Nokia 3310: Het origineel (2000) en de heruitgave (2017)

Nokia 3310: Het origineel (2000) en de heruitgave (2017) Een gebroken telefoonscherm, een telefoonbatterij die het einde van de dag niet meer haalt of een telefoon die het na een stootje niet meer doet: het zijn slechts drie van de vele problemen die bij smartphones kunnen voorkomen. Hoewel nieuwe technologische ontwikkelingen veel verbeterpunten aan elektronica leveren, gaat dit soms ten koste van het gebruiksgemak. Mobiele telefoons uit de jaren 90 en 00 hadden wellicht geen uitgebreide functies, maar konden goed tegen een stootje en hadden batterijen die gemakkelijk een aantal dagen meekonden. De Nokia 3310 is één van deze oudere telefoons en op 14 februari 2017 werd bekendgemaakt dat er een nieuwe versie op de markt gebracht zou worden.

Achtergrond Nokia

Nokia is een Fins bedrijf dat in 1865 werd opgericht. Het bedrijf richtte zich hierbij in eerste instantie op de productie van houtpulpmolens, maar breidde zijn werkzaamheden in de daaropvolgende jaren uit naar vele verschillende industrieën. Zo speelde Nokia een belangrijke rol in de ontwikkeling en internationalisering van mobiele telefonie in de jaren 80 en 90. Van 1998 tot 2012 is Nokia marktleider geweest op het gebied van mobiele telefoons, totdat in 2012 Samsung meer toestellen verkocht dan Nokia. Voorbeelden van toestellen uit deze periode zijn de Nokia 3210, Nokia 3310, Nokia 1100 en Nokia E70.

In 2011 ging Nokia de samenwerking aan met Microsoft en werden telefoons uitgerust met het zogeheten Windows Phone besturingssysteem, maar in 2014 werd de mobiele telefonie-afdeling volledig overgenomen door Microsoft. Uiteindelijk werd dit in 2016 weer overgenomen door het Finse bedrijf HMD. HMD heeft de rechten om telefoons uit te brengen onder de naam ‘Nokia’ en zodoende zijn ook zij verantwoordelijk voor de uitgave van de Nokia 3310 in 2017.

Nokia 3310 uit 2000

In 2000 werd door Nokia de Nokia 3310 aangekondigd. Het toestel werd wereldwijd 126 miljoen keer verkocht en is daarmee één van de bestverkopende toestellen ooit. Het toestel weegt 133 gram en is ongeveer 11 centimeter lang en 5 centimeter breed. De Nokia 3310 heeft een dikte van iets meer dan 2,2 centimeter en maakt zodoende een robuuste indruk. Vele jaren na uitgave staat dit toestel nog steeds bekend om de robuustheid en bescherming tegen vallen en stoten. Voor de besturing bevat het toestel cijfertoetsen en twee pijltjestoetsen om door de menu’s te navigeren. Tot slot is er nog een bevestig-knop en terug-knop aanwezig.

Hoewel de functies zeventien jaar na uitgave zeer beperkt lijken, was de Nokia 3310 in 2000 zeer vernieuwend en bevatte het toestel bijvoorbeeld een stopwatch en het spelletje Snake. Bovendien kon er uiteraard ook met het toestel gebeld en ge-sms’t worden. Ook op het gebied van sms’en was het toestel vernieuwend in het jaar van uitgave, omdat er drie tekstberichten achter elkaar konden worden getypt (3 x 153 karakters). Het toestel heeft een eenvoudig monochroom scherm van 84x48 pixels.

Nokia 3310 uit 2017

De remake van de Nokia 3310 is in 2017 uitgebracht voor een adviesprijs van 49 euro. Veel kenmerken van het originele model uit 2000 zijn overgenomen in deze heruitgave van het toestel. Zo staan bellen en sms’en bij dit toestel centraal en gaat het voornamelijk om uithoudingsvermogen en gebruiksgemak.

Batterijduur van de Nokia 3310 remake

Met een opgeladen batterij kan de Nokia 3310 uit 2017 een maand stand-by staan of kan er 22 uur mee gebeld worden. Ter vergelijking, de iPhone 7 kan tot 10 dagen stand-by staan en heeft een beltijd van maximaal 14 uur. Echter, door de vele mogelijkheden en internettoegang van toestellen als de iPhone 7 wordt deze batterijduur vaak bijlange na niet gehaald. Door het relatief eenvoudige toestel wordt met de Nokia 3310 getracht om dergelijke problemen te voorkomen.

Scherm en toetsen van de Nokia 3310 remake

In tegenstelling tot de meeste moderne telefoons is er geen touchscreen aanwezig, maar een eenvoudig 2,4 inch kleurenbeeldscherm (met een resolutie van 240x320). Dit is wel een upgrade ten opzichte van het originele 84x48 monochrome scherm. Er is een standaard numeriek toetsenbord aanwezig, met hierboven pijltjestoetsen en functieknoppen om bijvoorbeeld een gesprek aan te nemen of op te hangen. In tegenstelling tot het originele model bevat de Nokia 3310 remake een D-pad met vier pijltjestoetsen in plaats van twee.

Functionaliteiten van de Nokia 3310 remake

Toch zijn er ook aantal nieuwe functionaliteiten en kenmerken aangebracht. Allereerst is het uiterlijk van de nieuwe Nokia 3310 wat veranderd. Zo is bijvoorbeeld het toestel wat lichter en dunner geworden en heeft het toestel een dikte van 13 millimeter in plaats van 22 millimeter. Het toestel is nu ook in vier opvallende kleuren verkrijgbaar: rood, geel, donkerblauw en grijs. De applicaties hebben nog steeds voornamelijk dezelfde functies, maar zijn wat uitgebreider en vernieuwd. Zo kan er bijvoorbeeld nog steeds Snake worden gespeeld, maar gaat het hierbij ook om een opgepoetste versie. Toegang tot internet is beperkt mogelijk door GPRS. Applicaties als Whatsapp en Facebook kunnen echter niet op dit toestel worden geïnstalleerd en het toestel beschikt ook niet over wifi.

Nieuw in het toestel is een camera (2 megapixels) met flits. Foto’s kunnen worden opgeslagen op het interne geheugen van 16MB, maar het is ook mogelijk dit geheugen uit te breiden tot 32GB met een microSD-kaart. Tot slot is er nog een MP3-speler en FM-radio aanwezig en kan een hoofdtelefoon worden aangesloten om hiernaar te luisteren.

Verschillen tussen beiden versies

Een overzicht van de verschillen van beide edities van de Nokia 3310 is terug te vinden in onderstaande tabel.

Nokia 3310 (2000)Nokia 3310 heruitgave (2017)
Afmetingen113 x 48 x 22 mm116 x 51 x 13 mm
Gewicht133 gram80 gram
Beeldscherm84x48, monochroom240x320, kleur
Batterij900 mAh1200 mAh
CameraNiet aanwezig2 megapixels
© 2017 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De phablet (phone + tablet)De phablet (phone + tablet)Een phablet is een tablet en smartphone in één. Het woord zelf is een samensmelting van het Engelse woord phone en table…
Maakt DLNA de elektronica in je huis gebruiksvriendelijker?Maakt DLNA de elektronica in je huis gebruiksvriendelijker?Elektronische apparatuur die niet op elkaar past en tot ergenis leidt. "Binnenkort is dat allemaal verleden tijd met DLN…
Grooveshark: de gratis online muziek streaming-siteGrooveshark: de gratis online muziek streaming-siteGrooveshark is een website waar je volledig gratis en legaal je favoriete muziek kan upstreamen en beluisteren. Op Groov…
Geld verdienen: je oude mobiele telefoon verkopenGeld verdienen: je oude mobiele telefoon verkopenGeld verdienen door je oude mobiele telefoon te verkopen is heel simpel en het is bovendien zo geregeld. Via Envirofone…

De Samsung Galaxy S8De Samsung Galaxy S8In 2017 is de Galaxy S8 het nieuwe vlaggenschip van Samsung. Als opvolger van een van de meest verkochte smartphones van…
Scherm van je smartphone vervangen met een reparatiekitScherm van je smartphone vervangen met een reparatiekitAls je een barst in het scherm van je smartphone hebt kun je ervoor kiezen je scherm zelf te vervangen met behulp van ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bijutoha, Pixabay
  • http://www.nokia.com/en_int/about-us/who-we-are
  • https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-3310
Toms (32 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.