Minecraft: automatische redstone en sticky piston deuren

Minecraft: automatische redstone en sticky piston deuren In Minecraft kun je allerlei geautomatiseerde dingen maken met redstone. Handig, omdat je dan zelf veel minder hoeft te doen. Zo kun je bijvoorbeeld deuren automatiseren. Op die manier hoef je zelf geen deuren meer te openen. Er zijn prachtige automatische deuren te maken met redstone en sticky piston. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Hoe kun je dit soort deuren maken? Met een stap voor stap uitleg moet je er ongetwijfeld wel uit zien te komen.

Wat is Minecraft?

Minecraft is de bekendste en populairste sandbox game. Je kunt hier maken wat je maar wilt en de mogelijkheden zijn eindeloos. Minecraft is zo leuk, omdat je je eigen fantasie volledig kunt gebruiken. Bouw kastelen, schepen, huizen of doe iets heel anders creatiefs.

Wat is Redstone?

Redstone is een steen die je kunt minen in Minecraft. Redstone wordt gebruikt om dingen in Minecraft te automatiseren en dit kan het leven in Minecraft een stuk gemakkelijker maken. Met bijvoorbeeld redstone dust en repeaters kun je al een automatische deur maken.

Preasure plates in Minecraft

In onderstaande voorbeelden wordt gebruik gemaakt van preasure plates bij de deuren. Wanneer je hier overheen loopt, zal de deur automatisch open gaan. Let hier overigens goed bij op, want ook vijanden kunnen op de preasure plates stappen en de deuren openen. Dit kun je oplossen door er bijvoorbeeld een hek omheen te zetten. Zo kunnen vijanden nooit bij je binnenkomen.

Twee deuren automatisch openen

Bij het volgende voorbeeld kun je zien hoe je twee deuren tegelijk kunt laten openen. Normaal gesproken bouw je een gedeelte onder de grond, maar om het voor de plaatjes duidelijker te maken is dat nu niet gedaan. Het voorbeeld is heel erg simpel om te maken, maar wel heel effectief. Beide deuren zullen tegelijkertijd openen en sluiten. Het voorbeeld is gemakkelijk te maken in survival.
Voor dit voorbeeld is gebruikt:

  • Iron Blocks
  • Redstone dust
  • Redstone repeaters
  • Iron Doors
  • Preasure Plates

Klik op de afbeeldingen voor een groter voorbeeld.

Stappenplan

Maak een rij van 5x2 iron blocks en doe dit op een hoogte van drie blocks. Breek de blokken die je eronder plaatst om omhoog te komen na afloop weer weg. Dit is de eerste basis voor je automatische deuren in Minecraft.
Plaats nu in het midden twee deuren en aan de buitenste kanten de preasure plates. Je kunt hier overigens ook houten deuren voor gebruiken.
Nu plaats je direct onder de iron blocks waar je preasure plates op zitten twee nieuwe iron blocks. Zorg dat er één blok ruimte zit tussen beide iron. Daarna zet je twee nieuwe iron blocks schuin boven de andere twee (let op: het is makkelijker eerst vier blokken te plaatsen, op de uiteinden twee blokken en dan de onderste weer weg te halen). Plaats vervolgens redstone dust op de twee middelste blokken.
Nu zet je twee nieuwe Iron Blocks aan de zijkant. De tweede zet je schuin boven de eerste. Op de laagste blok komt een redstone repeater die wijst naar het hogere blok en op deze hoge blok doe je redstone dust. Let goed op: het iron block met de redstone dust grenst schuin aan het iron block waar de deur op staat. Herhaal dit vervolgens ook aan de andere kant. Nu werken de preasure plates wanneer je er op staat aan één kant. Laten we de andere kant ook fixen.
Plaats opnieuw twee iron blocks schuin boven elkaar. Doe op het lage stuk een redstone repeater die naar het vorige redstone block verwijst. Het andere iron block laat je leeg. Doe hetzelfde aan de andere kant. Herhaal nu tevens de derde stap aan de achterkant van het wandelpad.
Gefeliciteerd! Je automatische redstone deur werkt zoals hij hoort! Je kunt nu verder gaan met decoreren en het wegwerken van al het redstone, zodat je dit niet ziet als het gebouw eenmaal af is.

Een automatische deur met sticky pistons

Bij dit voorbeeld van een automatische deur in Minecraft worden geen echte deuren gebruikt, maar blokken. Dit geeft een heel mooi effect. Ook wordt er gebruik gemaakt van sticky pistons. Ook hierbij hoort eigenlijk een gedeelte onder de grond te worden gebouwd, maar om de afbeeldingen duidelijker te maken is hier niet voor gekozen. Het voorbeeld is ook gemakkelijk in Minecraft survival te maken.
Voor dit voorbeeld is gebruikt:

  • Iron blocks
  • Redstone dust
  • Redstone torch
  • Sticky Pistons
  • Preasure Plates

Klik op de afbeeldingen voor een groter voorbeeld.

Stappenplan

Zet op twee hoog 3x2 iron blocks. Net zoals bij het vorige voorbeeld breek je de blokken eronder weg.
Plaats nu een Iron block een laag lager, net schuin van de eerder geplaatste blokken. Hier doe je wat redstone dust op. Daarna plaats je een blok schuin boven de vorige. Zet hier een redstone torch bovenop en daarboven weer een iron block.
Zet nu een Sticky Piston direct naast de redstone torch en plaats er daarna nog eentje boven. Test of alles goed werkt. Als het goed is, dan gaan de Sticky Pistons naar binnen zodra je op de preasue plate staat.
Zet nu twee Iron Blocks voor de Sticky Pistons. Als alles goed werkt zullen deze verschuiven wanneer je op de sticky piston staan. In plaats van Iron Blocks kun je hier ook een ander materiaal gebruiken.
Herhaal hetzelfde nu de aan de andere kant, zodat je daadwerkelijk een deur van vier blokken hebt.
Plaats nu bij de Preasure plates nog drie extra Iron blocks en doe hier redstone op, zodat ook de preasure plates aan de andere kant zullen werken. Gefeliciteerd! Je hebt nu een geautomatiseerde deur met sticky pistons in je Minecraft wereld!

Experimenteer met redstone in Minecraft

Wanneer je de basis van redstone een beetje onder de knie hebt, kun je ook ingewikkeldere deuren maken . Ga vooral eens lekker experimenteren in creative mode en kijk eens wat er allemaal mogelijk is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Minecraft?Wat is Minecraft?Kinderen en volwassenen kunnen urenlang de game Minecraft spelen. Wat is Minecraft? Wie heeft het spel Minecraft bedacht…
Minecraft 1.11: wat is de Woodland Mansion?Minecraft 1.11: wat is de Woodland Mansion?Minecraft 1.11 - The Exploration Update - werd aangekondigd in augustus 2016. Eén van de nieuwe toevoegingen hiervan is…
Minecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft is een sandboxspel uit 2011, dat sinds die tijd ongekend populair is. In deze kubistische wereld kan gespeeld…
Wat is er nieuw in Minecraft 1.11?Wat is er nieuw in Minecraft 1.11?Minecraft 1.11 is aangekondigd door Mojang. Wat kun je verwachten in deze nieuwe versie van Minecraft? Welke nieuwe feat…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.