Runescape: Een account aanmaken

Misschien heb je wel eens iets gehoord over Runescape en ben je toch wel nieuwsgierig naar het spel? Om Runescape te kunnen spelen moet je eerst een account aanmaken. Dit is niet heel erg makkelijk.

Runescape

Runescape is een MMORPG, dat wil zeggen dat het een Massively Multiplayer Online Role-Playing Game is. Het is dus een online multiplayer spel, waarbij je een karakter in een 3D wereld speelt. In het spel kun je heel veel verschillende dingen doen, bijvoorbeeld opdrachten voltooien of skills trainen. In Runescape: Hoe en wat? vind je meer informatie over het spel.

Een account aanmaken

Om een account aan te maken ga je eerst naar de site van Runescape. Dit is gewoon www.runescape.com.
Rechts klik je op 'Play Now'. Je komt dan bij de inlogpagina van het spel. In het schermpje in het midden staat 'Create Account Now', hier klik je op. Je krijgt dan een schermpje te zien waarbij je een aantal gegeven in moet vullen. Klik op de link die je naar je e-mail gestuurd krijgt en een nieuw scherm opent. Hier klik je op 'Play Runescape Now'. Het scherm van Runescape dat nog open stond, zal veranderen. Je ziet hier nu een schermpje waarin je je karakter kan kiezen. Als je een karakter hebt gekozen, klik je op continue. Nu zie je een scherm waarin je je karakter verder kan aanpassen. Als je dit hebt gedaan klik je op 'Confirm'.
Nu moet je je account een naam geven. Op Runescape is dit echter niet makkelijk. Er zijn miljoenen spelers, actief en inactief, en de meeste namen zullen dus bezet zijn. Kies een leuke naam voor je account, als deze niet beschikbaar is zul je andere opties te zien krijgen. Als je een naam hebt gevonden die nog niet bezet is, dan log je automatisch in.

De Tutorial

Goed, je bent ingelogd met je nieuwe Runescape account. Voordat je kan beginnen met spelen, moet je de tutorial doen.
De tutorial van Runescape verandert erg vaak. Vaak wijst deze tutorial voor zich, er wordt een filmpje afgespeeld en vervolgens krijg je uitleg van de acties die je moet uitvoeren. Deze acties zullen basis dingen zijn. Om Runescape goed te kunnen spelen heb je basiskennis van verschillende acties nodig. Het is dus noodzakelijk om de tutorial goed te volgen, tenzij je het spel eerder hebt gespeeld. De beste manier om het spel te leren kennen is door 'Trial and error', gewoon een beetje rondlopen en ergens op klikken.

Het speelscherm op fullscreenHet speelscherm op fullscreen

Het speelscherm

Je bent net nieuw op Runescape en je ziet gelijk een groot scherm met allemaal knopjes. Niet helemaal duidelijk natuurlijk.
Rechtsboven zie je een rondje met daarin de landkaart. Hierop zie je allemaal stipjes bewegen. De witte stipjes zijn andere spelers, gele stipjes zijn beesten, het witte vierkantje ben jij zelf. Je ziet af en toe ook nog rode stipjes, dit zijn spullen die op de grond liggen. Deze kun je oprapen. Verder zie je nog meer rondjes met vormpjes erin, de meesten spreken voor zich.
Om de landkaart heen bevinden zich een aantal knopjes. Rechtsonder zie je een kleine wereldbol, als je hierop klikt opent de wereldkaart zich. Daarnaast zie je een stapeltje geld, dit geeft aan hoeveel geld je hebt. Dan hebben we nog het hartje, het aantal levens dat je hebt, het sterretje, het aantal 'prayer' (bidden) punten en het schoentje, waarmee je kan rennen. Linksbovenin zie je nog XP staan, als je hierop klikt kun je zien hoeveel XP (Experience points) je verdient hebt.

Nu gaan we naar het scherm rechtsonder, dit is het belangrijkste scherm. We beginnen onderaan de balk, helemaal links de twee zwaarden. Als je hierop klikt, kun je instellen op welke manier je wilt vechten. Je 'combat' level staat hier ook. Naast de zwaarden vind je de 'Task list', hierin staan alle tasks. De volgende is het schermpje met alle skills en de levels daarvan. Naast de skills vind je de quests, dit zijn een soort tasks maar dan groter en moeilijker. Het tasje daarnaast is je 'inventory', hierin komt alles wat je oppakt terecht. Daarnaast zie je welke kleding je aan hebt (armour). Hiernaast zit de 'prayer list', dit kun je gebruiken bij het vechten. Het boekje is je magie boek, die je ook kan gebruiken bij het vechten. Naast het boekje zit een leeg vakje. Dan krijgen we de vriendenlijst, de vriendenchat en de clanchat. Een clan is een soort groepje dat je kan vormen. Daarnaast zie je de instellingen, dan de emoties die je kan uitbeelden, daarna de muzieklijst en als laatste een notitieblokje. Linksonder is het gespreksvenster, hier kun je gewoon typen en dan op enter drukken. De tekst zal verschijnen boven het hoofd van je karakter.

Problemen

Heb je problemen met het opstarten van het spel? Of werkt er iets niet goed? Hier vind je een aantal veel voorkomende problemen.
 • Het scherm is zwart en het spel wilt niet starten?
 • Het kan zijn dat je iets moet updaten, bijvoorbeeld Java. Meestal staat er aangegeven wat er geupdate moet worden.
 • Het spel blijft telkens stilstaan
 • In het spel zelf noemen ze dit 'lag' (Engels uitgesproken). Het gebeurt op bijna elke computer en is bijna niet op te lossen. Je kunt proberen om via de instellingen wat dingen aan te passen en het scherm kleiner te maken. Sommige computers spelen automatisch op full screen, als je het scherm kleiner maakt kan dit al veel helpen.

  Waarschuwing: Runescape is een spel dat vaak updates krijgt en heel veel verandert. Niet alleen de tutorial, maar ook het speelscherm en de skills veranderen. Houdt hier dus rekening mee!
  © 2012 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
  Gerelateerde artikelen
  Runescape: hoe en wat?Runescape is een computerspel dat voor iedereen te spelen is. Het is een online spel, waardoor je in contact komt met me…
  Online browserspellenOnline browserspellenOnline browserspellen zijn spellen die je op je browser (internet explorer, firefox) speelt. Ze vereisen geen extra cons…
  Runescape level 1-99 Cooking GuideRunescape is een spel wat beheert wordt door Jagex ltd. Het belangrijkste aspect van Runescape is het trainen van je ski…
  Playtopia, online spelletjes spelen, geld winnen en chattenPlaytopia, online spelletjes spelen, geld winnen en chattenPlaytopia is een nieuwe Nederlandse spelletjessite. De site onderscheidt zich van reguliere spelletjessites doordat er e…

  Horse Clouds, paardenspelHorse Clouds is het nieuwste online paardenspel. Het is een gratis op tekst gebaseerd paardenspel, waarbij je paarden ka…
  De Sims 3 uitbreiding: AmbitiesDe Sims 3 uitbreiding: AmbitiesDe derde uitbreiding van de Sims 3 heet Ambities. In deze uitbreiding kun je extra beroepen kiezen waaraan je actief kun…
  Reactie

  Henk, 28-02-2012
  Ik kan niet naar beneden scrollen als ik een karaker maak? Reactie infoteur, 28-02-2012
  Hallo Henk,

  Bedoel je als je kleren/kapsel moet kiezen? Werkt het ook niet als je de balk versleept?

  Mvg,
  Britt

  Ghostattack (69 artikelen)
  Laatste update: 06-10-2014
  Rubriek: Electronica
  Subrubriek: Spellen en consoles
  Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.