MOBA games League of Legends versus Dota 2

MOBA games League of Legends versus Dota 2 Het MOBA game genre is in 2018 een van de meest gespeelde en populairste game genres ter wereld. League of Legends en Dota 2 waren in 2018 de twee meest gespeelde MOBA games met tientallen miljoenen maandelijkse spelers. Fans van deze games voeren dagelijks felle discussies over welk van de twee de beste is. Andere concurrenten, zoals Heroes of the Storm en Smite worden hierin vaak, tot grote frustratie van de spelers, ver achterwege gelaten.

Inhoud


Wat zijn MOBA games?

Spellen zoals League of Legends en Dota 2 worden MOBA games genoemd. MOBA staat voor 'Multiplayer Online Battle Arena'.
De meeste MOBA games bestaan uit twee teams van ieder zo'n vijf spelers. Het zijn online spellen met als doel het vernietigen van de basis van de tegenstanders. Beide teams hebben een basis, omringd door andere gebouwen die vernietigd moeten worden om de basis te kunnen bereiken. Iedere speler bestuurt één personage. In de meeste MOBA games kunnen spelers kiezen uit verschillende personages met ieder unieke kenmerken en vaardigheden. Met behulp van zwakkere, door de computer bestuurde units, kunnen deze spelers vooruit bewegen en de gebouwen vernietigen. Spelers kunnen gedood worden, maar komen na een bepaalde wachttijd weer tot leven. Met het doden van tegenstanders, units en het vernietigen van gebouwen, verdien je geld. Hiermee kun je vervolgens betere wapens kopen die je gebruikt om het spel te winnen. De spelers worden steeds sterker naarmate het spel zich verder ontwikkelt.

League of Legends

Dit in 2009 door Riot Games uitgebrachte spel, League of Legends (LoL), was in 2017 de meest gespeelde MOBA-game, met meer dan honderd miljoen actieve, maandelijkse spelers. In League of Legends kun je als speler kiezen uit meer dan honderd personages, ieder met verschillende unieke kenmerken. Er zijn verschillende 'Leagues', oftewel ranken die je kunt behalen. Je begint in Bronze en kunt vervolgens door Silver, Gold, Platinum, Diamond, Master en Challenger klimmen. Het spel is gratis te downloaden op Leagueoflegends.com en te spelen op Windows en Mac OS. De leeftijdsklasse van het spel is 'Teen', dus vanaf 13 jaar.

Dota 2

'Defense of the Ancients', oftewel Dota 2, is in juli 2013 door Valve Corporation uitgebracht als vervolg op deel 1. Dota 2 had in 2017 zo'n dertig miljoen actieve spelers per maand, en is daarmee ook een van de meest gespeelde MOBA's ter wereld. Dota wordt vaak gezien als de grootste concurrent van League of Legends. Ook dit spel heeft meer dan honderd verschillende personages met ieder unieke kenmerken. Het wordt gespeeld door twee teams van ieder vijf spelers, en net zoals in League of Legends is het de bedoeling dat je de basis van de tegenstanders vernietigt. Dota 2 is ook gratis te spelen en kan gedownload worden via Steam. Het is te spelen op Windows, Mac OS en Linux.

Overeenkomsten en verschillen

Naast het feit dat League of Legends en Dota 2 beide MOBA games zijn, kun je gemakkelijk vele andere overeenkomsten herkennen. Zo bestaan beide spellen uit twee teams van ieder vijf spelers, met als doel het vernietigen van de basis van het andere team. Ook kun je bij zowel League of Legends als Dota 2 kiezen uit verschillende unieke personages die tijdens het spel ondersteund worden door zwakkere units. Beide spellen hebben officiële toernooien, waarin miljoenen euro's te winnen zijn. Dota 2 heeft in 2016 echter veel meer prijzengeld weggegeven, namelijk zo'n 18 miljoen euro. Het grootste verschil tussen de twee games is de moeilijkheidsgraad. Dota 2 wordt door de spelers als zeer moeilijk gezien terwijl League of Legends als gemakkelijk ervaren wordt. Een ander verschil is dat in Dota 2 ieder personage direct beschikbaar is en in League of Legends niet.

Beoordelingen

League of Legends

De critici van Metacritic geven het spel in 2018 een positieve score van 78/100, terwijl de gebruikers van deze site het spel een relatief lage score van 55/100 geven. De positief beoordeelde kenmerken van het spel waren vooral het feit dat het gratis te spelen is en dat het spel in de meeste gevallen zonder problemen werkt en soepel speelt. Wat vooral als negatief werd ervaren is de online gemeenschap van het spel. Negatieve opmerkingen in de chat kunnen bijvoorbeeld vervelend zijn voor zowel beginnende als ervaren spelers.

Dota 2

Over het algemeen krijgt Dota 2 op Metacritic in 2018 een hogere score dan League of Legends, namelijk 90/100 van critici en 65/100 van gebruikers van de site. Dota 2 wordt door vele spelers gezien als een serieuzere versie van League of Legends. Ook Dota 2 krijgt veel positieve opmerkingen over het feit dat het spel gratis te spelen is. Daarnaast word het strategische aspect van het spel zeer positief beoordeeld. Wel klagen zeer veel spelers over de moeilijkheidsgraad van het spel. Het kost beginners veel tijd en moeite om het spel te leren, wat vaak als vervelend ervaren wordt.

Andere MOBA games

Naast League of Legends en Dota 2 zijn er ook nog veel andere MOBA games. De meeste hiervan hebben een soortgelijke opbouw, enkele voorbeelden zijn:
 • Smite
 • Heroes of the Storm
 • Battleborn
 • Paragon
 • Heroes of Newerth
 • Strife
© 2016 - 2024 Muhren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lootboxen: virtuele schatkisten in online gamesLootboxen: virtuele schatkisten in online gamesDiverse games waaronder FIFA18, Dota 2 en Rocket League bieden lootboxen aan. Dit zijn een soort virtuele schatkisten di…
Professioneel gamer: games spelen voor je werkEen professioneel gamer is iemand die voor zijn (of haar) beroep games speelt. Wereldwijd zijn er toernooien waar je aan…
Zylom: online spelletjes spelenZylom: online spelletjes spelenZylom is een Nederlandse website waar je online spelletjes kunt spelen en (meestal tegen betaling) downloaden.
Nintendo spellen downloaden en de wetNintendo spellen downloaden en de wetNintendo spel downloaden en de wet hierop: Nintendo is een populaire spelcomputer. We onderscheiden de DS, de DSI en de…

Pokémon GO: zo kun je Ditto vangenPokémon GO: zo kun je Ditto vangenWil je je Pokédex helemaal compleet maken dan moet je sinds november 2016 ook een Ditto gevangen hebben. Over de aanwezi…
XboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfXboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfOm je voortgang in verschillende games op de XboX One op te slaan heb je voldoende geheugen nodig. Als je veel verschill…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jakob Wells, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • http://www.riftherald.com/2016/9/13/12865314/monthly-lol-players-2016-active-worldwide
 • https://www.reddit.com/r/DotA2/comments/4nq2ix/dota_2_now_has_over_13_million_active_monthly/?st=ix1lvlc3&sh=0de50f01
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Multiplayer_online_battle_arena
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Multiplayer_online_battle_arena
 • https://www.gameninfo.nl/publiek/wat-is-gamen-/soorten-games-en-voorbeelden
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Entertainment_Software_Rating_Board
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/League_of_Legends_(computerspel)
 • http://igcritic.com/a-comparison-of-three-mobas/
 • http://gameinfo.euw.leagueoflegends.com/en/game-info/get-started/what-is-lol/?ref=euw_en_goog_search&ref=en_nl_goos&gclid=CO2AnInVjdECFVAQ0wodws0GXA
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dota_2
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dota_2
 • https://www.google.nl/?gfe_rd=cr&ei=zOpeWN6QHYTH8AfMhaLICQ&gws_rd=ssl#q=moba+games
 • https://www.slant.co/topics/1097/~moba-games-for-pc
 • http://www.metacritic.com/game/pc/league-of-legends
Muhren (24 artikelen)
Laatste update: 08-03-2018
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.