Candy Crush Saga

Candy Crush Saga Candy Crush Saga is een relatief simpel spelletje dat lijkt op het bekende puzzelspel Bejeweled. Maar wat is er nu zo speciaal aan Candy Crush en waarom houdt deze game spelers zo in zijn greep?

Wat is Candy Crush Saga?

Candy Crush Saga is een gratis game voor de iPhone, iPad, Android telefoon of Facebook. Je doorloopt er samen met Tifi en Toffee verschillende levels in een mooi vormgegeven snoepwereld. Langs het pad waarop de levels zich bevinden kom je diverse karakters op verschillende plaatsen tegen. Zo zal je een draak en een robot passeren, en tussen de Chocoladebergen terecht komen. Door deze mooie animaties krijg je soms de indruk dat het spel een verhaallijn heeft, maar dat is niet het geval.

In ieder level dat je speelt krijg je een speelveld met daarin allerlei snoepgoed. Het is de bedoeling dat je minimum drie dezelfde snoepjes met elkaar combineert zodat die uit het veld verdwijnen. De doelstellingen variëren van level tot level. De ene keer moet je x aantal punten scoren, de andere keer moet je proberen alle gelatine weg te spelen met een bepaalt aantal zetten, of moet je een aantal kersen en noten naar beneden laten zakken om ze in de onderste rij de laten verdwijnen. In alle levels komt het wel op hetzelfde neer; het draait allemaal om het combineren van de juiste snoepjes. En daar komt wel wat denkwerk bij kijken. Als je een level niet haalt omdat je zetten op waren of omdat je tijd om was, dan verlies je een leven. In totaal heb je vijf levens, en als die op zijn moet je wachten op nieuwe. Elk half uur krijg je maximum vijf nieuwe levens.

SnoepwereldSnoepwereld

Snoepcombinaties

Om sterkere snoepjes te maken, en om dus meer snoepgoed uit het speelveld te kunnen verwijderen, moet je bepaalde snoepcombinaties maken.
  • Vier dezelfde snoepjes combineren: Je verkrijgt een gestreept snoepje dat een hele rij wegspeelt als je het combineert met normale snoepjes van dezelfde kleur. De rij die het gestreepte snoepje wegspeelt (horizontaal of verticaal) is afhankelijk van de richting waarin de streepjes op het snoepje zelf worden aangegeven.
  • L-vorm of T-vorm maken: Je verkrijgt een verpakt snoepje dat een kleine explosie kan veroorzaken in combinatie met normale snoepjes van dezelfde kleur. Dit is vooral handig bij het verwijderen van gelatine.
  • Als je een gestreept snoepje combineert met een verpakt snoepje dan exploderen de rijen zowel horizontaal als verticaal.
  • Vijf dezelfde snoepjes combineren: Je verkrijgt een grote chocolade bal met gekleurde stipjes erop. Deze bal kun je combineren met een willekeurig snoepje, waarop vervolgens alle snoepjes van die kleur worden weggespeeld. Als je de chocolade bal bijvoorbeeld combineert met een rood snoepje, dan zullen alle rode snoepjes uit het speelveld verdwijnen.
  • Als je de chocolade bal combineert met een speciaal snoepje dan raakt het speelveld behoorlijk leeg.

In het begin van de Saga spelen deze speciale snoepjes nog niet zon grote rol. Na verloop van tijd word je er echter meer en meer afhankelijk van.

Uitdagingen

Gaandeweg het spel kom je verschillende elementen tegen die Candy Crush pittig maken en het spel uitdagend houden. Zo komen er op een gegeven moment dropveters in het spel voor. Dit snoepgoed zorgt ervoor dat bepaalde snoepjes blijven vastzitten. Ook zijn er chocoladeblokjes die zich als een virus over een speelveld verspreiden, en bommetjes die je zo snel mogelijk moet wegspelen omdat je een leven kwijtraakt als ze afgaan.

Koppelen aan Facebook

Vanaf een gegeven level (level 35) moet je Candy Crush aan je Facebook account koppelen om verder te kunnen spelen. Voor sommige levels heb je namelijk tickets voor de trein of voor het vliegtuig nodig, en die kun je enkel verkrijgen via je Facebook vrienden. Ook kunnen je vrienden je via Facebook extra levens geven.

Zodra je Candy Crush Saga gekoppeld hebt aan Facebook wordt het spel dikwijls extra verslavend. Je krijgt meldingen met vragen voor levens en je kan zien hoever je vrienden al zijn op de snoepwereldkaart. Je gaat even ver willen geraken als je vrienden en gaat willen blijven spelen tot je daar ook effectief ben. Het spel wordt dan als het ware een soort race tegen je vrienden.

Betalen

Zoals bij zoveel games kan je ook bij Candy Crush extra bonussen en levens kopen met écht geld.

Lees verder

© 2013 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Candy Crush Saga; Levels 147 en 181Candy Crush Saga; Levels 147 en 181Candy Crush Saga is een computerspel dat in april 2012 werd uitgebracht. Het is beschikbaar voor smartphones, computers,…
Candy Crush - Uitleg en HintsCandy Crush - Uitleg en HintsCandy Crush Saga is op dit moment het spel voor op de Iphone, Android en Facebook. Het is gebaseerd op het spelletje Bej…
Candy Crush: boosters kopen en gratis boosters ontvangenCandy Crush: boosters kopen en gratis boosters ontvangenDe game Candy Crush is enorm populair, zo erg zelfs dat duizenden mensen eraan verslaafd zijn geraakt. Dit leidt ertoe d…
Zo blokkeer je Candy Crush Saga op FacebookAl die mensen die Candy Crush Saga op Facebook spelen sturen vaak ook (ongevraagd) uitnodigingen en verzoeken naar ander…

Habbo: Het bouwen van je kamer (Tips en ideeën)Habbo (ook bekend als habbohotel) is een online spel voor tieners. Wellicht heb je al (wat) meubi en wil je een kamer bo…
Bike race: gratis downloaden en spelenBike Race is een populair spelletje voor smartphones en tablets, waarbij je als motorrijder over een parcours vol obstak…
Bronnen en referenties
  • http://www.insidegamer.nl/recensies/103134/candy-crush-saga-review
  • http://www.xgn.nl/alg/review/44099/candy-crush-saga/
Sarahh (77 artikelen)
Laatste update: 24-04-2013
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.