Don't starve (game): voedsel inslaan voor de winter

Don't starve (game): voedsel inslaan voor de winter In Don't starve is de winter één van de twee dodelijke seizoenen. Omdat je tijdens deze seizoenen niet veel kunt verzamelen zonder gehinderd te worden in je bezigheid kan het handig zijn om de belangrijkste zaken al bij je te hebben. Tijdens de herfst is het verzamelen van een voorraad voedsel dan ook een topprioriteit, zodat je tijdens de winter niet steeds voedsel hoeft te zoeken. Heb je geen of een te kleine voorraad, dan zal de winter een hels seizoen voor je worden en zal er een grote kans zijn dat je personage sterft.

Korte introductie tot het spel

Don't starve is een survivalspel dat ontwikkeld wordt door Klei Entertainment. Het spel werd vroegtijdig vrijgegeven op Steam (logo: inleidingsfoto), zodat de ontwikkelaars de input van de spelers konden gebruiken. Op deze manier evolueert het spel zodanig dat het aan de eisen van de gebruikers voldoet.

De herfst, de verschillende voedselbronnen

De herfst komt ook in Don't starve net voor de winter. In dit seizoen zul je de meeste van je voorbereidingen voor de winter moeten treffen. Het voordeel van de herfst is dat de omgeving dan erg overlevingsvriendelijk is en dat er heel wat voedselbronnen aanwezig zijn.

Groenten en fruit

Bessen en wortels

Bessen en wortels zijn overal in het landschap te vinden. Deze voedselbronnen zijn het makkelijkst te raadplegen, omdat er geen voorbereiding nodig is. Probeer in het begin van het spel zoveel mogelijk van de map te verkennen en onthoud waar veel bessenstruiken aanwezig zijn. Probeer deze gebieden elke vier à vijf dagen te bezoeken om de bessen te oogsten. In tegenstelling tot bessen, die een vaste oogstplaats hebben, groeien wortels op willekeurige plaatsen. Eens je een wortel uit de grond hebt getrokken zal deze niet meer teruggroeien. Het vinden van wortels hangt dus meer af van geluk.

Boerderij

Je kunt ook een boerderij beginnen. Hiervoor moet je eerst enkele basic of improved farms bouwen. Deze farms kun je terugvinden in het onderdeel voedsel van je bouwmenu. Het verschil tussen deze twee farms is de groeisnelheid van de gewassen. Gewassen die geplant worden in een improved farm groeien tweemaal zo snel als gewassen die geplant worden in een basic farm. Om een gewas te laten groeien moet je eerst enkele zaadjes verzamelen. Deze kun je op willekeurige plaatsen op de grond terugvinden. Ze zijn in grote hoeveelheden aanwezig, dus het zou geen probleem moeten zijn om deze te vinden. Nadat je een zaadje hebt gevonden volstaat het om het zaadje in de farm te planten. Vanaf dan moet je gewoon geduld uitoefenen, totdat je merkt dat het gewas volgroeid is. Het oogsten van een farm doe je door er gewoon op te klikken.

Vlees

Vlees kan op verschillende manieren worden verzameld. De eerste en makkelijkste methode is het plaatsen van vallen (Engels: trap). Deze vallen moeten eerst gemaakt worden en kunnen gevonden worden onder het onderdeel survival in je bouwmenu. Een goede locatie om een val te plaatsen is naast een konijnenhol. Probeer om dagelijks de geplaatste vallen te bekijken, vaak zal er een konijn in de val gelopen zijn. Het konijn kan hierna gedood worden en het vlees kan worden gegeten.

Een tweede manier om aan vlees te raken is het bouwen van varkenshuizen (Engels: pig house). Deze kunnen worden gevonden in het structures onderdeel van je bouwmenu. Een varkenshuis zal een varken doen verschijnen, waarna dit varken kan worden gedood voor zijn vlees. Varkens hebben nog andere doeleinden, zoals de productie van mest en het bieden van bescherming, maar deze vallen buiten het thema van deze handleiding. Indien je een varken hebt gedood en het huisje laat staan, zal er na vier dagen een nieuw varken worden gecreëerd. Een laatste manier om aan vlees te raken is het doden van monsters, maar omdat monstervlees giftig is zul je levens en geestelijke gezondheid verliezen als je dit vlees consumeert.

Handige voorwerpen

Om je voedsel te bewaren zonder dat het begint te rotten heb je enkele voorwerpen nodig. Het eerste en belangrijkste voorwerp is de koelkast. In Don't starve wordt deze de 'ice box' genoemd. Je kan deze ice box terugvinden in het food-onderdeel van je bouwmenu. Zonder koelkast zul je erg veel problemen hebben met het bewaren van je voedsel, omdat de meeste etenswaren erg snel slecht worden in Don't starve. In een koelkast blijft al het voedsel dubbel zo lang goed. Je kunt negen verschillende soorten voedsel bewaren in de koelkast, zodat er voldoende ruimte is voor een variëteit aan voedsel.

Een tweede erg belangrijk voorwerp is een droogrek. In Don't starve wordt dit het drying rack genoemd. Dit is ook terug te vinden in het food-onderdeel van je bouwmenu. Een droogrek kan gebruikt worden om vleesproducten te drogen, waardoor deze meer dan drie keer langer goed blijven. Ook heeft gedroogd vlees vaak een hogere voedingswaarde, krijg je meer levens en krijg je ook meer geestelijke gezondheid bij dan indien je het vlees gekookt of rauw zou eten. Een laatste erg belangrijke voorwerp is de kookpot, in Don't starve wordt deze de crock pot genoemd. Deze vind je ook terug in het voedsel-onderdeel van je bouwmenu. In de crockpot kunnen vier verschillende voedselwaren worden geplaatst, waarna deze wordt afgesloten. De crockpot zal dan het voedsel beginnen te koken en na enkele seconden/minuten zul je een maaltijd uit de pot kunnen halen. Deze maaltijd heeft vaak een hogere voedingswaarde dan de aparte ingrediënten samen.

Hou er rekening mee dat het verzamelen van voedsel niet je enige voorbereiding voor de winter hoort te zijn, er zijn namelijk nog meer belangrijke zaken. Indien je echter al een mooie voorraad voedsel hebt, zullen je overlevingskansen wel sterk stijgen.
© 2016 - 2024 Herat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Don't starve, doel en moeilijkheden van de gameDon't starve, doel en moeilijkheden van de gameDon't starve is een game die ontwikkeld wordt door Klei Entertainment. Het spel is vooral bekend door zijn moeilijkheids…
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
Cheats, hints, eastereggsCheats, hints, eastereggsCheats, hints en eastereggs (codes) zijn er voor bijna alle soorten games (spelletjes). Wat kun je met cheats, easteregg…
Parelli: The Sideways Game met paardenParelli: The Sideways Game met paardenBij dit spel leer je het paard bewegen op een manier die niet natuurlijk is. Heb jij ooit een vluchtend paard gezien dat…

Hoe behaal je een plek in de top 10 in Slither.io?Hoe behaal je een plek in de top 10 in Slither.io?Slither.io is een game die je speelt tegen andere mensen. Het is de opvolger van Agar.io en je kunt het spelen op je mob…
EVE online, een inleiding tot het spelEVE online, een inleiding tot het spelEVE online is één van de oudste MMORPG's (massive multiplayer online role playing game) op de markt. Het spel werd ontwi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: steam
  • http://dont-starve-game.wikia.com/
Herat (17 artikelen)
Laatste update: 17-04-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.