Help mijn mobiele telefoon is nat geworden, wat nu?

Help mijn mobiele telefoon is nat geworden, wat nu? Een ongelukje is gauw gebeurd, zo ook met je mobiele telefoon. Vaak heb je hem in een borstzakje of broekzak en kan hij er gemakkelijk uitvallen. Wanneer je pech hebt valt je mobieltje in het water, is er nog iets aan te redden?

Je mobiele telefoon is nat geworden

Door verschillende oorzaken kan je mobiele telefoon nat geworden zijn. In het ergste geval valt hij in het toilet. Maar het gebeurt ook wel dat een mobieltje in een kop koffie belandt of in een regenplas valt. In de zomer gebeurt het nog wel eens dat iemand met kleding en al in het water valt. Wanneer dan de mobiele telefoon in de broekzak of borstzak zat zal deze drijfnat zijn.

Wat doe je wanneer je telefoon nat is?

Je eerste gedachte zal zijn dat je mobiel nu verpest is en je hem kunt weggooien. Niets is minder waar: vaak valt de mobiele telefoon nog uitstekend te redden.
Hieronder een de tips hoe je te werk kan gaan.
 1. Vanzelfsprekend is je eerste actie de telefoon uit de vloeistof halen. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Een mobiele telefoon zal na ongeveer 20 seconden vloeistof door laten lekken naar binnen toe.
 2. Zodra je de telefoon hebt opgevist haal je als allereerste je batterij er uit. Dit is zeer belangrijk omdat de batterij stroom levert aan de telefoon en stroom en vocht gaan niet samen. Wanneer je de batterij niet meteen verwijdert kan er schade ontstaan aan de electronica van de telefoon.
 3. Haal vervolgens de simkaart uit de telefoon.
 4. Dep de batterij droog met keukenpapier en doe vervolgens hetzelfde met de simkaart.
 5. Wikkel nu de gehele telefoon in keukenpapier en druk het papier aan, laat het keukenpapier al het vocht opnemen wat direct aan het oppervlakte van de telefoon zit.
 6. Dep vervolgens de binnenkant van de telefoon voorzichtig droog. Schud de beide delen zodat er zoveel mogelijk vocht naar buiten komt en dep steeds droog, totdat er geen vocht meer uit komt.
 7. De volgende stap is een pot opzoeken, deze vullen met ongekookte, droge rijst. Zet vervolgens beide delen van de telefoon in de pot met witte rijst en laat dit zo staan. De rijst absorbeert het vocht binnen in de telefoon. De batterij en de simkaart niet in de rijst stoppen! Deze leg je apart zolang de telefoon aan het drogen is.
 8. Nu komt het belangrijkste: geduld, en wel minimaal 72 uur. Laat de telefoon zo lang in de rijstpot zitten. Laat je er niet toe verleiden om bijvoorbeeld na een dag al te kijken of de telefoon het nog doet, er is grote kans dat de telefoon nog niet vochtvrij is en het plaatsen van de batterij kan het toestel alsnog beschadigen.
 9. Na 72 uur kun je het toestel uit de pot met rijst nemen. Plaats de simkaart en de batterij terug en zet de telefoon aan. In de meeste gevallen zal de telefoon nu weer werken. Soms kan er nog wel vocht in het display achterblijven, maar dit heeft geen effect op het wel of niet werken van de telefoon.
 10. Werkt de telefoon nu niet, ga dan naar een telefoonwinkel. Soms is alleen de batterij kapot en hoeft alleen deze vervangen te worden. Wanneer het echt de telefoon is, dan kan er soms toch nog gerepareerd worden.
 11. Wanneer er vocht in het display zit en je wilt toch een nieuwe mobiele telefoon, dan heb je op deze manier toch het voordeel dat je je foto's, film, muziek e.d. nog over kunt zetten op je nieuwe telefoon.
Wanneer je bovenstaande tips allemaal hebt opgevolgd en je telefoon werkt nog steeds niet, dan zul je je telefoon helaas als overleden moeten beschouwen. Echter, het grootste gedeelte van de nat geworden telefoons zal op deze manier weer werken.

Alternatieve mogelijkheden

Het is ook mogelijk dat het drogen van de telefoon met onderstaande manieren lukt:
 • Wanneer je geen rijst voorhanden hebt, gebruik dan gemalen koffie. Plaats dan wel de voor- en achterkant weer op elkaar na het uitdrogen, anders blijft de gemalen koffie in het toestel zitten.
 • Eventueel kun je proberen het toestel droog te föhnen, zorg wel dat je föhn op de laagste temperatuurstand staat. Teveel warmte werkt juist nadelig.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn gsm of smartphone is in de wc gevallen!Help, mijn gsm of smartphone is in de wc gevallen!Het lijkt een stom en onnozel ongelukje, het laten vallen van je gsm of smartphone in de wc. Toch blijkt het laten valle…
Red je in het water gevallen telefoonIs je telefoon (of mp3speler) gelijk verloren als je hem per ongeluk in het water hebt laten vallen? Nog niet. Probeer h…
Geld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld ontvangen voor oude mobiele telefoon. Een oude mobiele telefoon is geld waard. Je oude mobiel verkopen kan op versc…

Bluetooth: bestanden versturen naar pc en mobielDe mobieltjes van tegenwoordig zijn standaard uitgerust met de functie Bluetooth. Door middel van deze technologie kun j…
Reacties

Shannon, 06-08-2012
Hey daar,

ik ben vandaag met mijn blackberry 8020 door de regen gelopen en toen ik thuiskwam deed hij het nog. maar na 10 min. was hij uitgevallen. ik dacht dus dat de batterij leeg was maar toen ik hem op wou laden zag ik een batterij op het schermpje met een grote kruis erdoorheen, terwijl de batterij er nog in zit! ik heb mijn neef nog opgebeld en die zei dat het aan mijn batterij lag en dat ik de koperen blokjes goed moest schoonmaken. ook dat deed ik en hij doet het nog steeds niet. ik heb ook wat alcohol op de blokjes gedaan, en nu maar hopen dat hij het nog gaat doen. heb ik het goed gedaan denken jullie? is mijn mobiel nog te redden?


ik hoop snel antwoord terug te krijgen! Reactie infoteur, 07-08-2012
Grote kans dat je batterij kapot is. Je hebt de telefoon aangehad terwijl deze nat was, daar kan de batterij niet goed tegen.
Of je telefoon te redden is kan ik zo niet zeggen, laat in de winkel nagaan of je telefoon het wel doet met een andere batterij erin.

Samantha, 06-08-2012
Mijn blackberry is al paar maanden geleden in zoutwater gevallen, toen heb ik het in een bak vol rijst gedaan en paar dagen laten zitten. Toen ik hem eruit hield deed ie het niet meer. Dus toen heb ik hem maar in mn la gedaan en niet meer aangeraakt. Dus nu zit ik te denken of ik hem kan laten maken bij een telefoon winkel. Kan dat?


x samantha. Reactie infoteur, 07-08-2012
Je kunt het altijd proberen natuurlijk, maar laat van te voren wel nagaan wat het je dan gaat kosten! Het kan veel voordeliger blijken een ander toestel aan te schaffen, zeker als deze wat ouder is.

Kim, 22-01-2012
Hallo ik heb mij mobiel gisteravond in de wc laten vallen
en nu pas probeer ik het droog te maken en proberen aan te doen maar de batereien zijn ook leeg dus is het nou slim om de telefoon gelijk op te lade of niet want ik weet niet wat ik moet doen Reactie infoteur, 22-01-2012
Zoals je in het artikel kunt lezen is het niet verstandig je telefoon binnen 72 uur aan te zetten, dus ook niet opladen! Het is zelfs zo dat je de batterij er uit moet halen om het toestel goed te kunnen laten drogen. Maar gezien het feit dat je erg lang hebt gewacht met droogmaken is er niet veel hoop dat je toestel nog zal werken. Maar het volgen van de in het artikel genoemde stappen is altijd de moeite waard.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2008
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.