The Sims 4: het spel en de cheats

In september 2014 is de nieuwe Sims verschenen: The Sims 4. Het nieuwe spel is een wereld van verschil ten opzichte van zijn voorgangers. Zo is het menu waarin je je sim vormgeeft helemaal aangepast, is het in deze game veel makkelijker om huizen te bouwen of aan te passen, zijn de werelden wat betreft vormgeving versimpeld en hebben de nieuwe sims ook emoties. Uiteraard zijn er ook weer cheats om het leven van je sim te vergemakkelijken. Sinds september 2014 ligt The Sims 4 eindelijk in de winkel. De game is verkrijgbaar in verschillende (speelgoed)winkels en in webshops, waarbij de prijs varieert van circa 45 euro tot circa 55 euro. Er zijn echter ook andere edities in de omloop voor een hogere prijs. De eerste editie van dit spel is de limited edition, die bestaat uit het basisspel en enkele feestattributen zoals de fakkelbar en extra kleding.

Sims creëren

Het menu waarin je je sims kunt creëren is in The Sims 4 enorm verbeterd. Voor je sim kies je eerst je naam uit. Daarna geef je eerst vorm aan zijn/haar persoonlijkheid, door een levenswens te kiezen. Tevens kun je hier drie eigenschappen aan toevoegen. In The Sims 3 waren dit er nog vijf. Het aanpassen van het uiterlijk van je sim is eenvoudiger geworden. Waar je in de vorige edities van het spel nog een soort stappenplan moest afgaan om je sim te creëren, kun je nu zelf kiezen waar je begint. Dit kan door simpelweg op het lichaamsdeel te klikken dat je wil aanpassen. Wil je een nieuw kapsel, dan klik je op het haar. Nieuwe kleding, dan klik je op het shirt, de broek of de schoenen. Ook de lichaamsbouw en het gezicht kun je tot in de kleinste details aanpassen, zodat je echt een unieke sim krijgt. Dit hoeft echter niet, je kunt ook uit de kant en klare borstkassen en hoofden kiezen.

Tatoeages

Je kunt uit heel veel verschillende huidskleuren, oogkleuren en haarkleuren kiezen. Ook kun je je sim voorzien van één of meerdere tatoeages. Later tijdens het spelen zelf is het lastiger om een tatoeage toe te voegen of te verwijderen. Dit kan alleen wanneer je een cheat gebruikt, waarmee je het menu weer kunt openen om een sim aan te creëren. (Cheat: testingCheats true, klik met shift op je sim en klik op ‘Modify in CAS’) Het aanpassen van je sim tijdens het spelen is overigens wel heel eenvoudig. Je hoeft daarvoor alleen maar op de spiegel te klikken, waarna je het uiterlijk van alle sims in je huishouden kunt aanpassen.

Bouwen

Ook het (ver)bouwen en inrichten van een huis is in The Sims 4 een stuk eenvoudiger geworden. In de vorige edities moest je nog op verschillende knoppen klikken om je huis te kunnen verbouwen of in te kunnen richten. Nu is het één knop. Er verschijnt dan een huis waarbij je kunt klikken op het onderdeel dat je wilt veranderen. Zo kun je erg gemakkelijk schakelen tussen het kopen en het bouwen. Als je er bij het inrichten van je woonkamer bijvoorbeeld achter komt dat één muur iets naar achter moet worden geplaatst, dan kun je op die muur klikken, waarna je de muur kunt verslepen naar de goede plek.

Buurten

Het uiterlijk van de buurten hebben ook een flinke verandering doorgemaakt. In The Sims 3 waren het uitgebreide buurten, vol uitgaansgelegenheden, werkgelegenheden en winkels. In The Sims 4 is de lay-out van de buurt veel simpeler. Dit maakt het ook een stuk overzichtelijker. Waar je bij The Sims 3 soms erg moest zoeken naar een bepaalde winkel, zie je nu meteen waar je moet klikken. Dit betekent ook dat er veel minder gelegenheden zijn om naartoe te gaan, in de basisgame ongeveer vijf. Het werken doet je sim ook niet meer in de buurt; die verdwijnt gewoon wanneer het tijd is om te werken en komt weer terug wanneer hij/zij klaar is.

De sims

Je sims hebben in The Sims 4 ook emoties. Deze spelen een hele belangrijke rol in de game. Je sim gedraagt zich op de manier die bij de emotie past. Zo zijn energieke sims in staat om sit-ups te doen, sims met een andere emotie niet. Ook kun je inspelen op de emoties van andere sims. Het is bijvoorbeeld veel makkelijker om een flirterige sim te verleiden, dan een geconcentreerde sim. En een blije sim vindt jouw grappen leuker dan een verveelde sim.

Bij elke emotie horen ook andere wensen. Per keer kan je sim maximaal drie wensen hebben. In The Sims 3 kon je deze wensen vastzetten, zodat je ze op een later moment kon vervullen. Dit is nu niet meer mogelijk, maar de wensen komen wel regelmatig terug omdat je sim vaak van emotie kan veranderen. Voor het vervullen van je wensen krijg je punten, net als in de vorige versie van het spel. Ook krijg je punten voor het vervullen van de levenswens en voor het behalen van carrièredoelen. De levenswens van je sims in opgebouwd uit een serie kleinere wensen. Zo kan je sim als levenswens hebben op een groot gezin te krijgen, de kleinere wensen bestaan dan uit onder andere het voorlezen van je kinderen en het bevriend raken met je kinderen.

Peuters en zwembaden

Opvallend in de nieuwe game is dat er geen peuters en zwembaden meer zijn. In de oude game kwamen de kinderen in een peuterfase terecht, waarin zij moesten leren praten en lopen. In de nieuwe versie wordt een baby meteen een kind. Het kind moet zich wel enkele kindervaardigheden eigen maken, zoals de motoriek en de creativiteit. Dit is ook nodig om betere resultaten te behalen op school. Er is gekozen voor het weglaten van peuters en zwembaden om het spel beter te laten werken. Dit is ook wel te merken. Daar waar de vorige versies van het spel enkele minuten nodig hadden om te laden, gaat dat bij dit spel erg snel.

Cheats

Voor The Sims 4 zijn ook weer cheats te gebruiken. Hieronder staat een opsomming:

 • CTRL-SHIFT-C: openen cheatscherm
 • Rosebud: je sim krijgt 1.000 Simoleons
 • Kaching: je sim krijgt 1.000 Simoleons
 • Motherlode: je sim krijgt 50.000 Simoleons
 • Reset sim [voornaam] [familienaam]: reset de sim met die naam
 • FreeRealEstate on: maak alle huizen gratis
 • FreeRealEstate off: schakel de vorige cheat weer uit
 • Death.toggle: je sims kunnen niet meer sterven

Typ testingCheats true om de volgende cheats te kunnen gebruiken:

 • Cheat Motive - Make Happy: maak je sim helemaal gelukkig
 • Cheat Motive - Disable Motive Decay: de emoties van je sim kunnen niet veranderen
 • Cheat Motive - Enable Motive Decay: de emoties van je sim kunnen weer veranderen
 • Add to Family: voeg de geselecteerde sim toe aan de actieve familie
 • Modify in CAS: open de sim in een speciaal menu waar je deze verder kan aanpassen
 • Teleport Me Here: SHIFT+klik op een plek en selecteer om een sim naar deze plek te teleporteren.

SHIFT+klik op een object voor de volgende opties:

 • Reset Object: reset het object naar zijn normale staat
 • Make Dirty: maak het object vuil
 • Make Clean: maak het object weer schoon
 • aspirations.complete_current_milestone: je huidige doel wordt meteen behaald.
 • modifyrelationship ActieveSimVoornaam ActieveSimFamilienaam AndereSimVoornaam AndereSimFamilienaam (-)50 [relatietype: Friendship_Main of Romance_Main]: Voor het aanpassen van de vriendschappelijke dan wel romantische relatie van jouw sim met een andere sim. Bijvoorbeeld: jouw sim heet Henk de Graaf en je wilt een romantische relatie met Dian Bloem. Dan typ je: modifyrelationship Henk de Graaf Dian Bloem 50 Romance_Main.
© 2014 - 2024 Kath-v, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PC game The Sims 3PC game The Sims 3De Sims 3 is in 2009 uitgekomen. Bij dit spel zijn vele uitbreidingen beschikbaar, waardoor de Sims 3 leuker wordt om te…
De Sims 3 uitbreiding - DierenlevenDe Sims 3 uitbreiding - DierenlevenVele Sims fans zaten er al op te wachten, de uitbreiding om huisdieren in je gezin te kunnen opnemen. Waar de dieren in…

Wat voor gamer ben jij?Wat voor gamer ben jij?Er zijn verschillende speltypes beschikbaar. Sommige mensen komen er pas na jaren gamen achter dat ze een ander type spe…
Bronnen en referenties
 • http://www.eurogamer.nl/articles/2014-09-03-de-sims-4-cheats-codes-geld-sim-resetten-en-veranderen-gratis-huizen-pc-mac
Reactie

Hjgd, 23-02-2016
Er staat geen uiterlijk cheat bij. Reactie infoteur, 01-04-2016
Wat voor cheats voor het uiterlijk zou je willen? Ik gebruik altijd "testingcheats true" en daarna "cas.fulleditmode". Als je dan op shift drukt terwijl je de sim met je muis aanklikt, dan krijg je de optie om je sim aan te passen in CAS. Vanuit daar kun je alles veranderen.

Kath-v (19 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.