Oude spelcomputers en vintage games

Oude spelcomputers en vintage games Hoewel moderne spellen er veel beter uit zien dan de spellen van spelcomputers als de NES of de Mega Drive, hebben deze oudere game consoles bij velen toch een plekje in hun hart veroverd. Niet alleen de jeugdherinneringen die aan de oude spellen hangen, maar ook de kracht van de spellen zelf zorgen ervoor dat oude spelcomputers met de bijbehorende oude, vintage, games nog steeds in trek zijn. Voor sommige oude spellen worden zelfs bedragen betaald die hoger zijn dan welk nieuw spel dan ook!

Atari 2600

De Atari was de eerste echte spelcomputer die de markt wist te veroveren. Hoewel de Atari 2600 een zeer lage resolutie had en alle spellen in feite gespeeld werden met grote pixels, zijn er toch een aantal spellen die de moeite waard zijn. Wat te denken van Pong, het wereldbekende spel waarbij een balletje door het scherm tikt dat door de ene speler aan de linkerkant terug getikt wordt en door de andere speler aan de rechterkant? Hoe simpel het spel ook lijkt, de beleving van deze pixel airhockey is nog steeds even intens als toen het net uitkwam. Een variant van dit spel, Breakout, gaat ook nog steeds mee. Dit spel is in feite een soort Pong waarbij de tegenstander bestaat uit blokjes die weggetikt moeten worden.

Pacman en space invaders

Hoewel Pacman op de Atari minder gelukt was als de arcade versie die in de verschillende speelhallen stond, was de Ms. Pacman van Atari wel weer een interessante game. Hetzelfde geld voor Space Invaders; de arcade versie was stukken beter, maar toch maakte Atari weer alles goed met Centipede; een spel dat veel weg had van Space Invaders, maar toch een geheel eigen dimensie aan de game wist toe te voegen.

NES Nintendo Entertainment System

NES, het Nintendo Entertainment System, was een revolutie in de gaming industrie. Met een totale verkoop die uiteindelijk zo'n 60 miljoen exemplaren zou bedragen, was deze 8-bit spelcomputer vanaf de introductie in 1983 in Japan, 1985 in Amerika en 1986 in Europa, onverslaanbaar. De NES zou ook de geboorte betekenen van een andere icoon in de gaming industrie; Super Mario. Nintendo had besloten om de NES op de markt te brengen in combinatie met een tweetal spellen; duckhunt en Super Mario. Beide spellen zouden iconen op zich worden, echter Super Mario zou een dynastie van bestsellers opleveren. Wat de beste spellen voor de NES zijn? De verschillende Super Mario Bros. spellen natuurlijk! 3 verschillende games zouden uitgebracht worden van deze 2D game, waarvan de derde de meest intensieve versie is. Deze spellen zijn dusdanig goed verkocht dat de hele Super Mario Bros. trilogie voor de NES nog goed te vinden is tegen lage prijzen.

Legend of Zelda

Een van de andere games die een compleet genre wist neer te zetten was The Legend of Zelda. Deze actieve en avontuurlijke game zou net als Super Mario een blijvende kracht in het Nintendo arsenaal blijven. In tegenstelling tot de Super Mario spellen zijn van The Legend of Zelda een aantal speciale uitgaves gemaakt die deze spellen zeldzaam en duur maken. Helaas, kunnen we daar aan toevoegen.

Duck Hunt

Duck Hunt. Hij werd al even genoemd. Wie kent dit spel niet? Met het gekleurde pistool moest geschoten worden in het kleurige veld, waar verschillende eenden tevoorschijn kwamen. De karakteristieke hond zou ook niemand meer vergeten. Helaas kan dit spel niet meer gespeeld worden op een flatscreen TV; de techniek laat het niet toe om het pistool te gebruiken op een ander televisiescherm dan een oude beeldbuis. Wellicht een goede reden om de oude beeldbuis TV nog niet weg te gooien.

Ook Final Fantasy en Street Fighter zouden starten op de NES, maar pas op de SNES zouden ze echte bekendheid verwerven.

SNES Super Nintendo Entertainment System

Na de NES kwam Nintendo met een nieuwe spelcomputer, de Super Nintendo. Uitgebracht in 1990 was deze console met 16-bit een sterke verbetering van de NES. Dit moest ook wel, want Sega had inmiddels de Mega Drive uitgebracht, die ook 16-bit technologie herbergde en stukken beter was dan de NES. Met de SNES had Nintendo een antwoord, echter zou Sega dit niet zomaar laten gebeuren. Een ware console oorlog brak uit, waarbij beide fabrikanten er alles aan deden om de dominante console te worden. De ene na de andere exclusieve game kwam uit, waarbij beide fabrikanten een verschillend profiel leken te hebben. Waar de SNES zich toch meer op grappige, kleurrijke of familiegames richtte, was de Mega Drive aggresiever van aard. Het beste laat zich dit vergelijk zien in de bekendste games van beide consoles; nintendo had Super Mario, die rustig op en neer hopte door het scherm. Sega had daarentegen een bloedsnelle egel; Sonic, die niet alleen sneller was, maar er ook wat energieker uit zag.

SNES games

Op de SNES kwamen een aantal oude bekenden terug; Super Mario, Zelda, Metroid en Donkey Kong wisten allen hun weg te vinden naar de opvolger van de NES. Wellicht waren het ook deze herkenbare figuren en games die de SNES de uiteindelijke overwinning hebben bezorgd op de Mega Drive van Sega. Waren er dan geen nieuwe games voor de SNES? Jawel. Waar Super Mario World de hoogste verkoopcijfers wist te halen, was het Mario Kart die de families bij elkaar achter de spelcomputer bracht. Ook Earthworm Jim; afgeleid van een tekenfilm uit die tijd, was het spelen waard. Mortal Combat; een game die pas echt stof op deed waaien, werd uitgebracht voor de SNES. Deze game was dusdanig gewelddadig dat het uit menig huiskamer geweerd werd; een uitzondering op het familiekarakter dat de Nintendo had!

SNES Aladdin

Ook Aladdin kwam uit op de SNES. Het succes dat de game had op de Mega Drive zou echter niet geëvenaard worden; de versie van de SNES was te simpel en gewoon niet goed genoeg om het op te kunnen nemen tegen de topper die speelbaar was op de Sega. Andere games, zoals de Smurfen en de Lion King deden het daarentegen wel weer goed

Sega Mega Drive / Genesis

Na de introductie van de NES was het een tijdje stil rond de concurrentie, totdat Sega de Mega Drive uitbracht. Dit was een ongelooflijke verbetering ten opzichte van de Nintendo. Met 16-bit was het mogelijk om veel mooiere games uit te brengen dan dat Nintendo dat kon doen, Nintendo had dan ook geen andere keus dan te komen met de SNES. Onder de bekendere spellen van Sega hoorde natuurlijk Sonic. Sonic werd als het ware de Super Mario van Sega; met dit personage hoopten ze de Mega Drive aan de man te brengen. En dat lukte; miljoenen werden er van de game verkocht.

Andere bekende games die op de Mega Drive gespeeld konden worden waren Aladdin (de beter ontvangen versie van Aladdin!), Gunstar Heroes en Phantasy Star. Ondanks de kwaliteit van de Mega Drive, zou Sega de oorlog tegen Nintendo toch verliezen.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste vintage games voor de SEGA Mega DriveDe beste vintage games voor de SEGA Mega DriveMet de introductie van de NES door Nintendo was de markt voor game consoles weer opengebroken na de Amerikaanse videogam…
Playstation Classic: games, prijs en releasedatumPlaystation Classic: games, prijs en releasedatumIn december 2018 brengt Sony de Playstation Classic uit. Dit is een kleine spelcomputer die is vormgegeven op dezelfde m…
De beste vintage games voor de SNES super nintendoDe beste vintage games voor de SNES super nintendoDe Super Nintendo, of SNES, moet toch wel de beste gameconsole ooit gemaakt zijn. Op deze console zijn de games rondom S…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…

TrainStation: Buren, helpen en geholpen wordenTrainStation: Buren, helpen en geholpen wordenTrainstation, een in-browser game, is een spel ontworpen en uitgebracht door PixelFederation. Het is te spelen via een p…
Clicker Heroes: een gids voor beginnersClicker Heroes: een gids voor beginnersDat een leuke game niet altijd een grafisch of verhaaltechnisch hoogstandje hoeft te zijn, bewijst het populaire spellet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Matthew Paul Argall, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.ataritimes.com/index.php?ArticleIDX=272
  • http://www.digitaltrends.com/gaming/best-nes-games-ever/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nintendo_Entertainment_System
  • http://whatculture.com/gallery/30-classic-snes-games-you-must-play-before-you-die
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 01-11-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.