Wat voor gamer ben jij?

Wat voor gamer ben jij? Er zijn verschillende speltypes beschikbaar. Sommige mensen komen er pas na jaren gamen achter dat ze een ander type spel veel leuker vinden. Hieronder staan de meest gangbare typen games en voorbeelden van games waarmee je kunt bepalen welk game type het beste bij jou past.

Platformgames

De platformgame is één van de oudere speltypes. Denk maar aan Super Mario en Sonic. Bij platformgames speel je in een tweedimensionale wereld waarbij je doorgaans van links naar rechts door het scherm loopt, vijanden uitschakelt en puzzels oplost. Deze spellen worden nog steeds gemaakt in steeds nieuwere versies. Tegenwoordig zijn er ook driedimensionale platformgames zoals Epic Mickey en Ratchett and Clank. Als je van een uitdaging houdt en het niet erg vindt om vaak opnieuw te beginnen dan zijn platformgames een goede keuze voor jou. Je traint hiermee je geduld, reactievermogen en uithoudingsvermogen.

Real Time Strategy Games

Naast platformgames heb je ook Real Time Strategy games, hierbij bouw je eigen legers op en ga je de strijd aan met legers van de tegenstander. Voorbeelden hiervan zijn Command and Conquer, Civilisation en Age of Empires. Bij RTS leer je tactisch denken, keuzes maken en informatie ordenen.

First Person Shooters

Daarnaast heb je First Person Shooters zoals Half-Life, Call of Duty, Killzone en Resistance waarbij je jezelf door een lineair verhaal heen knalt met de meest uiteenlopende geweren. FPS-games kunnen heerlijk zijn om je frustratie uit te leven en stress te reduceren.

Adventure Games

Wat ze tegenwoordig Adventure games noemen zijn eigenlijk Third Person Shooters waarbij je over de schouder of op de rug van je karakter meekijkt. Dit zijn vaak games met veel puzzels en uitdagingen. Voorbeelden daarvan zijn Tomb Raider, Uncharted en Resident Evil. Onder deze categorie games vallen ook de Sandbox games. Deze games ontlenen hun naam aan het principe dat de karakters zich in het spel bewegen als zandkorrels in een woestijn. Dit zijn spellen waarbij je op een gigantisch uitgestrekt gebied speelt terwijl je uiteenlopende taken uitvoert van puzzels oplossen tot missies volbrengen. Assassin's Creed is hier een goed voorbeeld van en tevens een aanrader. Andere games in deze categorie zijn Watch Dogs, Grand Theft Auto en inFamous. De oorspronkelijke Adventure games bevatten weinig tot geen geweld en zijn enkel gericht op het oplossen van puzzels om verder te komen in het verhaal. Dit zijn games als Monkey Island, The Cave (aanrader!) en King's Quest. Met Adventure en TPS games train je je oplossend denkvermogen, je reactievermogen en kweek je zelfvertrouwen door het telkens verder komen in de game.

Racing Games

Racing games zoals Forza, Need for Speed, Wipe Out, Mario Kart en Gran Turismo zijn weer een speltype op zich. Hierbij draait het vooral om snelheid en goed bochtenwerk. Ook bij Racing games train je reactievermogen. Hou je van niet te veel gedoe maar gewoon even recht toe recht aan ontspannen dat zijn dit de games voor jou.

Simulatiegames

Simulatiegames zijn games waarbij je zoveel mogelijk de werkelijkheid nabootst. Dit kan door het creëren van eigen karakters en deze tevreden te houden (Sims) of het bouwen van steden (Sim city) maar ook door in de cockpit te gaan zitten van Flight Simulator. Vind je het leuk om je ervaringen te verrijken in een virtuele wereld dan zijn simulatiegames de beste keuze voor jou. Je leert met deze games te anticiperen op alledaagse situaties.

Role Playing Games

Tot slot heb je nog Role Playing Games. Hierbij ontwikkel je gedurende de loop van het spel en het verhaal je karakter zodat je steeds sterker wordt. Deze games vinden plaats binnen gigantische werelden waarin niets te gek is. Je kunt deze games vaak ook met meerdere personen spelen en veel van deze spellen kunnen verder uitgebreid worden. Hiervoor moet je dan wel een uitbreidingspakket kopen. Bekende voorbeelden van RPG's zijn World of Warcraft, Diablo en Final Fantasy. Als je even helemaal in een fantasiewereld weg wilt kruipen dan zijn Role Playing Games wat voor jou. Je kunt alles zijn wat je wilt, van bankdirecteur tot dwerg.

Probeer games uit

Als er niet zeker van bent welk type game het beste bij jou past probeer dan verschillende soorten uit. Je merkt het vanzelf als je meer aangetrokken wordt door een bepaald game type. Met die kennis kun je dan ook gerichter games kopen en heb je minder games die onuitgespeeld in de kast blijven liggen.
© 2014 - 2024 Auteur2014, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
Kan ik beter een Wii U, Playstation 4 of Xbox One kopen?Kan ik beter een Wii U, Playstation 4 of Xbox One kopen?Binnen de achtste generatie consoles is er concurrentie tussen de Nintendo Wii U, de Sony Playstation 4 en de Microsoft…
Playstation Classic: games, prijs en releasedatumPlaystation Classic: games, prijs en releasedatumIn december 2018 brengt Sony de Playstation Classic uit. Dit is een kleine spelcomputer die is vormgegeven op dezelfde m…
Nintendo Switch, bijzonderheden, prijs en gamesNintendo Switch, bijzonderheden, prijs en gamesDe releasedatum van de Nintendo Switch is wereldwijd op 3 maart 2017. Deze spelcomputer van Nintendo kost in Amerika dan…
The Sims 4: het spel en de cheatsIn september 2014 is de nieuwe Sims verschenen: The Sims 4. Het nieuwe spel is een wereld van verschil ten opzichte van…
Auteur2014 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.