Gevaar en overlast door Pokémon GO, een PokéStop of Gym

Met de komst van de Pokémon GO is Pokémon weer razend populair. Maar of iedereen blij is met de komst van de applicatie is maar de vraag. Het spel van Nintendo en Niantic levert op diverse plaatsen in de openbare ruimte gevaarlijke situaties en overlast op. Ook hebben mensen overlast in hun privédomein van de spelers. Hoe ga je om met gevaarlijke situaties en wat moet je doen als je huis, tuin of oprit een rol speelt in het spel? Je kunt ze in de zomer van 2016 in Nederland en een groot deel van de rest van de wereld niet ontwijken: mensen die op het scherm van hun smartphone staren, op zoek naar een Pokémon. Heel veel gebruikers ontlenen veel plezier aan het spelen van het spel. Echter lopen gebruikers overal rond in de openbare ruimte en veroorzaken soms overlast en gevaarlijke situaties. Zo hebben ProRail en Veilig Verkeer Nederland officieel gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties en is er een overval gepleegd met behulp van het spel.

Doel van het spel Pokémon GO

Heel kort samengevat is het doel van Pokémon GO om alle 150 Pokémons te vangen. Dit kan op diverse manieren. De Pokémon GO-applicatie van zomer 2016 nodigt de spelers (Pokémontrainers) uit om de straat op te gaan en via een applicatie op de openbare weg te zoeken naar Pokémons en deze te vangen. De speler kijkt dus op het scherm van zijn smartphone die een aantal spelelementen projecteert op de daadwerkelijke openbare weg. Dit wordt Augmented Reality genoemd of toegevoegde realiteit.

Het Pokémon GO-spel kent diverse elementen. Om een Pokémon te vangen moet je bijvoorbeeld zogenaamde Pokéballs hebben. Die kun je weer via verschillende manieren verkrijgen, zoals via een PokéStop. Een andere manier om aan Pokémons te komen is via Poké Eggs. Zo zijn er tal van accessoires en spelletjes in het spel.

Pokéballs

Met Pokéballs kun je de Pokémons vangen. De Pokémontrainer gooit via zijn smartphone een Pokéball naar een gevonden Pokémon. Als dit goed gaat wordt de Pokémon in de bal gevangen. Je hebt een beperkt aantal ballen tot je beschikking dus het is de bedoeling dat je nieuwe en meerdere ballen weet te verkrijgen. Er zijn diverse Pokéballs waarmee je verschillende Pokémons kunt vangen. Je verkrijgt de Pokéballs onder andere via een PokéStop.

PokéStop

Een PokéStop is een verzamelpunt om diverse accessoires van het spel te verkrijgen. Dit verzamelpunt is in de openbare ruimte, een oud gebouw, een parkeerplaats of bijvoorbeeld een begraafplaats. In Oss is zelfs een monument van Dodenherdeking een PokéStop. In een PokéStop kan je voornamelijk Pokéballs winnen, maar je kunt ook andere spullen verkrijgen, zoals Potions, Super Potions, Revives, Great Balls, Poké Eggs, Incense en Razz Berry’s. Voor meer uitleg hierover zijn er diverse websites en artikelen beschikbaar.

De stop werkt als volgt: de speler loopt naar een PokéStop toe en ziet op de smartphone dat de bovenkant van de PokéStop verandert in een Pokéball. De speler tikt hier op en er verschijnt een blauwe cirkel. Door over de cirkel heen te vegen gaat hij draaien en komen er accessoires uit. Daarna verandert de PokéStop-cirkel van kleur. Zodra deze weer blauw wordt, kan de speler nog een keer draaien. Men kan dus niet oneindig achter elkaar een Stop gebruiken en zal af en toe moeten wachten. De mogelijkheid om bij een Stop diverse spullen te verkrijgen in combinatie met de wachttijd kan er voor zorgen dat een PokéStop een waar verzamelpunt wordt van spelers van Pokémon GO.

Gym

Vanaf het vijfde level kunnen de Pokétrainers zogenaamde Gyms bezoeken. Ook dit zijn meestal historische gebouwen en andere grote locaties, zoals een centrale begraafplaats in Tilburg, het Centraal Station in Amsterdam of de Willebrordkerk in 's-Hertogenbosch. Zodra een speler dit level heeft bereikt kan er gekozen worden voor een team: blauw, rood of geel. De Gyms behoren tot één van deze teams toe en zijn hierdoor te herkennen aan de kleur.

In een Gym kan een speler 'vechten' tegen een andere speler. Bijvoorbeeld van een ander team (voor het eigendom van de Gym) of tegen het eigen team om de Pokémon sterker te maken. Elke Gym kan groter worden. Hoe hoger het level van een Gym, hoe meer Pokémon uit het overeenkomstige team er geplaatst kunnen worden.

Overlast en gevaarlijke situaties in het openbaar

De Pokémons, PokéStops en Gyms worden weergeven op de smartphone. Dat is de reden dat mensen daar tijdens dit spel voortdurend op zitten te kijken. Dit is op zichzelf al gevaarlijk omdat het spel zich afspeelt in de openbare ruimte. In de openbare ruimte is het belangrijk dat men voor de eigen veiligheid oplet wat er in de omgeving gebeurt.

Zowel in het verkeer als bij het spoor zijn er in Nederland meldingen gemaakt van gevaarlijke situaties rond de Pokémontrainers. Zo zijn er op een spoorbrug spelers gesignaleerd. Ook zijn er spelers dicht bij het spoor gezien. ProRail heeft inmiddels met de makers van het spel contact opgenomen om te kijken of hier iets aan gedaan kan worden zodat de situatie veiliger wordt. Dat betekent dat ProRail hoopt dat Pokémon zich niet meer op of langs het spoor laat zien. Mocht je als speler in de buurt van het spoor of een snelweg belanden, bedenk dan dat veiligheid altijd voorop gaat.

Ook verkeersdeelnemers die zich blind staren op hun telefoonscherm lopen vanzelfsprekend levensgevaar. Dit is natuurlijk al zo met sms'en of chatten via diverse apps. Met een spel als Pokémon GO is er een extra afleiding op de smartphone voor weggebruikers. Zo zijn er automobilisten aan de kant gezet vanwege vreemd rijgedrag die Pokémon GO bleken te spelen. Veilig verkeer Nederland (VVN) denkt dat door het spel het aantal verkeersdoden gaat toenemen.

In het buitenland zijn er ook andere gevaarlijke situaties mogelijk waar je niet zo snel aan denkt. Zo is er in Bosnië actief gewaarschuwd voor het zoeken naar Pokémons in gebieden waar explosieven liggen. Pokémonspelers begeven zich dus zelfs in de buurt van mijnenvelden.

Zorg er te allen tijde voor dat je verantwoord met het spel bezig bent en vooral je aandacht laat uitgaan naar je eigen veiligheid boven het spelen van het spel.

Overval

Een andere mogelijke onveiligheid is dat overvallers gebruik maken van de onoplettendheid van de spelers. In O’Fallen in de Amerikaanse staat Missouri is een dergelijke overval gerapporteerd. Vier personen in een zwarte BMW nabij een afgelegen parkeerplaats hebben via de Pokémon GO-app andere spelers gelokt om Pokémons te komen vangen. Daar hebben de vier personen met wapens de verschillende, niet-oplettende Pokémon GO-spelers overvallen.

Overlast rondom je bedrijf, huis of tuin: een verzoek doen om een PokéStop of Gym te verwijderen

Zoals diverse keren aangegeven worden de Pokémontrainers via het spel gestuurd naar allerlei vreemde plekken in de openbare ruimte of in de buurt van privébezit. Van begraafplaatsen, ziekenhuizen, schoolgebouwen tot moskeeën en treinstations. Dit kan allerlei positieve sociale situaties opleveren. Mensen raken bijvoorbeeld met elkaar in contact daar waar dit eerder niet gebeurt. Bij de Effenaar in Eindhoven hebben ze via Twitter bekendgemaakt dat zij een PokéStop zijn, juist om mensen te lokken.

Echter zitten niet alle ondernemers en eigenaren te wachten op een PokéStop of Gym in de directe omgeving. Het moge duidelijk zijn dat dit ook behoorlijke overlast kan opleveren. Het huisvesten van een PokéStop of Gym kan vreemde en ongewenste bezoekers naar je huis of tuin lokken en je privacy aantasten. Gelukkig is hier iets aan te doen.

Hoe kun je een verzoek doen om een Pokéstop of gym te verwijderen?

Om te zorgen dat er een PokéStop of Gym wordt verwijderd kun je een verzoek indienen bij de maker van het spel. Dit kan via het spel zelf of via een formulier dat Niantic op haar website aanbiedt. Dit formulier vul je in en Niantic zal dit verzoek voor je behandelen.

Een andere optie is om via de app een verzoek te doen. Dit kan door het volgen van de volgende stappen:
 1. Tik op de Poké Ball aan de onderkant van het scherm
 2. Tik op 'Settings'
 3. Tik op 'Report High-Priority Issue
 4. Klik op 'Yes' om de app te verlaten en het verzoek te kunnen doen
 5. Klik op 'Report an issue with a Gym or PokéStop', en
 6. Vul alle gevraagde informatie in.

Voorheen was het mogelijk om te verzoeken om een Pokéstop of Gym toe te voegen. Door het hoog aantal verzoeken (en misbruik hierbij) is de mogelijkheid in augustus 2016 stopgezet. De spelmakers overwegen tegelijkertijd om het actief toevoegen van Pokéstops of Gyms voor bedrijven tegen betaling uit te voeren.
© 2016 - 2023 Maurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pokémon GO – Smartphonespel met gevaren en overlastPokémon GO – Smartphonespel met gevaren en overlastDe Pokémonfiguren waren een hype in de jaren negentig en in 2016 vindt een opleving van de populariteit plaats. Het is t…
Pokémon GO: evoluties in de tweede generatie (Gen 2)Pokémon GO: evoluties in de tweede generatie (Gen 2)De app Pokémon GO zoals deze in juli 2016 gelanceerd werd bevat enkel Pokémon uit de eerste generatie. Veel fans zullen…
Pokémon Go: hoe kom je aan meer Pokéballs?Pokémon Go: hoe kom je aan meer Pokéballs?Pokémon Go is een verslavend spel voor de mobiele telefoon, waarin de speler de wijde wereld in moet gaan om Pokémon te…

Pokémon GO: eieren uitbroeden en veel voorkomende problemenPokémon GO: eieren uitbroeden en veel voorkomende problemenIn Pokémon GO krijg je niet alleen nieuwe Pokémon door deze te vangen maar ook door het in een incubator uitbroeden van…
Pokémon Go: hoe kun je aanvallen in een Pokégym?Pokémon Go: hoe kun je aanvallen in een Pokégym?Pokémon Go is een app die gespeeld kan worden op je mobiele telefoon. Om het spel daadwerkelijk te spelen, is het de bed…
Bronnen en referenties
 • http://nos.nl/artikel/2117240-pokemon-in-je-achtertuin-zo-worden-ze-in-het-spel-geplaatst.html
 • https://www.prorail.nl/nieuws/pok-mon-niet-op-het-spoor
 • http://www.omroepbrabant.nl/?news/2519911023/Van+kerkhof+tot+moskee+dit+zijn+de+gekste+Pok%C3%A9mon+Go+Pok%C3%A9stops+in+Brabant.aspx
 • http://www.omroepwest.nl/nieuws/3193938/Veilig-Verkeer-Nederland-voorspelt-meer-verkeersdoden-door-Pokemon-Go
 • http://www.apparata.nl/nieuws/bizar-gewapende-overval-door-middel-van-pokemon-go-18963
 • https://www.facebook.com/180316078675503/photos/a.262124017161375.70607.180316078675503/1272368709470229/?type=3&theater
 • http://www.eurogamer.nl/articles/2016-07-13-pokemon-go-potions-revives-eggs-pokeballs-masterballs-en-meer-items-vinden
 • http://www.imore.com/help-pokemon-go-made-my-house-gym-or-pokestop
 • https://support.pokemongo.nianticlabs.com/hc/en-us/requests/new?ticket_form_id=319928
 • http://nos.nl/op3/artikel/2116125-misschien-heb-jij-wel-een-pokemon-in-je-achtertuin.html
 • http://www.iculture.nl/gids/pokemon-go-gevorderden-gids-uitleg/
 • http://www.iculture.nl/gids/pokemon-go-beginnersgids/#pokestops
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Toegevoegde_realiteit
 • http://nl.ign.com/pokemon-go-iphone/90542/news/pokemon-go-je-kunt-pokemon-gyms-en-stops-aanvragen-bij-niant
 • http://www.nu.nl/opmerkelijk/4295752/pokemonjagers-bosnie-gewaarschuwd-mijnenveld.html
 • https://www.androidplanet.nl/nieuws/pokemon-go-pokestops/
 • http://heavy.com/games/2016/08/how-to-request-add-new-gym-pokestop-in-pokemon-go-pokemongo-stop-submission-form-requirements/
 • https://www.androidplanet.nl/nieuws/pokemon-go-pokestops/
Maurelius (32 artikelen)
Laatste update: 15-08-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.