Minecraft: Hoe bouw je een mooi, maar simpel huis?

Minecraft: Hoe bouw je een mooi, maar simpel huis? Minecraft is een computerspel dat door veel mensen wordt gespeeld. Over de wereld zijn er miljoenen gamers die iets bouwen in hun eigen wereld. Wanneer je net begint, kan het bouwen best lastig zijn. Om wat meer handigheid in je bouwvaardigheden te krijgen, kun je oefenen met voorbeelden. Hoe bouw je bijvoorbeeld een mooi, maar simpel huis?

Minecraft

In de wereld van Minecraft is alles mogelijk. Wat je maar wilt, je kunt het bouwen. Dit kan in de surivalmode, waarbij je zelf moet zien te overleven en al je spullen bij elkaar moet verzamelen maar ook in creative mode, waarbij je ongelimiteerd aantal bouwstenen ter beschikking hebt. Je kunt bijvoorbeeld een huis bouwen. Maar hoe doe je dit? Hoe zorg dat je huis er mooi uitziet, zonder dat het je heel veel moeite kost? Met de onderstaande tutorial kun je stap voor stap je eigen huizen bouwen in Minecraft. En wanneer je deze techniek onder de knie hebt, kun je er eindeloos mee variëren.

Materiaal

In het voorbeeld wordt gebruik gemaakt van de volgende materialen:
 • Birch Tree Wood
 • Dark Oak Wood Planks
 • Dark Oak Wood Door
 • Dark Oak Wood Slab
 • Stone Brick stairs
 • Stone Brick Slabs
 • Dark Oak Fence
 • Glass Pane
 • Torches
 • Ladder
 • Dirt

Je kunt uiteraard ook gebruik maken van andere hout- en steensoorten. Er zijn hierin ontzettend veel mogelijkheden, kies iets dat past bij jouw voorkeuren, stijl en wereld.

Bouwen in survival mode?

Wanneer je bouwt in survivalmode, moet je natuurlijk de juiste materialen verzamelen. Om genoeg hout te hebben, kun je de sapplings die uit bomen vallen oppakken en planten, zodat er nieuwe bomen kunnen groeien. Zo raak je niet snel uit je materiaal. Zorg er in survival ook voor dat je alles goed verlicht met torches, ook binnen in je huis. Wanneer je de hoogte in bouwt, kun je dirt of netherbrick gebruiken om op te staan. Houd shift ingedrukt om te voorkomen dat je naar beneden valt als je op een rand staat.

Huis bouwen in Minecraft

Hier volgt de handleiding om een simpel huis in Minecraft te bouwen, dat er wel mooi uit ziet. Er zijn overal screenshots van toegevoegd, zodat je duidelijker ziet wat je moet doen. Je kunt op de afbeeldingen klikken om deze te vergroten.

In de screenshots is gebruik gemaakt van het texture pack ‘Full of Life’. Deze handleiding is gemaakt met Minecraft 1.8.Muren en plafond

Maak een muur van vijf blokken breed en drie hoog. Zorg dat er een gat van drie blokken in het midden vrij is, waar je later de ramen in kunt zetten. Plaats daarna aan beide kanten van de muur een pilaar van drie hoog. Dit doe je met een andere materiaalsoort dan dat je gebruikte voor de muur.
Dezelfde muren maak je nu meermaals, zodat er een patroon ontstaan zoals je kunt zien in de bovenstaande foto. In elke muur houd je ruimte open voor ramen, met uitzondering muur waar je deur komt. Plaats hier alvast een deur, zodat je ook makkelijk naar binnen kan gaan. De deur kun je het beste op het lange eind zetten.
Met slabs kun je het plafond plaatsen. Het voordeel van slabs is dat er geen vijanden op kunnen spawnen.

Dak en nieuwe verdiepingen

Het is nu tijd om het dak te maken. Hier gebruik je stairs voor. Het dak maak je alléén op het uitstekende stuk van je gebouw, boven de deur. De eerste rij van de stairs plaats je op de rij boven het gat waar het raam komt. Zorg dat de stairs één blok uitsteken. Maak er meerdere rijen van. Een volgende rij kun je ondersteunen met wat dirt of wood.
Maak het dak af door ook aan de andere kant stairs toe te voegen. Bovenaan voeg je een rijtje slabs toe in hetzelfde materiaal als je dak.
Nu maak je de tweede en derde verdieping. Hiervoor gebruik je wederom de constructie met vijf breed en aan beide kanten een steunpilaar, en ruimte voor ramen. Voeg tussen de verdiepingen weer slabs toe als vloer en plafond. Plaats een deur aan de kant waar je dakterras komt.

De laatste stappen

Maak nu bovenaan de toren ook een een dak. Doe dit net als bij het eerste dak met stairs. Hier gaat het dak helemaal rond. Daarna ga je aan de slag met het dakterras. Plaats fences met torches erop, zodat je niet naar beneden valt en de boel goed verlicht is.
Nu kun je alle gaten vullen met ramen. Dit kan met gewoon glas, maar je kunt natuurlijk ook gekleurd glas gebruiken. Eventueel kun je ook wat hout weghalen boven de voordeur en vervangen door glas. Kijk wat jij het mooiste vindt!
Om boven te komen heb je een trap of ladder nodig. Bepaal binnen waar deze komt en haal het hout in het plafond weg om dit te realiseren. In het voorbeeld is gebruik gemaakt van een ladder.

Je Minecraft-huis afmaken

Je huis is nu af! Het is tijd om de binnenkant in te richten. Maak bijvoorbeeld verschillende kamers en hang schilderijen aan de muur.
Ook kun je natuurlijk nog aan de buitenkant aan de slag. Maak bijvoorbeeld een tuin of een wandelpad. Succes!


Eindeloos variëren

Met dit basishuis kun je eindeloos variëren. Gebruik andere materialen of maak je gebouw groter en hoger. Experimenteer ermee en probeer gewoon eens wat er allemaal mogelijk is. Succes!

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 tips om beter te bouwen in Minecraft5 tips om beter te bouwen in MinecraftMinecraft is een spel waarin je alles kunt bouwen wat je wilt. Gebruik je fantasie en maak de mooiste bouwwerken. Wannee…
Minecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft is een sandboxspel uit 2011, dat sinds die tijd ongekend populair is. In deze kubistische wereld kan gespeeld…
Minecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsMinecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsWil jij graag Minecraft spelen in een bijzondere omgeving? Dan is het wellicht leuk om je wereld te beginnen in - of in…
Minecraft: hoe maak je een onzichtbaar doolhof?Minecraft: hoe maak je een onzichtbaar doolhof?In Minecraft kun je op allerlei manieren een doolhof maken. Bijvoorbeeld door muren te plaatsen. Het kan echter nog spec…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.