Kolonisten van Catan voor de iPad

Kolonisten van Catan voor de iPad Je kent waarschijnlijk het bordspel Kolonisten van Catan wel. Er is een variant op dit spel speciaal uitgebracht voor de iPad, met diverse uitbreidingen en zelfs uitbreidingen die (nog) niet als bordspelvariant zijn uitgebracht. Hoe werkt het, wat kost het, en - nog belangrijker - is het de moeite waard?

Over het spel

Sinds 2009 kun je Kolonisten van Catan op de iPad, de iPod Touch en de iPhone spelen. Het spel heet The Settlers of Catan en is zeer uitgebreid. Je vindt er alle functies en mogelijkheden in terug van het bordspel, en kunt daarnaast zowel tegen online spelers spelen als tegen de computer. De computer heeft diverse karakters die je als tegenstander kunt uitkiezen.

Het introductieschermHet introductiescherm

De spelregels

In het kort: je bouwt dorpen en steden en legt handelsroutes aan. Hiervoor krijg je punten. Wie de meeste punten heeft, wint. Per spelvariant/spelbord verschilt hoeveel punten je kunt scoren.

Het spel en de uitbreidingen

  • 2009: de app komt op de markt en is te koop in te app store.
  • Januari 2011: 'Zeevaarders' is te koop binnen de app.
  • Augustus 2012: 'Steden en ridders' is te koop binnen de app.
  • Medio 2014: je kunt nu ook online spelen tegen anderen.
  • Oktober 2014: 'Enchanted Land' (met draken) en 'Great Canal', twee nieuwe scenario's die je erbij kunt kopen.

Karakters

Het spel heeft een aantal tegenstanders die je door de computer kunt laten bedienen of die je zelf als karakter kunt kiezen.

Naam karakterOmschrijvingMakkelijkste tegenstanderLastige tegenstander
JeanDeze vrouwelijke krijger is op alle fronten sterk: uitbreiding, agressie... haar vaardigheden zijn gemiddeld goed.--
Mary-AnnDeze vriendelijke dame breidt graag uit (maar doet dit niet heel veel), speelt niet agressief en is ook niet heel goed in het spel.X-
LouisDeze oude, kleine man houdt van uitbreiden, is niet heel vaardig in het spel, en speelt gemiddeld agressief.--
SeanSean is de meest agressieve speler. Vaardig en snel met uitbreiden is hij echter niet.-X
CandamirDeze langharige man met snor en baard laat al door zijn uitrusting (met een wapen) zien dat hij niet heel vriendelijk speelt. Hij is gemiddeld goed in het spel.--
VincentVincent is een man van middelbare leeftijd die gemiddeld snel uitbreidt, niet heel agressief speelt, en goed is in het spel.--
HilaryDeze oudere vrouw breidt graag uit, speelt gemiddeld agressief, en is goed in het spel.-X
WilliamDeze oudere man speelt best agressief en is goed in het spel. Uitbreiden doet hij echter niet graag of veel-X

In de app kun je uitgebreider zien welke kwaliteiten elke speler heeft. Zo heeft Mary-Ann twee sterren staan bij 'expansion' (in hoeverre ze snel en goed is met uitbreiden), één ster bij agressie, en één ster bij vaardigheden (skill). Ter vergelijking: Candamir heeft vier sterren bij agressie. De karaktereigenschappen worden beoordeeld met één tot vijf sterren.

Extra's en spelvarianten

Buiten de karakters die je kunt uitkiezen als je eigen karakter of om tegen te spelen, heeft het spel scenario's die je kunt vrijspelen.

 Feest als je wint! Je kunt zoals je ziet ook twee dezelfde tegenstanders kiezen. Feest als je wint! Je kunt zoals je ziet ook twee dezelfde tegenstanders kiezen.

Scenario's

In de Campaign-modus kun je scenario's en kaarten vrijspelen. Dit doe je door te winnen in de in de campagne voorgestelde spelvariant. Je kunt de campagne altijd opslaan en later verder spelen. Pas als je alle scenario's in de campagne hebt uitgespeeld, kun je in de vrije spelmodus uit alle kaarten kiezen. In de Campaign-modus kun je niet je eigen tegenstanders kiezen.

Vrij spelen

Als je kiest voor Custom Game kun je zelf je kaart en scenario uitkiezen.

Online spelen

Bij de online versie kun je kiezen voor een 'Quick Match', waarbij je snel wordt gekoppeld aan diverse spelers. Je kunt vaak direct spelen, maar kunt niet je eigen bord of spelvariant kiezen. Bij 'Custom Match' kan dit wel, maar moet je soms even wachten tot je kunt spelen.

Statistieken

De app geeft een overzicht van je gespeelde spellen. In het overzicht staat onder meer hoe vaak jij hebt gewonnen en hoe vaak de andere spelers hebben gespeeld en gewonnen. Ook kun je zien hoe vaak je gemiddeld per spel slachtoffer wordt van rovers.

Bugs

Soms loopt het spel vast. Je kunt de app dan opnieuw starten. Je zult misschien hooguit één of twee beurten kwijt zijn, want de app slaat regelmatig je vorderingen op. Ook zijn er vaak eens per maand updates waarin foutjes worden verholpen.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…
Handleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadHandleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadEen hacker die onder de naam Comex werkt heeft een jailbreak uitgebracht voor OS versies 3.1.2, 3.1.3 en 3.2 dat draait…
IPad-cursus biedt voordelen voor seniorenIPad-cursus biedt voordelen voor seniorenVeel senioren vinden het een grote stap om een iPad of andere tablet aan te schaffen. De iPad biedt echter een groot geb…
Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2Bijna elk huishouden heeft wel een tablet en ze worden ook binnen bedrijven en het onderwijs gebruikt. In 2015 zijn de k…
Call of Duty: Advanced WarfareCall of Duty: Advanced WarfareCall of Duty: Advanced Warfare is het nieuwste deel van Call of Duty dat officieel gelanceerd werd op 4 november 2014. H…
Reacties

Gracht 64, 31-07-2015
Hoe speel je het draken spel? Ik kan nergens een beschrijving vinden? Reactie infoteur, 03-08-2015
Dank je voor je reactie!

Het drakenspel is een van de uitbreidingen en vlak voordat je het scenario speelt kun je aan de rechterkant (bij de tekst) naar beneden scrollen voor uitleg (onder additional rules).

In het kort: je kunt met je ridders naar het betoverde eiland om daar draken te verslaan. Hoe sterker je ridder, hoe groter de kans dat je in één keer de draak verslaat.

Succes!

Lycke, 05-05-2015
Ik heb de nieuwe scenario's gekocht, maar kan ze niet vinden. Hoe speel ik het betoverde land en kanalen? Reactie infoteur, 11-05-2015
Dag Lycke, als het goed is heb je nu 25 scenario's. De nieuwste zijn nummer 1 en 2.

H. Geerts, 05-04-2015
Koloristen van Catan loopt op mij iPad air regelmatig vast. Momenteel kan ik geen enkel spel uitspelen, dit is heel irritant. Heb ik het apel voor niets gekocht?
Wat is hieraan te doen?

Groet Henny Geerts Reactie infoteur, 06-04-2015
Beste Henny,

Vervelend om te horen! Ik heb zelf ook een iPad Air en zowel op deze als op de andere iPads die ik in het verleden had heb ik alle spellen uit kunnen spelen. Misschien is er bij jou iets mis gegaan met de installatie/ Je zou kunnen proberen het spel in zijn geheel te verwijderen (spelicoon ingedrukt houden tot je op een kruisje kunt drukken) en je iPad te resetten en opnieuw op te starten. Daarna kun je de app opnieuw installeren.

Werkt het dan nog steeds niet, dan kun je de appmakers een klacht of foutmelding sturen.

Succes!

Jack, 06-01-2015
Ik vond het altijd een geweldig spel maar nu zit er een vervelende bug in. Regelmatig loopt het spel vast. Vorige week de uitbreiding erbij gekocht maar die komt maar niet binnen. Dus geld kwijt en geen uitbreiding. Reactie infoteur, 13-01-2015
Dag Jack,

Dank je voor je reactie! Het is in het verleden wel eens voorgekomen dat er een bug in het spel zat. Waarschijnlijk komt dit goed met de volgende update. Heb je de fout al gerapporteerd?

Zelf heb ik het spel met alle uitbreidingen vanaf het begin en hij werkt gelukkig nog goed.

Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.