recensie

E-reader: Kobo Aura Edition 2

E-reader: Kobo Aura Edition 2 De Kobo Aura Edition 2 is een instapmodel van de e-readerproducent Kobo. Dit stevige model met een hoog gebruiksgemak en aantrekkelijke prijs mag echter zeker niet afgedaan worden als een minderwaardig stuk elektronica. Het is een ideaal model voor de mensen die hun eerste e-reader willen aanschaffen of geen behoefte hebben aan (onnodige) dure snufjes.

Kobo

Naast de Kindle van Amazon is Kobo de tweede grootste speler op de nichemarkt van e-readers in 2017. Waar gebruikers van de Kindle een voordeel hebben in het feit dat ze aan goedkopere e-books kunnen geraken, worden Koboproducten over het algemeen geprezen voor hun gebruiksgemak. In het Nederlandse taalgebied heeft Kobo echter nog een groot voordeel. De grootste verdeler van Nederlandstalige e-books, bol.com, heeft een applicatie die het mogelijk maakt om alle e-books die je op bol.com gekocht hebt, automatisch te synchroniseren met jouw Kobo-apparaat (ongeacht waar jij jouw Kobo hebt gekocht). Dit is een groot voordeel ten opzichte van Kindle producten, die uitsluitend e-books die via amazon gekocht zijn zullen openen.

Kobo Aura Edition 2

De Kobo Aura Edition 2 is het instapmodel van Kobo, met een prijs van rond de 120 (anno 2017). De Kobo H20 en Kobo Aura One zijn de grotere en duurdere broertjes van dit model. Echter op de bredere e-readermarkt kan de Kobo Aura Edition 2 gezien worden als een middenmoter. Dit kan opgemerkt worden als we de Kobo haar eigenschappen nagaan.

Specificaties

 • Schermgrootte (diameter): 15,24 cm
 • Schermresolutie: 1024 x 758 pixels
 • Schermverlichting: ja
 • Afmetingen (b x h x d): 113 x 159 x 9 mm
 • Gewicht: 180 gram
 • Opslagcapaciteit: 4 GB (tot 3000 boeken)
 • Batterij-capaciteit: 2 maanden
 • Bestandsformaten: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ, CBR

 Kobo Aura Edition 2 bovenop boek met standaardafmetingen / Bron: ActuaLitté, Flickr (CC BY-SA-2.0) Kobo Aura Edition 2 bovenop boek met standaardafmetingen / Bron: ActuaLitté, Flickr (CC BY-SA-2.0)
De Kobo Aura Edition 2 heeft een middelgroot scherm met een aanvaardbare resolutie. De resolutie ligt echter lager dan bij eerdere modellen zoals de Kobo Glo HD, hetgeen enigszins opmerkelijk te noemen is. De resolutie is namelijk nog steeds dezelfde als de Kobo Aura Edition 1 uit 2013. De resolutie is echter niet storend laag, waardoor weinigen hier echt last van zullen ondervinden. De leeservaring is aangenaam en de helderheid kan naar eigen voorkeur aangepast worden. Naast het feit dat e-readers al geen blauw licht afgeven, zoals wel het geval is bij tablets, zorgt deze aanpasbare helderheid ervoor dat jij je boeken ook op donkere plekken kan lezen. Het gewicht is uiteraard laag wat ervoor zorgt dat je dit model eenvoudig mee kan nemen. De opslagcapaciteit en het aantal bestandsformaten dat dit model aankan is groot. Echter, het nadeel is dat er geen geheugenuitbreiding mogelijk is, wat in zeldzame gevallen voor problemen kan zorgen. De batterij-capaciteit zorgt voor een grote autonomie van het toestel en kan opgeladen worden via de bijgevoegde USB-kabel. Het toestel zelf is van degelijke materialen gemaakt, waardoor het een robuust en stevig aanvoelen heeft.

Conclusie

De Kobo Aura Edition 2 is anno 2017 een kwalitatieve e-reader die zich positioneert als tussenmodel. Verwacht een eenvoudige, maar stevige, e-reader die doet wat het moet doen en voldoende gebruiksgemak levert. Vooral het automatisch updaten van de bibliotheek via wifi verloopt excellent en is zeer gebruiksvriendelijk. De Kobo Aura Edition 2 bezit niet de allernieuwste snufjes zoals waterdichtheid of sensoren die de helderheid van het scherm voor jou gaan bepalen aan de hand van het omgevingslicht. Echter, door het gebrek aan deze (onnodige) opties, kan dit e-readermodel aan een interessante prijs verkocht worden en is ze ideaal voor de mensen die hun eerste e-reader willen kopen.

Als nadeel kunnen we er wel op duiden dat er bij de standaard Kobo Aura Edition 2, net als bij vele andere e-readers, geen hoes is voorzien. Dit is echter wel essentieel om de levensduur van je Kobo te verlengen en deze te beschermen wanneer je e-reader valt of bekrast zou worden. Hoewel de aangeboden hoezen van Kobo van zeer goede kwaliteit zijn, kunnen deze niet echt goedkoop genoemd worden (ongeveer 25% van de aankoopprijs van de e-reader zelf). Dit is een aanzienlijke meerkost en een e-reader zonder hoes kopen, van welk merk dan ook, is compleet af te raden gezien het beschadigingsgevaar. De relatief lage schermresolutie zou op papier een probleem kunnen lijken, maar vormt bij het feitelijke gebruik niet echt een probleem.
© 2017 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader rukte al eerder op in Engeland en wint nu terrein in Nederland. De E-Reader is er in verschillende prijzen e…
Aura readings en aura healingAura readings en aura healingVia populaire televisieprogramma's komen we steeds vaker in aanraking met de paranormale wereld. Paranormaal genezen wor…

Ziggo Sport Totaal - tv en livestreamZiggo Sport Totaal - tv en livestreamZiggo Sport Totaal behoort tot de belangrijkste aanbieders van live sport op tv in Nederland. Het focust zich onder meer…
Aandachtspunten bij het kopen van een tvAandachtspunten bij het kopen van een tvOp zoek naar de juiste televisie? Neem er de tijd voor. Het kiezen van een nieuwe tv is geen eenvoudige opgave. Behalve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ActuaLitté, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • Kobo, https://gl.kobobooks.com/products/kobo-aura?utm_source=Kobo&utm_medium=TopNav&utm_campaign=Aura%202, bezocht op 04-07-2017
 • Afbeelding bron 1: ActuaLitté, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Willibrordus (52 artikelen)
Laatste update: 08-08-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.