Xbox One of Xbox One S kopen: Wat zijn de verschillen?

Xbox One of Xbox One S kopen: Wat zijn de verschillen? De E3, de Electronic Entertainment Expo, is een groot gamingevenement waarbij presentaties worden gegeven door bedrijven uit de industrie. In juni 2016 werd tijdens de E3 door Microsoft een vernieuwde versie van de Xbox One aangekondigd, genaamd de Xbox One S. Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee consoles op het gebied van onder andere prijs en hardware die de aankoopbeslissing kunnen beïnvloeden.

Design

De eerste verandering die opvalt is te zien aan het design van de Xbox One S. De Xbox One S is wit gekleurd en heeft een matte afwerking, in tegenstelling tot de glanzende, zwarte Xbox One. Bovendien is deze upgrade 40% kleiner dan de originele Xbox One. De Xbox One is een groot apparaat en de verkleining bij de Xbox One S is dus duidelijk zichtbaar en maakt het apparaat wat compacter. De Xbox One kon alleen horizontaal worden neergezet, omdat het problemen zou opleveren met de disc-drive. De Xbox One S heeft dit probleem echter niet en kan met een standaard verticaal worden neergezet.

Versies en prijzen

De Xbox One S wordt geleverd in varianten van 500GB, 1TB en 2TB en heeft daardoor wat meer opties dan de 500GB Xbox One. Wel liggen de prijzen van de Xbox One S hoger dan de voorganger. Zo is de 500GB versie tijdens de launch in 2016 geprijsd voor 300 euro, de 1TB voor 350 euro en de 2 TB voor 400 euro. De 2TB versie is te koop vanaf augustus 2016, de Xbox One S met de overige opslagcapaciteiten zijn later in 2016 verkrijgbaar.

Aansluiting en poorten

De Xbox One S heeft een ingebouwde adapter en kan daardoor met slechts een stroomkabel worden aangesloten. De Xbox One had een adapter aan de stroomkabel zitten en opnieuw zorgt dit ervoor dat de Xbox One S minder ruimte inneemt dan zijn voorganger. Op het gebied van poorten is de Xbox One S grotendeels gelijk aan de Xbox One. Een opvallende poort die mist is de aansluiting voor een Kinect camera. Met de Kinect camera van Microsoft kunnen spellen met bewegingsdetectie worden gespeeld. Voor gebruik van de Kinect moet er nu een speciale adapter los worden bijgekocht.

Controller

Ook de controller heeft een update gekregen voor de Xbox One S. Allereerst is deze compleet wit gekleurd in tegenstelling tot de zwarte Xbox One controllers en heeft de controller een wat strakkere afwerking gekregen. Naast deze vernieuwing op het gebied van design, is ook de functionaliteit van de controller wat verbeterd. Zo is het draadloze bereik van de controller verdubbeld en kan de controller via Bluetooth nu ook worden aangesloten op onder andere Windowscomputers en -tablets.

Hardwareverbeteringen: HDR en 4K

High Dynamic Range-technologie is een toevoeging op de Xbox One S wat moet zorgen voor sterkere kleuren en dieper contrast in de beeldkwaliteit. Dit zal met name zichtbaar zijn in diepere zwartkleuren en helderdere wittinten. De High Dynamic Range-techniek werkt echter alleen op games die het ondersteunen en de eerste games met deze techniek worden pas eind 2016 uitgebracht. Bovendien moet je televisie HDR ondersteunen om deze techniek te kunnen gebruiken.

Ook maakt de Xbox One S het mogelijk content af te spelen in 4K. Streamingapplicaties zoals Netflix en 4K Blu-rays kunnen zodoende films en series afspelen in deze resolutie. Een 4K-resolutie heeft viermaal zoveel pixels als de gangbare full HD-resolutie en steeds meer televisies worden met deze 4K-resolutie uitgerust. Echter, de Xbox One S is gericht op het afspelen van films en series in 4K, maar nog niet op het spelen van games in 4K. Zo kunnen games in full HD wel worden opgeschaald naar 4K, maar zijn er geen games oorspronkelijk van 4K-kwaliteit. Opnieuw geldt ook hiervoor dat de televisie 4K moet ondersteunen om van deze techniek gebruik te kunnen maken.

Software

Alle Xbox One-spellen en -applicaties zijn speelbaar op zowel de Xbox One als Xbox One S.

Xbox One of Xbox One S kopen

De Xbox One S komt dus met een groot aantal verbeteringen, maar er zijn geen grote veranderingen die de game-ervaring erg significant veranderen. De aankoopbeslissing zal daardoor een persoonlijke afweging zijn van de voordelen tegenover de hogere adviesprijs. Mocht je een 4K- en HDR-televisie in bezit hebben of binnenkort willen aanschaffen, dan is de Xbox One S waarschijnlijk de meest geschikte aankoop. In overige gevallen zal de Xbox One ook al aan je eisen kunnen voldoen.
© 2016 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
XboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfXboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfOm je voortgang in verschillende games op de XboX One op te slaan heb je voldoende geheugen nodig. Als je veel verschill…
Xbox 360 spellen downloaden en brandenXbox 360 spellen downloaden en brandenJe hebt een Xbox 360 of je wilt er een aanschaffen. Daarna wil je er spellen voor downloaden en branden, maar weet je ni…
Introductie van de Kinect camera voor de Xbox 360Introductie van de Kinect camera voor de Xbox 360Microsoft introduceerde najaar 2010 de Kinect camera voor de spelcomputer Xbox 360. Met deze Kinect camera krijgt de geb…

Overwatch: een game waarin held tegen held strijdtOverwatch: een game waarin held tegen held strijdtOverwatch is een game met een spelersaantal dat de vijftien miljoen spelers overschrijdt. Het spel is uitgekomen in mei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: InspiredImages, Pixabay
  • http://www.xbox.com/en-US/xbox-one
  • http://www.xbox.com/en-US/xbox-one-s
Toms (32 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.