InfoNu.nl > Electronica > Multimedia > Dreambox, de digitale TV met onbeperkte mogelijkheden!

Dreambox, de digitale TV met onbeperkte mogelijkheden!

Dreambox, de digitale TV met onbeperkte mogelijkheden! Dreambox is een digitale TV-decoder die wat te bieden heeft voor iedereen. Met Dreambox is het mogelijk om verschillende toepassingen, skins en plugins te downloaden zodat uw decoder nooit als tevoren een persoonlijk bezit was. Extra betaalzenders zoals Canal Digitaal zijn ook geen probleem voor Dreambox. Alles lijkt mogelijk in de wereld van de digitale TV!

In dit artikel


Wat is een Dreambox?

Een Dreambox is een toestel dat dient om digitale radio en televisie thuis te ontvangen, het is geproduceerd door het Duitse Dream Multimedia. Het ontvangen van deze digitale radio- en televisiezenders kan op drie verschillende manieren:
 • Via satteliet (DVB-S)
 • Via de kabel (DVB-C)
 • Via de antenne (DVB-T)

Wat is het voordeel van een Dreambox?

Een voordeel dat de Dreambox heeft ten opzichte van voorgeprogrammeerde decoders is het feit dat het een open platform is. Gebruikers kunnen dus naar believen de gewenste software installeren op hun Dreambox. De volledige firmware kan aangepast worden of vervangen worden door een alternatief, waardoor de gebruiker zelf bepaald hoe zijn apparaat werkt. Standaard draait de Dreambox op het Linux besturingssysteem, wat open source is. Om de reden dat de gebruiker er zoveel mee kan doen wordt de Dreambox ook wel eens Hobbybox genoemd.

Welke hardware steekt er in de Dreambox?

De centrale verwerkingseenheid (CPU) van vrijwel alle Dreambox-toestellen bestaat uit een IBM PowerPC-processor. Deze IBM-processor wordt gecombineerd met onder andere circuits die MPEG2 decomprimeren. Standaard is ieder toestel voorzien van een eigen intern geheugen zodat de gebruiker naar believen software kan installeren. Bij de duurdere Dreambox-modellen kan het geheugen zelfs uitgebreidt worden met een extra harde schijf. Sommige toestellen beschikken over een Xilleon 22 processor van ATi. Deze maakt niet alleen gebruik van MPEG-2 circuits, maar ook van MPEG4 en een 3D-versneller. Toestellen met de Xilleon 22 processor bieden ook de mogelijkheid om naar de ene zender te kijken terwijl een andere zener opgenomen wordt.

Wat is de connectiviteit op een Dreambox?

Iedere Dreambox bezit over een groot aantal connectiemogelijkheden die verschillende doeleinden hebben:
 • Smartcard-lezer om smartcards toe te voegen voor extra kanalen.
 • eSATA-connector.
 • (Mini) USB-poort om het toestel op een computer aan te sluiten voor software.
 • Ethernet interface om het toestel op het internet aan te sluiten.
 • SCART-poort om het toestel op een televisietoestel aan te sluiten.
 • HDMI-poort om het toestel op een televisietoestel aan te sluiten.
 • Analoge modem om het toestel op het internet aan te sluiten.

Welke software staat op de Dreambox?

Behalve Linux als open source besturingssysteem is zorgt het programma Enigma voor de grafische userinterface. Enigma is een programma dat, net als de hele Dreambox, volledig aan te passen is door de gebruiker dankzij de verschillende skins en plugins. Zo is het mogelijk om verschillende computerspelletjes te installeren als plugin.

Welke zenders krijg ik bij Dreambox?

Dreambox levert de gebruiker alle reguliere zenders met extra nog enkele digitale kanalen. Wie liever meer gerichte kanalen heeft zoals Canal Digitaal of Prime dient hiervoor een andere smartcard te gebruiken. Deze smartcard kan aangekocht worden zodat de zenders ontsleuteld worden of een smartcard kan aangepast worden zonder dat een nieuwe aangekocht dient te worden.

Dreambox kopen? Hoeveel kost een Dreambox?

Dreambox vraagt aan zijn gebruikers geen abonnementsgeld ook niet voor de extra zenders, plugins of toepassingen. Het toestel op zich is echter wel vrij prijzig. Een SD-Dreambox is wel al te koop vanaf 179 EUR, een HD-apparaat kost echter al gauw meer dan 300 EUR.
© 2011 - 2019 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Uitleg HDMI splitter en HDMI schakelaarUitleg HDMI splitter en HDMI schakelaarWat heeft u nodig? Een HDMI splitter of een HDMI schakelaar? Het zijn beiden kleine kastjes met wat electronica waarop u…
HDMI-kabel en aansluitingWat is een HDMI aansluiting? Welke HDMI kabel kopen? HDMI is de moderne aansluit standaard voor de digitale overdracht v…
HDMI: hoge kwaliteit aansluiting met veel mogelijkhedenOm een televisie aan te sluiten op apparaten als digitale ontvangers, Blu-Ray spelers of spelcomputers heb je een kabel…
Digital disruptionDigital disruptionEen letterlijke vertaling van digital disruption is digitale verstoring, disruptie. Maar wat houdt dit nu precies in? Di…
Clearblue Digital zwangerschapstest met conceptie indicatorClearblue Digital zwangerschapstest met conceptie indicatorWanneer de menstruatie uitblijft, kan dit een teken zijn van een zwangerschap. Om dit zelf na te gaan kunt u dit thuis t…
Bronnen en referenties
 • Dream-multimedia-tv.de

Reageer op het artikel "Dreambox, de digitale TV met onbeperkte mogelijkheden!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Piet van Beek, 06-04-2017 10:19 #4
Beste mensen,
Sinds een paar dagen hebben wij een Dreambox525 maar het gaat niet goed na een paar minuten blijft hij stil staan wat is hier aan de hand?

Piet, 09-11-2015 16:19 #3
Ik heb een dreambox voor mijn TV, echter sinds gister heeft Ziggo werkzaamheden uitgevoerd en heb alleen NPO 1-2-3.
Heb nu geen wifi verbinding op mijn TV,kan niet updaten want dan ben ik de settings van dreambox kwijt en dat kost mij geld.
Heb contact gehad met de installeur en deze gaf aan dat ik een vaste coaxkabel moet aanleggen, hiermee heb ik weer Wifi.
Heeft iemand hier ervaring mee? En hoe leg ik dit aan>
Piet Alvast bedankt

Ramdas, G., 18-03-2015 20:48 #2
Heb een dreambox 800HD met schotel. Hiervoor betaal ik 75 euro per jaar, omdat mij verteld is dat de verbinding via internet gaat. Nu lees ik dat dreambox aan zijn gebruikers geen abonnement kosten vraagt. Dat betekent dat ik nu al 4 jaar wordt opgelicht. En her en der hoor ik dat de schotel niet nodig is. Mijn vraag is: heb ik voor een dreambox een schotel nodig en hoe zit dat met het abonnement?

Amar, 09-12-2013 23:26 #1
Ik heb pas geleden een dreambox 800 se hd aangeschaft allemaal mooie verhaal van de leverancier. ik woon in een omgeving van het bos waar ik geen signalen kan ontvangen met mijn schotel. mijn vraag : is er een manier om de dreambox toch aan te praten te krijgen zonder die lelijke grote schotel met meters aan kabels boven mijn raam te zien hangen?
ik hoor het graag van jullie

Infoteur: Harrys
Gepubliceerd: 05-04-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!