PS4 vs Xbox One

PS4 vs Xbox One Het is in april 2017 meer dan drie jaar geleden dat de PS4 en de Xbox One gelanceerd zijn. In augustus en september zijn er nieuwe versies op de markt gebracht, de Xbox One S en PS4 Slim, die nu als de standaard console worden verkocht. Wat zijn de verschillen tussen deze nieuwe consoles en hun voorgangers en wat is een betere keuze, PS4 of Xbox One? En hoe zit het eigenlijk met de Xbox One Elite en de Playstation 4 Pro? Bovendien, wat staat er op de planning in 2017. Wat gaat er veranderen op het gebied van exclusieve games en is de Playstation 4 of Xbox One op dit moment goedkoper?

Inhoud


Originele PS4 vs Originele Xbox One

Design, grootte en koeling

Als je de Playstation 4 en de Xbox One naast elkaar zet valt er meteen iets op. De Xbox One is met 3,56 kg, tegenover 2,75 kg van de PS4, een stuk groter. Dit is gedaan om de Xbox One goed te kunnen koelen. Bij de Xbox 360 waren er vooral in het begin problemen met het koelen. Dit probleem is nu verholpen bij de Xbox One. Voor de Playstation 4 geldt dat het koelen prima werkt en dit voor een compactere console. Wel geldt dat de Xbox One beter koelt en minder warm wordt. Hierdoor is de Xbox One ook wat stiller dan de Playstation 4.

USB bereikbaarheid

De USB uitgangen van de Playstation 4 zijn mooi afgewerkt, maar daardoor moeilijker te bereiken. Zo kan je een dikke USB niet verbinden met de Playstation 4. Voor de Xbox One geldt dit niet, ze hebben aan de achterzijde alle poorten overzichtelijk en makkelijk bereikbaar gemaakt. Wel ziet dit er minder mooi uit, maar het is zeker efficiënter.

Hardware

Het is duidelijk dat de current-gen consoles de vorige generatie overtreffen. Zo zijn de Playstation 4 en de Xbox One zeker een stuk sneller, krachtiger en hebben daardoor een mooier beeld dan hun voorgangers. Maar wat zit er nou eigenlijk allemaal in?

Originele Xbox One Originele Playstation 4
BesturingssyteemXbox OS, Windows, hypervisorOrbis OS (free BSD 9)
Processor8-core AMD Jaguar8-core AMD Jaguar
Processor klokfrequentie1.75 GHz1.6 GHz ( turbo)
Geheugen8 GB DDr (5GB netto)8GB GDDR5
Geheugenbrandbreedte68 GB/s176 GB/s
Opslag500GB HDD500GB HDD
Embedded RAM32MB Esram-
Optische driveBlu-ray, DVD, CDBlu-ray, DVD, CD
GPUAMD Radeon GCNAMD Radeon GCN
GPU shader units7681152
GPU klokfrequentie853 MHz800 MHz
GPU Rekenkracht1.31 TFLOPS1.84 TFLOPS

Maar wat betekenen deze cijfers nou eigenlijk?

Processor (CPU)
Als we kijken naar de processor zie je dat de Xbox One 1.75 GHz heeft. In theorie zou de processor dus 10% sneller moeten zijn dan de PS4. De PS4 heeft dan wel 1.6 GHz, maar er zit wel een turbo functie op, wat betekent dat hij iets hoger kan klokken als het nodig is. Er zit dus eigenlijk weinig verschil tussen beide processors.

GPU
De PlayStation 4 krijgt een AMD Radeon graphics chip met 1152 stream processors en 1.84TFlops graphics core. De Xbox One krijgt een D3D 11.1 chip met 32MB ESRAM. De chip heeft 768 stream processors en dus 1.31TFlops. De PlayStation 4 heeft hier dus het voordeel.

RAM
De PlayStation 4 krijgt 8GB GDDR5 geheugen met een memory clock van 5.5GHz met een maximale bandbreedte van 176GB/s. De Xbox One krijgt 8GB DDR3 geheugen, geklokt op 2133MHz, met een maximale bandbreedte van 68.3GB/s. Dit is een aanmerkelijk verschil in het nadeel van de Xbox One. Toch hebben ze geprobeerd het te compenseren door 32MB ESRAM-cache geheugen er aan toe te voegen. Maar daarmee haalt hij nog steeds niet de snelheid van de PS4. Beide besturingssystemen kosten zo'n drie GB aan ram, waardoor er ongeveer vijf GB gebruikt kan worden voor games.

Harddisk
Beide consoles hebben een 500 GB HDD harddisk. Maar die van de Playstation 4 kan je er gemakkelijk uithalen en een nieuwe erin zetten. Dit kan bij de Xbox One niet zo gemakkelijk en als je het wel doet dan vervalt je garantie. Wel kan je bij de Xbox One een externe harde schijf erop aansluiten (voor het opslaan van games moet het wel USB 3.0 zijn). Spellen kosten zo'n 35 t/m 60GB aan ruimte dus het ligt eraan of dit nodig is voor jou.

De aansluitingen
De PlayStation 4 heeft een HDMI output met 1080p en 4K support. Bovendien is er nog gewoon een ouderwetse analog A/V output en een optical output voor het geluid. De Xbox One heeft ook een HDMI output met 1080p en 4K ondersteuning en een optical out voor het geluid, maar geen analog A/V voor oudere tv’s. In plaats daarvan heeft de Xbox One ook een HDMI input, die is bedoeld om je live-tv receiver op aan te sluiten. Je kan daardoor met de Xbox One kabel tv kijken. Dit kan ook tijdens het gamen, er komt dan rechtsboven een klein schermpje met je favoriete programma.

Originele PS4 en Xbox One beide 1080p?

De Playstation 4 is krachtiger dan de Xbox One en zal games dan ook wat mooier weergeven. Beide consoles kunnen games draaien in 1080p maar dit kan geüpscaled zijn. De oorspronkelijke resolutie kan anders liggen. Het verschilt per game. Als je kijkt naar Assassin's Creed IV: Black Flag dan heeft de Xbox One een oorspronkelijke resolutie van 900p met 30fps (frames per second). Bij de Playstation 4 is dit echter 1080p met 30fps. Dit komt omdat de Playstation 4 krachtiger is.

Dualshock 4 / Bron: Evan Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)Dualshock 4 / Bron: Evan Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De originele controllers

Playstation 4

De Playstation 4 komt met een dualshock 4 controller. Deze lijkt veel op zijn voorganger maar is wat dikker en breder. Bovendien zit er een touchscreen op wat kan worden gebruikt voor sommige games. De L2 en R2 knoppen zijn iets veranderd ten opzichte van de dualshock 3. Ze zijn nu zo gemaakt dat ze meer moeten worden ingedrukt zodat je meer grip hebt bij het gamen. Op de analoge sticks zit ook meer grip.

Op de dualshock zit ook een share button, hiermee kan je screenshots of opgenomen video's naar je vrienden sturen of delen op je sociale media. De dualshock heeft een lichtgevende achterzijde, dit is bedoeld om aan te geven wie welke speler is. Zo is speler één blauw en speler twee rood. Bovendien geeft het een rode kleur aan als de batterij bijna op is. Ook kan de Playstation herkennen waar de speler is aan de lichtgevende achterkant. Game makers kunnen de lichtgevende achterkant gebruiken in hun games. Bij GTA 5 gaat de achterzijde bijvoorbeeld knipperen als je een wanted level hebt.

De controller is een oplaadbare draadloze controller. De dualshock kan ongeveer zeven à acht uur mee en doet er twee uur over om geheel te zijn opgeladen, gelukkig kun je opladen terwijl je een spel speelt. Als je een nieuwe dualshock 4 koopt zit er geen kabel bij, je krijgt er wel één bij de Playstation 4 zelf. Gelukkig kun je een telefoon-kabel ook gebruiken om je dualshock 4 mee op te laden.

Nadelen
Op het internet zijn een aantal gamers niet tevreden met de grip omhulsels van de analoge sticks (dit is bekend bij Sony en de nieuwe dualshocks hebben een ander soort omhulsel die niet snel loslaat), het laat snel los en daardoor zijn ze niet meer goed te gebruiken. Een oplossing hiervoor is dat je zelf grip omhulsels koopt om je analoge sticks te beschermen.

Bron: Justin14, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Justin14, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Xbox One
De Xbox One controller lijkt erg veel op zijn voorganger, toch zijn er volgens Microsoft veertig designaanpassingen gedaan. De belangrijkste verschillen zijn dat de L2 en R2 knoppen zijn veranderd, ze zijn breder gemaakt en het mechanisme binnenin is veranderd zodat je meer feeling voelt tijdens het gamen. Het was voor Microsoft een moeilijke opgave om de goed beoordeelde Xbox 360 controller te verbeteren. Of dit gelukt is, ligt bij iedereen anders.

De Xbox One controller wordt geleverd met AA batterijen, deze kan je niet opladen door de controller met een kabel te verbinden aan de Xbox One. Je moet dus of een oplader van Microsoft kopen, of zelf je AA batterijen opladen of zo nu en dan nieuwe batterijen kopen. Het ligt aan het type batterijen dat je gebruikt hoelang de controller meegaat.

Nadelen
De analoge sticks maken nogal wat geluid bij het gamen, dit komt door het omhulsel ervan, in hoeverre jij je hier aan ergert is natuurlijk persoonlijk. Wat sommige gebruikers van de Xbox One controller ook hebben is dat ze een zogenaamde dead zone ervaren. Dit houdt in dat je de analoge sticks wel een klein beetje beweegt maar dat de controller niet reageert op je beweging. Dit zou bij schietspellen nadelig kunnen zijn als je het richten een klein beetje bij wilt stellen.

Nieuwe modellen: PS4 Slim en Xbox One S

Vanaf begin augustus is de Xbox One S verkrijgbaar in Nederland. Midden september is ook de Playstation 4 Slim op de markt gebracht. Het is al duidelijk dat deze twee modellen de standaard modellen worden en dat ze langzamerhand de originele consoles gaan overnemen. Maar wat is eigenlijk precies het verschil tussen deze consoles en zijn er grote verschillen met hun voorganger?

PS4 Slim

Grafisch gezien zijn de PS4 Slim en de originele PS4 gelijk. Wel is de Slim-versie in andere opzichten veranderd.

Uiterlijk
Zo is de PS4 Slim kleiner en zijn de hoeken niet afgewerkt in een punt, maar heeft Sony deze rond gemaakt. Verder zijn de USB-poorten aan de voorkant verder van elkaar verwijderd en is er een fysieke aan-knop. Verder zitten er aan de onderkant van de PS4 Slim rubberen voetsteunen in de vorm van PS4-knoppen. Alle aansluitingen behalve de optical-aansluiting zijn aanwezig bij de PS4 Slim. Sommige luidsprekers en koptelefoons kunnen alleen via een optical-aansluiting aangesloten worden waardoor de PS4 Slim voor sommige mensen geen goede keuze kan zijn.

Overige aanpassingen ten opzichte van de originele PS4
 • PS4 Slim beschikt over 5 GhHz wifi
 • Bluetooth 4.0 is beschikbaar
 • USB 3.1 is twee keer zo snel dan USB 3.0 van de originele PS4
 • PS4 Slim verbruikt 160 watt, waar de originele PS4 250 watt verbruikt
 • De harde schijf is er gemakkelijker uit te krijgen
 • De Slim-versie is koeler en produceert minder geluid
 • Te verkrijgen in een 500 GB en 1 TB versie

Xbox One S

Xbox One S Xbox One
Cpu1,75GHz AMD Jaguar octacore1,75GHz AMD Jaguar octacore
Gpu12 cu's (768 streamprocessors)12 cu's (768 streamprocessors)
Productieprocedé16nm-finfet28nm
Gpu kloksnelheid914MHz853MHz
Prestaties1,4 teraflops1,31 teraflops
Esram bandbreedte219GB/s204GB/s

De Xbox One S heeft in vergelijking met de originele Xbox One wel andere hardware. Zo is de procedé nu lager. Dit resulteert in een lager energieverbruik. Daarnaast heeft de Xbox One S een hogere kloksnelheid gekregen. Microsoft wil hiermee ontwikkelaars meer rekenkracht geven voor het ondersteunen van HDR. Games die niet gebruik maken van de HDR-technologie hebben ook voordeel aan de extra rekenkracht van de Xbox One S doordat de framerate (aantal beelden per seconde) stabieler ligt.

Uiterlijk
Waar Playstation met de originele Playstation al een aardig compact model op de markt had gebracht was dit bij Microsoft net wat anders. Zo was er nog een extra voedingsadapter nodig en was de Xbox One aan de grote kant. Met de Xbox One S heeft Microsoft ervoor gezorgd dat deze 40% kleiner is. Naast dat de S-versie kleiner is ziet het er ook anders uit, zo is de gladde look van de originele Xbox One vervangen voor een meer matte uitstraling. Ook kan de Xbox One S met een standaard verticaal neer worden gezet. De Xbox One S heeft een klikbare aan-knop in plaats een aanraakgevoelige knop.

HDR en 4K
Het grootste verschil tussen de Xbox One S en de originele Xbox One is dat het 4K en HDR-ondersteuning heeft. Dit houdt in dat streamingdiensten als Netflix en YouTube afgespeeld kunnen worden in 4k plus HDR. HDR staat voor ‘high dynamic range’ dit houdt in feite in dat kleuren mooier worden weergegeven. Je hebt natuurlijk wel een 4k TV nodig om van de 4k-technologie te profiteren, van de HDR-technologie kun je wel genieten zonder 4k TV.

De 4k-technologie van de Xbox One S is enkel voor Blu-Ray en streamen en niet voor games. Games moeten namelijk speciaal worden ontwikkeld om gebruik te kunnen maken van de 4k-technologie en dit is op dit in april 2017 voor Xbox nog niet het geval. De HDR-technologie is wel van toepassing op de games.

Overige aanpassingen ten opzichte van de originele Xbox One
 • Op de Xbox One S zit geen Kinect-aansluiting. Je zult hiervoor een adapter moeten kopen die één van de USB-poorten in beslag zal nemen. Een dergelijke kabel is echter niet goedkoop en kost rond de 40 euro.
 • Xbox One S beschikt over HDMI 2.0 in plaats van HDMI 1.4 (nodig om 4k weer te geven).

PS4 Slim vs Xbox One S

Het is nu duidelijk hoe de nieuwe lijn consoles tegenover hun voorganger staat, maar wat zijn de grootste verschillen tussen de PS4 en de Xbox One S?

De PS4 blijft betere hardware hebben en hierdoor worden games die voor beide systemen te verkrijgen zijn mooier weergegeven op de PS4. Een groot voordeel van de Xbox One S is dat het backwards compatibility heeft. Dit houdt in dat Xbox 360 games gespeeld kunnen worden op de Xbox One S. Playstation 4 beschikt niet over een dergelijke compatibility, maar heeft wel Playstation Now waar je voor 17 euro per maand Playstation 3 spellen kunt spelen. Ook zijn games van de Playstation 2 voor een voordelige prijs te koop in de Playstation Store. Op dit vlak Xbox One dus beter.

Een ander voordeel van de Xbox One is dat je games kunt afspelen van een externe harde schijf. Bij de Playstation 4 kan dit niet en kan enkel de harde schijf in de Playstation 4 zelf gebruikt worden.

Xbox One Elite

Bron: FlickrBron: Flickr
De Xbox One Elite is na de originele Xbox One op de markt gekomen. Bij deze Elite-versie wordt een 1 TB harde schijf geleverd. De harde schijf bestaat uit een SSHD (Solid State Hybrid Drive) waardoor de Xbox 20% sneller opstart dan de originele Xbox One en de Xbox One S. Maar de grootste verandering bij deze Xbox is dat er een luxere controller bij wordt geleverd. De zogenoemde Elite-controller. Deze controller kun je ook los kopen, maar dan betaal je er tussen de €100 en €150 voor.

PS4 Pro

De PS4 Pro is de nieuwste Playstation. Het kwam 10 november 2016 in Nederland op de markt. De Playstation Pro heeft verbeterde hardware en ondersteunt gamen in 4k en komt in een 1 TB variant. Naast interne veranderingen is ook het uiterlijk van deze Pro-versie anders ten opzicht van de originele PS4 en de Slim-versie.

Uiterlijk

De Playstation Pro heeft in plaats van twee lagen zoals de originele PS4 nu drie lagen. Bovendien zijn de hoeken iets ronder gemaakt. Verder is de aan-knop aan de linkerkant en de knop om een game uit de PS4 te halen is aan de rechterkant. Aan de achterkant van de PS4 Pro is ruimte gemaakt voor een extra USB.

Hardware

Originele PS4 en PS4 Slim PS4 Pro
CPUSingle-chip x86 AMD "Jaguar", 8 cores: 1,6 GHzSingle-chip x86 AMD "Jaguar", 8 cores: 2,1 GHz
GPUAMD Radeon Graphics Core, 1,84 TFLOPSAMD Radeon Graphics Core, 4,2 TFLOPS
Maximale video output1080p4k
GPU shader units11522304

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien heeft de Playstation Pro verbeterde hardware. Sony vraagt nu aan ontwikkelaars om gebruik te maken van deze hardware en om een game speciaal te coderen voor de Playstation Pro zodat de 4k-functies benut kunnen worden en een game er daadwerkelijk beter uit ziet.

Playstation Pro en 4k en HDR

Om volledig te genieten van 4k heb je een 4k TV nodig. Maar Sony heeft laten weten dat je ook zonder 4k TV verbeteringen krijgt. Zo zijn bijvoorbeeld de framerates stabieler. Met de PS4 Pro worden ook streamingsdiensten als Netflix en YouTube in 4k weergegeven. Helaas beschikt de PS4 Pro niet over een Blu-Ray speler waardoor hier de 4k functie niet benut wordt. De PS4 Pro beschikt net als de Xbox One S over HDR.

Gereleasde games die wordeng gepatched naar 4k

Zoals eerder beschreven vraagt Sony aan de ontwikkelaars om speciaal te coderen voor de PS4 Pro. Maar dit houdt niet in dat enkel nieuwe games verschijnen in 4k. Een aantal al gereleasde games zullen worden gepatched naar 4k. Onder andere grote namen als The Last of Us, FIFA 17, Battlefield 1, Call of Duty, Watch Dogs 2, Hitman, Mafia III en Skyrim vallen onder deze games.

Overige aanpassingen

 • PS4 Pro beschikt over HDMI 2.0 in plaats van HDMI 1.4 (nodig om 4k weer te geven).

De nieuwe controllers

De Xbox One Elite kwam met een geheel nieuwe controller, maar sinds de Xbox One S en de Playstation 4 Slim zijn ook de standaard controllers voor beide consoles aangepast.

De vernieuwde dualshock 4 (PS4)

 • De knoppen zijn nu mat
 • De controller is lichter
 • Bij de originele dualshock 4 zit een lichtstaaf aan de achterkant. Deze is nu ook bovenaan het ‘touchpad’ te zien.

De vernieuwde Xbox One controller

 • Heeft een witte kleur
 • Het design is aangepast
 • De ‘control sticks’ zijn van beter materiaal gemaakt
 • De nieuwe Xbox One controller maakt een connectie via bluetooth. Hierdoor heb je een groter bereik en kun je de controller aansluiten aan een PC of een ander bluetooth-apparaat.

Exclusieve games

Een console kan er dan nog zo mooi uit zien of verbeterde hardware hebben, maar dit heeft allemaal natuurlijk geen zin als je er geen leuke games op kan spelen. In de keuze tussen PS4 vs Xbox zullen games daarom veelal een doorslaggevende factor zijn. Hierbij gaat het natuurlijk om de exclusieve games aangezien er veel games zijn die gewoon op beide consoles gespeeld kunnen worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld FIFA 17, GTA 5 en Battlefield 1. Wat zijn populaire exclusieve games van die al gereleased zijn en wat brengt 2017? (onder een exlusieve game wordt in dit artikel een game bedoeld die niet te spelen is op een PS4 of juist een Xbox One, het kan hierbij wel zijn dat de game te spelen is op PC of een ander apparaat).

PS4, populaire gereleasde exclusieve games

Voor iemand die niet bekend is met de Playstation-content kan het in het begin voor een overvloed aan informatie zorgen. Voor de Playstation 4 zijn namelijk al erg veel exclusieve games gepubliceerd, meer dan voor de Xbox One. Ben je benieuwd naar al gereleasde exclusieve PS4 games? Hieronder staat een lijst met populaire exclusieve games:
 • MatterFall
 • No Man's Sky
 • Ratchet & Clank
 • Street Fighter V
 • Uncharted 4: A Thief's End
 • Bloodborne
 • Infamous Second Son
 • The Last of Us
 • Until Dawn
 • God of War III
 • Hotline Miami
 • Uncharted: The Nathan Drake Collection
 • LittleBigPlanet 3
 • Killzone Shwdow Fall
 • Final Fantasy XIV: A Realm Reborn
 • Helldivers
 • Knack
 • The Order 1886

PS4, wat komt er in 2017?

In december 2016 komt The Last Guardian op de markt. Verder zijn een aantal titels die oorspronkelijk op de markt zouden worden gebracht in 2016 maar zijn verschoven naar 2017. Hieronder vallen bijvoorbeeld Gran Turismo Sport en Horizon Zero Dawn. Wat er daadwerkelijk in 2017 verschijnt is dus altijd maar de vraag, wel staat er een Spiderman game op de planning en wordt het oude spel Crash Bandicoot met vernieuwde graphics op de markt gebracht.

Een aantal games die verder waarschijnlijk in 2017 worden gereleased:
 • God of War
 • Final Fantasy XII: The Zodiac Age
 • Detroid: Become Human

Xbox One, populaire gereleasde exclusieve games

Voor Xbox One zijn minder exclusieve games gereleased dan voor PS4. Hieronder staat een lijst met populaire exclusieve games:
 • Killer instinct
 • Quantum Break
 • Dead Rising 2
 • Forza Motorsport 5
 • Sunset Overdrive
 • Gears of War: Ultimate Edition
 • Gears of War 4
 • Halo 5: Guardians
 • Halo 5: The Master Chief Collection
 • Forza Horizon 2
 • Titanfall
 • Forza Motorsport 6
 • Forza Horizon 3

Xbox One, wat komt er in 2017?

In december 2016 wordt Dead Rising 4 op de markt gebracht. Dit is drie jaar na Dead Rising 3. Verder kun je in 2017 een nieuwe Halo game verwachten en komt de nieuwe Forza Motorsport 7 op de markt.

Een aantal games die verder waarschijnlijk in 2017 worden gereleased:
 • Crackdown 3
 • Scalebound
 • Phantom Dust
 • Ashen
 • Below
 • Astroneer
 • Raiden V

Xbox One of PS4 kopen? (Prijzen april 2017)

Omdat de Playstation 4 op nummer één staat met het aantal verkochte consoles daalt de prijs van de Xbox One. Deze biedt op dit moment dan ook goedkopere bundels aan. Wat wel opvalt, is dat het online spelen op de Xbox One 10 euro per jaar duurder is, maar daar staat wel tegenover dat de controllers goedkoper zijn in aanschaf.

Onderstaande prijzen zijn de laagste via van de site tweakers. Ze kunnen op ieder moment veranderen. Houd er rekening mee dat je bij een betrouwbaar bedrijf koopt.

Laagste prijzen (10-3-2017) Xbox One Playstation 4
Originele Xbox One€250 Microsoftstore (500GB)-
Xbox One Elite€766 Bol.com (1TB, elite controller) - beperkt verkrijgbaar-
Xbox One S€ 325 Mediamarkt (1TB)
500 GB model is nauwelijks verkrijgbaar.
2TB model wordt niet meer gemaakt en is nauwelijks verkrijgbaar
-
Originele PS4-€269 Launch (500GB)
PS4 Slim-€278 azerty.com (500GB)
€349 Bol.com (1TB plus extra controller)
PS4 Pro-€388 Nedgame (1 TB)
© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
XboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfXboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfOm je voortgang in verschillende games op de XboX One op te slaan heb je voldoende geheugen nodig. Als je veel verschill…
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
Introductie van de Kinect camera voor de Xbox 360Introductie van de Kinect camera voor de Xbox 360Microsoft introduceerde najaar 2010 de Kinect camera voor de spelcomputer Xbox 360. Met deze Kinect camera krijgt de geb…
Xbox 360 spellen downloaden en brandenXbox 360 spellen downloaden en brandenJe hebt een Xbox 360 of je wilt er een aanschaffen. Daarna wil je er spellen voor downloaden en branden, maar weet je ni…
Klassieke games: de culturele impact van Space InvadersKlassieke games: de culturele impact van Space InvadersAls je tegenwoordig naar een spelletje als Space Invaders kijkt, dan vraag je jezelf misschien af waarom zo'n simpel spe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Playstation / Xbox
 • http://www.techradar.com/news/gaming/consoles/ps4-vs-xbox-720-which-is-better-1127315
 • http://xboxaddict.com/xbox-one-game-list/
 • https://www.youtube.com/watch?v=CzqoAIkYwsU
 • http://www.ign.com/wikis/playstation-4/DualShock_4
 • http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_game_exclusives_%28eighth_generation%29
 • Store.sonyentertainmentnetwork.com
 • www.xbox.com
 • www.tweakers.net
 • Afbeeldingen Xbox One controller (www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Xbox_One_Day_ONE_controller.jpg?uselang=nl) met dank aan Justin14 (www.commons.wikimedia.org/wiki/User:Justin14)
 • http://whatculture.com/gaming/5-changes-you-need-to-know-about-the-new-ps4-model.php/3
 • https://www.youtube.com/watch?v=3ynXJkL9x1s
 • https://www.youtube.com/watch?v=q1kxnMxr1tE
 • https://www.youtube.com/watch?v=h0aRIiRsgx8
 • https://www.youtube.com/watch?v=LSYFzxijBnM
 • https://www.youtube.com/watch?v=l0IpTCn5Pc0
 • https://www.youtube.com/watch?v=ipuKH_QkmNw
 • http://www.xbox.com/nl-NL/xbox-one-s?xr=shellnav
 • http://www.xbox.com/nl-NL/xbox-one/consoles/elite-bundle
 • https://www.youtube.com/watch?v=3TsnCvEE7I8
 • http://www.gamekings.tv/nieuws/er-komen-geen-nieuwe-witte-xbox-one-s-2tb-modellen-meer-bij/ =
 • http://www.anandtech.com/show/10663/analyzing-sonys-playstation-4-pro-announcement
 • http://www.digitalspy.com/gaming/feature/a811014/what-the-heck-is-hdr-ps4-pro-xbox-one-s-project-scorpio/
 • http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2016/11/09/ps4-pro-vs-ps4-slim-vs-ps4-whats-the-difference/#550faf0b3f2a
 • http://www.digitaltrends.com/gaming/ps4-pro-enhanced-games/
 • Afbeelding bron 1: Evan Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Justin14, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Flickr (https://c2.staticflickr.com/6/5657/23719243239_0e15c8c5dc_b.jpg)
Reactie

Annemarie, 27-10-2016
Dank je wel voor het overzicht. Ik zou er zo graag achter willen komen: welke van de twee het meest geschikt voor meisjes is dan wel meisjesgames heeft? (Meisjes die niet van schieten en vechten houden!) Reactie infoteur, 27-10-2016
Hi Annemarie,

Dat is lastig te zeggen. Naast schieten en vechtgames heb je race games, voetbal games, arcade games, strategische games, puzzelgames zoals Knack voor PS4 of wel juist wel vechtspellen, maar dan met LEGO poppetjes. Ook wordt er gespeculeerd over een SIMS game voor zowel PS4 als Xbox One.

Naast een Playstation 4 of een Xbox One zou je natuurlijk ook kunnen kijken naar een Wii U of wachten op de Nintendo Switch (opvolger van Wii U). Verder zou ik goed kijken naar de games die ze wil spelen aangezien dat natuurlijk het belangrijkst is. Als je een game gevonden hebt kun je op YouTube vaak gameplay vinden om te kijken of de game iets voor haar is.

Veel succes!

Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 14-03-2018
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 28
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.