TV kijken in stijl

TV kijken in stijl Een flatscreen televisie is niet meer weg te denken in de Nederlandse huiskamers. Vooruit stormende techniek heeft er voor gezorgd dat er een ware revolutie heeft plaatsgevonden in de manier waarop we televisie kijken. LCD of Plasma, hoewel technisch verschillend, bieden allebei een prachtig beeld. Door het High Definition signaal is het beeld strak, glad, kleurrijk en haarscherp. Voeg je er ook nog het vooruitstrevende Ambilight aan toe, dan wordt TV kijken een ongekende ervaring.

Breedbeeld TV

De meeste televisies zijn platte schermen uitgevoerd in breedbeeld. Lange tijd was breedbeeld omstreden omdat niet veel programma's in breedbeeld werden uitgezonden. Gevolg: zwarte balken aan de zijkant of vervormingen door onnatuurlijke oprekkingen van het beeld. Inmiddels worden de meeste televisieprogramma's in breedbeeld (16:9) uitgezonden en wat toch nog in het ouderwetse 4:3 formaat wordt gebracht, wordt automatisch aangepast. Hoog energieverbruik en inbrandende schermen behoren ook tot het verleden. Geen redenen dus om af te zien van een breedbeeld TV.

Plat, platter, platst

De afmeting van de laatste generatie televisies (2015) springt natuurlijk in het oog. De diepte is verbazingwekkend klein, tot slechts enkele centimeters. Vergeleken met de vijftig tot zeventig centimeter diepte van de beeldbuistelevisie uit een grijs verleden is dit uiteraard een enorme sprong voorwaarts. De inrichting van je kamer is hiermee een stuk simpeler, grotere schermen worden mogelijk en je kunt het scherm zelfs ophangen waardoor meubels niet eens meer nodig zijn. Slaapkamertelevisies hoeven niet langer kleine toestellen te zijn, en zelfs in keukens en overige kamers is opeens plaats voor TV. Kortom: de geringe diepte zorgt voor flexibiliteit in huis.

Beelddiagonaal

Bij moderne televisies wordt het formaat (diagonaal gezien) weergegeven in inches, de maat die in de Verenigde Staten en Engeland nog wordt gebruikt. Een inch is 2,54 cm groot. Vroeger was een beeldscherm van 66 centimeter (26 inch) het populairst, maar de televisies worden mede door de platte uitvoering steeds groter gekocht en een scherm van 106 cm (42 inch) is al heel gewoon. Wil je dus een platte televisie met dezelfde grootte als je vroegere beeldbuis, dan zul je in de praktijk toch op een grotere uitkomen. Een platte TV van 37, 40 of zelfs 42 inch zal in tegenstelling tot dergelijke formaten in het oude beeldbuis (bakbeest)-model, niet eens zozeer opvallen in de kamer. Het is ook niet meer strikt noodzakelijk om afstand stoel tot TV in acht te nemen. Of je nu op twee meter afstand zit of op vier meter, de afstand speelt een veel kleinere rol dan bij de oude beeldbuis TV's. Bij een platte televisie wordt het scherm ook nog eens veel efficiënter benut, geen kastranden eromheen. Wil je megagroot en een thuisbioscoop-effect? De grootste TV heeft een doorsnede van 2,6 meter!

High definition TV

De nieuwe standaard tv kijken berust op HD, ofwel 'high definition'. Dit is de weergave van veel scherpere beelden dan we ooit eerder hebben gezien, zelfs beter dan die van dvd's. Details worden duidelijk zichtbaar en kleuren worden voller. Er bestaan twee versies (videoresoluties) van HD: 1366x768 beeldpunten (of een van 1024x768) en 1920x1080 beeldpunten. De eerste betreft HD ready, de tweede versie betreft Full HD. Full HD biedt dus meer beeldpunten (pixels) dan de HD ready versie. De meerwaarde van Full HD ten aanzien van HD ready is niet groot, maar moderne camcorders, Blue Ray en HD DVD spelers werken wel met deze hogere resolutie. Enkel in combinatie met dergelijke signalen zijn er dus voordelen te noemen. Bij gewone TV uitzendingen is er geen verschil. Meer en meer uitzendingen vinden plaats met deze HD kwaliteit dat de opvolger is van de oude PAL-uitzendnorm. HD ready is minimaal twee keer zo scherp als het ouderwetse PAL, en Full HD zelfs vijf keer zo scherp.

LCD versus plasma TV's

De technologie achter LCD en plasma is anders. Zonder een moeilijk technisch verhaal op te hangen kun je zeggen dat plasmatelevisie neerkomt op honderdduizenden losse lampjes die op een zelfde manier licht geven als tl. In de elektronica staat het woord plasma voor het oplichten van een gas door middel van elektriciteit. LCD schermen lijken inwendig meer op lamellen. Door middel van draaiing kan er meer of minder licht worden doorgelaten. Aan de achterzijde van een LCD zitten dan ook meerdere langwerpige lampen. LCD staat voor Liquid Crystal Display, een scherm van vloeibare kristallen!

Er is een tijd geweest dat plasma een betere keuze leek, maar wat toen gold is niet meer. De verschillen in beeldkwaliteit zijn te verwaarlozen. De keus hangt af van het formaat televisie dat je zoekt. Plasma's zijn enkel te verkrijgen in grote schermen. Wil je een TV kleiner dan 32 inch dan val je automatisch in de LCD schermen ongeacht de resolutie. Vanaf 37 inch komt plasma in beeld. Zoek je een groot beeldscherm maar wil je ook Full HD, dan is plasma erg prijzig, daarom kiest men veelal voor LCD in dit geval. Maakt de resolutie je niet uit maar wil je wel extra groot beeld, dan is plasma geschikt.

Kijkhoek

Om toch op details in te gaan: de kleurweergave is bij plasma TV iets beter dan bij LCD omdat het al snel meer dan een miljard kleuren kan weergeven. Ook in donkere beelden zijn de kleurnuances nauwkeuriger. Dan de kijkhoek: als je van opzij naar een LCD scherm kijkt, dan vervagen de kleuren soms iets. Dit is bij plasma anders, omdat elk beeldpuntje zijn eigen licht produceert en uitstraalt. Wie dus echt van plan is om zijwaarts naar het scherm te kijken, is met plasma beter af.

Veegeffect

Ooit gehoord van de responstijd? Bij veel bewegende beelden (voetbalwedstrijden) hebben LCD's last van het veegeffect. Hoe lager de responstijd, hoe beter het toestel is. Er zijn fabrikanten die de beelden niet 50 keer per seconde maar 100 keer (100 Hertz) of zelfs 200 keer per seconde verversen, en dit verbetert het veegeffect aanzienlijk. Plasma TV's kennen geen veegeffect omdat elke beeldpunt in een plasmapanel apart functioneert. Vergeet niet de kwaliteit van de beeldprocessors, hoe beter de verwerkte processors, hoe meer plezier je hebt van je TV.

Helderheid

Hoge helderheidswaarde? Dat betekent niet per definitie beter beeld. LCD schermen kennen van nature een hogere helderheidswaarde maar dat biedt enkel voordelen bij veel licht in de omgeving. Dat is de reden waarom plasma televisies in de relatief donkere huiskamers goed ogen, met helaas het nadeel dat het beeld kan reflecteren. Fabrikanten werken eraan om dit te verbeteren, dus om de helderheid van LCD te benaderen, ook door met filters de spiegeling te beperken.

OLED

OLED staat voor organische LED. Bij een LCD-scherm brandt altijd het achterlicht, en dat is de reden waarom LCD TV's bij donkere scenes naar verhouding meer stroom verbruiken dan Plasma TV's. Met OLED echter, zorgen de led's zelf voor licht, waardoor er geen achterverlichting nodig is, en dat komt het stroomverbruik ten goede. OLEDs zijn bekend voor kleine beeldschermen en displays (mp3 spelers, GSM's, medische apparatuur) en vormen daarmee een concurrent voor de traditionele LCD schermen. OLED zendt zelf licht uit, waardoor de kijkhoek veel groter is en de beeldschermen uiterst dun kunnen worden uitgevoerd.

UHD, Ultra High Definition

UHD betekent Ultra High Definition. Ultra HD TV's hebben vier keer zoveel pixels als een Full HD TV, en is veruit het nieuwste in televisieland (2015). De andere benaming van UHD is 4K Ultra HD. Het beeld van deze doorgaans zeer grote televisies is haarscherp met veel details, met het voordeel dat de kijkafstand minder van belang is.

Ambilight

Nieuwe TV kopen? Overweeg Ambilight. Ambilight is gekleurd licht in dezelfde kleuren die ook op het scherm worden getoond. Deze kleuren bewegen als het ware mee met het beeld en bieden een extra dimensie aan TV kijken. Het ziet er ook nog eens spectaculair uit. Het licht en de sfeer van het beeld breidt zich buiten het scherm uit waardoor TV kijken intenser wordt beleefd. Een Philips Ambilight Flat TV is aan de achterwand uitgerust met tl-modules in de kleuren rood, blauw en groen welke een gekleurd licht op de wand naast en soms (bij surround) ook boven en onder de TV geven. Kijk je bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd dan komt er een groene gloed op je wand. Kijk je naar een brand, dan kleurt de wand rood en bij 'onder water' beelden wordt het blauw. Er zijn opties om de kleurwaarneming te veranderen van relaxed naar dynamisch en iets er tussen in. Ambilight kan ook aangezet worden als sfeerverlichting als de TV op stand-by staat. Naast Ambilight is er ook Ambisound verkrijgbaar, zodat de TV behalve qua licht en kleuren, ook qua geluid een thuisbioscoop wordt.

Meer mogelijkheden

Het aanbod van televisies is overweldigend. Bepaal dus voor jezelf wat je belangrijk vindt aan een nieuwe TV. Let op voldoende aansluitingen als je je TV ziet als een entertainment-centrum die beelden gaat weergeven van een spelcomputer, DVD-speler, harddiskrecorder, digitale tuner en camcorder. Een aansluiting aan de voorzijde werkt sneller. Sommige TV's hebben ingebouwde memory card readers (geheugenkaartlezers) of USB-aansluitingen waardoor je digitale foto's op TV kunt vertonen. Een computer is dan niet eens nodig. Denk er ook aan of je de TV wilt neerzetten of ophangen. Soms is het voetstuk een los accessoire. Bij een TV aan de wand is een ophangsteun nodig. Denk bij de aanschaf van een TV ook aan de bekabeling, waar door de fabrikant in de meeste gevallen op is bezuinigd en er gemakkelijk storingen kunnen optreden. Op die manier heb je niet zoveel aan de nieuwste televisie-technologie. Investeer dus altijd in een goede kabel die ruis wegneemt en de beeldkwaliteit waarborgt.

TV kopen? Beeld op kijkafstand

Voor moderne TV's kun je de volgende kijkafstanden aanhouden. Houd daarbij rekening met de hoogte van de TV, waarbij het midden van het scherm zich op ooghoogte moet bevinden. Bij een televisie van 20 tot 27 inch diagonaal moet een afstand worden gehandhaafd van 1 tot 2 meter. Voor 32-37 inch televisies geldt een minimale afstand van 2 tot 3 meter. Heb je een 42-46 inch TV op het oog, houdt dan rekening met een kijkafstand van 3 tot 4,5 meter. 50 Inch TV's vereisen een optimale kijkafstand van 3,5 tot 5 meter. Je kunt natuurlijk het beste eerst de beschikbare afstand in je huis opmeten alvorens je een definitieve keus maakt.

TV met beeldverhouding als in de bioscoop

Philips heeft de eerste TV die de echte bioscoopbeleving op een televisie biedt. Films zoals ze zijn bedoeld, dus geen beeldaanpassingen met zwarte balken, ook geen waanzinnig grote TV, maar wel een extra breed formaat waar een film beeldvullend op past. Deze innovatieve TV had een onderscheiding gekregen, een bekroning met een EISA Home Theatre Innovation Award. Het model heette Cinema 21.9 en heeft vanzelfsprekend ook Ambilight. Geschikt voor mensen die een bioscoopervaring in huis willen zonder een hele muur kwijt te zijn.

Interactieve TV

Met interactieve televisie bepaal je zelf hoe je ideale TV avond eruit ziet. Hiervoor is het nodig een installatiepakket Interactieve TV in huis te halen, verkrijgbaar bij diverse aanbieders. Interactieve TV biedt de mogelijkheid live uitzendingen te pauzeren om later verder te kijken. Dit kan omdat de digitale ontvanger de rest van het programma automatisch opneemt. Programma's kunnen steeds apart worden opgenomen en bekeken op een later tijdstip. Zo kun je ook naar een bepaald programma kijken en een andere zender opnemen. Zappen en maar zien of er wat leuks op TV komt is hiermee verleden tijd. Daarnaast biedt het pakket meer dan vijftig zenders in digitaal beeld en geluid en een uitgebreide videotheek. Heb je een programma gemist? Ook geen probleem, want er kan tot tien dagen terug worden opgenomen.

3D Televisie gelanceerd

3D TV is TV kijken met diepte. Geen bewegend schilderij meer, maar middenin de film zelf zitten, dat is 3D. In de bioscoop al langer een bekende, in de jaren 00 deed het zijn intrede in de de huiskamers. De sensatie lijkt in de verte op het principe van surroundgeluid, waardoor je een rondom belevenis ervaart. Ditzelfde gebeurt met 3D televisie, waarbij overigens wel speciale 3D brilletjes nodig zijn. Tijdens een voetbalwedstrijd ben je met 3D middelpunt van de actie. Vele bekende TV-merken lieten in Las Vegas zien hoe de nieuwe techniek eruit ziet. 3D kan zowel samengaan met LCD, led als TV's op basis van plasmatechniek. De veelbelovende trend uit de jaren 00 werd echter niet wat men er van verwachtte. De vraag bleef achter.

"Television is more interesting than people. If it were not, we should have people standing in the corners of our rooms." ~ Alan Coren
© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de ideale kijkafstand voor de tv?Wat is de ideale kijkafstand voor de tv?De ideale kijkafstand is voor iedere tv grootte anders. Maar verschilt het echter ook of je tv HD-ready, full HD of ultr…
Aandachtspunten bij het kopen van een tvAandachtspunten bij het kopen van een tvOp zoek naar de juiste televisie? Neem er de tijd voor. Het kiezen van een nieuwe tv is geen eenvoudige opgave. Behalve…
Wat kost een huishoudelijk apparaat aan stroom?Wat kost een huishoudelijk apparaat aan stroom?Een laag stroomverbruik van apparaten wordt steeds belangrijker. Zuinige apparaten besparen namelijk in de portemonnee e…
De ultieme thuisbioscoop: BeoVision plasma 4-85De ultieme thuisbioscoop: BeoVision plasma 4-85Eigenlijk kun je het geen tv meer noemen: een ultra-geavanceerde en royaal uitgevoerde plasma-tv is in feite een thuisbi…

Satelliet tv in het buitenlandOf we nu voor werk, voor vakantie, voor een studie of dat we gewoon een tweede huis hebben in het buitenland, een ding h…
Uw dvd-speler regiovrij makenUw dvd-speler regiovrij makenTegenwoordig wordt dvd's op internet bestellen steeds makkelijker. En dan kan het wel eens zo zijn dat u een dvd heeft g…
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 10-12-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.