Kingdom Hearts Game

Kingdom Hearts Game De Action RPG (Role Playing Game) serie die oorspronkelijk in 2002 op de Playstation 2 is uitgebracht, komt voort uit de bijzondere samenwerking tussen het filmbedrijf Disney en het gamebedrijf Square Enix (dat bekend is van onder andere de RPG-serie Final Fantasy). Het verhaal van Kingdom Hearts draait om de hoofdpersoon Sora, die samen met Donald Duck en Goofy op zoek is naar zijn vrienden Kairi en Riku. Inmiddels is de seriereeks al uitgebreid met meerdere games en ook Kingdom Hearts 3 zal worden uitgebracht.

Het Verhaal

Het verhaal van Kingdom Hearts begint op 'Destiny Islands', waar Sora met zijn vrienden Kairi en Riku leeft. Op een stormige dag verdwijnen zijn vrienden en wordt Sora opgeslokt door de duisternis. Op het moment dat hij wakker wordt, krijgt Sora een zogenaamde 'Keyblade' (een wapen in de vorm van een sleutel) tot zijn beschikking en moet hij vechten tegen een soort schaduwvijanden genaamd de 'Heartless'. Na enige tijd belandt Sora in een stad genaamd 'Traverse Town', waar hij zijn nieuwe vrienden Donald en Goofy ontmoet. Ze besluiten samen op zoek te gaan naar hun vrienden: Sora gaat op zoek Kairi en Riku en Donald en Goofy gaan op zoek naar de verdwenen koning Mickey.

Hier begint het echte verhaal. Het trio reist met een 'Gummy Ship' (bestuurd door Knabbel en Babbel) allerlei werelden af die in het teken staan van verschillende Disneyverhalen. In elke wereld maakt Sora nieuwe vrienden, krijgt het trio nieuwe vaardigheden en komen ze stapje voor stapje dichter bij de hereniging met zijn verloren vrienden. De werelden - waar het gezelschap zowel Disney- als Final Fantasykarakters tegenkomen - zijn in chronologische volgorde:
 • Traverse Town
 • Wonderland (van de film 'Alice in Wonderland'): hier redt het trio Alice van de Hartenkoningin
 • Olympus Colosseum (van de film 'Hercules'): hier vecht het trio in plaats van Hercules in het Colloseum tegen verschillende vijanden als Cerberus en Hades
 • De Diepe Jungle (van de film 'Tarzan'): hier strijd het trio samen met Tarzan tegen de kwaadaardig muiter Clayton
 • Het Honderdbunderbos (van de film 'Winnie de Poeh'): hier raakt Sora bevriend met Winnie de Poeh en de andere karakters uit de film door een reeks van minigames
 • Agrabah (van de film 'Aladdin'): hier strijdt het trio samen met Aladdin tegen de kwaadaardige Jafar om Jasmine te redden
 • Monstro (van de film 'Pinokkio'): per ongeluk eindigt het trio in de buik van een reusachtige walvis, waar ze Gepetto meehelpen met hen vinden van zijn zoon Pinokkio
 • Atlantica (van de film 'De Kleine Zeemeermin'): hier strijdt het trio samen met Ariël in een onderwaterwereld tegen Ursula
 • Halloween Town (van de film 'The Nightmare Before Christmas'): hier strijdt het trio samen met Jack Skeleton tegen Oogie Boogie
 • Nooitgedachtland (van de film 'Peter Pan'): hier strijdt het trio samen met Peter Pan al vliegend tegen Kapitein Haak
 • Hollow Bastion: een wereld die volkomen is overgenomen door Malafide, waar Sora uiteindelijk ook oog in oog komt te staan met de kwaadaardige wetenschapper Ansem en zijn vriend Riku
 • End of The World: hier zal de deur tussen licht en duisternis uiteindelijk gesloten worden, waardoor Sora, Donald, Goofy en Kairi worden gescheiden van Riku en Mickey

In al deze werelden sluit Sora met zijn Keyblade zogenaamde 'Keyholes' (sleutelgaten), waardoor de werelden worden opengezet voor licht en daarmee kunnen de duisternis en de Heartless verdwijnen.

De Samenwerking

De gameserie Kingdom Hearts is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Disney en Square Enix (de ontwikkelaar van de Final Fantasyreeks). Dit betekent dat het spel drie type personages kent: personages die ontwikkeld zijn voor het spel (bijvoorbeeld Sora, Kairi en Riku), Disneypersonages (bijvoorbeeld Alice, Aladdin en Tarzan) en Final Fantasypersonages (bijvoorbeeld Cloud, Squall en Yuffie). De nieuwe personages zijn ontworpen door Tetsuya Nomura, hij is tevens verantwoordelijk voor het verhaal en het design van het spel (inclusief de selectie van Disneywerelden en Final Fantasypersonages). Een groot onderscheid is dat in de Final Fantasyreeks elke game een ander verhaal heeft met andere personages, terwijl in de Kingdom Heartsserie er sprake is van een centraal verhaal en dezelfde hoofdpersonen (en een aantal werelden) elk deel weer terugkomen.

Voordat de game werd uitgebracht, waren gamecritici niet lovend over het idee van Disney- en Final Fantasypersonages in één spel. Echter, het spel werd zeer goed ontvangen, beoordeeld en verkocht (naast Final Fantasy en Dragon Quest is Kingdom Hearts tegenwoordig één van de drie pijlers van Square Enix). Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste was de gameplay (zie hieronder) vernieuwend voor het genre; het spel combineert RPG-, actie- en platformelementen op een unieke manier. Ten tweede waren de graphics van goede kwaliteit voor een Playstation 2 game. Ten derde zit er veel diepgang in het verhaal en de gameplay, en het spel heeft een lange duur (inclusief geheime eindbazen).

De Gameplay

Het spel was zeer vernieuwend voor zijn tijd. Het combineert RPG-elementen (zoals we die kennen van Final Fantasy) met actie- en platformelementen. Zo is er sprake van een HP- en MP-balk ('Health Points' en 'Magic Points') die aangeven hoeveel leven (als deze balk leeg is, is het game over) en energie (die je nodigt hebt voor magie) je nog hebt. Verder heb je een standaard keuzemenu voor slagaanvallen, magieaanvallen, het gebruik van voorwerpen en speciale aanvallen. Echter, deze opties gebruik je realtime, waardoor je niet - zoals in de Final Fantasyreeks - beurt voor beurt een aanval selecteert.

Andere RPG-elementen zijn het levelsysteem: door vijanden uit te schakelen, verdien je ervaringspunten. Hierdoor ga je levels omhoog, wordt je sterker en krijg je nieuwe vaardigheden. De personages van Donald en Goofy zijn niet speelbaar, maar ze vechten wel met je mee en ze levelen met je mee (je kunt hun gedrag ook via het menu instellen). Er zijn verschillende Final Fantasyvoorwerpen beschikbaar in het spel, zoals een Potion (waarmee je je HP kunt aanvullen) en Ether (waarmee je je MP kunt aanvullen). Tevens bestaat er de mogelijkheid de wapenrusting van je personages aan te passen met nieuwe voorwerpen die je tijdens je reis verzamelt, koopt of smeedt.

De Gehele Gamereeks

De Kingdom Heartsserie kent dankzij het succes van het eerste deel inmiddels veel opvolgers (in chronologische volgorde):
 • Kingdom Hearts: Chain of Memories (2004 - GBA, 2008 - PS2): in 'Castle Oblivion' gaan Sora, Donald en Goofy verder met hun zoektocht naar Riku en koning Mickey. Echter, hoe verder zij in het kasteel komen, des te meer blijken zij te vergeten. De gameplay is realtime hack en slash, waarbij kaarten worden gebruikt in plaats van een standaardmenu zoals in het originele spel.
 • Kingdom Hearts 2 (2006 - PS2): een jaar na de gebeurtenissen in Chain of Memories, worden Sora, Donald en Goofy wakker en ontdekken ze een nieuwe vijand: de Nobodies en een schimmige organisatie genaamd Organization XII. Ook is voor het eerst in de reeks Roxas speelbaar (de tegenpool en Nobody van Sora).
 • Kingdom Hearts: 358/2 Days (2009 - NDS): niet Sora, maar Roxas is het hoofdpersonage van het spel en de gameplay is gebaseerd op het halen van missies.
 • Kingdom Hearts: Birth By Sleep (2010 - PSP): het verhaal speelt zich af vóór het verhaal van het eerste deel. Er worden drie nieuwe hoofdpersonages voorgesteld: Terra, Aqua en Ventus en alle drie personages hebben een ander verhaal en andere gameplay. Het aanvalmenu kan zelf worden samengesteld door zogenaamde 'decks', waarbij je, je favoriete aanvallen kunt uitrusten voor in het gevecht.
 • Kingdom Hearts: RE:coded (2011 - NDS): Jiminy Krekel vindt aan het begin van het spel een vreemde boodschap in zijn dagboek; hij stuurt een dataversie van Sora erop uit om te onderzoeken wat de oorsprong van dit bericht is. Ook in dit spel is er sprake van het decksysteem uit Birth By Sleep.
 • Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance (2012 - N3DS): Sora en Riku trainen samen voor de tovenaar Yen Sid in dit eerste deel in 3D.
 • Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX (2013 - PS3): deze uitgave is niet zozeer een nieuw spel, maar een remake (in gameplay- en graphicsopzicht) van deel één en Chain of Memories, en verbeterde filmpjes van 358/2 Days.
 • Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX (2015 - PS4): de uitgave van een remake (in gameplay- en graphicsopzicht) van deel twee en Birth By Sleep, en verbeterde filmpjes van Re:coded is aangekondigd.
 • Kingdom Hearts III: het derde deel van de serie is aangekondigd; de datum is nog niet bekendgemaakt.

Trivia

 • Er is ook een mangaserie over het verhaal van Kingdom Hearts
 • De stemacteur van Sora is Haley Joel Osment: hij speelde het jongetje Cole in de film the Sixth Sense
 • De algemene kritiek op het eerste deel is dat het camerawerk contra-intuïtief werkt en soms hapert door besturing met de schouderknoppen van de controller; dit probleem is in het tweede deel opgelost doordat de camera met de rechterpook bestuurd kan worden
© 2014 - 2023 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCGratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCHet kan allemaal. Gratis Playstation, waaronder PS3 games, op de PC downloaden en spelen. Met een Playstation emulator k…
De beste vintage games voor de Playstation 1De beste vintage games voor de Playstation 1De Playstation 1 is een ware game changer geweest in het landschap van de game consoles. Waar Nintendo en SEGA elkaar be…
Playstation Classic: games, prijs en releasedatumPlaystation Classic: games, prijs en releasedatumIn december 2018 brengt Sony de Playstation Classic uit. Dit is een kleine spelcomputer die is vormgegeven op dezelfde m…

Knights and MerchantsKnights and MerchantsKnight and Merchants is een real-time strategygame (RTS) van Joymania en haalde vooral veel populariteit in Oost-Europa,…
Word een heks in De Sims 3Word een heks in De Sims 3De uitbreiding voor De Sims 3 die het mogelijk maakt om verschillende soorten Sims te creëren is de “Bovennatuurlijk” ui…
Bronnen en referenties
 • http://disney.wikia.com/wiki/Kingdom_Hearts_%28series%29
 • http://www.kingdom-hearts.com/nl/index.html
Daninu (27 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.