
Bronnen en referenties
  • http://www.jukeboxhistory.info/WurliTzer/1942-3.html
  • https://www.pinterest.com/pin/4433299604495408/
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.