Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een smartphone?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een smartphone? Vandaag de dag wordt de markt overspoeld met verschillende smartphones en GSM's. Het is in uw voordeel dat er veel keuze is, maar het maakt de keuze er niet makkelijker op. Welke telefoon past het beste bij u en welk abonnement past daar het beste bij?

Abonnementsvorm

Abonnement inclusief telefoon

Dit is de meest gebruikte abonnementsvorm omdat dit een totaalpakket betreft waarbij u een telefoon, sms'jes, belminuten en een internetbundel krijgt. Wilt u een abonnement én de nieuwste smartphone? Dan is dit vaak de beste oplossing. De prijs van de telefoon wordt verwerkt in de maandelijkse rekening, maar in sommige gevallen wordt er nog een bijbetaling gevraagd voor het afsluiten van het abonnement.

Sim Only

Een Sim Only abonnement wordt vaak afgesloten door mensen die minder eisen aan de telefoon stellen. Zij kopen of krijgen een telefoon van een oudere generatie en willen er verder per maand niet te veel aan kwijt zijn. In dit abonnement betaald u enkel voor de sms'jes, belminuten en internetbundel.

Prepaid

Bij een prepaid telefoon koopt u losse prepaid kaarten die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Dit bedrag kunt u door de instructies op te volgen op uw telefoon zetten, waarna belminuten en sms'jes van dit tegoed worden afgetrokken. Het nadeel van een prepaid telefoon is dat de prijs per minuut/sms relatief duur is en u een losse telefoon moet aanschaffen. Het voordeel is natuurlijk dat u nergens aan vast zit.

De telefoon

De telefoon zelf is het leukste en lastigste onderdeel van het uitkiezen van een abonnement. De telefoon zal heel wat uurtjes in uw hand doorbrengen en u wilt natuurlijk niet de verkeerde keuze maken. Het eerste waar u naar moet kijken bij het uitkiezen van een telefoon zijn de eisen die er u aan stelt:

Beeldscherm

Wilt u met enige regelmaat films, series, video's of foto's bekijken op uw telefoon? Dan is het handig om te kijken naar het formaat en de resolutie van het scherm. Hoe hoger de resolutie hoe hoger de kwaliteit van het beeld. Een groot scherm is ongeveer 5 a 6 inch, een gemiddeld scherm is ongeveer 4 a 5 inch een klein schermen is ongeveer 3 a 4 inch. De hoogst mogelijke resolutie op een smartphone vandaag de dag is 1920x1080, deze schermen worden gebruikt bij de smartphones in het hoogste segment. Let wel op, bij een scherm van 4 inch geeft een resolutie van 1920x1080 een scherper beeld dan op een scherm van 6 inch. Dit komt omdat de pixels bij een kleiner scherm dichter op elkaar zitten en bij een groter scherm verder van elkaar af. De waarneembare kwaliteit wordt uitgedrukt in PPI (pixels per inch). Hoe hoger deze ligt, hoe beter.

Camera

Bent u van plan veel foto's te maken met uw smartphone, dan moet u een aantal eisen stellen aan de camera. De kwaliteit wordt voornamelijk bepaald door de bekende term Megapixel (MP). Een telefoon met 4 MP geeft een veel minder beeld dan een camera met 8, of zelfs 24 MP. Dit geldt voor zowel de camera aan de voorkant als de camera aan de achterkant. Daarnaast beschikken sommige smartphones niet over een flitser.

Processor

Als u van plan bent te multitasken of u wilt gewoon een snelle telefoon, dan moet u kijken naar de processor. De voornaamste verschillen zijn het aantal cores (verwerkingseenheden) en op welke snelheid ze werken. Zo zal een duo-core processor die op 1,5Ghz draait minder fijn multitasken dan een quad-core op 1,3Ghz, maar deze zal één enkele toepassing sneller verwerken.

Opslag

Bepaalde smartphones hebben niet de optie om een extra SD-kaart in te voeren, waardoor u vast zit aan het geheugen waar de telefoon standaard over beschikt. Kijk of uw telefoon een extra sleuf heeft voor een SD kaart of let op de hoeveelheid geheugen waar de telefoon standaard over beschikt. Vaak is 8GB, 16GB, 32GB en 64GB de norm

4G

Eind 2013 zijn de grote providers begonnen met de uitrol van 4G. 4G is de nieuwe generatie internet welke vele malen sneller is dan zijn voorganger 3G. Kijk of uw abonnement in aanmerking komt voor 4G en of uw telefoon dit ondersteunt.

Body

Naast de look van de telefoon zorgt de body ook voor stevigheid. Een telefoon met een aluminium unibody zal minder snel kapot vallen dan een telefoon van glas of plastic. Een unibody wil zeggen dat de telefoon zelf, zonder scherm, uit een geheel is gesneden of gegoten. Minder losse onderdelen zorgt natuurlijk voor een stevigere telefoon.

Batterij

De smartphone gaat bij intensief gebruik vaak niet meer dan een dag mee. Natuurlijk wilt u niet halverwege de dag zonder telefoon komen te zitten en daarom is het belangrijk om te kijken naar de batterij. Een zeer goede batterij kan over 4000mAH beschikken, maar de meeste smartphones in het hoge segment zitten rond de 2000mAH tot 3000mAH. De meeste energie wordt gebruikt door het beeldscherm dus een smartphone met klein scherm beschikt vaak ook over een kleinere batterij.

Besturingssysteem

Er zijn drie besturingssystemen die u regelmatig tegen komt, dit zijn: Android, iOS en Windows Phone. Android geeft de meeste mogelijkheden als het gaat om het aanpassen van het systeem, terwijl iOS op dat gebied de minste mogelijkheden biedt om zo het gebruikersgemak te maximaliseren. Microsoft probeert een grote inhaalslag te slaan en heeft daarom met Windows Phone een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk besturingssysteem op de markt gebracht. Android en iOS hebben momenteel de meeste applicaties tot hun beschikking.

Extra's

Sommige telefoons beschikken over extra's die u niet vaak langs ziet komen. Zo zijn er bepaalde telefoons waterdicht of beschikken ze over extra speakers.

De aanschaf

Als u alle bovenstaande punten in overweging heeft genomen, kunt u een smartphone uitkiezen. U kunt een abonnement of telefoon aanschaffen via het internet, maar natuurlijk ook bij een lokaal telecombedrijf. Het voordeel van de tweede optie is dat u de telefoon voor de aanschaf al in uw handen heeft gehad en u precies weet waar u aan toe bent. Ook kan de medewerker u nog een handje helpen of extra informatie verschaffen. Het voordeel van een smartphone aanschaffen via het internet is de mogelijkheid om gemakkelijk te vergelijken. Natuurlijk kunt u de twee ook combineren, eerst zoeken op het internet en vervolgens even langs gaan bij de zaak, of andersom.

Vandaag de dag zijn er een hoop verschillende merken op de markt. Laat u niet afleiden door hypes omtrent smartphones omdat u dan vaak duurder uit bent dan nodig.
© 2014 - 2024 Sanderkr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abonnement of prepaid bellenAbonnement of prepaid bellenWat is goedkoper, een gsm-abonnement afsluiten of prepaid bellen? Je kunt kiezen voor een flexibel abonnement, een sim o…
Gratis smartphone is lening en dus met BKR registratieGratis smartphone is lening en dus met BKR registratieEen gratis smartphone met abonnement is natuurlijk niet echt gratis. Een gratis mobieltje of smartphone in 2020 is ook e…
Smartphone voor senioren met vereenvoudigde functiesSmartphone voor senioren met vereenvoudigde functiesBellen, gebeld worden en berichten versturen. Voor senioren zijn dit vaak de belangrijkste functies van een telefoon. He…
Smartphone: opkomst, functies en merkenSmartphone: opkomst, functies en merkenEen smartphone aanschaffen is voor jeugdigen geen enkel probleem. Op het schoolplein hebben ze al lang alle informatie o…
Apps kopen zonder creditcardApps kopen zonder creditcardJe wilt een bepaalde app kopen in de Google Play store op je Android telefoon. Maar helaas heb je niet de beschikking ov…
Sanderkr (4 artikelen)
Laatste update: 04-09-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.