Uitleg over het gebruik van mobiele telefoon jammers

Uitleg over het gebruik van mobiele telefoon jammers Een "jammer" (uitgesproken als: djemmer) is een apparaat dat voorkomt dat terrestrische en extraterrestrische signalen verstuurd en/of ontvangen kunnen worden. Het apparaat is vooral bedoeld om het mobiele telefoon verkeer (tijdelijk) uit te schakelen. Uitgebreide jammers kunnen bijvoorbeeld ook bluetooth, WIFI, GPS of andere draadloze communicatiemethodes platleggen. Zelfs een magnetron kan het zwijgen worden opgelegd.

Artikelindeling


Het gebruik van jammers

Een jammer kan praktisch overal gebruikt worden, maar wordt hoofdzakelijk ingezet in ruimtes waar mobiele communicatie als storend of ongewenst wordt ervaren. Deze ruimtes zijn bijvoorbeeld: gebedshuizen, gevangenissen, theaters, vergaderruimtes, scholen, maar ook brand- en explosiegevaarlijke gebieden. Zowel het ontvangen als verzenden met een mobiele telefoon wordt onmogelijk gemaakt wanneer een jammer is geactiveerd. Een jammer is het tegenovergestelde van een repeater, dit apparaat zorgt juist voor (betere) ontvangst op plaatsen niet of nauwelijks mogelijk is.

Verbod op jammers

Alhoewel het bezit, gebruik en de verkoop van jammers in de meeste westerse landen verboden is, worden ze ondanks het verbod soms toch (illegaal) ingezet. De hoofdreden dat jammers in Nederland verboden zijn, is dat noodnummers zoals 112 bij inschakeling van een jammer, mobiel onbereikbaar worden. Ook kan een jammer de communicatie van beveiligingssystemen en voertuigbeveiligingsapparatuur op basis van GSM en GPS bemoeilijken.

Onderzoeken en contra-maatregelen

In zeldzame gevallen kunnen gespecialiseerde bedrijven vergunningen voor onderzoeksdoeleinden verkrijgen. Aan de vergunningen zijn echter strenge regels verbonden. Zo mag de jammer bijvoorbeeld alleen op bepaalde tijden in één specifieke ruimte gebruikt worden en mag de (nabije) omgeving hier geen hinder aan ondervinden. Ook een vaste in- en uitgaande (tele)communicatie verbinding is verplicht. Het gecontroleerd jammen (uitgesproken als: djemmen) binnen een ruimte zonder doorwerking naar de (nabije) omgeving, wordt "zero leakage" genoemd. De onderzoeken die verricht worden zijn niet alleen gericht op het verbeteren van beveiligingsinstallaties en toepassingen, maar ook op contra-maatregelen zoals jamming detectie en jamming blokkade.

Militair gebruik

In oorlogsgebieden wordt er door militaire explosievenopruimingseenheden gebruik gemaakt van speciale militaire jammers. De jammers worden ingezet als hulpmiddel bij het veilig lokaliseren en onschadelijk maken van "IED's" (Improvised Explosive Device), in het Nederlands bekend als "bermbom". Een IED wordt hoofdzakelijk op afstand tot explosie gebracht door radiogolven. Radiogolven kunnen met zo'n jammer de IED dan niet bereiken, waardoor deze vervolgens onschadelijk kan worden gemaakt. De militaire jammers zijn grote apparaten die praktisch alle signalen kunnen platleggen. Vanwege de grote omvang worden ze vaak bij militaire voertuigen ingebouwd, of als rugzak gedragen.

Hoe werkt een jammer?

Een standaard GSM-jammer is het beste te vergelijken met een zendmast, maar dan op zakformaat. Zodra de jammer is ingeschakeld probeert deze alle signalen van de dichtstbijzijnde GSM-masten te overtreffen. Hierdoor zal alle GSM apparatuur binnen een straal van 5 tot 10 meter onbruikbaar worden.

Gezondheidsrisico's

De jammer brengt ook gezondheidsrisico's met zich mee, ze fungeren als een zendmast en produceren veel straling. Omdat de jammer veel dichter bij mensen staat dan echte zendmasten en de hoeveelheid straling niet regelbaar is, kan het apparaat zich onmogelijk houden aan de strenge stralingslimieten die binnen de EU gelden. Daarnaast zullen mobiele telefoons een krachtiger signaal gaan uitzenden om alsnog verbinding te kunnen maken met een GSM-netwerk. Mens en dier zullen dan aan de verhoogde straling van de mobiele telefoon en de straling van de jammer blootgesteld worden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GSM en straling; gevaarlijk of maken we ons zorgen om niets?Er wordt onderzoek gedaan naar de gevaren van mobiel bellen, het uberhaupt in contact komen met de mobiele telefoon. Men…
Woning tijdelijk verhurenDe Leegstandwet geeft de mogelijkheid om uw woning tijdelijk te verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van de woning geld…
Mobiel bellen veroorzaakt schade aan de hersenenMobiel bellen veroorzaakt schade aan de hersenenSinds de komst van de mobiele telefonie bestaan er individuele personen en organisaties die waarschuwen voor de gezondhe…
Zendvergunning om radioamateur te wordenOm een radioamateur te worden is er een zendvergunning nodig van het Agentschap Telecom (AT) om te mogen zenden via de r…

Smartphone: opkomst, functies en merkenSmartphone: opkomst, functies en merkenEen smartphone aanschaffen is voor jeugdigen geen enkel probleem. Op het schoolplein hebben ze al lang alle informatie o…
Android anti-diefstal appsAndroid anti-diefstal appsBijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en we doen er steeds meer mee. Hierdoor staan er steeds meer persoonlij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenIcons, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_jammer
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Improvised_explosive_device
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bermbom
  • http://www.bombjammer.com/
  • http://www.gva.be/cnt/aid625455/gsm-jammers-illegaal-en-niet-zonder-gevaar
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 17-09-2020
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.