Overwatch: een game waarin held tegen held strijdt
Overwatch is een game met een spelersaantal dat de vijftien miljoen spelers overschrijdt. Het spel is uitgekomen in mei 2016 voor PC, Xbox One en de Playstation 4. Het is de eerste nieuwe spellenreeks in zeventien jaar die uitgegeven en ontwikkeld is door de spellengigant Blizzard. Gamers zullen Blizzard kennen van bekende game-reeksen zoals Warcraft en Starcraft. Overwatch is een game waarbij het verhaal de speler niet in de weg staat, er vele helden zijn om te spelen en een aantal spelmodi de variatie vergroten om de gamer zich niet te laten vervelen.
Het concept van Overwatch
Overwatch is een zogenaamde
First Person Shooter (FPS) waarbij de speler in de huid kruipt van één van de 22
heroes. Deze personages strijden in teams van zes tegen zes om een bepaald doel te behalen, dat bepaald wordt door de kaart waarop men speelt. De game heeft een focus op het online element, daardoor bestaat het aanbod voor offline spelers alleen uit oefenpotjes tegen zogenaamde 'bots'. Overwatch is daardoor geen game die men speelt voor een sterk ontwikkeld
single player-element.
Geen verhaal?
Bijzonder aan Overwatch is dat het spel weinig moeite doet om het verhaal tijdens het spelen uit te leggen. Het enige dat de speler in het spel te weten komt over het verhaal is via referenties (in de vorm van graffiti, posters, interacties van personage en andere vormen) die men in de verschillende
maps kan vinden. Het spel richt zich als gevolg op de online actie, zonder dat het verhaal daar in de weg staat. Echter: buiten de game om heeft spelontwikkelaar Blizzard artikelen gepubliceerd over het verhaal van Overwatch en de achtergronden van de helden, waardoor een speler zich alsnog kan inlezen in de wereld van Overwatch.
De setting van Overwatch
Overwatch speelt zich zestig jaar in de toekomst af op een parallelle versie van de aarde. Het achtergrondverhaal begint desalniettemin dertig jaar eerder van de fictieve tijd van het spel. Toen richtte de organisatie
Earth's United Nations de groep Overwatch op. Dit team is een verbond van helden dat verantwoordelijk was voor het beëindigen van de zogeheten
Omnic Crisis: een gevaarlijke situatie waarbij robots in opstand kwamen tegen de mensen. Door die verdienste genoot Overwatch wereldwijd aanzien. Het waren de hoogtijdagen van Overwatch, maar spoedig zou blijken dat ze van beperkte duur waren. Interne spanningen resulteerden namelijk in de moord van een aantal Overwatch-leden en na dertig jaar was de groep tenietgedaan. Door een grote toename van spanningen tussen Omnics en mensen én meerdere terroristische aanslagen, kwam daar weer verandering in. Winston, een oud lid van Overwatch, keerde het team niet de rug toe en hij initieerde het protocol dat alle oud-agenten van Overwatch terug in dienst riep. Dit is de periode waar de speler van het spel zich in bevindt. Er wordt echter niet uitgelegd waarom twee teams van zes Overwatch-leden tegen elkaar strijden. Wederom geldt: het verhaal komt het spel niet in de weg.
De classes
Ieder personage in Overwatch behoort tot één van de vier
classes, rollen die grofweg aangeven wat er van het personage en de speler verwacht wordt binnen het team.
Offense
Deze
class kenmerkt zich door de mobiliteit van de personages, de vaak grote aanvalskracht, of een combinatie hiervan. Personages die onder deze class vallen zijn: McCree, Genji, Pharah, Soldier: 76 en Tracer.
Defense
De personages die behoren tot de
Defense specialiseren zich in het vasthouden van de linies en het beperken van de mobiliteit van de vijand. Defense heroes zijn: Bastion, Hanzo, Junkrat, Mei, Torbjörn en Widowmaker.
Support
Helden van de
support class richten zich op het genezen en/of ondersteunen van hun teamgenoten. Zij gelden als de kwetsbaarste
heroes. Maar, volgens vele spelers is het de belangrijkste class, aangezien zij de middelen bezitten om het team te in leven te houden. De helden van deze class zijn: Mercy, Lúcio, Symmetra, Ana en Zenyatta.
Tank
Deze helden richten zich op het beschermen van hun teamgenoten. Zij hebben een grotere poel aan
hitpoints dan andere helden (dat betekent dat ze veel moeilijker te doden zijn dan de rest). Vaak staan zij vooraan het team om de klappen op te vangen, zodat de rest de inspanning van de vijand overleeft. Tanks zijn: Reinhard, D.va, Roadhogg, Zarya en Winston.
Overwatch: de spelmodi
De speler heeft de mogelijkheid om in de wereldwijde competitie of voor spek en bonen te spelen. Daarbij geeft Overwatch de keuze uit een aantal spelmodi.
Payload
Het aanvallende team probeert een lading vooruit te duwen naar het eindpunt, terwijl het andere team dit probeert te verhinderen. Er zijn meerdere checkpoints waarover de lading heen moet gaan, voordat uiteindelijk het eindpunt behaald kan worden. De aanvallers verliezen als ze de lading niet binnen de tijd bij de finish krijgen, maar voor ieder checkpoint krijgen ze extra tijd toegekend.
King of the Hill
In deze modus draait het erom om één punt op de kaart te bezetten en die niet te verliezen aan de vijand. Degene die het eerst de score van 100 bereikt, wint de wedstrijd. Spelers kunnen pas bezit nemen van het punt zodra iedere tegenstander van het punt verwijderd is.
Brawl
Brawl is een wekelijkse variant van de bovenstaande modi of een geheel nieuwe mode die maar tijdelijk beschikbaar is. Dit kan variëren van een spelmodus waarin men uit slechts enkele helden kan kiezen, tot een modus waarin men een voetbalwedstrijd speelt met één van de helden.
De pers en Blizzard over Overwatch
Volgens de site metacritic.com, stond Overwatch bij de professionele recensenten in augustus 2016 op een 91 van de 100: een goede score. Desondanks lijken recensenten en spelers het er wel mee over eens te zijn dat de game soms weinig te bieden heeft qua diversiteit. Ontwikkelaar Blizzard heeft echter laten weten dat ze het spel zullen voorzien van gratis toevoegingen. Zo heeft Blizzard updates uitgebracht die inspelen op de actualiteiten. Zo bestaat er bijvoorbeeld een update die de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016 met Overwatch verbonden heeft.