Wat is Minecraft?

Wat is Minecraft? Kinderen en volwassenen kunnen urenlang de game Minecraft spelen. Wat is Minecraft? Wie heeft het spel Minecraft bedacht? Wie heeft de naam Minecraft bedacht? Wat kan je leren door Minecraft te spelen? Zitten er ook nadelen aan het spelen van Minecraft en is het spel verslavend? Komt er een Minecraft-film?

Wat is Minecraft?

Minecraft is een computerspel. Minecraft lijkt op Lego. In Minecraft is het mogelijk gebouwen, maar ook werkende computers te maken van diverse materialen die je moet opgraven. Daarnaast moet je zien te overleven. Je kunt heel simpel beginnen, maar het spel heeft enorme groeimogelijkheden waardoor het interessant blijft voor ervaren spelers.

'Survival' of 'Creative'

Je kunt Minecraft in de 'survival' modus spelen of in de 'creative' modus. In 'survival' moet je oppassen voor 'creeepers' 'heksen' en dergelijke die je aanvallen. Dit is in de 'creative' modus niet het geval. Ze zijn er wel maar zolang je ze niet aanraakt is er niets aan de hand.

Wie heeft Minecraft bedacht?

Minecraft is bedacht door Markus Persson (op internet bekend als Notch). Hij lanceerde op 17 mei 2009 een gratis versie van de toen nog naamloze bouwgame. Later kwam er een survivalmodus bij waarin spelers moeten eten om te blijven leven en zelf materialen moeten inzamelen door mijnen te graven. Soms kom je dan monsters tegen.

Mojang en Minecraft

In 2010 richt de bedenker van Minecraft samen met Jacob Porsér Mojang op. De rechten van Minecraft worden onder gebracht in Mojang. In september 2014 neemt Microsoft Mojang over voor bijna 2 miljard euro.

Minecraft is de best betaalde game ooit

Niet alle cijfers en data zijn bekend maar een aantal wel. Minecraft kent miljoenen gebruikers. Een kijkje in het verleden laat zien dat de game Minecraft zelf een goudmijntje is.
 • Op 13 juni 2009 kwam de Minecraft-bèta uit voor E10,-
 • Halverwege 2011 volgde de officiële release van Minecraft Pocket Edition (mobiele versie van Minecraft)
 • Op 18 november 2011 was de release van Minecraft 1.0 voor E 20,-
 • Later volgde er ook versies voor Microsofts Xbox360 en inmiddels zijn er ook versies voor de PlayStation3, Xbox One en een PS3-versie

 • Minecraft voor de Xbox was in 2013 al meer dan 12 miljoen keer verkocht.
 • De Minecraft Pocket Edition was in april 2014 al meer dan 21 miljoen keer verkocht.

De naam Minecraft

Samen met de lancering van Minecraft opende Markus Persson een forum voor spelers van Minecraft. Forumgebruiker Paul Eres kwam met het idee van Minecraft een samenvoeging van minen en craften.

Minecraft forum (community)

Vanaf het begin heeft Paul Eres goed geluisterd naar de feedback die op het Minecraft forum werd gegeven. Dit is misschien ook wel één van de succesfactoren van Minecraft. Hij pakte klachten aan en ging aan de slag met suggesties. Ook nu nog maken spelers allerlei modificaties voor het spel.

Enkele Minecraft regels

Minecraft heeft duidelijke regels maar op internet staat geen handleiding. Door het te spelen of van andere spelers leer je de regels.
Enkele Minecraft regels;
 • Hak een boom voor hout
 • Vang een vis voor voedsel
 • Eet geen rauwe kip
 • Wolven zijn te temmen en te gebruiken als huisdieren

Boeken over Minecraft

Er zijn verschillende boeken over het spel Minecraft te koop waarin het één en ander wordt uitgelegd over dit spel;
 • Minecraft handboek voor beginners (ISBN 9789030580706), een overlevingsgids met tips van de makers voor beginners en fans
 • Minecraft Redstone handboek (ISBN 9030580607), over de vele mogelijkheden van redstone
 • Hack voor Minecrafters(ISBN 9200000036299544), met trucks die helpen bij het bouwen van kastelen en het bestrijden van zombies
 • Op zoek naar het diamanten zwaard (ISBN 920000003629948), een minecraft-wereld roman met tips om het computerspel nog beter te kunnen spelen

Voordelen spelen Minecraft

Minecraft spelen kan leerzaam zijn. Er zijn duidelijke regels, het prikkelt de fantasie en het ruimtelijk inzicht kan toenemen. Ook leren sommige kinderen op door het spelen van Minecraft een beetje Engels.

Nadelen spelen Minecraft

Uiteraard kunnen er ook nadelen zitten aan het spelen met Minecraft. Het is een commercieel product met verslavende elementen. In sommige werelden blijft alles staan, maar in anderen moet je binnen een bepaald aantal dagen weer spelen anders is je gebouw weg. Het is een spel zonder einde. Als je karakter doodgaat, staat er meteen automatisch een nieuwe op. De ene mens is verslavingsgevoeliger dan de ander. Belangrijk is het om in de gaten te houden dat Minecraft spelen niet ten koste gaat van andere activiteiten (huiswerk, sporten, sociale contacten) en dat de multi-user game variant niet een substituut wordt voor sociaal contact. Daarnaast kunnen de zombies en andere figuren die tot leven gewekt worden bij het minen behoorlijk angstaanjagend zijn voor jonge kinderen.
Ook is het bij kinderen goed om even stil te staan bij het feit dat de CEO’s in Silicon Valley hun jonge kinderen bewust weghouden van computers en dergelijke. Zij sturen hun kinderen zelfs naar een speciale school (de Walddorf School) waar deze middelen bewust niet worden gebruikt.

YouTube en Minecraft

Op YouTube zijn inmiddels meer dan 100 miljoen videoresultaten te zien met betrekking tot Minecraft. Denk aan;
 • Uitleg
 • Nagebouwde steden
 • Leuke filmpjes

Het British Museum en Minecraft

Het British Museum wil een digitale kopie van het museum in Minecraft en heeft hiervoor de hulp van gamers gevraagd. Het is de bedoeling dat op den duur alle tentoonstellingen van het British Museum beschikbaar komen in Minecraft. Het museum hoopt hiermee interessanter te worden voor een jongere doelgroep.

Minecon

Inmiddels heeft Minecraft ook een eigen evenement met bezoekers van 4 jaar tot 70+

Een Minecraft-film

Warner Bros heeft de filmrechten van Minecraft gekocht. Op zich heeft de blokkenwereld van Minecraft geen verhaal of doel, het is daarom spannend om te zien hoe het spel vertaald zal worden in een film.

LEGO Worlds

Bijzonder is dat Minecraft is geïnspireerd op LEGO en dat LEGO nu een game aan het testen is dat geïnspireerd is op Minecraft. Dit is LEGO Worlds. De game is in Earl Acces via stream zodat de spelers feedback kunnen geven voor verbetering. LEGO Worlds komt uit in 2016.

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft is een sandboxspel uit 2011, dat sinds die tijd ongekend populair is. In deze kubistische wereld kan gespeeld…
5 tips om beter te bouwen in Minecraft5 tips om beter te bouwen in MinecraftMinecraft is een spel waarin je alles kunt bouwen wat je wilt. Gebruik je fantasie en maak de mooiste bouwwerken. Wannee…
Minecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsMinecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsWil jij graag Minecraft spelen in een bijzondere omgeving? Dan is het wellicht leuk om je wereld te beginnen in - of in…
Minecraft: hoe maak je een onzichtbaar doolhof?Minecraft: hoe maak je een onzichtbaar doolhof?In Minecraft kun je op allerlei manieren een doolhof maken. Bijvoorbeeld door muren te plaatsen. Het kan echter nog spec…
Bekende consolesBekende consolesDe meeste mensen spelen games op een console. Denk hierbij aan de Wii, de Xbox of de Playstation. Al jaren spelen mensen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AdultsOnlyMinecraft, Pixabay
 • ‘Minecraft-film in de maak’(www.nutech.nl, 27 februari 2014)
 • ‘Mobiele versie Minecraft 21 miljoen keer verkocht’(www.nutech.nl , 10 april 2014)
 • ‘Minecraft voor mobiel krijgt ook oneindige spelwerelden’ (www.nutech.nl, 7 juli 2014)
 • www.ouders.nl
 • ‘Breaking up with Minecraft is hard to do’ door Ann Brenoff (www.huffingtonpost.com, 24 december 2014)
 • ‘British museum wil digitale kopie maken in Minecraft’ (www.nu.nl, 23 september 2014)
 • ‘Minecraft: in vijf jaar van blokkendoos tot goudmijn’ (www.nutech.nl, 15 september 2014)
 • ‘Microsoft koopt Minecraft-ontwikkelaar voor ruim 2 miljard dollar’ (www.nutech.nl, 10 september 2014)
 • ‘Minecraft voor dummies’ (J/M voor ouders, juni 2013)
 • 'Lego games: niet te stoppen' (Metro, 9 juni 2015)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 26-01-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.