Wat zijn Minecraft mods (modificaties) en hoe werken ze?

Minecraft is een sandbox type spel dat inmiddels door miljoenen mensen gespeeld wordt. Het spel op zich ziet er redelijk simpel uit qua graphics , maar de hoeveelheid aan spelmogelijkheden en beschikbare materialen maken het spel zeer uitgebreid. Ben je inmiddels echter uitgekeken op de basisversie van Minecraft? Dan kun je ook besluiten om mods (modificaties) toe te voegen aan het basisspel. Deze modificaties hebben vaak extra items, blokken, monsters en nog veel meer.

Wat zijn mods?

Mods zijn modificaties die in een spel kunnen worden aangebracht. In dit artikel gaat het om mods voor het spel Minecraft. Mods brengen wijzigingen en extra items, blokken, monsters, speelwijzes aan in het basisspel van Minecraft die spelers kunnen downloaden en aan hun spel kunnen toevoegen. Er zijn op het moment duizenden mods beschikbaar om te downloaden waar je ofwel extra dieren en monsters in je spel toevoegt, of misschien gebouwen. Sommige mods maken het mogelijk om verschillende soorten magie toe te voegen aan het spel. De mogelijkheden zijn eindeloos en er worden dagelijks nieuwe mods bijgemaakt. Dit is vooral omdat het spel vrij populair is.

Mods downloaden

De mods die worden gemaakt zijn voor iedereen gratis te downloaden. Het is niet toegestaan om voor mods voor Minecraft geld te vragen, al is het wel toegestaan geld te doneren. Een simpele zoekopdracht op Google kan al een selectie van honderden mods opleveren, maar met het downloaden dien je nog wel op te passen. Let goed op wat je download, er zijn namelijk vele advertenties zichtbaar op een download pagina en je kunt makkelijk de verkeerde file downloaden en voor je het weet heb je een virus te pakken. Desalniettemin zijn de meeste downloadpagina's veilig om van de downloaden.

Forge

Wanneer je een mod wilt downloaden lees dan goed de download instructies. Voor bijna alle mods is het nodig om een Forge file te downloaden en installeren om ervoor te zorgen dat een mod werkt binnen Minecraft. Let hierbij goed op welke versie je hierbij moet downloaden. Hier kun je de verschillende versies van Forge downloaden: Forge. Het makkelijkst is om te kiezen voor de "installer" versie omdat deze makkelijker is te installeren (alleen dubbelklik).

Versies

De basisversie van Minecraft ondervindt regelmatig een update, waardoor het ook een ander versie nummer krijgt. De mods die gemaakt zijn voor Minecraft hebben daarom ook een bepaalde versie waarin je de mod kunt spelen. Je kunt Minecraft namelijk zo instellen (zie verderop) dat je een bepaalde versie van het spel opstart, zodat je ook de mod die voor die specifieke versie van Minecraft is gemaakt zonder problemen kunt spelen. Zou je namelijk een mod die voor versie 1.6.4 gemaakt is opstarten in een vroegere of latere versie van Minecraft, dan is de kans groot dat deze mod niet of maar gedeeltelijk werkt.

Mods combineren

Wil je meerdere mods in Minecraft installeren, zorg er dan voor dat alle mods gemaakt zijn voor dezelfde versie. Bijvoorbeeld: je wilt drie mods bij elkaar in één spel, dan ga je kijken of deze mods speelbaar zijn in dezelfde versie (bv. versie 1.6.4). Omdat mods door verschillende personen met verschillende opties gemaakt worden is het altijd mogelijk dat sommige mods gewoon niet te combineren zijn ook al hebben ze dan wel dezelfde versie. Je zult dit het beste kunnen uitproberen door ze één voor één te installeren en het spel tussendoor op te starten om te zien of het lukt. Als een mod namelijk niet te combineren is, dan zal Minecraft niet opstarten.

Hoe installeer je mods?

Het installeren van mods is op zich niet moeilijk en bijna iedere mod heeft dezelfde methode. Lees echter wel de installeer instructies en download instructies bij elke mod omdat het soms kan dat een file op een andere plaats gezet moet worden dan gebruikelijk is en in een enkel geval is het zelfs nodig om een extra file te downloaden om een en ander goed te laten werken. De manier die hier uitgelegd wordt is de methode die in 90% van de mods werkt:
 1. Download de gewenste mod en kijk welke versie deze mod heeft
 2. Download nu de Forge file met de juiste versie van de mod
 3. Start nu eerst de basisversie Minecraft op
 4. Klik in Minecraft dus op "New profile" en kies voor het gemak de naam van de versie bovenin
 5. Kies onderaan in het scherm de juiste versie van Minecraft (er komt dan een lijst met alle beschikbare versies)
 6. Klik op "Save Profile"
 7. Start Minecraft met de versie die je zojuist hebt gekozen (zichtbaar rechtsonder)
 8. Wanneer Minecraft volledig is opgestart, kun je deze weer sluiten en uit Minecraft gaan.
 9. Dubbelklik de Forge file die je hebt gedownload en het installatie scherm verschijnt.
 10. Klik OK en de forge file wordt automatisch juist geïnstalleerd
 11. Ga via "start" in Windows en type onderaan het volgende "%appdata%"
 12. Klik op de "roaming" file en vervolgens op "minecraft"
 13. Als het goed is heeft Forge hierin een folder "mods" aangemaakt
 14. Plaats de mod download file in de mods folder (tenzij anders aangegeven in de mod instructies)
 15. Start Minecraft op en selecteer uit de lijst met versies de "Forge" optie, deze heeft dan de juiste versie met daarbij de Forge geïnstalleerd.
 16. Start Minecraft in deze versie met Forge als normaal op, dan is alles goed gegaan.

Mod packs

Stel nu dat je niet zo goed bent in het installeren van mods en je wil toch een aantal mods bij elkaar hebben in een Minecraft spel. Dan is het wijs om de kiezen voor een zogenoemde "mod pack". Deze mod packs zijn beschikbaar vanuit bepaalde servers. Een aantal voorbeelden van servers die verschillende mod packs beschikbaar hebben zijn:

Je kunt via deze websites hun platform downloaden. Als je deze vervolgens start, dan kun je kiezen uit verschillende modpacks en deze worden dan ook via dat platform gedownload. Vaak moet je dan nog wel even inloggen met je inlognaam/paswoord vanwege de installatie voor Minecraft zelf. Het fijne is dat de installatie voor je gedaan wordt en dat alle mods ook met elkaar samenwerken in één spel.
© 2014 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft is een sandboxspel uit 2011, dat sinds die tijd ongekend populair is. In deze kubistische wereld kan gespeeld…
Wat is Minecraft?Wat is Minecraft?Kinderen en volwassenen kunnen urenlang de game Minecraft spelen. Wat is Minecraft? Wie heeft het spel Minecraft bedacht…
5 tips om beter te bouwen in Minecraft5 tips om beter te bouwen in MinecraftMinecraft is een spel waarin je alles kunt bouwen wat je wilt. Gebruik je fantasie en maak de mooiste bouwwerken. Wannee…
Minecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsMinecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsWil jij graag Minecraft spelen in een bijzondere omgeving? Dan is het wellicht leuk om je wereld te beginnen in - of in…

Call of Duty: Advanced WarfareCall of Duty: Advanced WarfareCall of Duty: Advanced Warfare is het nieuwste deel van Call of Duty dat officieel gelanceerd werd op 4 november 2014. H…
Minecraft: Hoe bouw je een mooi, maar simpel huis?Minecraft: Hoe bouw je een mooi, maar simpel huis?Minecraft is een computerspel dat door veel mensen wordt gespeeld. Over de wereld zijn er miljoenen gamers die iets bouw…
Bronnen en referenties
 • www.minecraftforum.net
 • www.wikipedia.org/Minecraft
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 20-06-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.