TrainStation: Buren, helpen en geholpen worden

TrainStation: Buren, helpen en geholpen worden Trainstation, een in-browser game, is een spel ontworpen en uitgebracht door PixelFederation. Het is te spelen via een portal en als app op Facebook. Doel is om je treinimperium zo groot en uitgebreid mogelijk te maken. Dit kun je helemaal alleen doen of met behulp van andere spelers, "buren" genoemd. Deze vormen een belangrijk aspect in het spel. Buren kunnen helpen met het sneller verkrijgen van materiaal, goud en gems zowel in het spel zelf als daarbuiten. Met de juiste, actieve buren kom je op een leuke, interactieve manier sneller hoger op de ranglijst te staan.

Een goede buur is beter dan een verre vriend wanneer je TrainStation speelt

Elkaar helpen, waardoor het spel op zich makkelijker en leuker wordt, is het spelidee achter "de buren". Buren kunnen je helpen aan goud en materiaal om je doelstellingen veel sneller te behalen dan wanneer je het alleen zou moeten doen en andersom kun je een buur in nood een helpende hand bieden. Hoe meer buren je in het spel hebt hoe beter, er zijn dagelijks namelijk meerdere manieren om materialen, goud en zelfs gems bij je buren op te halen.

Hoe kom je aan buren

Buren krijg je niet cadeau, je moet er actief naar op zoek. De meest makkelijke manier is om je Facebook vrienden uit te nodigen, vrienden die het spel al spelen verschijnen automatisch in je burenlijst. Op de Facebook-fanpagina van TrainStation staan ook veel oproepjes van spelers die je toe kan voegen en als je je aanmeldt bij diverse Facebook-groepen, die actief zijn binnen TrainStation, kom je ook veel potentiële nieuwe buren tegen. Op het TrainStation-forum zijn ook lijsten te vinden met personen die je toe mag voegen. Wil je de spelvoortgang die via berichten door het spel op je Facebook-tijdlijn worden geplaatst enkel zichtbaar maken voor TrainStation-spelers, maak dan een aparte contactlijst aan op je Facebook-account en zet daar alle TrainStation-spelers op. Met behulp van deze contactlijst kun je ook snel de beloningen innen die door je buren op Facebook geplaatst worden.

Wat heb je aan buren in het spel

Exprestreinen

Zodra je bij één van de buren een symbooltje van een klok bij zijn of haar naam ziet staan, kun je het station van deze buur bezoeken om daar een paar exprestreinen aan te klikken. Deze treinen leveren je goud, materiaal of XP-punten op. Je vindt de exprestreinen bij een bepaald percentage van je buren, hoe meer buren je dus hebt des te meer stations je bezoeken kunt om treinen aan te klikken. In het begin van het spel helpen deze treinen je sneller een hoger level te bereiken. De exprestreinen zijn van niemand, je benadeelt een buurman dus niet door erop te klikken. Exprestreinen stoppen ook op je eigen station zolang je aan het spelen bent.
Post
Een envelop bij de naam van één van je buren geeft aan dat je post kunt ophalen. Ga naar zijn of haar station en klik de op het perron aanwezige postpakketten aan. Als je de 1-klik-post-uitbreiding al hebt vrijgespeeld hoef je maar op één pakket te klikken om ze allemaal te innen. Heb je deze uitbreiding nog niet dan moet je het hele station afzoeken en elk pakket apart selecteren. Verzamelde post kun je lokaal of internationaal per trein versturen om zodoende goud te sparen, voor enkele opdrachten heb je ook post nodig. Het is aan te raden altijd een paar miljoen poststukken achter de hand te houden.
Tip: Heb je veel buren, wat zorgt voor veel exprestreinen en post, dan is het de moeite waard TrainStation via de app op een tablet of smartphone te spelen om deze te beloningen innen. Het ophalen van beloningen gaat met de Android of iOS app namelijk een stuk sneller dan het spel spelend op de pc. Bij de app krijg je een lijst van buren en hoef je enkel maar op "ontvang" te klikken terwijl je op de pc elk station apart bezoeken moet.

Slapers
Een slaapicoon geeft aan dat volgens het spel je buur al een tijdje niet actief is. Het bezoeken van zijn of haar station geeft je de mogelijkheid desbetreffende buur "wakker" te schudden. Doe je dit, levert het je direct materiaal op dat je kunt innen bij je geschenkenbox. Nu speelt het met een actieve burenlijst het prettigst en is er één optie om de slapers direct te verwijderen, maar niet elke buur met een slaapicoon is meteen een slaper. Houd er rekening mee dat tijdens vakanties of feestdagen je buren als snel het slaapicoon krijgen omdat er dan minder gespeeld word. Let er wel op dat er geen treinen naar "slapers" worden gestuurd, een verzonden trein blijft maximaal 24 uur op een station staan, daarna verdwijnt deze en zijn de inkomsten weg.
Let op: Als je een slaper aanklikt verschijnt er een pop-up scherm met een keuzeknop om desbetreffende buur wakker te schudden. Direct hierna verschijnt er een pop-up scherm van Facebook waar je nogmaals moet bevestigen dat je een verzoek wilt sturen. Mocht je een paar honderd slapers in je burenlijst hebben staan is dit veel extra klikwerk. Dit kan anders, zodat je het Facebook verzoek kunt overslaan;
 • Klik aan de rechterkant van het speelscherm bij instellingen op de optie om het spel in “Volledig scherm” weer te geven.
 • Controleer vervolgens de burenlijst op slapers en klik deze allemaal aan.
 • Zodra je klaar bent sluit je het “Volledig scherm” weer.
 • Alle Facebook verzoeken voor elke slaper zijn nu zichtbaar op het scherm, doe hier niets mee.
 • Ververs het spel door op de toets F5 te drukken.
 • Klaar, alle verzoeken zijn weg en de beloningen van de slaper staan klaar bij de “Geschenken”.

Nieuwe buren
Zodra je in het spel een nieuwe buur hebt, is dit aangegeven met een gouden ster naast zijn/haar naam. Het station van deze nieuwe buur bezoeken levert meteen een welkomsbonus op. Het kan voorkomen dat buren niet meteen verschijnen als je speelt via het portal, synchroniseren van het spel met Facebook is dan meestal voldoende om één en ander weer goed te zetten. Synchroniseren gaat als volgt;
 • Start TrainStation op via Facebook.
 • Open in een nieuw scherm/tabblad TrainStation via de portal.
 • Je krijgt nu in één van de twee schermen een foutmelding, dat maakt niet uit. Dat is enkel de waarschuwing dat je maar op één apparaat tegelijk mag inloggen bij TrainStation.
 • Sluit het spel via Facebook.
 • Ververs de pagina met het portal.

Nu horen je buren netjes te zijn toegevoegd of verwijderd.

Buren buiten het actieve spel om

Ook zonder TrainStation op te starten zijn er mogelijkheden om dankzij je buren materialen en gems te verdienen. Dit speelt zich af op Facebook en Twitter.

Beloningen

Zodra je een hoger level bereikt, materialen verkoopt, een uitdaging voltooit of een contract tot een goed einde brengt kun je de beloning die je hiervoor krijgt delen met je buren. ook dagelijks spelen levert een beloning op net zoals het elke dag exprestreinen op het station van Mr. Bill wegklikken. Op het moment dat je een opdracht voltooit krijg je in het spel een pop-up te zien met daarin de vraag of je deze wilt delen. Als je dit doet verschijnt er een pop-up van Facebook waar je de beloning ziet. Vergeet niet hier iets van commentaar te plaatsen, een simpele punt volstaat al, anders is de beloning niet zichtbaar op je tijdlijn. Na de bevestiging komt er op je Facebook-tijdlijn een link te staan die je buren aan kunnen klikken om een beloning te innen. Dagelijks kun je zelf 50 van deze tijdlijnbeloningen bij je buren aanklikken en zo je materiaal en gems aanvullen.

Trainstation-pagina

Op de officiële Facebook/Twitter-pagina van TrainStation wordt geregeld materiaal uitgedeeld. Ook zijn er prijsvragen waarmee je gems kunt winnen. Materiaalbonus bestaat vaak uit 2500 stuks van een grondstof, de prijsvraag is 350 gems waard.

Facebook-groepen

TrainStation gerelateerde groepen maken het samenspel met je buren interactief en erg leuk. Het zijn de plekken om nieuwe buren te ontmoeten, een verzoek voor materiaal of goud te doen of het zelf aanbieden van goud of materialen. Er zijn groepen voor elk soort speler, in bijna iedere taal en allemaal opgezet om het spel zo leuk mogelijk te maken. Als eerste wordt er in groepen van je verwacht dat je de beheerders als buur toevoegt. Dit doe je door desbetreffende persoon een vriendschapsverzoek te sturen.

Lage level spelers worden in de meeste groepen “gratis” geholpen. Voor het behalen van een uitbreiding vraag je simpelweg om goud of materiaal en het word het je door deze persoon aangeboden. Zo kom je ook weer aan nieuwe buren want voor iemand je iets kan sturen dien je deze persoon wel als buur te hebben.

Het belangrijkste spelelement waar je de buren voor nodig hebt, is het genereren van een zo groot mogelijke goudvoorraad. Dit bereik je door treinen naar zoveel mogelijk buren te sturen, wat je passagiers kost. De treinen die je retour krijgt van de buren leveren je goud op. Zodra je de uitbreiding “routeplanner” compleet hebt kun je elke trein naar maximaal 8 buren tegelijk sturen. In veel Facebook-groepen is deze vorm van inkomsten genereren omgezet naar een vorm van spelen waarbij je van te voren weet hoeveel goud het je in ieder geval oplevert. Dit is het zogenoemde “swappen”, oftewel “ruilen”. Met swappen ruil je met 8 vaste buren wekelijks of maandelijks een afgesproken hoeveelheid goud.

Noot: Deze speluitleg is bijgewerkt tot de spelupdate van 30-01-2017

Lees verder

© 2015 - 2024 Antonie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VKontakte: een alternatief voor Facebook?VKontakte: een alternatief voor Facebook?De Russische site VKontakte is een sociale netwerksite dat een alternatief kan bieden voor de sociale netwerksite Facebo…
Hoe kan ik investeren in goud?Hoe kan ik investeren in goud?Gedurende de periode dat het slecht gaat op de beurs, zoeken beleggers naar alternatieven voor aandelen. In de jaren van…
Ontwikkeling van het geldstelselOntwikkeling van het geldstelselGoederen hebben dienst gedaan als ruilmiddel om de handel te versoepelen voordat de ontwikkeling van het geldstelsel ont…
Goud, wat is het?‘De koning der metalen’ wordt het wel genoemd, dit zachte, warm goudgele, glanzende materiaal, waar mensen al vele duize…

De beste vintage games voor de NES Nintendo-consoleDe beste vintage games voor de NES Nintendo-consoleIn 1983 kwam Nintendo met een revolutionaire game console die in de belangrijkste afzetmarkten, Noord-Amerika en Japan,…
Oude spelcomputers en vintage gamesOude spelcomputers en vintage gamesHoewel moderne spellen er veel beter uit zien dan de spellen van spelcomputers als de NES of de Mega Drive, hebben deze…
Bronnen en referenties
 • Facebookgroep "Trainstation Spo(o)rtief.
 • TrainStation Forum (http://forum.trainstationgame.com/?_ga=1.228840860.1873206142.1432062495)
 • Spelervaringen van diverse spelers.
Reactie

Renard Luc, 23-02-2017
Een mooie game, maar kan geen buren bijvoegen die als vriend in Facebook staan. Wat kan ik daar aan doen? Reactie infoteur, 24-02-2017
Vrienden in Facebook die het spel ook spelen staan al in je burenlijst. Nieuwe vrienden horen automatisch te worden toegevoegd. Dit kan meteen gebeuren maar ook enkele uren duren, het spel opnieuw starten zorgt er meestal voor dat ze toegevoegd worden aan je burenlijst. Werkt dit niet dan kun je nog een synchronisatie uitvoeren.
Voor de pc;
• Start TrainStation op via Facebook.
• Open in een nieuw scherm/tabblad TrainStation via de portal. (www.portal.pixelfederation.com/nl/trainstation/)
• Je krijgt nu in één van de twee schermen een foutmelding, dat maakt niet uit. Dat is enkel de waarschuwing dat je maar op één apparaat tegelijk mag inloggen bij TrainStation.
• Sluit het spel via Facebook.
• Ververs de pagina met het portal.
Voor de smartphone/tablet;
• Zoek bij de instellingen van je apparaat naar de app van TrainStation.
• Verwijder de opgeslagen gegevens, hierna moet je als je de app weer start opnieuw inloggen.

Nu horen je buren netjes te zijn toegevoegd of verwijder

Antonie (6 artikelen)
Laatste update: 02-02-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.