Trainstation: Tips voor beginnende spelers

Trainstation: Tips voor beginnende spelers Trainstation, een in-browser game, is een spel ontworpen en uitgebracht door PixelFederation. Het is te spelen via een portal en als app op Facebook. Doel is om je treinimperium zo groot en uitgebreid mogelijk te maken. Dit kun je helemaal alleen doen of met behulp van andere spelers. Die interactie met andere spelers maakt het spel uitdagend, de diverse opdrachten vergen een zorgvuldige planning van materieel en passagiers. Om zo goed mogelijk van start te gaan met optimaal gebruik van treinen, materialen en gems is het van belang de basis van het spel goed op te zetten.
Laag level stationLaag level station

Een goed begin is het halve werk bij TrainStation

Zodra je met het spel begint is het de bedoeling dat je gems, goud en materialen gaat sparen om uitbreidingen aan te kunnen schaffen. Dit gebeurt door treinen in te zetten om materialen en goud te sparen. Gems kunnen gekocht worden voor echt geld of verdiend door opdrachten te voltooien, klikken op beloningen en dagelijks te spelen. Een veelgemaakte “fout” die beginnende spelers maken is het snel uitgeven van de gems die bij de start van het spel geschonken worden voor de aankleding van hun dorp/stad en station. Deze gems kun je maar één keer uitgeven en als deze vanaf het begin een tijdje opgespaard worden, wordt het geduld beloond. Vanaf level 90 krijgt men in de winkel namelijk toegang tot de "speciale aanbieding", hier worden treinen aangeboden met flinke korting in de aanschaf. Gebruik gems voornamelijk om speciale (lange en belastingvrije) locomotieven aan te schaffen.

Uitbreidingen

Er zijn onnoemelijk veel manieren om het spel te spelen en er is ook geen goede of foute aanpak, maar om goed van start te gaan is er door de vele spelers wel een soort van schema uitgedacht om optimaal van de mogelijkheden te profiteren. Het belangrijkste in het spel is materiaal verzamelen, daar kan men nooit genoeg van hebben. Leg de focus vanaf het begin dan ook op de lokale sporen met goederenwagons. Internationale sporen gebruik je om passagiers en post naar je buren te sturen, treinen die door hen retour gestuurd worden leveren goud op. Vanaf level 20 is het thema “weide” aan te schaffen en hiermee speel je meer treinen, gebouwen en decoraties vrij.

Diesel
Zodra level 25 is bereikt kan het dieseltijdperk vrijgespeeld worden, dieseltreinen vervoeren 40% meer materiaal dan stoom- en elektratreinen. Probeer er een gewoonte van te maken om dieseltreinen lokaal te laten rijden om zo het meeste rendement te krijgen.

Elektrisch

Eenmaal bij level 40 is de elektrificatie vrij te spelen, wat het gebruik van elektrische treinen mogelijk maakt. Elektrische treinen vervoeren 100% meer passagiers/post dan stoom- en dieseltreinen en zijn uitermate geschikt voor de internationale sporen.

Magneet

De volgende trein uitbreiding, magneettreinen, is vanaf level 120 in de winkel aan te schaffen. Al geven magneetlocomotieven geen extra passagiers of vracht, de wagons geven wel enorme bonussen op de te vervoeren vracht of passagiers. Hierdoor zijn magneet treinen minder geschikt voor het vervoer van passagiers op internationale sporen maar ideaal voor het verzamelen van materialen op lokale sporen.

Hyperloop

Vanaf level 200 kunnen de hyperlooptreinen worden aangeschaft. Hyperloop treinen zijn ietwat een vreemde eend in de bijt vergeleken bij de andere soorten treinen. Zo zijn er minder bestemmingen waar je de hyperloop lokaal naar toe kunt sturen en de opbrengsten qua materiaal zijn ook niet erg hoog. Daar staat wel tegenover dat bij de aanschaf van gebouwen uit het hyperloop tijdperk de aankoopkosten minder hoog zijn dan bij de andere thema’s.

Begin nu de materialen voor de “Handelsbeurs” bij elkaar te sparen, eenmaal gekocht en in dorp/stad geplaatst geeft dit gebouw 20% korting op de aanschaf van uitbreidingen. Ga nu sparen voor de 1-klik-vracht-en-passagiersuitbreiding. Met deze uitbreiding hoeft men niet meer elke wagon van een trein die het station binnenkomt aan te klikken om deze te lossen maar is een klik op de locomotief voldoende. Ook geeft deze uitbreiding de mogelijkheid om langere treinen te ontvangen, dit is vooral van belang voor buren van een hoog level. Deze kunnen dan zonder veel aanpassingen lange treinen naar je station sturen. Voor de post is er ook een 1-klik-uitbreiding, deze zorgt ervoor dat stations van buren niet helemaal afgezocht hoeven te worden naar enveloppen maar wordt alle post met het aanklikken van een willekeurige envelop verzameld op het desbetreffende station.

Gebouwen

Gebouwen zijn er grofweg in twee varianten, het ene soort geeft meer passagiers per uur op het station en het andere zorgt voor een upgrade van je station. De volgende speciale gebouwen mogen op geen enkel station ontbreken en het is aan te raden hier vanaf het begin materiaal voor op te sparen en zo snel mogelijk aan te schaffen. Het “Koninklijke postkantoor” geeft de mogelijkheid om twintig extra geschenken naar buren te sturen. Het “Koninklijke pakhuis” zorgt voor een verdubbeling van de ruimte in de "geschenkenbox" en de “Koninklijke toren” geeft een verdubbeling van xp punten, goud en materialen tijdens de treinrit. Met de “Ambassade” kunnen er tien extra vlaggen op het station geplaatst worden, de “Architect” geeft een verdubbeling van de passagierslimiet op het station en de “Container opslag” zorgt voor vijftig procent extra vrachtcapaciteit op internationale treinen. De “Terminal” geeft internationale treinen vijftig procent extra capaciteit voor passagiers en post.

Materiaal & goud opsparen

Zodra de “basis” gebouwen geplaatst zijn is het tijd om de materiaalopslag vol te gaan rijden en zo een buffer op te bouwen. Laat de contracten die te spelen nog maar even wachten, daar is later nog tijd genoeg voor. Over het algemeen leveren contracten niet zoveel op als wat je er aan materiaal en goud heen brengt. Om de opslag zo snel mogelijk vol te rijden zijn er enkele handigheidjes uitgedacht.

Dieseltreinen met de wagons die het meest opleveren kun je inzetten op lokale sporen om materiaal te sparen. Probeer ook om altijd een trein lokaal met brandstof en uranium te laten rijden zodat de “belasting” voor de treinen betaald kan worden. Probeer de ritten zo kort mogelijk te houden, de 10-minuten rit lijkt niet veel op te brengen maar levert meer op dan een enkele rit van een uur. Om de 8 uur komt er een speciale 7 minuten bestemming vrij, hier kun je voor een tijdsduur van 25 minuten je treinen lokaal naar versturen. De extra materialenbonus maakt deze bestemming de moeite waard. Zodra de 25 minuten voorbij zijn is er een wachttijd van 8 uur voor je de bestemming weer kunt selecteren. Probeer verder de treinen op de plaats van bestemming zelf te laden, dit levert een extra bonus op. Zorg ook dat de treinen blijven rijden, stuur ze voor het spel afgesloten wordt voor een paar uur of dagen weg. Periodiek is het spel in een bepaald thema gehuld en komt er een 20 minuten rit bij, maak hier gebruik van want die rit levert extra veel materialen op.

Hoog level stationHoog level station
Zodra het mogelijk is koop je er lokale en internationale treinsporen bij, meer treinen betekent meer materiaal. Houd verder de winkel in de gaten voor uitbreidingen, zodra je de hogere levels bereikt kun je betere locomotieven en wagons aanschaffen, doe dit en hou de grootste wagons lokaal. Als je de 1-klik-vracht-en-passagiersuitbreiding hebt kun je langere treinen met passagiers naar je buren gaan sturen. Stuur er een paar weg en kijk wat je terugkrijgt, dit is een prima bron voor inkomsten. Gebruik hiervoor de elektrische treinen, deze geven een verdubbeling van de te vervoeren passagiers en post ten opzichte van stoom-en dieseltreinen. Zodra je met passagiers versturen begint is het van belang dat je vlaggen op je station gaat plaatsen om de passagierslimiet en de inkomsten op te schroeven. Vlaggen krijg je als geschenk van je buren of je koopt ze voor materiaal in de winkel. Wil je toch graag vanaf het begin contracten gaan rijden, gebruik daar dan de stoomtreinen voor. Op deze manier kost het je niet teveel materiaal. Beloningen die je van de contracten krijgt in de vorm van gebouwen en decoraties moet je niet verkopen. Gebouwen geven meer passagiers op je station en die heb je later echt flink nodig.

Lees verder

© 2015 - 2024 Antonie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse vlaginstructiesNederlandse vlaginstructiesIndien je de vlag van Nederland wilt gebruiken moet u voldoen aan vlaginstructies welke geldt voor rijk, provincie en ge…
Troonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderTroonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderMet de troonopvolging door Prins Willem-Alexander, de Prins van Oranje, in het vooruitzicht ontwikkelde de Dockumer Vlag…
Google Earth: hoe vlieg je over 3D-gebouwen?Google Earth: hoe vlieg je over 3D-gebouwen?Als PC-gebruiker bent u waarschijnlijk wel bekend met Google Earth, het gratis te downloaden programma van Google Inc. w…
Alles over vlaggenWe vlaggen bijna allemaal wel met Koningsdag of 4 en 5 mei. Maar kennen we wel echt de protocollen? Weet je hoe je een v…

Mortal Kombat X: TrophyguideMortal Kombat X: TrophyguideMortal Kombat viert in 2015 haar tiende editie met dit populaire 2D-vechtspel. Wat begon als een tegenreactie op Street…
Word een detective/politieman in de Sims 4Word een detective/politieman in de Sims 4In de Sims 3 kon je voor het eerst met je Sims naar hun werk gaan. Dit werden de actieve carrières genoemd. De eerste ui…
Bronnen en referenties
  • Pixelfederation http://portal.pixelfederation.com/
  • Trainstation Spo(o)rtief, besloten facebook groep.
Reactie

Arno Meeuwisse, 13-10-2016
Goede beschrijving. Alleen staat er dat je bij level 25 het dieseltijdperk kan vrij spelen maar niet hoe dat dan moet. Zit nu in level 34 maar begrijp niet hoe ik dan mijn diesels kan gebruiken. Help aub. Reactie infoteur, 15-10-2016
Beste Arno,
Ga naar de winkel en klik daar op "stationsuitbreidingen". Daar vind je onder andere het dieseltijdperk.

Antonie (6 artikelen)
Laatste update: 18-04-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.